Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Pénz beszél, Juncker ugat?

2016. szeptember 20. 15:58

ZÜRICH, 15:58

Svájc addig keménykedett az Európai Unióval, amíg végül Juncker meghajolt a svájciak előtt.

Az Európai Unió és Svájc között két éve romlott meg drasztikusan a viszony. Az alpesi országban 2014-ben tartottak népszavazást arról, hogy az állam korlátozza-e az országba áramló uniós munkavállalókat. A szavazók többsége amellett tette le a voksát, hogy nem kellenek az uniós bevándorlók, ez azonban szembemegy az unió egyik alapelvével, szabad munkaerő-áramlással. 

Fotó: AFP
Az EU-nak joga van ahhoz, hogy felmondjon minden kétoldalú megállapodást, ha Svájc azokat megsérti. 

Ez gerjesztette a feszültséget az ország és az unió között, hisz a mai napig tartó fenyegetések döntő többsége csak üres szólamok az EU részéről, hisz Svájc kizárásával súlyos gondok adódnának a nemzetközösség gazdaságában, ugyanis az alpesi ország kiemelt üzleti partnere a tagországoknak. 

A nyolcmilliós Svájcban a munkavállalók közel negyedét az EU-s államokból érkezett bevándorlók alkotják, rajtuk kívül naponta csaknem háromszázezer ember jár át a szomszédos országokból. 

A két fél között megakadt kapcsolatok helyreállításának érdekében először a svájci kormány terjesztett be egy kompromisszumos törvényjavaslatot, amely nem korlátozná közvetlenül a bevándorlást az EU-ból, hanem a helyiek alkalmazását részesítené előnyben a bevándorlókkal szemben.

A múlt héten keverte meg az egyik legnagyobb svájci párt, Keresztény Néppárt (CVP) a kártyákat, hisz eleinte ők is támogatták a kompromisszumos csomagot, ám Juncker hétfői látogatása előtt hirtelen meggondolták magukat. 

A párt frakcióvezetője akkor azzal indokolta döntést, hogy közelebb kell hozni a javaslatot a nép akaratához. A svájci törvényhozóknak 2017 februárjáig van idejük arra, hogy végrehajtsák a 2014-es népszavazáson hozott döntést a bevándorlás korlátozásáról.

A britek hátulról leskelődnek 

A két fél közötti huzavonát élénk figyelemmel követi Nagy-Britannia, amely számára az unióból való kilépésről döntő népszavazás után precedensértékű lehet bármiféle kompromisszumos egyezmény. A brüsszeli bürokraták nagyrészt úgy gondolják, hogy ha engedményeket kapnak a svájciak, az növeli a britek igényeit a kilépési tárgyalásokon, amit mindenképp el akar kerülni az unió. Theresa May brit miniszterelnök azon a véleményen van, hogy benntartaná az országot a szabadkereskedelmi társulásban, ám megfékezné a migrációt. Utóbbi döntés egyértelműen zavarja az uniós vezetőket.

Adam Posen, a Bank of England egykori vezető elemzője szerint látható, hogy korábban az Európai Unió és elsősorban Juncker rugalmatlanul járt el, nem volt hajlandó engedményeket tenni Svájc számára, ezért juthatott a mélypontra a két fél viszonya. 

Az ábrán az országok európai uniós viszonyrendszere, és azok 2015-ös GDP-je látható.

Egy svájci tanulmány szerint, amennyiben az ország kilép az Európai Szabadkereskedelmi Társulásból és szembemegy az unióval, azzal 32 milliárd franktól, azaz 8960 milliárd forinttól eshetnek el évente.

Jean-Claude Juncker a hétfői tárgyalás követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy sikeres volt a megbeszélés. Elmondása szerint sokkal közelebb kerültek az álláspontok a Johann Schneider-Ammann svájci miniszterelnökkel folytatott beszélgetés után, továbbá kifejtette, hogy már sokkal derűlátóbb, mint korábban. 

(FT, Express, Bloomberg, MTI) 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Felfegyverkezett antifa horda támadt meg egy idős bácsit, azt hitték, hogy AfD-tag

Felfegyverkezett antifa horda támadt meg egy idős bácsit, azt hitték, hogy AfD-tag

amerika, london, párizs

A 62 éves, ártatlan férfi valószínűleg a bevándorlásellenes jobboldali párt kongresszusán vehetett részt a szászországi városban.

Szervezett politikai akció zajlik a migránskártyákkal

Szervezett politikai akció zajlik a migránskártyákkal

kétharmad

A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

bulvár

Egy nevét elhallgató iskolai tanár - akinek intézményében már 17 gyermek jelentkezett nemváltásra - arra hívta fel a figyelmét a brit sajtónak, hogy drámai mértékben nő az olyan autista gyermekek száma, akiket úgynevezett "nemi diszfóriával" félrekezelnek.

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

amerika, london, párizs

Megkezdődtek a helyhatósági választások vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak este hét óráig.

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére