Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Pannonhalmi főapát: egy nemzet jövője attól függ, hogy születnek-e ott gyerekek

2018. december 2. 08:30

Egy kis lelki táplálék advent első vasárnapjára.

A kezdődő karácsonyi ünnepkör apropóján készített interjút a Magyar Idők Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapáttal. A beszélgetés során több téma is szóba került, de az adventi időszakról, a közelgő karácsonyról és az európai civilizáció helyzetéről elmondott gondolatoknak központi szerep jut az újságcikkben.  

Adventkor fontos az elcsendesedés és az, hogy figyeljünk a szívünk mélyén gyökerező belső, isteni hangokra"

– jelentette ki a főapát, majd elmondta, hogy az ajándékozás mellett arra is érdemes figyelni, hogy egy pillanatra megálljunk, és csendben elgondolkodjunk.

Advent a passzív várakozás ideje is, amikor nemcsak tüsténkedünk és ügyeket intézünk, hanem próbáljuk kívülről nézni magunkat és önvizsgálatot tartani. A csendet azonban tudatosan kell megteremteni, és ilyenkor nem szabad a határidők szorításában élni, hanem meg kell próbálni kilépni abból”

– hangsúlyozta.

A keresztény ünnepek elvilágiasodása is szóba került, Hortobágyi T. Cirill szerint egy olyan táradalomban élünk, ahol nem mindenki Krisztus-hívő, de a keresztény gyökerekkel még sokan rendelkeznek, és szükségük van valamiféle spiritualitásra, csak ezt nem az egyházban élik meg.

Az, hogy a keresztény kultúrába nem teljesen illeszkedő télapót vagy halloweent ünnepelnek, talán az elmúlt évtizedek hozadéka. Gyerekkoromban például karácsony helyett fenyőünnepet mondtak az óvodában. Lehet, hogy a múlt árnya is kísért még. Ám kétségbeesés helyett azt kell inkább megtalálnunk, hogy ezekben mi az emberi érték, és ha találunk ilyet, akkor azt lehet nemesíteni, arra rá lehet építeni a keresztény üzenetet is. S így eljuthatunk a télapótól Szent Miklósig, a Mikulásig”

– fejtette ki a pannonhalmi főapát, majd megjegyezte, hogy véleménye szerint azért ennyire fogékonyak az emberek a más kultúrkörökből importált ünnepekre, mert vágynak a közösségi alkalmakra, azokra az együttlétekre, amikor jókedvük van, amikor ki tudnak lépni a mindennapok taposómalmából, az idő és a teljesítmény szorításából. S ezt sokan ezekben az ünnepekben élik meg.

Hortobágyi T. Cirill

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Hortobágyi T. Cirill az Európát sújtó identitásválság egyik fő okozójának a - kontinensen nagyon mély gyökeret eresztő - szekularizációt tartja, melynek megerősödése a történelmi egyházak visszaszorulását hozta el.

Ugyanakkor a főapát szerint egyelőre még beszélhetünk keresztény Európáról:

Európában az antikvitást és a kereszténységet soha nem fogjuk, nem is kell letagadni. Emellett az, hogy egyes helyeken kevesebb keresztény él, egy pillanatnyi történelmi helyzet, és senki sem tudja, hogy mi lesz ötven vagy száz év múlva.”

Európa nemcsak identitás-, hanem demográfiai válságban is van. A főapát is határozott álláspontot képvisel a témában, magvas gondolatait mindenképpen érdemes elraktározni a szívünkben:

A család és az abba születő élet nagyobb érték mindennél. Egy nemzet jövője attól függ, hogy születnek-e ott gyerekek. A jövő a fiatalok kezében van. Ők a kreatívak, ők hozzák a megoldásokat, az idősebb generáció támogatni tudja őket, egyfajta kimeríthetetlen szeretetforrásként mellettük tud állni."

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az Európai Unió példát vehetne a Hungary Helps programról

Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

amerika, london, párizs

Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Maccabi

Mérő Lászlót, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorát kérdeztük arról, mit gondol a Maccabi Játékokról.

A franciaországi zsidó diákok 85 százalékát érte eddig antiszemita inzultus

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciaországi zsidó egyetemista diákok 85 százaléka tapasztalta meg az antiszemitizmus valamely formáját. A nem zsidó származású, franciaországi diákok 45 százaléka számolt be arról, hogy látott már antiszemita cselekményt, megnyilvánulást élete során.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére