Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Rasszistának nevezték a Wikipedia-t

2016. január 15. 10:08

Hiába ünnepli a tizenötödik évfordulóját a Wikipedia közösségi lexikon, a kritikusok most sem hallgatnak.

A több mint kétszáznyolcvan nyelven publikált, harmincnyolcmilliónyi Wikipedia-bejegyzés egy felmérés alapján egyáltalán nem tükrözi a világ politikai, etnikai és regionális szokszínűségét.

A Wikipédia egy 2001 óta működő, többnyelvű, közösség által fejlesztett világhálós (webes) világenciklopédia. A Wikipédiát a Wikimédia Alapítvány üzemelteti – egy floridai központú nonprofit alapítvány –, szerkesztését pedig önkéntes közösség végzi.

Sőt. A közösség által szabadon készíthető − és módosítható − cikkek szerzői 90 százalékban fehér férfiak – így nem is csoda, hogy a szócikkek elfogultak a kisebbségekkel és a nőkkel szemben. Ezen felül regionális egyenlőtlenségekről is beszámol a tanulmány, hiszen a cikkek nagy részét a világ fejlett, nyugati országokból töltik fel.

Természetesen joggal gondolhatnánk, hogy itt arról van szó, hogy nyilvánvalóan gyakrabban kerül internet és számítógép elé egy amerikai, vagy egy brit cikkíró − aki ráadásul fehér −, mint egy mongol vagy egy ugandai. Azonban a kutatás ennél sokkal árnyaltabb képet fest.

A Világbank legfrissebb kutatása szerint a Föld lakosságának 60 százaléka nem fér hozzá a világhálóhoz.

A regionális és etnikai töredezettség a nyugati régióból feltöltött feljegyzések alapján is mérhetőek, így azok hűen tükrözik, hogy a fejlett országokban is torzak a demográfiai adatok, amennyiben internetpenetráció, iskolázottság, érdeklődés kerül szóba. Ráadásul nagyon kevés női cikkírója van a Wiki-közösségnek; ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a női enciklopédisták el vannak nyomva, mindössze annyit, hogy a cikkírás és -szerkesztés kívül esik az érdeklődési körükön.

Ugyanakkor a tanulmány készítői szerint ez többről is árulkodik: elmondásuk szerint egy rendszerszintű elfogultságról és igazságtalanságról, amely előnyben részesíti a fehér, nyugati információt minden más forrásból származóval szemben. A statisztikai adatok alapján kevés esetben lehet ennyire egyértelmű hipotéziseket felállítani, azonban bizonyos, hogy csupán a technológiai vívmányoknak köszönhetően is torzíthatnak a mért adatok.

(Al Jazeera)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére