Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Politikai célokért nem lehet jogszerűen sztrájkolni

2016. április 11. 09:18

Egy az M1-nek nyilatkozó munkajogász szerint a sztrájkjog szerint csak konkrét gazdasági, illetve szociális célokért sztrájkolhatnak a munkavállalók, politikai célokért jogszerűen nem.

Egy az M1-nek nyilatkozó munkajogász szerint  a sztrájkjog szerint csak konkrét gazdasági, illetve szociális célokért sztrájkolhatnak a munkavállalók, politikai célokért jogszerűen nem. Április 15-re a Tanítanék mozgalom újabb sztrájkot hirdettek, ezúttal két órás munkabeszüntetést terveznek reggel 8 és 10 óra között, amelyhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott. A Pedagógusok Szakszervezete, a tanárokat összefogó másik érdekképviseleti szervezet pedig április 20-ra hirdette meg egész napos országos sztrájkját.

Az Emmi hétfő délutánra a minisztériumba várja az április 20-iki sztrájkot hirdető szakszervezet sztrájkbizottságát, hogy tárgyaljon a tanárokra bízott gyerekek felügyeletének megoldásáról, azaz a tervezett munkabeszüntetés ideje alatt nyújtandó elégséges szolgáltatás feltételeiről. A sztrájkbizottság azt javasolta, hogy tankerületenként egy iskolában vigyázzanak a diákokra, míg a tanárok tüntetnek, az Emmi viszont azt szeretné, hogy minden iskolában külön gondoskodjanak a gyerekek felügyeletének megszervezéséről.

A kérdéssel kapcsolatban az M1-nek nyilatkozó munkajogász elmondta: mivel az oktatás nem tartozik az alapvető szolgáltatások körébe, így a pedagógussztrájk esetében a gyermekfelügyelet jelenti az alapvető szolgáltatást. Ezt a sztrájkot hirdető szervezetnek biztosítania kell ahhoz, hogy a munkabeszüntetés törvényes lehessen. A törvényi aggályok azonban nem csak itt merülnek fel a szakértő szerint; a sztrájktörvény ugyanis pontosan rögzíti, hogy milyen esetben, milyen keretek között élhetnek a munkavállalók a sztrájk eszközével. A sztrájkjog szerint konkrét – gazdasági, illetve szociális – célok érdekében sztrájkolhatnak a munkavállalók. Politikai célokért jogszerűen nem lehet sztrájkolni.

Az Emmit vezető miniszter, Balog Zoltán szerint a pedagógusok által felvetett 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni; a hétre meghirdetett sztrájkkal ezeket az eredményeket is kockára teszik a szakszervezetek. A pedagógusok szerint ez nem igaz, ezekben a kérdésekben is csak közel állnak a megállapodáshoz a kormánnyal, a többi kérdésben azonban nem látnak esélyt a megegyezésre. A tanárok béremelésre vonatkozó 3 pontos követeléseit az Emmi elutasította, mondván, hogy ahhoz 50 milliárd forintot kellene felszabadítani a költségvetésben, erre pedig jelenleg nincs keret. 

A tanárok azt is szeretnék, ha a munkabeszüntetés idejére is kifizetnék a bérüket és egyéb juttatásaikat, de az Emmi ezt a sztrájktörvény alapján elutasította. Nem nyitott az Emmi a tanárok munkaterheinek csökkentésére és béreik további emelésére sem. Balog Zoltán miniszter a hétvégén az ATV-nek nyilatkoztva ezzel kapcsolatban elmondta: az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és

ennél lejjebb nem fogunk tudni menni.

A miniszter szerint a pedagógusok azon követelése, hogy az állam adja vissza az önkormányzatok tulajdonába az iskolákat megalapozatlan, hiszen eddig egyetlen önkormányzat sem jelezte, hogy újra igényt tartana a KLIK-be betagozott intézményekre. Balog szerint a korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is azokká válnak. A 21. században amúgy is elképzelhetetlen, hogy egy intézmény külső minőségi kontroll nélkül működjön – ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

Bécsbe költözik Soros egyeteme

Büszkén jelentette be Soros egyeteme, hogy Bécsbe, azon belül is a multikulti X. kerület szívébe helyezi át kampuszát.

Az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el Magyarországon

Az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el Magyarországon

kétharmad

Az akciót a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve hajtotta végre.

Weber: a jobbos tökfejek nem szerezhetnek politikai befolyást

Weber: a jobbos tökfejek nem szerezhetnek politikai befolyást

amerika, london, párizs

Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjút, melyben lényegében beismerte, hogy az Európai Néppárt már nem képviseli a jobboldali szavazóit, középen vannak, és bárkivel hajlandók összefogni.

Bangóné riogatott, de csúnyán benézte

Bangóné riogatott, de csúnyán benézte

kinyílott a pitypang

Elvándorlással ijesztgetett a szocialista politikus, csak rossz táblázatot nézett.

Most Baló György esett áldozatául a Facebook-gyásznak

Most Baló György esett áldozatául a Facebook-gyásznak

pszicho

A szokásos Facebook-gyászverseny és ami mögötte van.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére