Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

2018. szeptember 18. 15:45

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

A találkozó nyilvános részén a magyar miniszterelnök elmondta, hogy "évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat". Vlagyimir Putyin pedig méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, és idén az első fél évben is ugyanennyivel bővült.

A kormányfő és az elnök a négyszemközti tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott.

Vlagyimir Putyin

Házigazdaként először az elnök ragadta magához a szót.

Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak"

– emelte ki Putyin. Az elnök elmondta, hogy egy év alatt 25%-kal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, ami jelenleg több mint 5 milliárd dollár. A megbeszéléseken ezért főként a kereskedelemre fókuszáltak.

"Számos közös beruházást indítottunk" – mondta Putyin. Az orosz elnök kiemelte a metróberuházást és elmondta, hogy más vasúti kocsik is sorra kerülnek majd.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az elnök elmondta, hogy szó esett az OTP-ről is, amely tovább fog terjeszkedni Oroszországban.

Oroszország szállítja a teljes gázellátás 60%-át Magyarországra. A magyarországi tárolók biztosítják, hogy Európát ellássuk gázzal"

– mondta Putyin. Azt is hozzátette, hogy az újonnan, Törökország felől Európába érkező, még épülő gázvezeték is valószínűleg Magyarországon megy majd keresztül.

Az orosz elnök elmondta, hogy hamarosan megkezdődhet az új paksi blokkok építése.

A magyar miniszterelnök és az orosz államfő között szóba került még egy kulturális együttműködés, egy új kormányközi testület felállítása, illetve az ukrajnai és szíriai helyzet.

Putyin az európai migrációs helyzetre vonatkozó kérdés megválaszolását részben elhárította, mondván ez európai belügy, azonban általánosságban annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU-tagok bőkezű szociális kifizetésekkel ösztönzik a migránsokat, akkor továbbra is nagy számban fognak jönni.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a paksi együttműködés természetes volt Oroszország számára, hiszen "a szakembereinknek ismerős ez az erőmű".

Orbán Viktor

"Ez volt az első hivatalos találkozónk a legutóbbi oroszországi választások óta, úgyhogy átadtam jókívánságainkat" –  kezdte a magyar miniszterelnök.

Az elmúlt években mi kiszámítható partnerei lettünk egymásnak. Minden megállapodás, amit kötöttünk az elmúlt években, az teljesült"

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

A kiszámíthatóság fontos valuta."

"Magyarország érdeke egyértelmű. Van egy egyszerű történelmi leckénk. Amikor Európa keleti és nyugati fele között jó volt az együttműködés, akkor jól jártunk, ha rossz, akkor rosszul jártunk" – mondta a miniszterelnök, és a konklúziót levonva hozzátette, hogy az az érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat.

A két ország közös értékeit tekintve a keresztény kultúrához tartozik – mondta a kormányfő és hozzátette, hogy igyekeznek közös lépéseket is tenni az üldözött keresztények megsegítéséért.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Kálmán Imre darabját bemutatták a moszkvai Nagyszínházban, vagyis a Bolsojban, amire eddig még nem volt példa.

A gazdasági együttműködés főként a mezőgazdaság, az energetika és a gyógyszeripar területén jött létre eddig, ám a jövőben egy új, onkológiai együttműködés is elindul.

Sikerült megállapodni a gázszállításokról, és nemcsak a 2019-es, hanem a 2020-as évre is. A magyar kormányfő is kiemelte, hogy Magyarország sikerrel pályázhat a Törökország irányából, Európába kiépítendő gázvezeték hazánkon keresztül történő átvezetésére.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a paksi beruházás jól halad. Kérdésre válaszolva elmondta: ez egy olyan lehetőség, amely fontos hidat és kapcsolatot teremt Kelet és Nyugat között, így nemcsak az energiaellátás szempontjából van jelentősége, hanem szimbolikusan is fontos. "Messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein" – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő is kitért az OTP oroszországi szerepvállalására. Elmondta, hogy jelenleg 5000 embernek adnak munkát és tovább fogják bővíteni az együttműködést.

További fontos fejlemény, hogy Magyarországon, Budapesten nyit irodát a Nemzetközi Beruházási Bank, és a miniszterelnök szeretné, ha itt lenne a pénzintézet regionális központja.

A Budapestet Kazannyal összekötő járatokat terveznek indítani Magyarország és Oroszország között, valamint szóba került a tudományos címek kölcsönös elismerésének témája is.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

amerika, london, párizs

A Szíria területén nyolc éve zajló fegyveres harc eddig közel 400 ezer halottal és több milliárd dolláros anyagi károkozással járt. Jelenleg nem lehet megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, mivel Idlíb tartományt továbbra is a dzsihadisták tartják megszállás alatt.

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

hajrá, magyarok!

Kicsit rendhagyó módon folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, ez a rész nem korlátozódik egy adott meccsre.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb hírei.

Elfogták az utrechti merénylőt

A török férfi három embert megölt, ötöt megsebesített egy villamoson.

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

kétharmad

Jakab Péter kommunistának nevezte a miniszterelnököt, de a válaszában a kormányfő megsemmisítette a jobbikos képviselőt.

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

piszkostizenkettő

Rekordokat döntenek felesék: egy nyúlfarknyi cikket is képesek úgy megírni, hogy szinte egy szava sem igaz.

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

amerika, london, párizs

Miért van az, hogyha egy iszlamista öngyilkos merényletet hajt végre, akkor a honi és nemzetközi liberális politikusok "incidenst" emlegetnek, amikor pedig egy szélsőséges idióta gyilkol, mindjárt terrortámadást sikoltanak?

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

amerika, london, párizs

Nemrég jelentette be a leköszönőben lévő spanyol kormány, hogy mégis kihantolják Francisco Franco volt spanyol diktátor hamvait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére