Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

2018. november 16. 21:45

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több száz millió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg is érintett.

A legtöbb forrás a belga fővárosból került ismeretlen kezekbe, Brüsszelben egyelőre nem született elfogadható magyarázat a pénzek eltűnésére.

A Líbiai Befektetési Hatóság a napokban közleményt tett közzé az üggyel kapcsolatban. A közleményből kiderült, hogy Belgiumon kívül más országok megszeghették az ENSZ szankcióit a bankszámlák megcsapolásával.

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor 2009-ben, Rómában egy világélelmezési konferencián.

Fotó: AFP

Belgium egyébként azzal védekezett, hogy a befagyasztott számlákon levő pénz után keletkező kamatokból származó pénzekre nem vonatkoznak a szankciók. A szakértők azonban nem értenek egyet ezzel.

A líbiai pénzügyi hatóság a Politicónak küldött válaszában elmondta, hogy nem Belgium volt az egyetlen aki megcsapolta a Kadhafi számláin levő pénzt.

Számos állam jogrendje szerint (Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Olaszország, Luxembourg például) az ENSZ szankciók alá eső bankbetétek kamatai nem minősülnek befagyasztott pénznek"

– írta a hatóság.

A líbiai hatóság egy emailt is bemutatott a lapnak. Eszerint 2012. október 4-én Marc Monbaliu magas rangú köztisztviselő írt a hatóságnak egy levelet, amely szerint akkortól megszüntették azt a gyakorlatot, hogy az eltárolt összegekre eső kamatokból származó pénzeket is befagyasztották. A belga közszolgálati televízió elérte Monbaliut, aki elmondta, hogy valóban ő írta a levelet. Szavai szerint a kérést akkoriban nem volt oka visszautasítani – valószínűleg a pénzügyminisztériumból érkező kérésről beszélt, amelyben utasították, hogy írja meg a levelet a líbiaiaknak.

Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

Belga képviselők a liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy mi történt Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor befagyasztott, mi...

A pénzek egyébként Luxembourgban és Bahreinben landoltak. Azt azonban egyelőre teljes titok övezi, hogy pontosan kik voltak a kedvezményezettek. Sem a líbiai hatóságok, sem pedig a belga külügyminiszter, Didier Reynders nem tudott vagy nem akart erről semmit mondani.

A belga pénzügyminisztériumból a sajtónak csak egy olyan választ sikerült kicsikarnia, hogy az ottani számlákról leemelt pénzek törvényes módon vándoroltak más számlákra, mivel a tranzakciókkal nem sértették meg a RELEX szabályait. A RELEX egy olyan szervezet, amelynek diplomaták a tagjai és amely az Európai Tanács – az Európai Unió (EU) állam-, és kormányfőit, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő uniós intézmény – égisze alatt működik.

Újságírói kérdésre válaszolva az ENSZ szóvivője, José Luis Díaz elmondta: elküldtek egy, az esettel kapcsolatos szakértői jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely cselekedhet az ügyben, ha jónak látja.

A német és a brit pénzügyminisztériumból nem érkezett válasz az ügyet firtató kérdésekre.

Csak, hogy a történet még ellentmondásosabb legyen, a Politico egy névtelenséget kérő luxembourgi pénzügyminisztériumi tisztségviselőt idéz, aki azt mondta: semmiféle olyan hivatalos döntés nem született, amely alapján bárki legálisan hozzányúlhatott volna a Kadhafi számláin tartott pénzhez.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére