Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
spring is coming
 
 
 
 

Óriásit sivalkodott Norvégia Magyarországgal kapcsolatban

2017. május 8. 21:58

Erna Solberg norvég miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek "független" finanszírozását - írja az MTI az EUObserverre hivatkozva.

Lengyelország és Magyarország civil szervezetek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatai késztették a norvég miniszterelnököt egy nagy volumenű sivalkodásra:

Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk”

– fogalmazott a miniszterelnök az NTB norvég tévébe, figyelmeztetve az „illiberális hatalmak” ellen.

Fotó: AFP

Az ügy háttere az úgynevezett EGT Alap, melyet a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkenése érdekében hoztak létre. A kezdeményezést az egyébként nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia hozta létre, hogy így az EU egységes piacához hozzáférhessen.

A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, míg Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek tíz százalékát civil szervezetek kapnák, melyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A norvég miniszterelnök szerint a "civil szférát államilag nem kontrollálhatják." 

Ezzel csak egy gond van: kontrollálásról soha nem is volt szó.

A jogszabály értelmében a magyarországi civil szervezetnek 15 napon belül be kell jelenteniük az évi 7,2 millió forintos, külföldről érkező támogatásról szóló tranzakciót a bíróságon, ami később megjelenik majd a mindenki által elérhető Civil Információs Portálon. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, büntetést kaphatnak a civil szervezetek. Ennyiről van szó, ez azonban nem tartotta vissza Solberget: az EUObserver szerint Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a kérdésről.

Az EGT Alapokról szóló tárgyalások Norvégia és Lengyelország között holtpontra jutottak, a Magyarországgal folytatott megbeszélések május végén folytatódnak.

OLVASTAD MÁR?

spring is coming
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Huszadik alkalommal tart ma évértékelő beszédet Orbán Viktor

Huszadik alkalommal tart ma évértékelő beszédet Orbán Viktor

spring is coming

Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban mondja el beszédét délután három órakor, melyről portálunk is tudósít.

Trump: az FBI megakadályozhatta volna a floridai mészárlást, ha nem az oroszokkal foglalkozik

Donald Trump amerikai elnök kritizálta az FBI-t, amiért nem tettek semmit a floridai lövöldöző ellen, pedig többször is kaptak róla információt.

Rogán: az ellenzék végrehajtaná a Soros-tervet

Rogán: az ellenzék végrehajtaná a Soros-tervet

spring is coming

Ha az ellenzéki pártok kerülnének kormányra, egy olyan gyenge kormány lenne, amelyen a Soros György által irányított érdekcsoportok, vagy Brüsszel minden további nélkül keresztülvinné akaratát - jelentette ki Rogán Antal.

Kurdok tüntettek Párizsban

Több ezer kurd tüntetett szombaton a kelet-franciaországi Strasbourgban az 1999-ben .

Világsztárral ünnepelte Koszovó a tizedik születésnapját

Világsztárral ünnepelte Koszovó a tizedik születésnapját

amerika, london, párizs

2008-ban ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét Koszovó, melyet Szerbián kívül többek között Szlovákia, Románia és Görögország sem ismer el.

A migránsok miatt egyre több a poligámista Svédországban

A migránsok miatt egyre több a poligámista Svédországban

amerika, london, párizs

A Dagens Juridik svéd lap információi szerint legalább 307 poligámista él Svédországban.

Ukrán nacionalisták orosz gyerekek előtt vertek szét egy kiállítást

Bátor ukrán szélsőjobboldaliak egy orosz ügynökség épületére támadtak. Megrongálták az épületet, megbecstelenítették az orosz zászlót, és szétvertek egy kiállítást.

Szél Bernadett ismét bebizonyította, hogy a Soros-hálózat kezében van

Az LMP-s Szél Bernadett egyre több bizonyítékát adja annak, hogy ő is a "Soros-hálózat" zsebében van - így reagált a Fidesz Szél Bernadett évértékelő beszédére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére