Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
csak neked, csak most
 
 
 
 

Odacsapnának a multiknak a magyar sörfőzdék

2017. március 21. 21:58

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete közleményben üdvözölte, hogy a Magyar Kormány megvizsgálná a sörgyárak működését és a sörpiac szabályozását. Szerintük a lépés mindenképpen indokolt és szükséges és sok versenyjogilag aggályos tevékenységre derítene fényt.

A közlemény szerint a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete kedden levélben fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, melyben kérte, hogy szülessenek meg azok a döntések, amelyek biztosítják a magyar kisüzemi sörfőzdéknek a szabad piacra lépés és a tisztességes piaci verseny feltételeit a HoReCa szektorban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Amíg Magyarországon 3-4 multinacionális vállalat uralja a piac több mint 90%-át, addig 60-65 magyar kisüzemi sörfőzde a piac 1%-án versenyez leginkább egymással azokon a helyeken, ahová egyáltalán beengedik őket termékeiket árulni"

– áll a közleményben, melyben kiemelték, hogy a "multinacionális, tőkeerős, nagyipari sörgyártók marketing és egyéb szerződéses köntösbe bújtatott, ténylegesen azonban inkább piacot vásároló szerződések keretében, anyagi juttatásokért cserébe kitiltják a magyar kisüzemi söröket a magyar vendéglátóhelyek sörcsapjairól".

Ezzel a hazai csapolt sörpiac el van zárva a magyar kisüzemi gyártók és az érdemi, valódi minőségi verseny elől."

Az Egyesület becslései szerint a piac legalább 90%-a érintett lehet valamilyen formában a verseny korlátozásában.

"Az előre kifizetett, piacvásárlást jelentő támogatások helyszínenként elérhetik az 5-15 millió forintot.  A hazai kisüzemek ezzel nem tudnak és nem is fognak tudni versenyezni" – áll a közleményben.

A közlemény szerint amellett, hogy számos versenyjogi aggályt felvet, jelentős káros hatást eredményez még, hogy nem a termékek versenyeznek a vendéglátó helyeken a fogyasztók kegyeiért, hanem a multik támogatásai versenyeznek a vendéglátó helyek kisajátításáért, az árak a fogyasztók számára emelkednek, mert az előre kifizetett "támogatásokat" később a multiknak "vissza kell keresni", valamint a csapolt piac elzárása áttételes, közvetett hatásain keresztül korlátozza a kisüzemi sörök üveges piaci forgalmát is.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Ezeken túl a helyi és regionális magyar sörfőzdék sem helyben, sem regionálisan nem férnek hozzá magyarországi fogyasztóikhoz, nem beszélve az esetlegesen új piacokra való belépésről, és így nincs esélyük fejlődni, növekedni.

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének becslései és nemzetközi példák szerint, valamint a fogyasztók pozitív visszajelzései alapján a jelenlegi magyar sörpiacon 10-20%-os piaci részesedéssel kellene rendelkeznie a magyar kisüzemi főzdéknek.

Ez 2-3000 új munkahely létrehozását jelentené. Ez a szám akkor tudna teljesülni, kapacitásaikat a kisüzemi főzdék akkor tudnák bővíteni, ha a termékeik nem lennének elzárva a piaci verseny elől"

– írják a közleményben.

Fotó: Nagy Zoltán

A közleménnyel kapcsolatban Gyenge Zsoltot, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy az egyesületnek a kb 60 létező magyar kisüzemi sörfőzdéből jelenleg 40 a tagja. Gyenge Zsolt szerint ha a szabályozást sikerül megváltoztatni, attól még nem fog borulni a hazai sörpiac.

30-40 százalékra felmenne a kisüzemi fogyasztás. Jó lenne, hiszen itt élünk Magyarországon, magyarok vagyunk, a magyar termékeket kellene támogatnunk és előnybe részesítenünk"

– mondta az elnök. Arra a kérdésünkre, hogy a piaci verseny átrendeződésével csökkenne-e a magyar kézműves sörök ára, úgy válaszolt, hogy jelenleg is rengeteg olyan kisüzemi sör van, ami hasonló árkategóriában kapható a multik által kínált sörökkel, de minőségben jóval a külföldiek felett állnak. Hozzátette: sok magyar kisüzemi sör minőségben felette van az árának.

Jelenleg egy több, mint 10-15 éves harcnak vagyunk tanúi, ahol először látszik megcsillanni a remény, hiszen most először hallották meg a döntéshozók a magyar kisüzemi sörfőzők hangját.

A hazai kisüzemek hosszú évek óta állnak harcban a multi-elnyomással. A rendszerváltozás után, a multik megjelenése miatt az akkor létező kisüzemeknek a 90%-a kényszerült bezárni, mert a multik kiszorították őket a piacról. Ennek most úgy látszik vége lehet, és a kisüzemek végre elégtételt vehetnek, és kitörhetnek az elnyomás alól.

Jó lenne a ha bekövetkezne változás, mert az a magyar GDP-t növelné, hiszen itthon maradna a pénz"

– zárta gondolatait Gyenge Zsolt. 

A vendéglátóhelyekhez és a csapolt sörpiachoz való hozzáférés nélkül nem lesz újra erős, versenyképes, sokszínű hazai kisüzemi söripar. Igyunk magyar sört, álljunk ki a magyar sörfőzdék mellett. Hajrá Magyarország, hajrá magyar kézműves sörök!

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Először fog négyszemközt tárgyalóasztalhoz ülni Putyin és Trump

Először fog négyszemközt tárgyalóasztalhoz ülni Putyin és Trump

amerika, london, párizs

Hétfőn a finn fővárosban tartják az amerikai-orosz csúcstalálkozót, az elemzők és a nagyvilág igen kíváncsian várják az eseményt. Lássuk, mit lehet tudni, illetve mit lehet még csak sejteni a találkozóval kapcsolatban!

A vébédöntő mellett időközi választások miatt is lehet izgulni vasárnap

Július 15-én vasárnap összesen 6 településen tartottak időközi választást. Veszprémben, Miskolcon és Sopronban egy-egy önkormányzati képviselőt választhatnak meg a szavazók. Ágon és Vaspörben polgármestert választottak. A legnagyobb hype talán a miskolci önkormányzati képviselő-választás körül volt, az ellenzék ugyanis Rokker Zsoltit indította nagy reményekkel. Vajon a miskolci 12-es az új Hódmezővásárhely?

Orbán Viktor: Magyarország nem vesz részt a migránsok szétosztásában

Orbán Viktor: Magyarország nem vesz részt a migránsok szétosztásában

kétharmad

Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel.

A franciák a világbajnokságot, a horvátok viszont a nézők szívét nyerték meg

A franciák a világbajnokságot, a horvátok viszont a nézők szívét nyerték meg

focivébé

A mai napon, július 15-én, vasárnap került sor a várva várt világbajnoki döntőre Franciaország és Horvátország között. Igen tempós, fordulatos meccset láthattunk, nyugodt szívvel kijelenthetjük: a horvátok mindent megtettek, amit csak lehetett ezen a döntőn.

Beszólt a lemondott miniszter Theresa May-nek

David Davis szerint nagy baj lehet, ha maradéktalanul megvalósul Theresa May elképzelése.

Kiderült, hogy Sadiq Khan teljesen önkényesen áll a szólásszabadsághoz

Kiderült, hogy Sadiq Khan teljesen önkényesen áll a szólásszabadsághoz

amerika, london, párizs

Trump londoni látogatása során egy Brexit-párti csoport az amerikai nagykövetségnél szeretett volna felvonulni és kifejezni támogatásukat az amerikai elnök iránt, ám ebben a Sadiq Khan alá tartozó londoni rendőrség megakadályozta őket. A csavar a történetben az, hogy Khan viszont a Trump-ellenes tüntetésre gond nélkül rábólintott, "szólásszabadságra" hivatkozva.

Női mezőnye is van a mai VB-döntőnek: ők a legszebb futballistafeleségek

A focistáknak rendszerint gyönyörű barátnőik/feleségeik vannak, meg is néztük, hogy a mai VB-döntőn kik szurkolnak majd leginkább a pályán lévőknek.

Az algériai kormány a sivatagba toloncolt ki migránsokat, többen belehaltak

Az algériai kormány a sivatagba toloncolt ki migránsokat, többen belehaltak

amerika, london, párizs

Algéria - miután egy időre felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon - ismét visszaszállított illegális migránsokat a sivatagba, amely lényegében a kínhalált jelenti számukra. Az ország indokolatlanul kegyetlen gyakorlatával ismét bebizonyította, hiába próbál az európai irányelvekhez igazodni a politikai és anyagi hasznok reményében, legnagyobb gátjuk ebben a középkori mentalitásuk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére