Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hazudtak éjjel-nappal

2016. április 14. 21:58

Panamázás panamázás hátán

Noha az elmúlt két hétben sok helyen foglalkoztak a Panama offshore-botránnyal, az emberek felől érkező heves reakciók, a közfelháborodás azonban, mintha elmaradt volna.

A legtöbben puszta vállrándítással vették tudomásul azt, amivel igazából már eddig is tisztában voltak: a világ 1 százalékét kitevő globális elit lop, csal és hazudik. És hogy erre egy egész iparágat felépítettek...

A Panama Papers kapcsán a probléma nem az, hogy az emberek rájöttek, itt valami nem stimmel, vagy hogy a titok leleplezésre került. A probléma az, hogy az emberek a korábbi tapasztalataik alapján meggyőződtek arról, hogy semmit nem képesek tenni azért, hogy megváltoztassák helyzetüket. A bajt annak a beismerése jelzi, hogy végül is az egész ellen mi magunk semmit sem tehetünk. 

Annak a beismerése, hogy senki sem tehet semmit

akkor, amikor az egész ügy kapcsán például a velejéig érintett brit kormányfőtől David Camerontól is csak egymásnak ellentmondó magyarázatokat kapunk válaszként. 

De senki sem képes már a felháborodásra azt követően, hogy a Wikileaks iratokból elképesztő módon válik lekövethetővé, hogy mekkora szerepe is van a mostani amerikai vezetésnek abban a pusztításban, amelynek roncsai felett létrejött az az Iszlám Állam, amely európai polgárok millióinak életét fenyegeti Londontól Madridig. 

A Guardian publicistája Jeff Sparrow szerint minden egyes olyan alkalommal, amikor a világ urai nem vesznek tudomást az általános közfelháborodásról, újabb és újabb precedens születik. Precedens, amelynek hátterében emberek millióinak a tükörbe nézés fájdalmas lehetetlenségének nyomorult érzése áll. 

A feladásból és önfeladásból merítkező tehetetlenség azonban egy idő után olyan szintű elégedetlenségbe csap át, amely végül már politikai értelemben is pusztítóvá válik. Kiderült, hogy ahogy Martin Seligman kísérleti kutyáit, úgy az embereket is rá lehet szoktatni a lebeszélés kultúrájára, de ezt viszont csak behatárolt ideig lehetséges. 

A modern pszichológia egyik leghíresebb kísérletében a 70-es évek elején Martin Seligman a kutyákat három csoportra osztva elektromos kerítéssel őrizte. Az első csoportban az állatok egy bizonyos mozdulattal el tudták kerülni az áramütést; a második csoport ugyanolyan erősségű ütéseket kapott ugyanabban az időben és nem tudta elkerülni a fájdalmat; a szerencsés harmadik csoport tagjai pedig egyáltalán nem kaptak áramütést (kontrollcsoport). Seligman ezek után az összes állatot olyan helyzetbe hozta, amelyben elkerülhette az áramütést a kerítés átugrásával és arra jutott, hogy azok az állatok, amelyek mindig ugyanolyan áramütést kaptak nem ugrották át a kerítést, a többiek igen. Ezek azt tanulták az első procedúrából, hogy nincs remény. Arra a következtetésre jutottak, hogy körülményeik nem változhatnak, és letettek arról, hogy elkerüljék azokat.
A Panama révén kiderült, az igazság önmagában nem ad szabadságot. Épp ellenkezőleg nincs is annál demoralizálóbb, mint megérteni, hogy hogyan is működik a világ

és közben azt érezni, hogy semmit sem tehetünk a megváltoztatására. Mert hát Seligman kutyái sem épültek fel egykönnyen a kísérletből, de képzeljük el, mit tettek volna akkor, ha egy széleskörű lázadás révén lehetőséget kaptak volna arra, hogy kínzójukba mélyesszék fogaikat?

(Foreign Policy)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére