Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Orbán János Dénes: "Rá kell baszni az asztalra"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. január 22. 10:58

Rendhagyó beszélgetés Orbán János Dénessel az erdélyi és magyarországi irodalomról, Bulgakovról és Troppauer Hümérről, az Előretolt Helyőrségről és a szekértáborokról, pajzánságról és a píszí rémuralmáról, és arról, hogy "rá kell baszni az asztalra".

Jönnek valakik, és rábasznak az asztalra”

Fűrész: Te miért jöttél át Magyarországra?

OJD: Magánokokból. Kiszálltam a kocsmabizniszből, nekem azt már lehetetlen volt továbbvinni, annyira kinőtte magát, egyszerűen a bolondokházába kerültem volna, ha tovább folytatom. A vendéglátóiparban folyamatosan ott kell lenni, ha nem vagy ott, bármi megtörténhet. A Bulgakov tulajdonosának lenni...

GFG: Felemészti az életet, meg a szerzőséget is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

OJD: Nem volt mellette életem, ott éltem a Bulgakovban, és gyakorlatilag hosszú évekig semmi érdemlegeset nem írtam. Tehát az irodalmi karrierem tulajdonképpen tíz évig szünetelt.

Fűrész: Mert te építetted az infrastruktúrát ebben a mozgalomban.

OJD: A kocsmároskodást más is meg tudja csinálni, a saját műveimet viszont csak én tudom megírni.

Fűrész: Mikor jöttél át?

OJD: 2014-ben költöztem át, szépírói szándékokkal. Azért jöttem, hogy csak írással foglalkozzam, de aztán a bennem lévő irodalmi ördög nem bírta megállni, hogy ne avatkozzak be az irodalomszervezésbe.

GFG: Az „irodalmi ördög” kifejezésben az irodalmi fosztóképző vagy minőségjelző? Az „irodalmi” megnemesíti az ördögöt? (nevetés)

OJD: Megnemesíti, megnemesíti. Szóval nem tudtam megállni, hogy csak író maradjak. Nekem mindig is a szenvedélyem volt, hogy valami történjen az irodalomban, ahogy a tanítás is nagy szerelem, a fiatalokkal való foglalkozás még talán nagyobb örömet is okoz, mint az írás. Az Előretolt Helyőrség sok alkotót nevelt ki, mintegy ötven szerző debültált ennél a körnél, akik közül sokan sokra vitték. Nekem olyan tanítványaim voltak, mint Szálinger Balázs, aki per pillanat az egyik legelismertebb, legfelkapottabb kortárs szerző Magyarországon.

Fűrész: És mi lett az általatok kirobbantott forradalom résztvevőivel? Ott maradtak Erdélyben, vagy átjöttek Magyarországra?

OJD: Nagy részük ott van Erdélyben, és az irodalmat meg a közéletet meghatározó szerkesztőségekben ülnek. Például Lövétei Lázár László, Fekete Vince, György Attila, Molnár Vilmos a Székelyföld szerkesztőségét képezik. Papp Attila Zsolt a Főtér főszerkesztője. Karácsonyi Zsolt a Helikon főszerkesztője. Sántha Attila történész-kutatóvá vedlett át.

GFG: Tehát maradtak a hadállások Erdélyben.

OJD: Igen, a legtöbben fontos irodalmi vagy médiapozícióban végzik a dolgukat, immár derékhadként. A fiatalok közül jöttek át néhányan Magyarországra.

Ketipisz Sztavrosz: A beszélgetés elején mondtad, hogy a ’90-es években más volt a kontextus és hogy azóta megfogyatkozott a szépirodalmi olvasók száma. Ma milyen kihívások előtt áll egy fiatal író?

Fotó: Kozma Zsuzsi

OJD: Sajnálatos módon több mint tíz éve nem láttunk olyan indulást, amely úgymond berúgta volna az ajtót. Olyan fiatalt, aki jön, rábasz az asztalra és azt mondja, itt vagyok. A paradigmaváltások mindig úgy történnek, hogy jönnek valakik, és rábasznak az asztalra.

Fűrész: Így van.

OJD: Így tett Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Faludy György.

GFG: Tehát jönnie kellene valakinek, aki rábasz az asztalra.

OJD: Igen, rá kell baszni az asztalra. Azt szeretnénk, ha lennének ismét olyan fiatalok, akik forradalmat csinálnának. Igazából az utolsó markáns jelentkező, akiről érzed, hogy belőle valamikor nagy klasszikus lehet, Szálinger Balázs volt. Ő nem agresszíven baszott rá az asztalra, de azért a Zalai Passióval, amivel felfutott, egy egész megyét, majd egy egész országot izgalomban tartott. Szálingert gyakorlatilag Zala megye emelte fel. Aztán a hévízi önkormányzat rábízta a Hévíz irodalmi lap főszerkesztői pozícióját, ami a békéscsabai Bárka mellett az ország legjobb irodalmi folyóiratává vált.

Fűrész: Ha áttérünk a jelenre, ti létrehoztatok itt Magyarországon egy íróakadémiát. Ha jól értjük, végső soron ugyanazt akarjátok csinálni, amit egyszer Erdélyben már megcsináltatok: forradalmat.

OJD: Nem tagadom. Mert nem arról van szó, hogy ne lennének tehetséges fiatalok, hanem az a baj, hogy semmi izgalom sincs az irodalmi életben. A szakma annyira elhatalmasodott, hogy ma a szakmának kell megfelelni és nem az olvasónak, és ebben a merev megfelelésben minden izgalom kiveszett az irodalomból. Azelőtt nem volt gond, mert amikor az olvasó tart el, akkor te azt mondasz, amit akarsz. Amikor a szakma tart el, akkor meg kell felelned a hatalomnak, mert a szakma is egy hatalom.

GFG: A szakma ad például díjat...

OJD: Igen, így van. Ha nem tudsz a piacról megélni, és a szakma tart el, akkor az azt is jelenti, hogy nem vagy független, alkalmazkodnod kell, mert ha nem így teszel, akkor veszélyben van a díjad, az ösztöndíjad, a publikációd. A szakma korifeusai bármikor el tudják gáncsolni a pályádat.

Fűrész: Támogatást kaptok az államtól, de ha jól értem, ti arra törekedtek, hogy létrejöjjön egy fordulat az irodalomban, hogy a piac ismét képes legyen eltartani az irodalmat.

OJD: Igen, ez a cél. A szekértábor-logika akadálya ennek. Ugye van két szekértábor, a bal és a jobb, aztán vannak még egyéb szekértáborocskák, de mindent összevetve a bal az erősebb.

GFG: A hangosabb.

OJD: A hangosabb és nemzetközi szinten is ismertebb, mert így hozták az idők. Szóval jobban tudtak érvényesülni. Az a baj a szekértáborokkal, hogy az idősebbek megmondják az embernek, hogy hol nem illendő közölni, mert akkor belőled nem lesz író Magyarországon.

GFG: Tele van Horger Antal tanár úrral az ország.

OJD: Mindegyik szekértábor elvárja a lojalitást. Kevés olyan ember van Magyarországon, aki megengedheti magának a luxust, hogy minden helyre elmenjen, és sokféle helyen közöljön írásokat. Ehhez ki kell lépni a szekértábor-logikából.

Fel kell szabadítani a fiatalokat a polkorrektség idiotizmusa alól”

Fűrész: Tehát, azt mondod, hogy most van egy légüres tér, jöhet egy új generáció és mondhat valami új dolgot, aminek valószínűleg semmi köze nem lesz már a politikához és a bal-jobb szekértáborhoz.

OJD: Először fel kell szabadítani a fiatalokat a polkorrektség idiotizmusa alól, ami egyébként eluralkodott az irodalomban is. A politikai korrektség uralma az irodalomban azt jelenti, hogy el kell kezdeni óvatoskodni.

GFG: Az irodalomnak az a lényege, hogy egy író nem óvatoskodhat.

Fotó: Kozma Zsuzsi

OJD: Hát persze, egy író nem lehet polkorrekt. Ha nem humorizálhatunk, akkor mindennek vége van. Nézzétek meg Karinthy Így írtok tijét, tele van zsidó viccel. Ha humorizálni sem szabad, akkor felakaszthatjuk magunkat. Annak ellenére, hogy én a ’90-es évek végén tananyag voltam a magyar egyetemeken, tíz évvel később jött a vád, hogy vállalhatatlan, szexista irodalmat művelek.

Fűrész: Amerikát ez a hullám nyelte le. Az amerikai egyetemeken döbbenetes dolgok zajlanak a kulturális marxizmusnak nevezett cenzúra részéről. Ott a te könyveid valószínűleg be lennének tiltva.

OJD: Oda jutottunk, hogy ha ma írsz egy verset, amiben bevallod az őszinte vágyadat, hogy meg akarsz dugni egy nőt, akkor te szexista vagy, és te a nőt szexuális tárgynak nézed, ezért megvetnek és elítélnek. De ugyanilyen vád érheti azt a költőnőt is, aki arról ír, hogy mennyire szeretné, ha valaki egy nagy lőccsel belehatolna, mert akkor ő tekinti a férfit szexuális tárgynak, megvetik és elítélik, bár talán kevésbé, mintha ezt egy férfi írja. Próbáljunk csak keresni egy kis pajzánságot a kortárs fiatal írók művei között: alig fogunk találni. A humorral is így járunk. Majdnem mindenki komoly tárgyias, filozófiába hajló vagy egészen filozófikus lírát művel, amivel semmi gond, csak hát éppen széles körű olvasottságnak nem fog örvendeni soha a büdös életben. Hogy néz ki a fiatalok által űzött irodalom humor, erotika és játékosság nélkül?

Fűrész: A humor bizonyos értelemben haldoklik a világban. Új helyzet van az irodalomban is. A píszínek köszönhetően tulajdonképpen megszűnik a szólásszabadság. Szólásszabadság nélkül pedig az irodalom nem létezik.

OJD: Így van. Eljutottunk onnan, hogy a rendszerváltás korlátlan művészi szabadságot biztosított, mert a hatalom nem kívánt beleszólni az irodalomba, egészen a píszí rémuralmáig. Ma szarul megírt genderműveket ajnároznak az irodalomkritikusok – a mondanivalójuk miatt. Pedig az irodalom soha nem a mondanivalóról szólt, hanem arról, hogy az a mű hogy van megírva. Az irodalom a minőségről szól. Maximális művészi- és szólásszabadság; írhatsz bármit, bármi lehet a témád, csak legyen jól megírva – ennyi az irodalom lényege. Ezt gátolja az írói függetlenség megszűnése, a píszí következtében kialakult írói öncenzúra.

GFG: Tehát mit is akartok?

OJD: Mit is akarunk? Az Íróakadémia egy lehetőség, és az állam ezt támogatja. A megszokottnál nagyobb összegű támogatásból már lehet dolgozni. Már nem a túlélésről szól a pénz, ebből már lehet komolyan építkezni. Megteremteni a fiataloknak a biztonságos anyagi hátteret, és lehetőségeket nyújtani nekik, hogy nyugodtan csináljanak csak forradalmat. Ez egy hosszú távú állami befektetés, aminek abban kell megtérülnie, hogy a közönség fokozatosan átveszi az államtól az irodalom eltartásának a feladatát. Nem lesz rövid folyamat, de erről szól az építkezés. Fel akarjuk szabadítani a fiatalokat, esélyegyenlőséget akarunk teremteni.

GFG: Muszáj ezt a szót használni? (nevetés)

OJD: Találj valami jobbat. A mi értelmezésünkben ez azt jelenti, hogy esélyt adunk azoknak is, akiknek nem lenne más esélyük. Mert például csórók, pénzük se lenne feljönni a fővárosba, ám mégis ösztönös tehetségek. Az egyik ösztöndíjasunk egy eldugott településről jött, nehéz családi háttérrel, nem egészen húszesztendős, teljesen autodidakta, és olyan verseket ír, hogy már most vihetnéd a Magvetőhöz. Hány ilyen van, aki tehetséges, és nem tud a központba eljönni? Gondoljunk bele, Ady Endre, aki az egyik legnagyobb paradigmaváltó volt, egy Érmindszent nevű kis faluból érkezett…

GFG: Úgy tudom értékmegőrzésre is vállalkoztok.

Fotó: Kozma Zsuzsi

OJD: Így van. Mond nektek például valamit az a név, hogy Mózes Attila?

GFG: Külön-külön mond. (nevetés)

OJD: Mózes Attila például egy hatvanöt éves erdélyi író, aki az elmúlt húsz évben szerintem nem is járt Budapesten. Visszavonultan él Kolozsváron, ugyanakkor ez mit sem von le abból, hogy ő írta meg az elmúlt ötven év tíz legjobb regényének egyikét, melynek az a címe, hogy Árvízkor a folyók megkeresik régi medrüket. Ez egy bődületes, letaglózó könyv. Olyan elképesztő, hogy Gabriel García Márquez vagy Borges szívesen jegyezték volna, de mivel semmi felhajtás nem volt körülötte, teljesen kiveszett a köztudatból. Pedig olyan nagy művei vannak még, mint A Gonosz színeváltozásai vagy a Vénasszonyok nyara. Vagy itt van Molnár Vilmos, aki ötvenvalahány évesen korunk egyik legjobb prózaírója. Hallottatok róla? Nem. Remek, groteszkbe hajló novellái mellett megírta a Micimackó folytatását, a Malacka álmát. Anno a Magyar Könyvklub meg az Ulpius is házalt vele a Disney-nél, hogy engedélyezze a megjelenését, mert náluk vannak a jogok. A Disney azt mondta, ezt nem szabad kiadni, mert jobb, mint az eredeti, és rontaná Milne presztízsét, úgyhogy a derék író úr várja meg 2026-ot, amikor lejár a 70 év, és szabad lesz a pálya.

GFG: Akkor már csak kilenc évet kell várni, hogy elolvassuk a Micimackó folytatását. Ezt üzenjük az olvasóknak (nevetés).

OJD: Azt akarjuk, hogy ez az egész társaság felkavarja az irodalom állóvizét, hogy történjen már valami.

GFG: Idéznék. Segíts nekünk a kép kibontásában: „miközben rád, s másra vágyok, / s kutyatej nő a szétkúrt priccsen?” Mit jelent ez a kép?

Fotó: Kozma Zsuzsi

OJD: Ez csak egy kiragadott idézett egy regény versbetétéből.

GFG: Ironizáltam, azt akartam ezzel mondani, hogy az a lényeg, hogy akkor sem a barátaidnak, sem az ellenségeidnek nem kell attól tartani, hogy kihunyt belőled a fenegyerekség?

OJD: Ettől nem kell tartaniuk.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tarlós: az ellenzéki előválasztás egy blöff

Tarlós: az ellenzéki előválasztás egy blöff

kétharmad

Tarlós István főpolgármester szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten - ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére