Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Óriásit trollkodott a szerb kormány Koszovóval

2017. január 14. 17:28

Koszovó Szerbia része" - áll a Belgrádból Koszovóba tartó vonaton, 21 nyelven. A koszovói albánok kiakadtak.

BELGRÁD, 17:28

Szerbia ünnepélyesen útnak indított szombaton egy vonatjáratot Koszovó többségében szerbek lakta északi részébe, figyelmen kívül hagyva a pristinai kormány tiltakozását, amely provokációnak és szuverenitása agresszív megsértésének nyilvánította ezt a lépést.

A Belgrádban szerb tisztviselők által felavatott, orosz gyártmányú vasúti szerelvény oldalán húsz nyelven szerepel a "Koszovó Szerbia (része)" felirat, az utasteret pedig szerb templomok, kolostorok ikonképei díszítik.

Fotó: AFP

Olyan ez, mint egy kulturális örökségünket bemutató, mozgó kiállítás"

– jelentette ki Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. Djuric hangsúlyozta, hogy Észak-Koszovó számára fontos a vasúti összeköttetés, egyúttal visszautasította Pristina bírálatát.

A szerb politikus figyelmeztetett, hogy amennyiben bárki megpróbálná megakadályozni a szerelvény belépését Koszovóba, az a szabad mozgás megsértésének minősítenék.

Nem látom be, hogy valami, ami a világörökség részét képezi, miért jelentene provokációt bárki számára"

– jegyezte meg.

Az eseményre a szerb-koszovói viszony amúgy is feszült időszakában kerítettek sort, tekintettel Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő szerb körözés alapján történt franciaországi letartóztatására.

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él. A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovót. Belgrád és Pristina között 2003-ban uniós közvetítéssel kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd.

A szombati bemutató jellegű járatindítással az 1998-99-es koszovói háború óta először megy vasúti szerelvény a szerb fővárosból az észak-koszovói Kosovska Mitrovicába. A vonat a várakozások szerint tíz óra alatt teszi majd meg az utat a régóta meglévő vasúti pályán. Szerb illetékesek szerint egy próbaidőszakot követően valószínűleg menetrendszerű járatot indítanak majd a Belgrád-Kosovska Mitrovica vonalon.

Fotó: AFP

Edita Tahiri koszovói miniszterelnök-helyettes, a Szerbiával folytatott egyeztetések főtárgyalója pénteken azzal vádolta Szerbiát, hogy lépésével a térség stabilitását fenyegeti, s egyúttal az Európai Unió közbelépését szorgalmazta.

Ez egy Koszovó elleni provokáció, amely arról tanúskodik, hogy Szerbia nyíltan Koszovó területi egységét, szuverenitását és nemzetbiztonságát fenyegető agresszív politikába kezdett"

– hangsúlyozta Edita Tahiri.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

Élő adásban jelentkezett be a boszniai mészáros

A háborús bűncselekmények miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok pénteken élő adásban jelentkezett be telefonon a szerbiai Happy Televízióban, ezért az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) úgy döntött, a következő egy hónap során felvételt készít az elítélt beszélgetéseiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére