Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Hamarosan megfulladunk az e-szemétben

2015. szeptember 21. 18:00

Pedig lenne megoldás. Kérdés, megéri-e.

2012-ben, az EU-ban 9,45 millió tonna e-szemét keletkezett, melynek csak a 35 százaléka került a hivatalos gyűjtő, illetve újrahasznosító telepekre.

A maradék szemét (kb. 6,2 millió tonna) nincs megfelelően kezelve:

  • 1,5 millió tonnát illegálisan exportálnak (a legtöbbet Afrikába),
  • 3,15 millió tonnát, nem a megfelelő protokoll szerint dolgoznak fel,
  • 750 ezer tonnányi hulladékból ellopják az értékes alkatrészeket, így ezeket nem lehet más termékben újrahasznosítani,
  • 750 ezer tonnát pedig csak úgy kidobnak

Adatok forrása: Countering WEEE Illegal Trade

(forrás: Countering WEEE Illegal Trade)

Ez azt jelenti, hogy egy EU-s állampolgárra, átlagosan évi 12,2 kg – 4 laptopnak vagy 96 db iPhone 6-osnak megfelelő mennyiségű – e-szemét jut, melynek kezelése nem megoldott.

A szemét feketekereskedelme, elsősorban Afrikába, jelentős profittal kecsegtet.

Az angol környezetért felelős tárca becslése szerint egy konténer e-hulladék exportálása 8000 font (3,2 millió forint) nyereséget hoz az illegális e-szemét kereskedőknek, ugyanis nem kell a szabályoknak megfelelően kezelniük a szemetet, ami költséges, illetve az afrikai megrendelő által fizetett díj is növeli a megtérülést.

Illegális e-szemét lerakat Afrikában. Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Agbogbloshie.JPG

Előrejelzések szerint 2020-ra az elektronikus hulladék újrafeldolgozása 2,15-3,67 milliárd eurós üzletág lenne Európában, ami hazai valutára átszámolva 645-1100 milliárd forintnak felelne meg.

Ez az éves magyar GDP 2-3 százaléka.

Azonban ha nem javul a legálisan feldolgozott e-szemét aránya, akkor a fent említett összeg 65 százaléka a fekete piacnak fog nyereséget hozni.

Hulladékból márpedig legálisan is meg lehet élni.

Ezt bizonyítja az, hogy az Egyesült Királyság fizet Norvégiának, hogy vegye át szemetét. Norvégia ezzel kb. 80 000 tonna fűtőanyaghoz jut évente; és ez csak töredéke a teljes szemét importjának.

Az üzlet mind a két fél számra kifizetődő, ugyanis Angliának többe kerül a szeméttelepek fenntartása, mint a szemét exportálása, Norvégia pedig olcsó fűtőanyaghoz jut.

A szeméttel való fűtés költségesebb ugyan a szigorú környezeti szabályozás miatt, de ezt kompenzálja az eladóktól származó szubvenció.

A Máltai Szeretetszolgálat például Tarnabodon épített feldolgozóüzemet, melyben hátrányos helyzetű, főleg roma származású állampolgárok kaphatnak munkát. A jelenleg 30 főt foglalkoztató üzem, évente több száz tonna e-hulladékot dolgoz fel legálisan, és 2016 áprilisára újabb épületekkel fog bővülni.

Az állam is szorgalmazza, és támogatja az e-szemét megfelelő kezelését. Ilyen kezdeményezés volt az állami mosógépcsere, vagy az idei hűtőcsere program. Utóbbiban a pályázatok 95 százalékát (24 780-at) bírálták el pozitívan. Így gyakorlatilag bárki, aki pályázott kapott támogatást és még el is szállították régi készülékét.

Az e-hulladék kezelésének legkritikusabb része a fogyasztók bevonása, akik viszont csak akkor aktivizálják magukat, ha megfelelő kompenzációt kapnak fáradozásukért.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére