Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Oscar-díj: ha a rasszizmusról van szó, nem számítanak a tények

2019. március 14. 08:28

Egy fekete zseni, egy olasz suttyó és a hatvanas évek Amerikája: 2018 legjobb filmje. Legalábbis az Akadémia szerint. Zöld könyv-kritika.

Peter Farelly rendezése, a Zöld könyv – Útmutató az élethez igaz történet alapján készült.

A New York-i olasz negyedben élő Tony Vallelonga, másik nevén Hantás Tony egy nap új munkát kap: sofőrként be kell járnia az Egyesült Államok déli államait Don Shirley híres zongoraművész szolgálatában. A feladat nem könnyű, hiszen a hatvanas években délen még javában tartott a feketék szegregációja és elítélése, emiatt pedig Tonyra még nagyobb felelősség hárul, hogy biztonságosan eljuttassa a zongoraművészt koncertjeire, továbbá, hogy ő maga is szépen lassan eldobja a feketékkel szembeni előítéleteit. A két fél a kezdeti nézeteltérések ellenére szépen lassan baráttá avanzsál, az olasz „hantás” művelődik, a magányos művész pedig rájön, hogy az élet nem sokat ér család és barátok nélkül.

A több mint kétórás road movie-ban egy furcsa barátság születésének lehetünk szemtanúi, megismerhetjük a rasszizmus minden formáját és választ kapunk arra, miért nem szabad túlzásokba esni.

Universal Pictures

A két színész játéka miatt már alapból nem mondhatjuk középszerűnek a filmet. Viggo Mortensen, Hantás Tony megformálója rendkívül hitelesen hozza az olasz „suttyó” szerepét, a színész akcentusa és „dolce vita" megszólalásai egyszerűen szívet melengetően tökéletes összhatást keltettek. Mortensen teljesen megérdemelte volna az aranyszobrocskát, mert még egy ilyen lehetősége valószínűleg már nem lesz. Don Shirley megformálója, Mahersala Ali már nem először mutatja meg zsenialitását, ám ebben az esetben nem feltétlenül karaktere miatt érdemelte meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Don Shirley higgadt, kimért karakterét egy ilyen színésznek aligha esett nehezére eljátszani, azonban nem lehet elmenni a színész újonnan szerzett zongoratudása mellett, amit zseniálisan elsajátított, szívesen hallgattam volna a játékidő alatt még többször lenyűgöző játékát. Itt jön be a film másik óriási pozitívuma, a zene. A blues, a jazz és a klasszikus zene tökéletes kombinációja egyszerűen simogatja a nézők fülét.

Egy művész identitásdrámája, aki feketének nem elég fekete, fehérnek nem elég fehér.

Mahersala Ali a film csúcspontjában magából kikelve úgy fogalmaz:

a feketéknek túl fehér vagyok, a fehéreknek túl fekete, férfinak nem elég férfi.”

Elgondolkoztató, hogy Don Shirley miért nem lett olyan híres, mint kortársai, hiszen a film elkészültéig még a klasszikus zeneiparban is kevesen ismerték. Könnyen elképzelhető, hogy azért, mert akkoriban még nem volt szokás „különcnek” lenni. Shirley zenéje se nem volt fekete zene, azaz jazz, se nem volt fehér zene, azaz klasszikus zene. Munkássága a kettő keveréke volt, és egy újfajta hangzást vitt a zenei életbe, ám ez akkoriban inkább csak a vacsorapartik aláfestő zenéjeként tudott fennmaradni. Don Shirley zsenialitása a kortársai szerint is megkérdőjelezhetetlen, ám „kevert” zenéje miatt nem tudott magas művészeti értéket képviselni. 

Universal Pictures

A Zöld könyv talán egyetlen, de mégis óriási hibája mellett nem lehet szó nélkül elmenni: a liberális filmipar ugyanis fogta és nemes egyszerűséggel elferdítette a valóságot.

Hollywood a tényeket kidobta az ablakon, és gyártott egy sztereotípiákkal telerakott oktatófilmet a rasszizmusról és az előítéletekről, miközben Don Shirley karakterét teljes egészében kiszínezték és átformálták. A film szerint a művésznek nem volt családja, egyetlen testvérével sem tartotta a kapcsolatot, feleségétől elvált és a fekete közösségtől is elzárkózott.

Ám a valóság ezzel szemben az, hogy Shirley egy vidám, bohém művészlélek volt, aki turnéi alatt is rendszeresen beszélt három fivérével, továbbá részt vett a feketék polgárjogi mozgalmaiban és közeli barátságot ápolt Martin Luther Kinggel is. Tehát nagyjából teljesen az ellentéte volt annak, ahogyan a filmben ábrázolták.

Valószínűleg a drámai hatás kedvéért kellett „kicsit” átformálni a zongoraművész jellemét, hiszen így Hantás Tony teljes ellentéteként jelenhetett meg a vásznon. Az viszont tény, hogy a két férfi halálukig jó barátságban volt, annak ellenére is, hogy két teljesen különböző világból származtak.

Universal Pictures

Azonban ezek után felmerül a kérdés, hogy mi értelme egy olyan, kvázi életrajzi filmnek, ami kiszínezi a valóságot?

A film másik nagy hibája a karakter hiteltelen ábrázolása mellett az, hogy ezt az "alternatív valóságban" játszódó történetet túl „szájbarágósan” akarja bemutatni, és amit erőltetni próbálnak, azt az ember mindig keserűbb szájízzel nyeli le.

A Zöld könyv rendezésileg, látványilag, színészileg, zeneileg tökéletes film lehetne, ám mégis negyedóránként emlékeztetnek azért minket, hogy a liberális Hollywooddal van dolgunk. 

A sztereotip olasz főszereplő, a teljesen érdektelen és felesleges homoszexuális szál mind olyan elemek, ami miatt nem tudjuk felhőtlenül élvezni a filmet, hiszen végig fojtogatva érezzük magunkat: te fehér vagy, tehát rasszista; te fekete, tehát elnyomott; te olasz, tehát egy tanulatlan suttyó.

Kétségkívül egy kedves, szórakoztató és rendkívül ízléses film a barátságról, az elfogadásról és a rasszizmus elleni harcról. Szerintem ez az egyik legszórakoztatóbb, legszebb és legigényesebb road movie, amit Hollywood legyártott. Azonban nem lehet elmenni amellett, hogy a készítők beleestek a túlzások és a drámaiság hibájába, ami miatt az egész bűzlik az erőltetettségtől és hiteltelenségtől.

IMDb: 8,3/10
888: 4/8

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

hajrá, magyarok!

Egészen elképesztő az, ahogy Magyarországon elherdáljuk a tehetséges labdarúgóinkat.

Összeomlás

Összeomlás

piszkostizenkettő

A szélsőbaloldali anarchista rabol és gyújtogat, a rendőr kínoz és fosztogat, a néppárti polgármester meg nem tehet semmiről, hiszen szexmániás.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére