Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Pénz beszél, Juncker ugat?

2016. szeptember 20. 15:58

ZÜRICH, 15:58

Svájc addig keménykedett az Európai Unióval, amíg végül Juncker meghajolt a svájciak előtt.

Az Európai Unió és Svájc között két éve romlott meg drasztikusan a viszony. Az alpesi országban 2014-ben tartottak népszavazást arról, hogy az állam korlátozza-e az országba áramló uniós munkavállalókat. A szavazók többsége amellett tette le a voksát, hogy nem kellenek az uniós bevándorlók, ez azonban szembemegy az unió egyik alapelvével, szabad munkaerő-áramlással. 

Fotó: AFP
Az EU-nak joga van ahhoz, hogy felmondjon minden kétoldalú megállapodást, ha Svájc azokat megsérti. 

Ez gerjesztette a feszültséget az ország és az unió között, hisz a mai napig tartó fenyegetések döntő többsége csak üres szólamok az EU részéről, hisz Svájc kizárásával súlyos gondok adódnának a nemzetközösség gazdaságában, ugyanis az alpesi ország kiemelt üzleti partnere a tagországoknak. 

A nyolcmilliós Svájcban a munkavállalók közel negyedét az EU-s államokból érkezett bevándorlók alkotják, rajtuk kívül naponta csaknem háromszázezer ember jár át a szomszédos országokból. 

A két fél között megakadt kapcsolatok helyreállításának érdekében először a svájci kormány terjesztett be egy kompromisszumos törvényjavaslatot, amely nem korlátozná közvetlenül a bevándorlást az EU-ból, hanem a helyiek alkalmazását részesítené előnyben a bevándorlókkal szemben.

A múlt héten keverte meg az egyik legnagyobb svájci párt, Keresztény Néppárt (CVP) a kártyákat, hisz eleinte ők is támogatták a kompromisszumos csomagot, ám Juncker hétfői látogatása előtt hirtelen meggondolták magukat. 

A párt frakcióvezetője akkor azzal indokolta döntést, hogy közelebb kell hozni a javaslatot a nép akaratához. A svájci törvényhozóknak 2017 februárjáig van idejük arra, hogy végrehajtsák a 2014-es népszavazáson hozott döntést a bevándorlás korlátozásáról.

A britek hátulról leskelődnek 

A két fél közötti huzavonát élénk figyelemmel követi Nagy-Britannia, amely számára az unióból való kilépésről döntő népszavazás után precedensértékű lehet bármiféle kompromisszumos egyezmény. A brüsszeli bürokraták nagyrészt úgy gondolják, hogy ha engedményeket kapnak a svájciak, az növeli a britek igényeit a kilépési tárgyalásokon, amit mindenképp el akar kerülni az unió. Theresa May brit miniszterelnök azon a véleményen van, hogy benntartaná az országot a szabadkereskedelmi társulásban, ám megfékezné a migrációt. Utóbbi döntés egyértelműen zavarja az uniós vezetőket.

Adam Posen, a Bank of England egykori vezető elemzője szerint látható, hogy korábban az Európai Unió és elsősorban Juncker rugalmatlanul járt el, nem volt hajlandó engedményeket tenni Svájc számára, ezért juthatott a mélypontra a két fél viszonya. 

Az ábrán az országok európai uniós viszonyrendszere, és azok 2015-ös GDP-je látható.

Egy svájci tanulmány szerint, amennyiben az ország kilép az Európai Szabadkereskedelmi Társulásból és szembemegy az unióval, azzal 32 milliárd franktól, azaz 8960 milliárd forinttól eshetnek el évente.

Jean-Claude Juncker a hétfői tárgyalás követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy sikeres volt a megbeszélés. Elmondása szerint sokkal közelebb kerültek az álláspontok a Johann Schneider-Ammann svájci miniszterelnökkel folytatott beszélgetés után, továbbá kifejtette, hogy már sokkal derűlátóbb, mint korábban. 

(FT, Express, Bloomberg, MTI) 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A bevándorlásellenes osztrák belügyminiszter szerint nem szabad visszafogadni az Iszlám Állam zsoldosait

A bevándorlásellenes osztrák belügyminiszter szerint nem szabad visszafogadni az Iszlám Állam zsoldosait

amerika, london, párizs

A Közel-Keleten működő különbíróságok létrehozását javasolta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter azon dzsihadisták ügyében, akik európai országokból érkeztek és csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában vagy Irakban.

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

amerika, london, párizs

Marléne Schiappa érdekes megállapítása szerint az azonosneműek házassága ellen tiltakozó Manif Pour Tous szervezet kísértetiesen hasonlít az iszlamista radikálisokhoz.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Svédország, Kr. u. 30

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

amerika, london, párizs

2014-ben Jack Letts, az oxfordi diák Szíriába szökött. Hamar rájött azonban, hogy ott sem fenékig tejfel az élet: hiányzik az anyukája, ezért most már hazatérne Nagy-Britanniába.

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

kinyílott a pitypang

Már Romániában is elavult a dákoromán kontinuitás elmélete?

Így zsidózik a jobbikos Bencsik János

Ilyen lenne a "néppártosodás"?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére