Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Összezár az Európai Bizottság a Brüsszelt behálózó Selmayr védelmében

2018. december 4. 14:00

A könyörtelen, machiavellista politikus hírében álló Martin Selmayr botránya februárban robbant ki: Jean-Claude Juncker jobbkeze gyakorlatilag villámgyorsan dolgozta át magát az Európai Bizottságon, aminek végül az lett az eredménye, hogy őt választották meg a szervezet főtitkárának. Minden jel szerint azonban hiába a felháborodás, a politikus bebetonozta magát a szervezetbe.

Martin Selmayr ügyét mi is végigkövettük a 888-on, de azért érdemes összefoglalni, miről is van szó. A korábban Jean-Claude Juncker kabinetfőnökeként tevékenykedő politikust februárban gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával, teljesen váratlanul választották meg az Európai Bizottság főtitkárának.

Több híradás arról számolt be, hogy Selmayr jelölése a legutolsó pillanatban került bele a napirendbe, így voltak biztosok, akik semmit nem tudtak az egész ügyről. Szárnyra kaptak olyan híresztelések is, hogy a német politikust csak azért nevezték ki rövid időre főtitkárhelyettesnek, hogy papíron meglegyen a szükséges tapasztalata, hogy aztán a gyanús hirtelenséggel visszavonuló addigi főtitkár, Alexander Italianer helyére léphessen.

A főtitkár áll a bizottság tisztviselői hierarchiájának élén, összesen 33 ezer közszolga irányításáért felel. Emellett ő irányítja a döntéshozatali folyamatot, felügyeli az adminisztrációt, és megbizonyosodik afelől, hogy minden kezdeményezés a politikai vezetés által kiadott irányt kövesse.

Az állóvizet rendesen felkavarta Selmayr kinevezése, az unió ombudsmanjaként tevékenykedő Emily O’Reilly hivatalos vizsgálatot indított az ügyben. Az ír ombudsman a kinevezés átláthatósága mellett az Európai Bizottság átpolitizált munkavégzését is felrója a szervezetnek. 

Fotó: AFP

Az ombudsman aggályaira Günther Oettinger uniós költségvetési biztos reagált, aki szerint Emily O'Reilly nem beszélt sem Italianerrel, sem utódjával, Selmayrral. Oettinger elmondása szerint mind Juncker, mind Selmayr az utolsó pillanatig győzködni próbálta Italianert arról, hogy maradjon pozíciójában. Ez már csak azért is furcsa, mert Italianer lemondása mindenkit meglepetésként ért, és ezt tekintve Selmayr villámgyors kinevezése minimum gyanússá válik.

És hogy miért aggályos ez az egész ügy?

Többen azért is vitatják Selmayr főtitkári pozícióját, mert német. Vissza-visszatérő kritika, hogy Németországnak túl sok hatalma van az Európai Unión belül. Erről korábban maga Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) korábbi elnöke (2013. április – 2015. október) írt cikkében, amelyben név szerint is említi Selmayrt.

Mint írja,

mára az európai intézmények, különösen az Európai Bizottság a német kormány meghosszabbított karjává vált."

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban Malosse szerint, mint hogy Angela Merkel német kancellár – egy közel száz országban jelen lévő német médiaóriás, a Bertelsmann lobbistáját – Martin Selmayrt ültette Juncker nyakára kabinetfőnöknek.

Beszédes az is, hogy a Politico német kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, Selmayr számos alkalommal segítette Berlint, többek között a migrációs válság idején is, így érthető módon a berlini kormányzat "örül annak", hogy Selmayrnak stabil pozíciója van a brüsszeli bürokráciában. S hogy mitől annyira stabil?

A főtitkári székben ülő személyt nem kell minden ötödik évben újraválasztani. Tehát amennyiben az aktuális politikai felettesei meg vannak elégedve Selmayr munkájával, gyakorlatilag nyugdíjas koráig stratégiai pozícióból irányíthat egy több ezer tisztségviselőt tömörítő gépezetet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére