Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Rasszistának nevezték a Wikipedia-t

2016. január 15. 10:08

Hiába ünnepli a tizenötödik évfordulóját a Wikipedia közösségi lexikon, a kritikusok most sem hallgatnak.

A több mint kétszáznyolcvan nyelven publikált, harmincnyolcmilliónyi Wikipedia-bejegyzés egy felmérés alapján egyáltalán nem tükrözi a világ politikai, etnikai és regionális szokszínűségét.

A Wikipédia egy 2001 óta működő, többnyelvű, közösség által fejlesztett világhálós (webes) világenciklopédia. A Wikipédiát a Wikimédia Alapítvány üzemelteti – egy floridai központú nonprofit alapítvány –, szerkesztését pedig önkéntes közösség végzi.

Sőt. A közösség által szabadon készíthető − és módosítható − cikkek szerzői 90 százalékban fehér férfiak – így nem is csoda, hogy a szócikkek elfogultak a kisebbségekkel és a nőkkel szemben. Ezen felül regionális egyenlőtlenségekről is beszámol a tanulmány, hiszen a cikkek nagy részét a világ fejlett, nyugati országokból töltik fel.

Természetesen joggal gondolhatnánk, hogy itt arról van szó, hogy nyilvánvalóan gyakrabban kerül internet és számítógép elé egy amerikai, vagy egy brit cikkíró − aki ráadásul fehér −, mint egy mongol vagy egy ugandai. Azonban a kutatás ennél sokkal árnyaltabb képet fest.

A Világbank legfrissebb kutatása szerint a Föld lakosságának 60 százaléka nem fér hozzá a világhálóhoz.

A regionális és etnikai töredezettség a nyugati régióból feltöltött feljegyzések alapján is mérhetőek, így azok hűen tükrözik, hogy a fejlett országokban is torzak a demográfiai adatok, amennyiben internetpenetráció, iskolázottság, érdeklődés kerül szóba. Ráadásul nagyon kevés női cikkírója van a Wiki-közösségnek; ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a női enciklopédisták el vannak nyomva, mindössze annyit, hogy a cikkírás és -szerkesztés kívül esik az érdeklődési körükön.

Ugyanakkor a tanulmány készítői szerint ez többről is árulkodik: elmondásuk szerint egy rendszerszintű elfogultságról és igazságtalanságról, amely előnyben részesíti a fehér, nyugati információt minden más forrásból származóval szemben. A statisztikai adatok alapján kevés esetben lehet ennyire egyértelmű hipotéziseket felállítani, azonban bizonyos, hogy csupán a technológiai vívmányoknak köszönhetően is torzíthatnak a mért adatok.

(Al Jazeera)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

Kényszerzubbonyt az ellenzéknek?

pszicho

Az áprilisi veszteséget meggyászolták, most a téveszméik kerítik csapdába őket.

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

Feministák miatt írták át a francia nyelvtant

kinyílott a pitypang

Átírta a nyelvtant a francia tudományos akadémia. A csak hímnemű foglalkozásneveknek kitaláltak egy nőnemű változatot is a nyelvészek, hogy ne legyen gond a genderkompatibilitással.

A németek döntő többsége aggódik a bevándorlás miatt

A németek több mint 70 százaléka aggódik a bevándorlás miatt egy friss felmérés szerint.

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő

amerika, london, párizs

Nyugati szomszédunknál azon megy a vita, hogy nagypéntek csak részben legyen munkanap. A Zöldek egyik képviselője botrányos megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet.

Deutsch Tamás példásan helyretette Junckert

Jean-Claude Juncker bevándorláspárti EB-elnök szerint a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból (EPP), erre reagált a Facebookon Deutsch Tamás.

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

Karácsony Gergely sem tud helyesen írni

kinyílott a pitypang

Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa után a korábbi miniszterelnök-jelölt, most épp a főpolgármesteri címre ácsingózó Karácsony Gergely baja is meggyűlt a "j" és az "ly" betűk használatával.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére