Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Odacsapnának a multiknak a magyar sörfőzdék

2017. március 21. 21:58

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete közleményben üdvözölte, hogy a Magyar Kormány megvizsgálná a sörgyárak működését és a sörpiac szabályozását. Szerintük a lépés mindenképpen indokolt és szükséges és sok versenyjogilag aggályos tevékenységre derítene fényt.

A közlemény szerint a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete kedden levélben fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, melyben kérte, hogy szülessenek meg azok a döntések, amelyek biztosítják a magyar kisüzemi sörfőzdéknek a szabad piacra lépés és a tisztességes piaci verseny feltételeit a HoReCa szektorban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Amíg Magyarországon 3-4 multinacionális vállalat uralja a piac több mint 90%-át, addig 60-65 magyar kisüzemi sörfőzde a piac 1%-án versenyez leginkább egymással azokon a helyeken, ahová egyáltalán beengedik őket termékeiket árulni"

– áll a közleményben, melyben kiemelték, hogy a "multinacionális, tőkeerős, nagyipari sörgyártók marketing és egyéb szerződéses köntösbe bújtatott, ténylegesen azonban inkább piacot vásároló szerződések keretében, anyagi juttatásokért cserébe kitiltják a magyar kisüzemi söröket a magyar vendéglátóhelyek sörcsapjairól".

Ezzel a hazai csapolt sörpiac el van zárva a magyar kisüzemi gyártók és az érdemi, valódi minőségi verseny elől."

Az Egyesület becslései szerint a piac legalább 90%-a érintett lehet valamilyen formában a verseny korlátozásában.

"Az előre kifizetett, piacvásárlást jelentő támogatások helyszínenként elérhetik az 5-15 millió forintot.  A hazai kisüzemek ezzel nem tudnak és nem is fognak tudni versenyezni" – áll a közleményben.

A közlemény szerint amellett, hogy számos versenyjogi aggályt felvet, jelentős káros hatást eredményez még, hogy nem a termékek versenyeznek a vendéglátó helyeken a fogyasztók kegyeiért, hanem a multik támogatásai versenyeznek a vendéglátó helyek kisajátításáért, az árak a fogyasztók számára emelkednek, mert az előre kifizetett "támogatásokat" később a multiknak "vissza kell keresni", valamint a csapolt piac elzárása áttételes, közvetett hatásain keresztül korlátozza a kisüzemi sörök üveges piaci forgalmát is.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Ezeken túl a helyi és regionális magyar sörfőzdék sem helyben, sem regionálisan nem férnek hozzá magyarországi fogyasztóikhoz, nem beszélve az esetlegesen új piacokra való belépésről, és így nincs esélyük fejlődni, növekedni.

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének becslései és nemzetközi példák szerint, valamint a fogyasztók pozitív visszajelzései alapján a jelenlegi magyar sörpiacon 10-20%-os piaci részesedéssel kellene rendelkeznie a magyar kisüzemi főzdéknek.

Ez 2-3000 új munkahely létrehozását jelentené. Ez a szám akkor tudna teljesülni, kapacitásaikat a kisüzemi főzdék akkor tudnák bővíteni, ha a termékeik nem lennének elzárva a piaci verseny elől"

– írják a közleményben.

Fotó: Nagy Zoltán

A közleménnyel kapcsolatban Gyenge Zsoltot, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy az egyesületnek a kb 60 létező magyar kisüzemi sörfőzdéből jelenleg 40 a tagja. Gyenge Zsolt szerint ha a szabályozást sikerül megváltoztatni, attól még nem fog borulni a hazai sörpiac.

30-40 százalékra felmenne a kisüzemi fogyasztás. Jó lenne, hiszen itt élünk Magyarországon, magyarok vagyunk, a magyar termékeket kellene támogatnunk és előnybe részesítenünk"

– mondta az elnök. Arra a kérdésünkre, hogy a piaci verseny átrendeződésével csökkenne-e a magyar kézműves sörök ára, úgy válaszolt, hogy jelenleg is rengeteg olyan kisüzemi sör van, ami hasonló árkategóriában kapható a multik által kínált sörökkel, de minőségben jóval a külföldiek felett állnak. Hozzátette: sok magyar kisüzemi sör minőségben felette van az árának.

Jelenleg egy több, mint 10-15 éves harcnak vagyunk tanúi, ahol először látszik megcsillanni a remény, hiszen most először hallották meg a döntéshozók a magyar kisüzemi sörfőzők hangját.

A hazai kisüzemek hosszú évek óta állnak harcban a multi-elnyomással. A rendszerváltozás után, a multik megjelenése miatt az akkor létező kisüzemeknek a 90%-a kényszerült bezárni, mert a multik kiszorították őket a piacról. Ennek most úgy látszik vége lehet, és a kisüzemek végre elégtételt vehetnek, és kitörhetnek az elnyomás alól.

Jó lenne a ha bekövetkezne változás, mert az a magyar GDP-t növelné, hiszen itthon maradna a pénz"

– zárta gondolatait Gyenge Zsolt. 

A vendéglátóhelyekhez és a csapolt sörpiachoz való hozzáférés nélkül nem lesz újra erős, versenyképes, sokszínű hazai kisüzemi söripar. Igyunk magyar sört, álljunk ki a magyar sörfőzdék mellett. Hajrá Magyarország, hajrá magyar kézműves sörök!

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: gyorsan lesz új kormányunk, ez az ország érdeke

Orbán Viktor: gyorsan lesz új kormányunk, ez az ország érdeke

kétharmad

A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a választásokról, a magyar kormányra váró feladatoktól és a jövőről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek a hét utolsó munkanapján a legfontosabb hírek.

Czeglédy Csaba búcsút inthet mandátumának

Czeglédy Csaba búcsút inthet mandátumának

kétharmad

A szombathelyi választókerületben időközi voksolás lesz.

Horst Seehofer alatt végre bekeményíthetnek a német rendőrök

Horst Seehofer alatt végre bekeményíthetnek a német rendőrök

amerika, london, párizs

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt az utóbbi időben tapasztalt német rendőrségi intézkedésekről.

Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

amerika, london, párizs

Hillary Clinton népszerűsége továbbra is mélyrepülésben van, több mint 15 százalékot vesztett a másfél évvel ezelőtti elnökválasztás óta.

Szíria miatt ülnek össze az oroszok a NATO-val

Az azerbajdzsáni Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet.

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

bulvár

A szexuálisan bántalmazottak és megerőszakoltak védelmében indított MeToo-kampányról kiderült, hogy igenis válogat az áldozatok között, hiszen csak a nőket védelmezi. Hiába él rengeteg olyan férfi is a Földön, akiket bántalmaztak, a többségük úgy érzi, cserben hagyták őket, ezért kampányt indítanak a MeToo ellen.

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

amerika, london, párizs

Kalifornia a Trump-ellenes "harc" zászlóvivőjeként aposztrofálta magát, ám számos város elégelte meg a főleg illegális bevándorlóknak kedvező szélsőliberális vezetést.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére