Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Orbán Viktor: Törökország stabilitása Magyarország biztonságát is garantálja

2018. október 8. 18:11

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatót tartott ma délután, amelyen értékelték a kétoldalú kapcsolatokat. A kereskedelem volumene sosem látott méreteket öltött, és tervben van egy katonai fejlesztési együttműködés is. A török elnök 2 napot tölt el Budapesten, Áder János köztársasági elnök meghívására érkezett.
Orbán Viktor: Törökország fontos partner, mert stabilitása Magyarország biztonságát garantálja

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor kezdte. A miniszterelnök kiemelte, hogy nemcsak a közös NATO-tagság okán fontos ez a találkozó, a magyar nemzeti érdek azt kívánja, hogy a magyaroknak mindig figyelniük kell Moszkvára, Berlinre és Isztambulra.

A két ország kapcsolata a tiszteleten nyugszik"

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az egyik legerősebb magyar nemzeti érdek, hogy Törökország olyan erős legyen, hogy képes legyen az illegális migrációt feltartani, illetve képes legyen fenntartani a békét a régióban.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy együttműködés várható a terrorelhárítás területén a két állam között, valamint az eddigi alacsony szintű katonai együttműködést kibővítik.

Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg létrehozása"

– mondta Orbán Viktor és kiemelte, hogy ebben Törökország is partner lesz.

A gazdasági együttműködést tovább kell folytatni, mert még nem sikerült elérni a kitűzött célt: nevezetesen, hogy 5 milliárd dollárra emelkedjen a két ország közötti kereskedelem értéke. Ettől még messze vagyunk a jelenlegi 3 milliárd dollárral, ám a növekedés üteme miatt reális célnak tűnik. A magyarországi üzletemberek főként a mezőgazdaság és a vízügyi technológia területén fektethetnek be Törökországban.

A miniszterelnök azzal zárta beszédét, hogy a legjobb reményekkel tekint a jövőbe a török-magyar viszonyt illetően.

Erdogan: sok megállapodást akarunk kötni

A török elnök először is megköszönte a meghívást Áder János köztársasági elnöknek. Örömét fejezte ki, hogy Gül Baba síremlékének restaurációja elkészült. Az első világháborúban a Dardanelláknál harcoló magyar katonákról külön meg fog emlékezni Törökország – mondta az elnök.

A közös kereskedelmi volument 6 milliárd dollárban határozták meg a jövőre nézve, ám a cél előbb az, hogy az 5 milliárdot átlépjék.

Erdogan elmondta, hogy ehhez jó úton járnak, ugyanis épp holnap lesz üzleti fórum török és magyar üzletemberek részvételével, ahol megbeszélik a befektetési lehetőségeket.

Egy nagy, népes delegációval érkeztünk Magyarországra azzal a szándékkal, hogy sok megállapodást kössünk"

– mondta Erdogan.

Hány migráns tartózkodik Törökországban?

Erdogan kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg Törökországban 3,5 millió szíriai migráns tartózkodik, valamint 500 ezer iraki és több százezer afgán és pakisztáni. Jelenleg már megindult a szírek visszatelepítése: eddig 360 ezren tértek haza Afrínba és környékére, valamint 60 ezren Idlíbbe.

Arra a kérdésre, hogy miért olyan népszerű a nyugat-európai törökök szemében, azt válaszolta Erdogan, hogy "a törökök tudják, hogy mi történik Törökországban. Eszerint ítélkeznek, eszerint adják le a szavazataikat".

Törökország EU-csatlakozásával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette:

Magyarország eddig is támogatta Törökországot és ezután is támogatni fogja"

– majd hozzátette, hogy Európának el kell döntenie, hogy mit akar.

Ha a világpolitika meghatározó szereplőjévé akarunk válni, akkor meg kell találnunk az együttműködés kereteit Törökországgal. Amit most csinálunk, az méltatlan"

– mondta a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy egyetlen másik tagállammal sem csináltak olyat, hogy megnyitnak bizonyos csatlakozási fejezeteket, majd sosem zárják le azokat.

Mi egy erős Európában vagyunk érdekeltek"

– zárta le mondandóját Orbán Viktor.

Erdogan elnök is elmondta, hogy 1963-ban kezdődött a csatlakozási folyamat és jelenleg 2018-at írunk. Az elnök szavai szerint ők csak őszinteséget várnak: ha nem akarják felvenni őket, akkor mondják meg.

Most a türelmünk hátárához érkeztünk"

– mondta.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Nézzük, mi várható ma!

Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

kétharmad

8-10 millió forintot adott a Jobbik pártigazgatója a tagoknak, hogy azt fizessék be a pártkasszába. A Jobbik egyik politikusa feljelentést tett az ügyben, mivel nem világos, honnan jött ez a pénz. Jelenleg nyomoznak.

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

kétharmad

A külügyminiszterek hétfőn eldöntötték, hogy a migrációról és Magyarország elleni, hetes cikk szerinti eljárás ügyéről fognak tárgyalni.

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

hajrá, magyarok!

Egy elképesztően sok hibával tarkított meccsen a magyar labdarúgó-válogatott döntetlent játszott Észtországban.

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

amerika, london, párizs

A brit hatóságok körülbelül kétmillió fontot fordítanak a hírhedt szélsőséges, Anjem Choudary hitszónok védelmére. A pakisztáni származású férfit a héten idő előtt kiengedték a börtönből, de további ellenőrzésére fokozott óvintézkedésekkel készülnek.

Úgy tűnik, hogy ma az Iszlám Állam lecsapott Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszejtés a németországi Kölnben hétfő délután, az elkövető súlyosan megsebesült.

Miközben az illetékesek a homokba dugják a fejüket, a börtönökben egyre többen radikalizálódnak

A brit igazságügyi minisztérium megakadályozta egy tanulmány elkészítését, amely azt vizsgálta volna, hogy az elítéltek miért térnek át az iszlámra olyan nagy számban a nagy-britanniai börtönökben. A tanulmány azért is lett volna fontos, mert nemcsak az iszlám hitre térők száma növekedett meg, hanem kiugróan sokan radikalizálódnak is a szigetország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A hétfő legfontosabb hírei egy helyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére