Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Olasz miniszterelnök: Európa megkésve válaszolt a kihívásokra

2017. március 25. 16:28

RÓMA, 16:28

Az Európai Unió egységének megőrzését és az integráció folytatását sürgették, továbbá a nemzetközi kihívások, így a migránsválság együttes kezelését sürgették az uniós központi intézmények vezetői a Rómában szombaton tartott ünnepi csúcstalálkozón. Míg az uniós vezetők nagyon bizakodóak voltak, az olasz miniszterelnök óvatos kritikát fogalmazott meg.

Az ülést abból az alkalomból rendezték, hogy a hat alapító tagállam – Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg – 60 évvel ezelőtt, 1957. március 25-én írta alá a Római Szerződést, amellyel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit. A találkozón aláírtak egy közös nyilatkozatot is, amelyben az elért – világszinten is példa nélküli – eredményeket méltatták, továbbá hitet tettek az együttműködés folytatása mellett.

Fotó: AFP

Az ünnepi szónokok közül Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - a zárónyilatkozatot idézve - egyebek között azt hangoztatta, hogy az Európai Unió "osztatlan és oszthatatlan". Kijelentette, hogy a jelenkor kihívásainak a tagországok legjobban akkor tudnak megfelelni, ha együttműködnek – adta hírül az MTI.

Juncker méltatta az unióban eddig elért eredményeket, és kiemelte a közép- és kelet-európai országok lakosságának erőfeszítéseit a kontinens egyesítésében. Az EU elődszervezeteit megalapító, pontosan 60 évvel ezelőtt aláírt szerződésekre utalva pedig azt mondta: "Vannak aláírások, amelyek nem halványulnak el."

Donald Tusk, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a tagállamoknak az évforduló alkalmából meg kell újítaniuk szövetségüket. Hozzátette: az unió a

garancia arra, hogy a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia és a függetlenség már nem csupán, álom számunkra, hanem mindennapi valóság".

Emlékeztetett arra, hogy lengyelként életének több mint a felét a vasfüggöny mögött töltötte, ahol "még csak álmodni is tilos volt ezekről az értékekről".

"Európa egységes marad, vagy már nem is fog létezni" – hangoztatta Tusk a jövőről beszélve. Kiemelte azt is, hogy az EU "nem egy bürokratikus mintaszervezet, hanem a közös értékek és a demokratikus normák együttese".

Paolo Gentiloni olasz kormányfő arról beszélt, hogy Európa "leállt és megkésve válaszolt" a migráció, a védelem, a gazdaság, a munkahelyek problémáira, ez vezetett az európaiak és az unió eltávolodásához.

Paolo Gentiloni és Juncker köszöntik egymást Rómában.

Fotó: AFP

Kijelentette, hogy miközben a világ mozgásban van, Európa lelassult, és ez okozta, hogy a lakosság egy része elutasította az EU-t – a kilépésre szavazva –, máshol pedig ugyanez "nemzeti bezárkózáshoz" vezetett.

A mostani csúcstalálkozónak az legyen az üzenete az európai közvélemény felé, hogy

tanultunk a leckéből, és van erőnk az újraindulásra, az EU következő évtizedeinek a biztosítására"

– hangoztatta Gentiloni.

A csúcstalálkozót lezáró sajtóértekezleten Gentiloni kijelentette: a nyilatkozat jó alap Európa számára és irányt mutat a következő tíz évre.

Joseph Muscat, az unió soros elnökségét betöltő Málta kormányfője úgy vélte, az uniónak ambiciózusabbnak kell lennie a jövőben ahhoz, hogy továbbra is egyedülálló eredményeket érhessen el az együttműködésnek köszönhetően. Hangoztatta, hogy a közös munka során figyelembe kell venni a tagországok egyéni adottságait és érdekeit, de valamennyi tagállamnak szolidaritást is kell tanúsítania szükség esetén, és az uniónak egységesnek kell maradnia.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy a találkozón aláírandó nyilatkozattal az uniós vezetőknek kötelezettséget kell vállalniuk a lakosság felé is, egyebek között arra vonatkozóan, hogy az elért eredményeket a következő nemzedékeknek is továbbadják.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Nézzük, mi várható ma!

Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

kétharmad

8-10 millió forintot adott a Jobbik pártigazgatója a tagoknak, hogy azt fizessék be a pártkasszába. A Jobbik egyik politikusa feljelentést tett az ügyben, mivel nem világos, honnan jött ez a pénz. Jelenleg nyomoznak.

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

kétharmad

A külügyminiszterek hétfőn eldöntötték, hogy a migrációról és Magyarország elleni, hetes cikk szerinti eljárás ügyéről fognak tárgyalni.

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

hajrá, magyarok!

Egy elképesztően sok hibával tarkított meccsen a magyar labdarúgó-válogatott döntetlent játszott Észtországban.

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

amerika, london, párizs

A brit hatóságok körülbelül kétmillió fontot fordítanak a hírhedt szélsőséges, Anjem Choudary hitszónok védelmére. A pakisztáni származású férfit a héten idő előtt kiengedték a börtönből, de további ellenőrzésére fokozott óvintézkedésekkel készülnek.

Úgy tűnik, hogy ma az Iszlám Állam lecsapott Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszejtés a németországi Kölnben hétfő délután, az elkövető súlyosan megsebesült.

Miközben az illetékesek a homokba dugják a fejüket, a börtönökben egyre többen radikalizálódnak

A brit igazságügyi minisztérium megakadályozta egy tanulmány elkészítését, amely azt vizsgálta volna, hogy az elítéltek miért térnek át az iszlámra olyan nagy számban a nagy-britanniai börtönökben. A tanulmány azért is lett volna fontos, mert nemcsak az iszlám hitre térők száma növekedett meg, hanem kiugróan sokan radikalizálódnak is a szigetország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A hétfő legfontosabb hírei egy helyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére