Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Pitiáner világ

Pozsonyi Ádám

2018. november 29. 12:00

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 6.

Döbbenet, hogy manapság az emberek mily kapitális ostobaságokkal töltik idejüket, mily szamárságokra pazarolnak energiát. Ahelyett, hogy értelmes célokat tűznének ki maguk elé. És most nem csak az ilyen primitív – ám korunkban szerfölött népszerű – hangzatos zöldségekre gondolok, mint például „Harc az emberi jogokért”, meg más efféle. Mert ezek, ugye – a művelt elme számára rögtön látszik –, felesleges dolgok. Az emberi jogokkal – mióta világ a világ – mindig visszaéltek. Csakis baj volt vele. A csőcselék tudatát nem különféle jogokkal kell összezavarni, hanem kordában kell tartani, s ha tör-zúz, közéje lőni. (A bűnözés meg szimpla vagonkérdés, csak korunkban nem jól közelítik meg a problémát.)

De van rosszabb is.

Egy volt iskolatársam, például mindenáron le akarja cserélni régi Audiját. Ez őneki fontos. Egy másik ismerősöm meg házra gyűjt.

Ismerek egy nyugdíjas adóellenőrt, az folyton utazik. Az a mániája. Ha lehet, minél messzebbre. Hogy aztán minél macerásabb legyen majd hazajönnie.

Megértő, ám kissé fölényes mosollyal szemlélem e köznapi elmék földhözragadt botorságait. E bárgyú hívságokat. Az embert igenis jellemzik vágyai!

Míg eme alantas, pőre délibábokat hallgatom, előttem egy mesés tartomány képe lebeg. Alul a kék Duna hömpölyög, távolban az Olt vize, s fenn, északon, a Kárpátok büszke karéja.

Én tudniillik – mióta az eszemet tudom – Szörényi bán szeretnék lenni.

Ezt sokan nem értik, sőt, olykor kissé furcsán néznek rám. De én nem alacsonyodom le az ő szintjükre. Nem magyarázkodok. Minek?

Utánanéztem, a Szörényi bánság 1524-ben szűnt meg, miután az utolsó bán, Kállay János, kénytelen volt feladni a területet.

Azóta a tisztség betöltetlen.

Volt egy másik követelésem, az a Lausitzi hercegséggel volt kapcsolatos – alsó és felső Lausitz –, de az én Józsi barátom leintett.

- Meg vagy te őrülve? - így a Józsi. - Lausitz légvonalban vagy ezer kilométerre van Szörény vártól. Az ember mindig válasszon reális álmokat.

- Lausitz! - csóválta a fejét, majd fogta a korsóját és hangos nyögéssel az asztalhoz telepedett. Szuszogott egy darabig, elnézegette a kocsma sarkában álló televíziót, melynek képernyőjén épp valami tüntetést mutogattak, hol sok különféle színű ember hadonászott, meg tárgyakat dobált más emberekre, majd megvonta a vállát, s legyintett.

- Jó, hogy nem a Trau és Zára közti kikötőket akarod onnan uralni – fordult ismét hozzám, s ujjával hirtelen vállamba bökött. - Elégedj te csak meg a Szörényi bánsággal, s maximum Bodony felé kacsingass.

Így a Józsi, az örök földön járó, ki mindössze a Vránai perjelségre áhítozik.

Francnak se kell Audi!

(A borítókép a szerző munkája.)

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

kinyílott a pitypang

Tordai Bence élő videóját milliók nézik, Szél Bernadett és Hadházy Ákos már elfoglaltak több folyosót is a köztévében, és a brüsszeli intervenciós csapatok élén Soros György már bevonult Budapestre. Az ellenzékből kormány lett, az éljenző tömeg pedig már a Kossuth téren tobzódik.

Már jövőre elkészülhet az új genovai híd

Márciusban elkezdődik az építkezés, és 2019 végére új híd fog állni a Genovában leomlott Morandi híd helyén - jelentette be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter kedden, miután nyilvánosságra hozták a hídépítési pályázaton nyertes cég nevét.

Belebukott a migránssimogatásba a belga kormányfő

Lemondott kedden Charles Michel belga kormányfő a parlament előtt mondott beszédében.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Varju László egy fél nap alatt kipihente az agyonverését és már az ATV-ben pankrátorkodott

Varju László egy fél nap alatt kipihente az agyonverését és már az ATV-ben pankrátorkodott

kinyílott a pitypang

A magyar egészségügy tökéletes működéséről Varju László gyurcsányista politikus szerzett elévülhetetlen bizonyítékokat. Az MTVA-s pankrációja után azt állította, hogy "agyonverték", "komoly bordasérülést" is beképzelt magának, de a kellő hatás és a "jó" propagandafotók kedvvért még volt pofája a mentősök idejét is rabolni.

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

amerika, london, párizs

A Szent Péter-bazilika mellett egyéb keresztény templomok is szerepeltek a szomáliai migráns célpontjai között. Azt tervezte, hogy karácsonykor viszi véghez a robbantásokat.

Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

kétharmad

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.

Tisztelt Sargentini Asszony!

Tisztelt Sargentini Asszony!

piszkostizenkettő

Tudom én, hogy nem tud magyarul, de mivel ez akkor sem érdekelte, amikor roppant mélyreható vizsgálatát elvégezte a magyar demokrácia állapotát illetően, így bátorkodom ezt jómagam is leszarni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére