Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Politikai célokért nem lehet jogszerűen sztrájkolni

2016. április 11. 09:18

Egy az M1-nek nyilatkozó munkajogász szerint a sztrájkjog szerint csak konkrét gazdasági, illetve szociális célokért sztrájkolhatnak a munkavállalók, politikai célokért jogszerűen nem.

Egy az M1-nek nyilatkozó munkajogász szerint  a sztrájkjog szerint csak konkrét gazdasági, illetve szociális célokért sztrájkolhatnak a munkavállalók, politikai célokért jogszerűen nem. Április 15-re a Tanítanék mozgalom újabb sztrájkot hirdettek, ezúttal két órás munkabeszüntetést terveznek reggel 8 és 10 óra között, amelyhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott. A Pedagógusok Szakszervezete, a tanárokat összefogó másik érdekképviseleti szervezet pedig április 20-ra hirdette meg egész napos országos sztrájkját.

Az Emmi hétfő délutánra a minisztériumba várja az április 20-iki sztrájkot hirdető szakszervezet sztrájkbizottságát, hogy tárgyaljon a tanárokra bízott gyerekek felügyeletének megoldásáról, azaz a tervezett munkabeszüntetés ideje alatt nyújtandó elégséges szolgáltatás feltételeiről. A sztrájkbizottság azt javasolta, hogy tankerületenként egy iskolában vigyázzanak a diákokra, míg a tanárok tüntetnek, az Emmi viszont azt szeretné, hogy minden iskolában külön gondoskodjanak a gyerekek felügyeletének megszervezéséről.

A kérdéssel kapcsolatban az M1-nek nyilatkozó munkajogász elmondta: mivel az oktatás nem tartozik az alapvető szolgáltatások körébe, így a pedagógussztrájk esetében a gyermekfelügyelet jelenti az alapvető szolgáltatást. Ezt a sztrájkot hirdető szervezetnek biztosítania kell ahhoz, hogy a munkabeszüntetés törvényes lehessen. A törvényi aggályok azonban nem csak itt merülnek fel a szakértő szerint; a sztrájktörvény ugyanis pontosan rögzíti, hogy milyen esetben, milyen keretek között élhetnek a munkavállalók a sztrájk eszközével. A sztrájkjog szerint konkrét – gazdasági, illetve szociális – célok érdekében sztrájkolhatnak a munkavállalók. Politikai célokért jogszerűen nem lehet sztrájkolni.

Az Emmit vezető miniszter, Balog Zoltán szerint a pedagógusok által felvetett 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni; a hétre meghirdetett sztrájkkal ezeket az eredményeket is kockára teszik a szakszervezetek. A pedagógusok szerint ez nem igaz, ezekben a kérdésekben is csak közel állnak a megállapodáshoz a kormánnyal, a többi kérdésben azonban nem látnak esélyt a megegyezésre. A tanárok béremelésre vonatkozó 3 pontos követeléseit az Emmi elutasította, mondván, hogy ahhoz 50 milliárd forintot kellene felszabadítani a költségvetésben, erre pedig jelenleg nincs keret. 

A tanárok azt is szeretnék, ha a munkabeszüntetés idejére is kifizetnék a bérüket és egyéb juttatásaikat, de az Emmi ezt a sztrájktörvény alapján elutasította. Nem nyitott az Emmi a tanárok munkaterheinek csökkentésére és béreik további emelésére sem. Balog Zoltán miniszter a hétvégén az ATV-nek nyilatkoztva ezzel kapcsolatban elmondta: az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és

ennél lejjebb nem fogunk tudni menni.

A miniszter szerint a pedagógusok azon követelése, hogy az állam adja vissza az önkormányzatok tulajdonába az iskolákat megalapozatlan, hiszen eddig egyetlen önkormányzat sem jelezte, hogy újra igényt tartana a KLIK-be betagozott intézményekre. Balog szerint a korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is azokká válnak. A 21. században amúgy is elképzelhetetlen, hogy egy intézmény külső minőségi kontroll nélkül működjön – ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

amerika, london, párizs

Ausztrália nem fogja aláírni az ENSZ migrációs paktumát, mert az veszélyeztetné az ország határait - jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére