Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Olasz miniszterelnök: Európa megkésve válaszolt a kihívásokra

2017. március 25. 16:28

RÓMA, 16:28

Az Európai Unió egységének megőrzését és az integráció folytatását sürgették, továbbá a nemzetközi kihívások, így a migránsválság együttes kezelését sürgették az uniós központi intézmények vezetői a Rómában szombaton tartott ünnepi csúcstalálkozón. Míg az uniós vezetők nagyon bizakodóak voltak, az olasz miniszterelnök óvatos kritikát fogalmazott meg.

Az ülést abból az alkalomból rendezték, hogy a hat alapító tagállam – Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg – 60 évvel ezelőtt, 1957. március 25-én írta alá a Római Szerződést, amellyel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit. A találkozón aláírtak egy közös nyilatkozatot is, amelyben az elért – világszinten is példa nélküli – eredményeket méltatták, továbbá hitet tettek az együttműködés folytatása mellett.

Fotó: AFP

Az ünnepi szónokok közül Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - a zárónyilatkozatot idézve - egyebek között azt hangoztatta, hogy az Európai Unió "osztatlan és oszthatatlan". Kijelentette, hogy a jelenkor kihívásainak a tagországok legjobban akkor tudnak megfelelni, ha együttműködnek – adta hírül az MTI.

Juncker méltatta az unióban eddig elért eredményeket, és kiemelte a közép- és kelet-európai országok lakosságának erőfeszítéseit a kontinens egyesítésében. Az EU elődszervezeteit megalapító, pontosan 60 évvel ezelőtt aláírt szerződésekre utalva pedig azt mondta: "Vannak aláírások, amelyek nem halványulnak el."

Donald Tusk, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a tagállamoknak az évforduló alkalmából meg kell újítaniuk szövetségüket. Hozzátette: az unió a

garancia arra, hogy a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia és a függetlenség már nem csupán, álom számunkra, hanem mindennapi valóság".

Emlékeztetett arra, hogy lengyelként életének több mint a felét a vasfüggöny mögött töltötte, ahol "még csak álmodni is tilos volt ezekről az értékekről".

"Európa egységes marad, vagy már nem is fog létezni" – hangoztatta Tusk a jövőről beszélve. Kiemelte azt is, hogy az EU "nem egy bürokratikus mintaszervezet, hanem a közös értékek és a demokratikus normák együttese".

Paolo Gentiloni olasz kormányfő arról beszélt, hogy Európa "leállt és megkésve válaszolt" a migráció, a védelem, a gazdaság, a munkahelyek problémáira, ez vezetett az európaiak és az unió eltávolodásához.

Paolo Gentiloni és Juncker köszöntik egymást Rómában.

Fotó: AFP

Kijelentette, hogy miközben a világ mozgásban van, Európa lelassult, és ez okozta, hogy a lakosság egy része elutasította az EU-t – a kilépésre szavazva –, máshol pedig ugyanez "nemzeti bezárkózáshoz" vezetett.

A mostani csúcstalálkozónak az legyen az üzenete az európai közvélemény felé, hogy

tanultunk a leckéből, és van erőnk az újraindulásra, az EU következő évtizedeinek a biztosítására"

– hangoztatta Gentiloni.

A csúcstalálkozót lezáró sajtóértekezleten Gentiloni kijelentette: a nyilatkozat jó alap Európa számára és irányt mutat a következő tíz évre.

Joseph Muscat, az unió soros elnökségét betöltő Málta kormányfője úgy vélte, az uniónak ambiciózusabbnak kell lennie a jövőben ahhoz, hogy továbbra is egyedülálló eredményeket érhessen el az együttműködésnek köszönhetően. Hangoztatta, hogy a közös munka során figyelembe kell venni a tagországok egyéni adottságait és érdekeit, de valamennyi tagállamnak szolidaritást is kell tanúsítania szükség esetén, és az uniónak egységesnek kell maradnia.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy a találkozón aláírandó nyilatkozattal az uniós vezetőknek kötelezettséget kell vállalniuk a lakosság felé is, egyebek között arra vonatkozóan, hogy az elért eredményeket a következő nemzedékeknek is továbbadják.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agymosás

Agymosás

piszkostizenkettő

A migránspropaganda azt mondja, hogy még egy dzsihadista is lehet szeretetre méltó.

Orbán: Antall nem adta fel célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához

Orbán: Antall nem adta fel célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához

kétharmad

Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.

Orbán: a kormány a munkások oldalán áll

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - jelentette ki a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak nyilatkozva.

Felmérés: a legtöbb európai nem kér a migrációból

Felmérés: a legtöbb európai nem kér a migrációból

amerika, london, párizs

A Pew Research Center amerikai kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint világszerte kisebbségben vannak azok, akik határozottan pártolják a migrációt. Úgy tűnik, emberek millióinak ellenőrizetlen beengedése végül mégiscsak felelőtlen döntésnek bizonyult.

Magyarország számára elfogadhatatlan az ENSZ migrációs megállapodása

Magyarország számára elfogadhatatlan az ENSZ migrációs megállapodása

amerika, london, párizs

Teljesült a migránskibocsátó országok és a migrációt támogató balliberális globális politikai erők szándéka azzal, hogy az ENSZ marrákesi ülésének már az elején elfogadta a szervezet a csak a migránsok érdekeit szem előtt tartó nemzetközi migrációs megállapodást. Magyarország nem írja alá az ajánlásokat tartalmazó dokumentumot.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Nézzük a nap legfontosabb történéseit!

Brazília is kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília is kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

amerika, london, párizs

Brazília Jair Bolsonaro megválasztott elnök hivatalba lépését követően kivonul a marokkói Marrákesben elfogadott globális migrációs ENSZ-csomagból - jelentette be Ernesto Araújo leendő külügyminiszter hétfőn Twitter-üzenetben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére