Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Pitiáner világ

Pozsonyi Ádám

2018. november 29. 12:00

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 6.

Döbbenet, hogy manapság az emberek mily kapitális ostobaságokkal töltik idejüket, mily szamárságokra pazarolnak energiát. Ahelyett, hogy értelmes célokat tűznének ki maguk elé. És most nem csak az ilyen primitív – ám korunkban szerfölött népszerű – hangzatos zöldségekre gondolok, mint például „Harc az emberi jogokért”, meg más efféle. Mert ezek, ugye – a művelt elme számára rögtön látszik –, felesleges dolgok. Az emberi jogokkal – mióta világ a világ – mindig visszaéltek. Csakis baj volt vele. A csőcselék tudatát nem különféle jogokkal kell összezavarni, hanem kordában kell tartani, s ha tör-zúz, közéje lőni. (A bűnözés meg szimpla vagonkérdés, csak korunkban nem jól közelítik meg a problémát.)

De van rosszabb is.

Egy volt iskolatársam, például mindenáron le akarja cserélni régi Audiját. Ez őneki fontos. Egy másik ismerősöm meg házra gyűjt.

Ismerek egy nyugdíjas adóellenőrt, az folyton utazik. Az a mániája. Ha lehet, minél messzebbre. Hogy aztán minél macerásabb legyen majd hazajönnie.

Megértő, ám kissé fölényes mosollyal szemlélem e köznapi elmék földhözragadt botorságait. E bárgyú hívságokat. Az embert igenis jellemzik vágyai!

Míg eme alantas, pőre délibábokat hallgatom, előttem egy mesés tartomány képe lebeg. Alul a kék Duna hömpölyög, távolban az Olt vize, s fenn, északon, a Kárpátok büszke karéja.

Én tudniillik – mióta az eszemet tudom – Szörényi bán szeretnék lenni.

Ezt sokan nem értik, sőt, olykor kissé furcsán néznek rám. De én nem alacsonyodom le az ő szintjükre. Nem magyarázkodok. Minek?

Utánanéztem, a Szörényi bánság 1524-ben szűnt meg, miután az utolsó bán, Kállay János, kénytelen volt feladni a területet.

Azóta a tisztség betöltetlen.

Volt egy másik követelésem, az a Lausitzi hercegséggel volt kapcsolatos – alsó és felső Lausitz –, de az én Józsi barátom leintett.

- Meg vagy te őrülve? - így a Józsi. - Lausitz légvonalban vagy ezer kilométerre van Szörény vártól. Az ember mindig válasszon reális álmokat.

- Lausitz! - csóválta a fejét, majd fogta a korsóját és hangos nyögéssel az asztalhoz telepedett. Szuszogott egy darabig, elnézegette a kocsma sarkában álló televíziót, melynek képernyőjén épp valami tüntetést mutogattak, hol sok különféle színű ember hadonászott, meg tárgyakat dobált más emberekre, majd megvonta a vállát, s legyintett.

- Jó, hogy nem a Trau és Zára közti kikötőket akarod onnan uralni – fordult ismét hozzám, s ujjával hirtelen vállamba bökött. - Elégedj te csak meg a Szörényi bánsággal, s maximum Bodony felé kacsingass.

Így a Józsi, az örök földön járó, ki mindössze a Vránai perjelségre áhítozik.

Francnak se kell Audi!

(A borítókép a szerző munkája.)

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brüsszel bankkártyát is adott a Magyarországon elfogott szír terroristának

Brüsszel bankkártyát is adott a Magyarországon elfogott szír terroristának

kétharmad

Az ENSZ és az Európai Unió által kibocsátott pénzzel teli bankkártya is volt a terrorizmussal gyanúsított szír férfinál.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

A Fidesz április elején bemutatja, hogyan képzeli el Európa jövőjét

A Fidesz április 5-én ismerteti az európai parlamenti választásra készülő programját - értesült a Magyar Nemzet.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

hajrá, magyarok!

A Pörge szurkol sorozatunk legfrissebb része ugyan nem a válogatott győzelméről szól, de természetesen az is hatással volt rá.

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

amerika, london, párizs

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra.

Orbán Viktor Yoram Hazony világhírű konzervatív írót fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét, akinek A nacionalizmus erénye című könyve elnyerte a 2019-es év Konzervatív Könyve díját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére