Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

2018. szeptember 18. 15:45

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

A találkozó nyilvános részén a magyar miniszterelnök elmondta, hogy "évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat". Vlagyimir Putyin pedig méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, és idén az első fél évben is ugyanennyivel bővült.

A kormányfő és az elnök a négyszemközti tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott.

Vlagyimir Putyin

Házigazdaként először az elnök ragadta magához a szót.

Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak"

– emelte ki Putyin. Az elnök elmondta, hogy egy év alatt 25%-kal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, ami jelenleg több mint 5 milliárd dollár. A megbeszéléseken ezért főként a kereskedelemre fókuszáltak.

"Számos közös beruházást indítottunk" – mondta Putyin. Az orosz elnök kiemelte a metróberuházást és elmondta, hogy más vasúti kocsik is sorra kerülnek majd.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az elnök elmondta, hogy szó esett az OTP-ről is, amely tovább fog terjeszkedni Oroszországban.

Oroszország szállítja a teljes gázellátás 60%-át Magyarországra. A magyarországi tárolók biztosítják, hogy Európát ellássuk gázzal"

– mondta Putyin. Azt is hozzátette, hogy az újonnan, Törökország felől Európába érkező, még épülő gázvezeték is valószínűleg Magyarországon megy majd keresztül.

Az orosz elnök elmondta, hogy hamarosan megkezdődhet az új paksi blokkok építése.

A magyar miniszterelnök és az orosz államfő között szóba került még egy kulturális együttműködés, egy új kormányközi testület felállítása, illetve az ukrajnai és szíriai helyzet.

Putyin az európai migrációs helyzetre vonatkozó kérdés megválaszolását részben elhárította, mondván ez európai belügy, azonban általánosságban annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU-tagok bőkezű szociális kifizetésekkel ösztönzik a migránsokat, akkor továbbra is nagy számban fognak jönni.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a paksi együttműködés természetes volt Oroszország számára, hiszen "a szakembereinknek ismerős ez az erőmű".

Orbán Viktor

"Ez volt az első hivatalos találkozónk a legutóbbi oroszországi választások óta, úgyhogy átadtam jókívánságainkat" –  kezdte a magyar miniszterelnök.

Az elmúlt években mi kiszámítható partnerei lettünk egymásnak. Minden megállapodás, amit kötöttünk az elmúlt években, az teljesült"

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

A kiszámíthatóság fontos valuta."

"Magyarország érdeke egyértelmű. Van egy egyszerű történelmi leckénk. Amikor Európa keleti és nyugati fele között jó volt az együttműködés, akkor jól jártunk, ha rossz, akkor rosszul jártunk" – mondta a miniszterelnök, és a konklúziót levonva hozzátette, hogy az az érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat.

A két ország közös értékeit tekintve a keresztény kultúrához tartozik – mondta a kormányfő és hozzátette, hogy igyekeznek közös lépéseket is tenni az üldözött keresztények megsegítéséért.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Kálmán Imre darabját bemutatták a moszkvai Nagyszínházban, vagyis a Bolsojban, amire eddig még nem volt példa.

A gazdasági együttműködés főként a mezőgazdaság, az energetika és a gyógyszeripar területén jött létre eddig, ám a jövőben egy új, onkológiai együttműködés is elindul.

Sikerült megállapodni a gázszállításokról, és nemcsak a 2019-es, hanem a 2020-as évre is. A magyar kormányfő is kiemelte, hogy Magyarország sikerrel pályázhat a Törökország irányából, Európába kiépítendő gázvezeték hazánkon keresztül történő átvezetésére.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a paksi beruházás jól halad. Kérdésre válaszolva elmondta: ez egy olyan lehetőség, amely fontos hidat és kapcsolatot teremt Kelet és Nyugat között, így nemcsak az energiaellátás szempontjából van jelentősége, hanem szimbolikusan is fontos. "Messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein" – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő is kitért az OTP oroszországi szerepvállalására. Elmondta, hogy jelenleg 5000 embernek adnak munkát és tovább fogják bővíteni az együttműködést.

További fontos fejlemény, hogy Magyarországon, Budapesten nyit irodát a Nemzetközi Beruházási Bank, és a miniszterelnök szeretné, ha itt lenne a pénzintézet regionális központja.

A Budapestet Kazannyal összekötő járatokat terveznek indítani Magyarország és Oroszország között, valamint szóba került a tudományos címek kölcsönös elismerésének témája is.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Fosztogattak, gyújtogattak: öt rendőr megsérült a tegnap este

Fosztogattak, gyújtogattak: öt rendőr megsérült a tegnap este

kétharmad

A rendőrség szerint az agresszív tüntetők gyújtogattak, fosztogattak és padokat rongáltak meg.

Theresa May ezt most megúszta: marad a konzervatív párt élén

Theresa May ezt most megúszta: marad a konzervatív párt élén

amerika, london, párizs

A miniszterelnök ellen indított bizalmi szavazáson 200-an szavaztak bizalmat Theresa May-nek, míg 117-en szavaztak ellene.

Mindennapok Malmőben: fényes nappal, egy óvoda előtt történt a brutális leszámolás

Mindennapok Malmőben: fényes nappal, egy óvoda előtt történt a brutális leszámolás

amerika, london, párizs

Szerda reggel több lövéssel végeztek az áldozattal, miközben onnan pár méterre a gyerekek az óvodában reggeliztek.

Gyurcsány is megszavazta a túlóráról szóló törvényt

A mai nap az ellenzéki nihilről szólt. Ma volt lehetőségük megmutatni magukat, és bebizonyították, hogy még az ellenzéki szerepre sem érdemesek. Az egész bagázs, Tordai Bencétől, Kunhalmi és Vadai Ágnesig megpróbálta eljátszani, hogy ők a munkavállalók érdekeit képviselik, de igazából csak saját magukat próbálták építeni, és a törvényjavaslat megértése helyett hisztiztek és obstruáltak. A prímszámokat azonban Gyurcsány Ferenc vitte el, aki egy szavazásra ment be, de ott is félrenyomott, megszavazta a pártja és a frakciója által "rabszolgatörvénynek" nevezett javaslatot.

Már a rendőrökre is rátámadtak a tüntetők

Már a rendőrökre is rátámadtak a tüntetők

kétharmad

Habár az Index és más baloldali lapok azt állítják, hogy a rendőrség könnygázt alkalmazott az anarchista tüntetőkkel szemben, az igazság az, hogy ez pont fordítva történt. Megrohamozták a rendőrsorfalat, és több tisztet is lefújtak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma.

Legyőztük a női kézi Eb-n Romániát

Legyőztük a női kézi Eb-n Romániát

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a női kézilabda Európa-bajnokságon 31-29-es végeredménnyel legyőzte Romániát!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére