Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Orbán és Szydlo: kevesebb Brüsszelt és erősebb nemzetállamokat

2017. szeptember 22. 15:38

A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni európai uniós fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé – adta hírül az MTI.

Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni — fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású uniós eljárások okaként.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Lengyelországba érkezni azt jelenti, hogy az ember az EU egyik legsikeresebb országának lesz a vendége — jelentette ki Orbán Viktor. A lengyelek gazdasági, tudományos és kulturális teljesítményét megnézve azt lehet látni, hogy az unió jóval szegényebb lenne Lengyelország nélkül — tette hozzá.

A lengyel GDP növekedése fantasztikus, az állam gazdasági teljesítménye húzóerő az EU számára — hangoztatta, megjegyezve: a magyarok, de a szlovákok és a csehek is ott vannak a lengyelek nyomában; egy olyan régió két miniszterelnöke találkozott, amely nélkül az unió gazdasági teljesítménye jóval szerényebb lenne.

Azt mondta, a magyarok és a lengyelek jól működtek együtt a történelem során, és most is keresik ennek lehetőségeit.

Közölte: Beata Szydlóval arról beszéltek, hogy egy-két nagy közös lengyel-magyar projektet mindenképpen el szeretnének indítani. Ha ehhez csatlakozik a többi visegrádi ország is, azt örömmel veszik — fűzte hozzá, jelezve: a konkrétumokról még tárgyalnak majd.

Orbán Viktor szavai szerint beszéltek Európa jövőjéről, és megállapították magukról:

ha az unió jövőjével kapcsolatos viták fényében nézik, Lengyelország és Magyarország az eredeti, jelenleg hatályban lévő alapszerződés őre. Azért dolgoznak, hogy senki se térhessen el ettől a szerződéstől, amely a tagállamokból indul ki.

"Mi ezt a gondolatot őrizzük" — fogalmazott.

Fotó: MTI Fotóbank

A szerződés szerint az EU alapját a minden országot megillető kölcsönös tisztelet és együttműködés szellemére kell építeni — mondta Orbán Viktor.

Azt állapította meg, hogy ami ma az unióban Lengyelországgal kapcsolatban zajlik, az nem egyszerűen politikai hiba, hanem alapvetően tiszteletlenség. Holott Lengyelországgal a tisztelet hangján kellene beszélni, ahogy azt az EU alapszerződése is előírja — szögezte le.

Beszéltek az EU-val fennálló vitáikról is. Orbán Viktor közölte:

meghallgatta Beata Szydlo érvelését, és azt állapította meg, hogy alaptalanok a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák.

Magyarország nem tartja helyesnek, ha bármely tagállammal szemben alaptalan jogállami kritikát fogalmaznak meg, ezt az unió nem engedheti meg magának — hangoztatta.

Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Lengyelországot ért kritikák politikai indíttatásúak, a folyamat "inkvizíciós eljárásra hasonlít". Magyarország mindig szolidáris lesz azokkal, akikkel szemben ilyen eljárást akarnak megindítani — szögezte le.

Orbán Viktor kijelentette: olyan EU kell, amely nem teszi lehetővé, hogy az európai intézmények, különösen a bizottság "lopakodó módon" újabb és újabb jogköröket vonjon el a tagállamoktól. Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat akarnak — mondta, hozzátéve: szerinte ezért támadják Lengyelországot.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Közölte, hogy a találkozón a migráció is szóba került. Elmondta lengyel kollégájának, hogy Európában új helyzet alakult ki, élesen elvált egymástól a tagállamok két csoportja.

Vannak azok az országok, amelyek már bevándorlóországok. Ezek jellemzően korábbi gyarmattartók, amelyek most bevándorlókra építenék a munkaerőpiacukat. A másik csoportba tartozók nem kívánnak bevándorlóországgá válni. Ezek a demográfiai problémáikat családpolitikával, a munkaerő-problémáikat gazdaság- és családpolitikával akarják megoldani.

Orbán Viktor kijelentette: az EU jövője azon múlik, hogy a két csoport hogyan tud megegyezni egymással.

Úgy fogalmazott, nem látja fényesnek a jövőt, a kölcsönös elfogadás helyett ugyanis jelenleg a bevándorlóországok arra akarják rákényszeríteni a nem bevándorlóországokat, hogy ők is azokká váljanak.

Bár a miniszterelnöki mandátum négy évre szól, a felelősség hosszabb időre, és nem akarnak olyan államot örökül hagyni, amely bevándorlóországgá vált — szögezte le.

Azt mondta, ők nem kritizálják a bevándorlóországokat, de elvárják tőlük: tartsák tiszteletben a magyar nemzet döntését, hogy nem akar azzá válni. Nem akar kevert népességet, nem akarja azt, amit másutt látni, hogy "a keresztény elem folyamatosan csökken", és veszít az életet befolyásoló képességéből.

Meg akarják védeni Magyarországot, és csak annyit kérnek, hogy ezt tartsák tiszteletben a bevándorlóországok. Ezt a magyarok kikövetelhetik, ehhez joguk van.

Orbán Viktor azt mondta, sikeres megbeszélésen vannak túl. Hálás Beata Szydlónak, és alig várja, hogy nagy, közös lengyel-magyar gazdasági projektet indíthassanak meg — hangsúlyozta.

Közölte, hogy hivatalos látogatás történt, amely mindig eltér a munkalátogatástól. A hivatalos látogatás alapvetően a tiszteletről szól — tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Szydlo: jó úton járunk

Szydlo a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.

A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult"

– szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta:

Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen".

Varsó és Budapest támogatja az Európai Unió (EU) azon lépéseit,

amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak legyőzését célozzák"

– erősítette meg Szydlo.

Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki.

Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra"

– húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó "külön megoldások" fontosságát.

Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul  a bevezetendő változásoknak"

– jelentette ki.

Szydlo szerint azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

A magyar V4-elnökségről beszélve  a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az "jó és intenzív". Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere "mindnyájunk sikere lesz".

A V4-formátum "nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként" — hangsúlyozta Szydlo.

Orbán Kaczynskivel is találkozott

Orbán Viktor megbeszélést folytat még Marek Kuchcinskivel, a lengyel parlamenti alsóház, valamint Stanislaw Karczewskivel, a felsőház elnökével. Tárgyal Andrzej Duda lengyel államfővel, interjút ad a varsói magyar nagykövetségen, valamint találkozik Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökével is.

Fotó: MTI Fotóbank

Délelőtt Orbán Viktor koszorúzáson vett részt az ismeretlen katona sírjánál, innen ment a lengyel miniszterelnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

A magyar kormányfőt útjára többek között Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elkísérte.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fiatal gimnazistákat aljas módon próbálták megszégyeníteni a Trump-ellenes liberálisok, azonban ez nem sikerült nekik. Most pedig Donald Trump meghívta őket a Fehér Házba.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Súlyos vereséggel a tizedik helyen zárta a kézilabda-világbajnokságot Magyarország

Sajnos nem volt remény a helyosztóra, Norvégia sokkal jobban játszott, sokkal hatékonyabban használta ki a helyzeteit, mint Magyarország.

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

kétharmad

A Századvég elemzése szerint Ahmed H. jó hírnevét nem is sérthette meg a bíróság.

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

pszicho

Ha beszélgetésbe elegyedne egy libsivel, feltétlenül használja.

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

amerika, london, párizs

Egy csöppet túltolták a dolgot Olaszországban.

Üdv a baloldal legmélyebb bugyrából, Exarheiából!

Üdv a baloldal legmélyebb bugyrából, Exarheiából!

amerika, london, párizs

Egyre több helyen üti fel a fejét a reakciós baloldal. Mao Ce-tung, Che Guevara, Fidel Castro mentegetése már nem elég a marxisták, a trockisták és az Antifa-szimpatizánsok számára. Mostanra odáig jutottunk, hogy a szélsőbaloldal a "szent cél" érdekében legitimálja az erőszakot. Amerikában, Európában és idehaza is. Képriport a marxisták, az anarchisták és az Antifa poklából, az athéni Exarheiából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére