Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 
 
 
 

Óriási változások a családpolitikában

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

2018. december 18. 14:53

A szocialista-liberális kormányok 2010 előtt elvették a családi adókedvezményt és a családi pótlékot is meg akarták adóztatni. Befagyasztották a lakástámogatásokat és devizahitelekbe kényszerítették a magyar családokat. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség megszorító politikájának esett áldozatul a gyes harmadik éve és a 13. havi nyugdíj. Ezzel szemben a Fidesz kormányzat visszahozta a gyes harmadik évét, bevezette a gyed extrát, életet lehelt az otthonteremtési programba, folyamatosan bővítette a családi adókedvezményt, megvédte a nyugdíjak reálértékét, sőt nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé tette a gazdasági eredményeknek köszönhetően.

A liberális–szocialista kormány 2006-ban megszüntette a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, valamint az egy és két gyermeket nevelő szülők családi adókedvezményét. A családi adókedvezményt a három- és többgyermekesek esetében a gyermekenkénti havi tízezer forintról négyezer forintra csökkentették. Később a gyes idejét egy évvel csökkentették, az már nem járt a gyermek harmadik évében. A másfél évnél rövidebb társadalombiztosítási idejű családoknak akár csupán egy évre, vagyis egyharmadával csökkentették a gyed időtartamát. A gyedre való jogosultság feltételeként a biztosítási jogviszony idejét az addigi fél év helyett legalább egy évre növelték. A családi pótlék felső életkori határát 23 évről 20 évre csökkentették, így rövidebb ideig járt az ellátás.

A 2010-től Magyarországot irányító kormányok számos új intézkedést vezettek be a családok támogatására, így 2010-ben visszaállították a gyes időtartamát három évre, 2011-től az egy és két gyermeket nevelőkre is kiterjedő, megnövelt mértékű családi kedvezményt, 2012-től pedig Otthonteremtési programot vezettek be. Szintén 2012-től bevezették a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét a kisgyermekes szülőknek. 2014. január 1-jétől él a gyed extra, azóta már a gyermek féléves korától lehet korlátlanul munkát vállalni, és szintén 2014-től jár a családi járulékkedvezmény. 2014-ben forintosították a devizahiteleket. 2015-től az első házasok kedvezményére is van lehetőség, amelyet 2017-ben csaknem nyolcvanezer pár vette igénybe 3,3 milliárd forint összegben, 2014-től bevezették a hallgatói vagy diplomás gyedet is.

Egymillió családnak segít a családi adókedvezmény 2011 és 2017. között mintegy 1572 milliárd forint megtakarítás (azaz adó- és járulékkedvezmény) maradt a gyermeket nevelő családoknál, 130 ezer szülő pedig már semmiféle adót vagy járulékot nem fizet a jövedelme után. 2018-ban a családok éve jegyében született intézkedések: a bölcsődei ellátás fejlesztésének folytatása, a jelzáloghitel-tartozás csökkentése harmadik vagy további gyermekvállalás esetén. Létrehozták a Köldökzsinór programot, így a külföldön élő magyar családok is jogosulttá válnak gyermekeik után az anyasági támogatásra és a babakötvényre. 2018. július 1-jétől ingyenes a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és vizsga, a 20 évnél fiatalabbaknak a díjat utólag megtéríti az állam. 2018. október 5-ig a beérkező kérelmek száma 4521 volt. A benyújtott kérelmek alapján 3534 sikeres vizsgázó jogosultságát ismerték el, a nekik kifizetett támogatás összege több mint 86 és fél millió forint volt.

Az első nyelvvizsgát az állam finanszírozza 2018. január 1-jétől minden 35 év alatti fiatalnak abban az esetben is, ha ez lesz az első nyelvvizsgájuk, és akkor is, ha már van nyelvvizsgájuk. 2018. október 5-ig összesen 22 378 nyelvvizsga-támogatás iránti kérelem érkezett be a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, 14 417 nyelvvizsgázó támogatásra való jogosultságát ismerték el, a kifizetett támogatás összege pedig október 5-ig több mint 421 és fél millió forint volt.

Ebéd a rászoruló gyermekeknek

Az állam országszerte térítésmentes ebédet biztosít minden iskolai szünetben: tavasszal, nyáron, ősszel és télen a rászoruló gyermekeknek. Tavaly országszerte csaknem 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben, így az intézkedés 11 ezerrel több rászorulót ért el, mint 2010-ben. A kormány idén 6,7 milliárd forintot költött a nyári gyermekétkeztetésre, a lehetőséggel 134 ezer gyermek esetében éltek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma májusban és június elején több mint háromezer, hagyományos és elektronikus tájékoztató levelet küldött a térítésmentes ebéd lehetőségéről a család- és gyermekjóléti szolgálatoknak, a települési és fővárosi kerületek jegyzőinek, valamint a kormányhivatalok kormánymegbízottjainak. A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülőknek.

Forrás: Mediaworks Hungary Zrt.

OLVASTAD MÁR?

 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

amerika, london, párizs

Beindultak az érzékenyítő órák Franciaországban, melyeken azt vetették össze, melyik a nagyobb tragédia, hogy a keresztény vallás ikonikus épülete majdnem megsemmisül, vagy hogy illegális bevándorlók a tengerbe fulladnak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a húsvéthétfő legfontosabb hírei!

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

amerika, london, párizs

Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.

Székelyföld felszámolásával kampányol egy román az EP-választásokon

Bízzunk benne, hogy a románok már túljutottak azon, hogy ezzel sok szavazatot lehessen gyűjteni...

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A nyúl, aki megint mellényúl

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az európai parlamenti választások és annak kampányidőszakának legforróbb kérdése nem a bevándorlás, a terrorizmus és az iszlamizáció megfékezése, hanem az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

A 24.hu húsvétkor kezdett bele a kereszténygyalázásba

A szélsőségesen bevándorláspárti 24.hu a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor érezte szükségét annak, hogy elkezdje gyalázni a világ legüldözöttebb vallásának követőit.

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

amerika, london, párizs

Habár a liberális mainstream média folyamatosan arról cikkezett, hogy mélyen húzódó társadalmi konfliktus osztják meg Srí Lankát, és ez állhat a húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások hátterében, bebizonyosodott, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport felelős a robbantásokért. A merényletben több mint 290 ember vesztette életét és legalább 500-an megsebesültek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére