Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
közeleg a tél
 
 
 
 

Óriásit sivalkodott Norvégia Magyarországgal kapcsolatban

2017. május 8. 21:58

Erna Solberg norvég miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek "független" finanszírozását - írja az MTI az EUObserverre hivatkozva.

Lengyelország és Magyarország civil szervezetek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatai késztették a norvég miniszterelnököt egy nagy volumenű sivalkodásra:

Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk”

– fogalmazott a miniszterelnök az NTB norvég tévébe, figyelmeztetve az „illiberális hatalmak” ellen.

Fotó: AFP

Az ügy háttere az úgynevezett EGT Alap, melyet a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkenése érdekében hoztak létre. A kezdeményezést az egyébként nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia hozta létre, hogy így az EU egységes piacához hozzáférhessen.

A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, míg Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek tíz százalékát civil szervezetek kapnák, melyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A norvég miniszterelnök szerint a "civil szférát államilag nem kontrollálhatják." 

Ezzel csak egy gond van: kontrollálásról soha nem is volt szó.

A jogszabály értelmében a magyarországi civil szervezetnek 15 napon belül be kell jelenteniük az évi 7,2 millió forintos, külföldről érkező támogatásról szóló tranzakciót a bíróságon, ami később megjelenik majd a mindenki által elérhető Civil Információs Portálon. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, büntetést kaphatnak a civil szervezetek. Ennyiről van szó, ez azonban nem tartotta vissza Solberget: az EUObserver szerint Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a kérdésről.

Az EGT Alapokról szóló tárgyalások Norvégia és Lengyelország között holtpontra jutottak, a Magyarországgal folytatott megbeszélések május végén folytatódnak.

OLVASTAD MÁR?

közeleg a tél
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsődei, óvodai férőhelyek mellett korszerűsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

Nemsokára kezdetét veheti a lézerforradalom Szegeden

Megérkeztek az első lézerberendezések a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontba, az eszközök összeszerelése és beállítása után néhány hónap múlva a helyszínen is elkezdődnek a kísérletek - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

amerika, london, párizs

Ahogy arról kedden beszámoltunk, pár túlbuzgó migránssimogató diák úgy gondolta, hogy illegális bevándorlókat telepít az egyetem campusára. Az "akció" olyannyira sikeres volt, hogy a tanárok egy napig kénytelenek voltak beszüntetni az oktatást az intézményben.

Migránsokat fogtak a Dunán

Migránsokat fogtak a Dunán

amerika, london, párizs

A bolgár embercsempész épp motorcsónakkal próbálta átszállítani a Dunán a migránsokat, de a román határrendészek észrevették őket.

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

amerika, london, párizs

A holland kormány fellebbez a legfelsőbb bíróságon, hogy helyezzék hatályon kívül azt a korábbi ítéletet, miszerint Hága is felelős a srebrenicai mészárlásért.

A pillanat, amikor Asszad és Putyin haragja egyszerre csapott le a terroristákra

Moszkvai jelentések szerint az orosz és a szíriai légierő közös akciójában 850 dzsihadistát sikerült likvidálni a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Atomra atom a helyes válasz?

Atomra atom a helyes válasz?

amerika, london, párizs

Mintegy ötven ország kezdte meg szerdán az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezmény aláírását, amely azonban csak jelképes jelentőségű, mert a nukleáris nagyhatalmak nem vesznek részt benne. Nehéz kérdés továbbá ez ügyben, hogy mi lesz az immáron elképesztően veszélyessé váló Észak-Korea ügyével.

Alinda színháza

Alinda színháza

piszkostizenkettő

Simicska az első sorban bravózik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére