Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hazudtak éjjel-nappal

2016. április 14. 21:58

Panamázás panamázás hátán

Noha az elmúlt két hétben sok helyen foglalkoztak a Panama offshore-botránnyal, az emberek felől érkező heves reakciók, a közfelháborodás azonban, mintha elmaradt volna.

A legtöbben puszta vállrándítással vették tudomásul azt, amivel igazából már eddig is tisztában voltak: a világ 1 százalékét kitevő globális elit lop, csal és hazudik. És hogy erre egy egész iparágat felépítettek...

A Panama Papers kapcsán a probléma nem az, hogy az emberek rájöttek, itt valami nem stimmel, vagy hogy a titok leleplezésre került. A probléma az, hogy az emberek a korábbi tapasztalataik alapján meggyőződtek arról, hogy semmit nem képesek tenni azért, hogy megváltoztassák helyzetüket. A bajt annak a beismerése jelzi, hogy végül is az egész ellen mi magunk semmit sem tehetünk. 

Annak a beismerése, hogy senki sem tehet semmit

akkor, amikor az egész ügy kapcsán például a velejéig érintett brit kormányfőtől David Camerontól is csak egymásnak ellentmondó magyarázatokat kapunk válaszként. 

De senki sem képes már a felháborodásra azt követően, hogy a Wikileaks iratokból elképesztő módon válik lekövethetővé, hogy mekkora szerepe is van a mostani amerikai vezetésnek abban a pusztításban, amelynek roncsai felett létrejött az az Iszlám Állam, amely európai polgárok millióinak életét fenyegeti Londontól Madridig. 

A Guardian publicistája Jeff Sparrow szerint minden egyes olyan alkalommal, amikor a világ urai nem vesznek tudomást az általános közfelháborodásról, újabb és újabb precedens születik. Precedens, amelynek hátterében emberek millióinak a tükörbe nézés fájdalmas lehetetlenségének nyomorult érzése áll. 

A feladásból és önfeladásból merítkező tehetetlenség azonban egy idő után olyan szintű elégedetlenségbe csap át, amely végül már politikai értelemben is pusztítóvá válik. Kiderült, hogy ahogy Martin Seligman kísérleti kutyáit, úgy az embereket is rá lehet szoktatni a lebeszélés kultúrájára, de ezt viszont csak behatárolt ideig lehetséges. 

A modern pszichológia egyik leghíresebb kísérletében a 70-es évek elején Martin Seligman a kutyákat három csoportra osztva elektromos kerítéssel őrizte. Az első csoportban az állatok egy bizonyos mozdulattal el tudták kerülni az áramütést; a második csoport ugyanolyan erősségű ütéseket kapott ugyanabban az időben és nem tudta elkerülni a fájdalmat; a szerencsés harmadik csoport tagjai pedig egyáltalán nem kaptak áramütést (kontrollcsoport). Seligman ezek után az összes állatot olyan helyzetbe hozta, amelyben elkerülhette az áramütést a kerítés átugrásával és arra jutott, hogy azok az állatok, amelyek mindig ugyanolyan áramütést kaptak nem ugrották át a kerítést, a többiek igen. Ezek azt tanulták az első procedúrából, hogy nincs remény. Arra a következtetésre jutottak, hogy körülményeik nem változhatnak, és letettek arról, hogy elkerüljék azokat.
A Panama révén kiderült, az igazság önmagában nem ad szabadságot. Épp ellenkezőleg nincs is annál demoralizálóbb, mint megérteni, hogy hogyan is működik a világ

és közben azt érezni, hogy semmit sem tehetünk a megváltoztatására. Mert hát Seligman kutyái sem épültek fel egykönnyen a kísérletből, de képzeljük el, mit tettek volna akkor, ha egy széleskörű lázadás révén lehetőséget kaptak volna arra, hogy kínzójukba mélyesszék fogaikat?

(Foreign Policy)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt Észtország ellen.

A soron következő EP-választásnak minden korábbinál nagyobb hatása lehet

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozóján.

Iszlamizációellenes programmal állt elő egy svéd város önkormányzata

Többek között betiltják a halal ételeket az iskolai menzákon és az idősek otthonában.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt nyilatkozott az M5 kulturális csatornának.

A német balosok Trianonnal játszadoznak

A német balosok Trianonnal játszadoznak

kinyílott a pitypang

Ott tart ma a hazai és a nemzetközi baloldal, hogy Nagy-Magyarország feldarabolásáról szerveznek játékot Budapesten. Mindezt német pénzen, az első világháború lezárásának századik évfordulóján, s két évvel a gyalázatos békediktátum centenáriuma előtt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

amerika, london, párizs

Egy befolyásos román szakértő azt kifogásolta bejegyzésében, hogy Magyarország két erdélyi focicsapatot is támogat. Írásának címében Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt Románia szívének nevezi.

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

piszkostizenkettő

Macron és Merkel "az örök világbéke" jegyében úgy emlékezett meg az első világháborúról, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Kelet- és Közép-Európa gyakorlatilag megemlítésre sem került. Az, hogy megemlítsék a trianoni békediktátumot és annak következményeit, természetesen egy pillanatra sem merült fel a globális világrendért aggódó, és ezért a nacionalizmus és a nemzetállamok ellen küzdő Merkel-Macron dream teamben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére