Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Hamarosan megfulladunk az e-szemétben

2015. szeptember 21. 18:00

Pedig lenne megoldás. Kérdés, megéri-e.

2012-ben, az EU-ban 9,45 millió tonna e-szemét keletkezett, melynek csak a 35 százaléka került a hivatalos gyűjtő, illetve újrahasznosító telepekre.

A maradék szemét (kb. 6,2 millió tonna) nincs megfelelően kezelve:

  • 1,5 millió tonnát illegálisan exportálnak (a legtöbbet Afrikába),
  • 3,15 millió tonnát, nem a megfelelő protokoll szerint dolgoznak fel,
  • 750 ezer tonnányi hulladékból ellopják az értékes alkatrészeket, így ezeket nem lehet más termékben újrahasznosítani,
  • 750 ezer tonnát pedig csak úgy kidobnak

Adatok forrása: Countering WEEE Illegal Trade

(forrás: Countering WEEE Illegal Trade)

Ez azt jelenti, hogy egy EU-s állampolgárra, átlagosan évi 12,2 kg – 4 laptopnak vagy 96 db iPhone 6-osnak megfelelő mennyiségű – e-szemét jut, melynek kezelése nem megoldott.

A szemét feketekereskedelme, elsősorban Afrikába, jelentős profittal kecsegtet.

Az angol környezetért felelős tárca becslése szerint egy konténer e-hulladék exportálása 8000 font (3,2 millió forint) nyereséget hoz az illegális e-szemét kereskedőknek, ugyanis nem kell a szabályoknak megfelelően kezelniük a szemetet, ami költséges, illetve az afrikai megrendelő által fizetett díj is növeli a megtérülést.

Illegális e-szemét lerakat Afrikában. Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Agbogbloshie.JPG

Előrejelzések szerint 2020-ra az elektronikus hulladék újrafeldolgozása 2,15-3,67 milliárd eurós üzletág lenne Európában, ami hazai valutára átszámolva 645-1100 milliárd forintnak felelne meg.

Ez az éves magyar GDP 2-3 százaléka.

Azonban ha nem javul a legálisan feldolgozott e-szemét aránya, akkor a fent említett összeg 65 százaléka a fekete piacnak fog nyereséget hozni.

Hulladékból márpedig legálisan is meg lehet élni.

Ezt bizonyítja az, hogy az Egyesült Királyság fizet Norvégiának, hogy vegye át szemetét. Norvégia ezzel kb. 80 000 tonna fűtőanyaghoz jut évente; és ez csak töredéke a teljes szemét importjának.

Az üzlet mind a két fél számra kifizetődő, ugyanis Angliának többe kerül a szeméttelepek fenntartása, mint a szemét exportálása, Norvégia pedig olcsó fűtőanyaghoz jut.

A szeméttel való fűtés költségesebb ugyan a szigorú környezeti szabályozás miatt, de ezt kompenzálja az eladóktól származó szubvenció.

A Máltai Szeretetszolgálat például Tarnabodon épített feldolgozóüzemet, melyben hátrányos helyzetű, főleg roma származású állampolgárok kaphatnak munkát. A jelenleg 30 főt foglalkoztató üzem, évente több száz tonna e-hulladékot dolgoz fel legálisan, és 2016 áprilisára újabb épületekkel fog bővülni.

Az állam is szorgalmazza, és támogatja az e-szemét megfelelő kezelését. Ilyen kezdeményezés volt az állami mosógépcsere, vagy az idei hűtőcsere program. Utóbbiban a pályázatok 95 százalékát (24 780-at) bírálták el pozitívan. Így gyakorlatilag bárki, aki pályázott kapott támogatást és még el is szállították régi készülékét.

Az e-hulladék kezelésének legkritikusabb része a fogyasztók bevonása, akik viszont csak akkor aktivizálják magukat, ha megfelelő kompenzációt kapnak fáradozásukért.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

piszkostizenkettő

A genderterror most a francia filmeket támadja. Addig sem kell a migrációval, a terrorizmussal és a munkanélküliséggel foglalkozniuk.

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

amerika, london, párizs

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint egy beépített ukrán határőr készítette azt a felvételt, amely az elsődleges muníciót szolgáltatta a kárpátaljai magyarok ellen zajló boszorkányüldözéshez.

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

kétharmad

Október második hetében már az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet a Soros-Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán Viktor személyes levélben köszönte meg azoknak az EP-képviselőknek a támogatását, akik kiálltak Magyarország mellett.

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

3 hónapnyi börtönt kapott, mert rácsapott egy nő fenekére

Életbe lépett Franciaországban az a törvény, amely főként a nőket védi a szexuális inzultusok ellen. A hatóság börtönbüntetést és pénzbüntetést is kiszabhat.

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

amerika, london, párizs

Németország második legerősebb pártját eddig "kényelmesen" lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a nap folyamán.

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére