Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Olasz miniszterelnök: Európa megkésve válaszolt a kihívásokra

2017. március 25. 16:28

RÓMA, 16:28

Az Európai Unió egységének megőrzését és az integráció folytatását sürgették, továbbá a nemzetközi kihívások, így a migránsválság együttes kezelését sürgették az uniós központi intézmények vezetői a Rómában szombaton tartott ünnepi csúcstalálkozón. Míg az uniós vezetők nagyon bizakodóak voltak, az olasz miniszterelnök óvatos kritikát fogalmazott meg.

Az ülést abból az alkalomból rendezték, hogy a hat alapító tagállam – Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg – 60 évvel ezelőtt, 1957. március 25-én írta alá a Római Szerződést, amellyel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit. A találkozón aláírtak egy közös nyilatkozatot is, amelyben az elért – világszinten is példa nélküli – eredményeket méltatták, továbbá hitet tettek az együttműködés folytatása mellett.

Fotó: AFP

Az ünnepi szónokok közül Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - a zárónyilatkozatot idézve - egyebek között azt hangoztatta, hogy az Európai Unió "osztatlan és oszthatatlan". Kijelentette, hogy a jelenkor kihívásainak a tagországok legjobban akkor tudnak megfelelni, ha együttműködnek – adta hírül az MTI.

Juncker méltatta az unióban eddig elért eredményeket, és kiemelte a közép- és kelet-európai országok lakosságának erőfeszítéseit a kontinens egyesítésében. Az EU elődszervezeteit megalapító, pontosan 60 évvel ezelőtt aláírt szerződésekre utalva pedig azt mondta: "Vannak aláírások, amelyek nem halványulnak el."

Donald Tusk, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a tagállamoknak az évforduló alkalmából meg kell újítaniuk szövetségüket. Hozzátette: az unió a

garancia arra, hogy a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia és a függetlenség már nem csupán, álom számunkra, hanem mindennapi valóság".

Emlékeztetett arra, hogy lengyelként életének több mint a felét a vasfüggöny mögött töltötte, ahol "még csak álmodni is tilos volt ezekről az értékekről".

"Európa egységes marad, vagy már nem is fog létezni" – hangoztatta Tusk a jövőről beszélve. Kiemelte azt is, hogy az EU "nem egy bürokratikus mintaszervezet, hanem a közös értékek és a demokratikus normák együttese".

Paolo Gentiloni olasz kormányfő arról beszélt, hogy Európa "leállt és megkésve válaszolt" a migráció, a védelem, a gazdaság, a munkahelyek problémáira, ez vezetett az európaiak és az unió eltávolodásához.

Paolo Gentiloni és Juncker köszöntik egymást Rómában.

Fotó: AFP

Kijelentette, hogy miközben a világ mozgásban van, Európa lelassult, és ez okozta, hogy a lakosság egy része elutasította az EU-t – a kilépésre szavazva –, máshol pedig ugyanez "nemzeti bezárkózáshoz" vezetett.

A mostani csúcstalálkozónak az legyen az üzenete az európai közvélemény felé, hogy

tanultunk a leckéből, és van erőnk az újraindulásra, az EU következő évtizedeinek a biztosítására"

– hangoztatta Gentiloni.

A csúcstalálkozót lezáró sajtóértekezleten Gentiloni kijelentette: a nyilatkozat jó alap Európa számára és irányt mutat a következő tíz évre.

Joseph Muscat, az unió soros elnökségét betöltő Málta kormányfője úgy vélte, az uniónak ambiciózusabbnak kell lennie a jövőben ahhoz, hogy továbbra is egyedülálló eredményeket érhessen el az együttműködésnek köszönhetően. Hangoztatta, hogy a közös munka során figyelembe kell venni a tagországok egyéni adottságait és érdekeit, de valamennyi tagállamnak szolidaritást is kell tanúsítania szükség esetén, és az uniónak egységesnek kell maradnia.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy a találkozón aláírandó nyilatkozattal az uniós vezetőknek kötelezettséget kell vállalniuk a lakosság felé is, egyebek között arra vonatkozóan, hogy az elért eredményeket a következő nemzedékeknek is továbbadják.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Salvini: Orbán a magyarokat védelmezi

Salvini: Orbán a magyarokat védelmezi

amerika, london, párizs

A Liga olasz kormánypárt vezetője abszurdnak nevezte a szerdai brüsszeli eseményeket.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Salviniék népszerűsége megállíthatatlan

Salviniék népszerűsége megállíthatatlan

amerika, london, párizs

Az olasz belügyminiszter pártja megkétszerezte szavazóbázisát a szigorú migrációs politikának köszönhetően.

Felgyújtott egy iskolabuszt egy szenegáli migráns Olaszországban

Őrizetbe vettek egy olasz állampolgársággal rendelkező szenegáli buszsofőrt a Milánó melletti San Donato Milanese településen, aki kedden 51 gyerek szállító iskolabuszt gyújtott fel - közölték az olasz hatóságok szerdán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma!

Orbán Viktor: mi függesztjük fel a jogaink gyakorlását a Néppártban

Orbán Viktor: mi függesztjük fel a jogaink gyakorlását a Néppártban

kétharmad

Az Európai Néppárt szerdai közgyűlése után a pártszövetség úgy döntött: nem zárják ki, és nem függesztik fel a Fideszt. A magyar kormányfő a szavazás után értékelte a helyzetet sajtótájékoztatóján.

Megszületett a Néppárt döntése!

Megszületett a Néppárt döntése!

kétharmad

Órákon át tárgyalt ma délután az Európai Néppárt a Fidesz sorsáról Brüsszelben, estére végül megszületett a döntés: nem zárták ki a Fideszt, és nem is függesztették fel.

Sargentini már előre sivalkodik, amiért nem büntetik elég keményen a Fideszt

A zöldpárti Soros-katona, Judith Sargentini megjelent Brüsszelben az ülés bejáratánál, és nyilatkozott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére