Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Putyin becsicskította a románokat

2017. január 18. 20:11

MOSZKVA, 20:10

A román külügyminisztérium szerint Igor Dodon moldovai elnök Moszkvában tett kijelentései nem felelnek meg a politikai realitásoknak – ez derül ki a tárca által a TASZSZ orosz állami hírügynökséghez eljuttatott közleményből. Putyin egy Kis-Románia térképet adományozott a moldáv elnöknek.

Moldávia elnöke, Igor Dodor látogatást tett Putyinnál. Meredek állításai kiverték a román külügy biztosítékát. 

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásai után Igor Dodon kedden reményét fejezte ki, hogy a moldovai parlamenti választások után felmondják az EU-val kötött társulási szerződést. Hangoztatta, hogy az EU-moldovai társulási szerződés 2014-es megkötése óta a kétoldalú kereskedelem visszaesett. "Semmit sem nyertünk ettől a megállapodástól" – állította.

"Moldova kis ország, és a külpolitikai túlzások eredményezték függetlensége 25 éve alatt a mostani problémákat. Az elmúlt hét év alatt túlzottan az európai integrációra összpontosítottunk. Nem az EU ellen vagyunk, hiszen szomszédunk, vannak közös hagyományaink, de Chisinau nem alapozhatja az unióhoz fűződő viszonyát oroszellenes retorikára, nem barátkozhatunk a Nyugattal a Kelet rovására, ahogyan a Kelettel sem lehet a Nyugat kárára barátkozni" – mondta. 

Putyin Nagy-Moldova térképét ajándékozta Dodonnak

Az Igor Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszeren túli konfliktus rendezésében.

Az orosz elnök méltatta Dodont, amiért az felkereste a Dnyeszter menti szakadár köztársaságot, amivel tanúsította, hogy kész a konstruktív párbeszédre és az ország területi épségének helyreállítására. Putyin elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Kisjenő aktívabb szerepet akar vállalni a Független Államok Közösségében.

Ám a találkozó csúcspontjaként az orosz elnök egy, a XVIII. századi Moldva határait ábrázoló térképet ajándékozott Dodonnak, mely magába foglalja az egykori fejedelemség később Romániához került területeit is.   

A románok becsicskultak

"A román külügyminisztérium tudomásul vette Igor Dodon moldovai elnök moszkvai látogatása idején tett kijelentéseit, amelyek szerinte helytelenek és nem felelnek meg sem a politikai realitásoknak, sem a Románia és Moldova közötti különleges kapcsolatoknak" –áll a közleményben, amely szerint "a modernizálás és a reformfolyamat folytatása, valamint a moldovai állampolgárok törekvéseinek megvalósítása felelős lépéseket és álláspontokat követel meg"

A román külpolitika elsődleges céljai között szerepel a Moldovához fűződő kétoldalú kapcsolatok erősítése, valamint az, hogy szilárdan támogassa Chisinau (Kisjenő) közeledését az Európai Unióhoz az európai integrációra irányuló kétoldalú partneri viszony jegyében – mutat rá a dokumentum.

A hazájában novemberben elnökké választott politikus a kampánya során kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-val fenntartott kapcsolatokról. Igor Dodon emellett kijelentette: Moldovának baráti kapcsolatokat kell ápolnia Ukrajnával, és hazájában "most senki sem vállalná annak kockázatát", hogy Oroszország részének ismerje el a Krímet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

amerika, london, párizs

Ausztrália nem fogja aláírni az ENSZ migrációs paktumát, mert az veszélyeztetné az ország határait - jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Vizsgálat indult Macron pártja ellen

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő pártja 144 ezer eurós összegben adományokat a tavalyi évben.

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek nevező feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére