Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Órákon belül eldől Nagy-Britannia sorsa

2018. november 14. 12:48

Theresa May kemény kormányülésnek néz elébe. A miniszterelnöknek meg kell győznie párttársait és szövetségeseit, hogy az EU és Nagy-Britannia között tegnap létrejött megállapodás az ország érdekeit szolgálja.

Helyi idő szerint 14:00 órakor kezdődik Londonban az az ülés, amelyen a legbefolyásosabb miniszterek vesznek csak részt.

Az előjelek kedvezőtlenek: a fekete öves Brexit-tábor és a maradáspártiak egyaránt elutasítják a tegnap beharangozott tervet.

Mit lehet tudni a megállapodásról?

A BBC összeszedett néhány részletet. A legnagyobb vitát kiváltó kérdés Észak-Írország kapcsán merült fel, ahol a britek kilépése miatt elméletben újra vissza kellett volna vezetni a határellenőrzést. Ezt a problémát hivatott elhárítani az úgynevezett "backstop" terv, amelyben a felek megállapodtak, hogy nem állítják vissza a fizikai határt az írek és az északírek között. Így Észak-Írország – és vele Nagy-Britannia – a közös piac része marad a kilépés után még egy ideig. Az eddig komoly vitakérdés volt, hogy az ország pontosan meddig maradhat a közös piac része. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2020 decemberéig, ekkor történik meg a tényleges kiválás a tervek szerint.

A megállapodásban rendezik a felek a Nagy-Britanniában tartózkodó külföldi állampolgárok, és az EU területére belépő britek kérdését. A pontos részletek azonban nem ismertek.

Fotó: AFP

A megállapodásban pontosan fel van vázolva a 21 hónapos kilépési procedúra minden állomása. Erről eddig nem sokat lehetett tudni. A "kilépési pénz" 31 milliárd font lesz. A hosszú távú kereskedelmi partnerségről nincs szó a dokumentumban, arról később állapodnak meg.

"Ennél jobbat nem kaphatunk"

Várhatóan ezzel a mondattal fogja lekenyerezni Theresa May miniszterelnök a minisztereit. A miniszterelnök a közvélemény előtt is azzal fog érvelni, hogy a "backstop" terv tökéletesen egybevág a brit érdekekkel.

A miniszterelnök azonban joggal tarthat attól, hogy egyes miniszterek a terv hatására le fognak mondani.

Liz Truss, Esther McVey és Penny Mordaunt Brexit-párti miniszterek az elsők között olvashatták el a megállapodás szövegét egy külön szobában.

A miniszterelnök a kormányülés előtt külön-külön is fogadja a minisztereket az irodájában, hogy átbeszéljék a megállapodás részleteit. A kormányülés várhatóan legalább három órán keresztül tart majd, tehát a nagy bejelentés valamikor kora este várható.

Theresa May brit miniszterelnök

Fotó: AFP

Amint a miniszterek aláírásukkal támogatják a javaslatot, az Európai Bizottság közzé fogja tenni az 500 oldalas megállapodási javaslatot, valamint egy jóval rövidebb deklarációt a jövőbeni gazdasági és biztonsági kapcsolatok várható alakulásáról.

A tegnapi megállapodás hírére jól reagáltak a piacok, a font a dollárral szemben 0,12%-ot erősödött, az euróval szemben pedig 0,16%-ot.

Várhatóan az EU képviselői is szavaznak a tervről, ha May kormánya elfogadja azt. Ezután a végső döntést a brit parlamentnek kell meghoznia. Ez nem lesz egyszerű, ugyanis a megállapodásnak számos ellenzője van. A May szövetségeseinek számító észak-írországi Demokratikus Unionista Pártnak (DUP) szintén vannak fenntartásai. Kemény menet lesz a parlamenten a megállapodást átverni.

Jeffrey Donaldson, a DUP egyik politikusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy tudomásuk szerint a megállapodás azzal fenyeget, hogy szétesik az Egyesült Királyság, és ebben az esetben nem tudják a nevüket adni a tervhez.

Jacob Rees-Mogg vezető Brexit-párti politikus elmondta, hogy annyira elégedetlen a megállapodással, hogy valószínűleg megvonja támogatását Theresa Maytől.

Julian Smith, a konzervatívok vezető arca viszont bizakodó: szerinte az alsóház megszavazza a döntést, ha sor kerül a szavazásra.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezető elmondta, hogy tanulmányozni fogják a megállapodást, ám azt mondta, hogy valószínűleg nem fogják támogatni azt.

Az EU számára nem tűnne katasztrófának, ha egyik-másik tagállam vagy a britek leszavaznák a megállapodást, ugyanis még mindig van idő a tárgyalásra.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére