Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Nógrádi: ha a manchesteri merénylet összefügg a brit választásokkal, újabb terrortámadás is lehet

2017. május 23. 18:58

Az a legfontosabb kérdés, hogy mi lehetett a politikai célja a terrorakciónak, azaz, hogy lehet-e brit választásokhoz kapcsolódó újabb terrortámadásokra számítani - mondta el a 888.hu kérdéseire válaszolva Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint a manchesteri támadás többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy Nagy-Britannia jelentős méretű iszlám közösségének radikalizálódása már elérte azt a szintet, ami miatt ma már a szigetországban is mindennapi fenyegetésként kell kezelni a terrortámadásokat.

888.hu: A manchesteri terrortámadással összefüggésben mik a legfontosabb kérdések, amelyekre a brit hatóságoknak sürgősen választ kell találniuk?

Nógrádi György: A támadás végrehajtásával kapcsolatban szerintem az az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy mi lehet a politikai célja a terrorakciónak. A spanyolországi merénylet után a spanyol közhangulat néhány hét alatt megváltozott és a választásokon így aztán egy teljesen másik erő futott be győztesként, mint amit a választások előtti felmérések előre megjósoltak. Nagy-Britanniában júniusban lesznek az országos választások, amelyet – legalábbis a jelenlegi felmérések alapján – várhatóan abszolút többséggel nyerhetnek meg a konzervatívok. Mivel a június 8-i választásig már csak durván két hét van hátra, ezért most a támadás kapcsán szerintem az az egyik legfontosabb kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolhatja, vagy befolyásolja a választások kimenetelét. Már, ha egyébként ez volt az elsődleges célja az elkövetőknek. Ugyanakkor annak a bebizonyítása is a célja volt a támadásnak, hogy bár az Iszlám Államot Irakban és Szíriában szét lehet verni, meg lehet semmisíteni, de az ehhez kötődő nemzetközi terrorszervezetek ez után is megmaradnak. Sajnos arra lehet számítani, hogy ezekkel a terrorszervezetekkel tényleg számolnia kell a világnak az Iszlám Állam megsemmisítése után is, mert a térségben a terror kiváltó okai meg fognak maradni, ahogy a globális ellentétek is. Az iszlám terrorállam túlélői szét fognak szóródni a nagyvilágban és a nagy többségük félő, hogy terrorcselekményeket fog végrehajtani.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Ennél a mostani, nagy-britanniai támadásnál miért csak egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantás történt, szemben azzal, hogy az utóbbi időkben más országokban a robbantások mellett jellemzően szinte mindenhol megjelent a lőfegyverek használata is a terroristák részéről?

Nógrádi György: Ma a világon bárhol bármilyen fegyverhez hozzá lehet jutni. Hogy ez mennyire így van, arra jó példa, hogy amikor az EBESZ egyik vezetője nemrég a Kaukázusban járt, az egyik tárgyalás során a helyiek felajánlották bármilyen kézifegyverek beszerzését és eladását a tisztségviselőnek. Az EBESZ képviselő erre aztán „poénból” azt mondta, hogy ő inkább egy harckocsit szeretne, mire a kaukázusiak azt mondták, hogy nem gond, azt is be tudják szerezni, csak mondja meg pontosan, milyen típust és hány darabot kér. Ez a történet is rávilágít arra, hogy ma bárhol, bármilyen fegyverhez hozzá lehet jutni. Az elkövetés módjában tehát, ha akarták volna, akkor lehetett volna lőfegyver is, de valamiért nem akarták. Ezzel a mostani, a manchesteri merénylettel ellentétben, az utóbbi időszak terrortámadásaiban, például Franciaországban és Törökországban is, használtak a terroristák lőfegyvereket az akciókat lezáró robbantások előtt. A támadás részletes kivizsgálása épp ezért választ kell, hogy adjon arra kérdésre is, vajon itt miért csak robbantott az elkövető és miért nem lőtt is, egészen az utolsó töltényig.

888.hu: Néhány órával a merényletet követően az Iszlám Állam egy az interneten közzétett videóanyagban azt közölte, hogy az ő megbízásából történt meg a terrortámadás végrehajtása.  Mennyire megbízható ez a felelősségvállalás?

Nógrádi György: Az Iszlám Állam videója tartalmaz egy olyan részt is, amely elméletileg bizonyító erejű, mert az még a támadás előtt készült a merénylőről. Most a brit titkosszolgálat feladata annak az eldöntése, hogy a videó mennyire tekinthető hitelesnek. Az Iszlám Állam számára annyira nagy PR lehetőséget jelent egy ilyen, az egész világot körbe járó terrortámadás, hogy ez alapján az sem lenne meglepő, ha később az derülne ki, hogy nem is ők követték el a támadást.

888.hu: A korábbi terrortámadások kapcsán sok esetben az derült ki, hogy a támadások végrehajtóinak családjai jelentősebb pénzösszeget kaptak a terrortámadást megrendelő szervezetektől már jóval a támadások végrehajtása előtt.

Nógrádi György: Hosszú évtizedek óta ez a gyakorlat a terrortámadások végrehajtása során. Hogy mennyire jól működik ez a módszer, és, hogy miért is szolgálja kiválóan a terrorszervezetek érdekeit, arra az egyik amerikai terrortámadás ad kiváló példát. Az amerikai elnökválasztás nagy esélyese volt Robert Kennedy volt 1968-ban, egészen addig, amíg meg nem ölték. Aki pedig elkövette ellene a merényletet, Sirhan Bishara Sirhan pedig az akció óta börtönben ül, de a mai napig, 49 éve nem hajlandó elárulni, hogy kinek a megrendelésére követte el a gyilkosságot. A családja nyilvánvalóan nagy összeget kapott.

888.hu: Más országokhoz képest eddig Nagy-Britanniát nagy részt elkerülte a terrortámadások máshol megtapasztalt hulláma. Ez minek volt köszönhető?

Nógrádi György: Valószínűleg egyszerre több tényezőnek a hatására alakulhatott eddig kedvezően a terrortámadások mérlege Nagy-Britanniában. Egyrészt egy szigetországról beszélünk, másrészt pedig Nagy-Britanniának rendkívül komoly gyarmati múltja van, ami azt jelenti, hogy egész térségeket kolonizált többek között a Közel-Keleten is, ahol a brit gyarmatosítás egyik alapelve az volt, hogy inkább a szunnitákra támaszkodott és nem siítákra. A gyarmati idők következményeként ma jelentős iszlám vallású közösség él Nagy-Britanniában. Brit állampolgárokról van szó, akik között a radikalizmus csak az utóbbi időben kezdett el komolyabb mértékben terjedni. Ezért van az, hogy bár 10-15 évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ma már mindennapos a Brit-szigeteken is a terrortámadásoktól való félelem. Arról van szó, hogy most már a briteknek is fel kell készülniük arra, hogy milyen módon tudják kezelni az iszlám szélsőségesek jelentette fenyegetést.  

888.hu: Miért egy Manchesterben, tinédzsereknek tartott popkoncert lett a támadás célpontja?

Nógrádi György: A terrortámadás helyszínének kiválasztásával az Iszlám Állam azt akarta bizonyítani, hogy bárhol, bármikor tud és kész is merényletet elkövetni. Az, hogy fiatalok, 12-13 éves gyerekek kerültek a terrorcselekmény célpontjába azt a célt szolgálta, hogy így a támadás mindenképpen kiváltsa a világ közvéleményének figyelmét. A média figyelme, az, amiért az Iszlám Állam ezt a kegyetlen, manchesteri támadást végrehajtotta. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros György és a sötét oldal | VIDEÓ

Soros György és a sötét oldal | VIDEÓ

spring is coming

Rendhagyó beszélgetés állandó szakértőnkkel, Horváth Zsófia trénerrel Soros Györgyről, az arcnélküliségről és a kampányról.

Újra felcsendült Vona kedvenc slágere a müezzin jóvoltából

Újra felcsendült Vona kedvenc slágere a müezzin jóvoltából

spring is coming

Vona Gábor, bármerre megy követi őt Szulejmán udvari muzsikusa, aki emlékezteti az Elnök urat múltjára.

Nézd, hogy milyen "bátrak" a német függetlenobjektív, bevándorláspárti újságírók

Nézd, hogy milyen "bátrak" a német függetlenobjektív, bevándorláspárti újságírók

amerika, london, párizs

A magyar liberális újságíróknál már csak a német kollégáik függetlenebbek és objektívebbek. Tommy Robinson Cottbusban vonta kérdőre a német újságírókat a migrációval kapcsolatban.

Svédországban a muzulmánok, itt meg a liberálisok fenyegettek meg életveszélyesen egy nőt

Svédországban a muzulmánok, itt meg a liberálisok fenyegettek meg életveszélyesen egy nőt

spring is coming

Életveszélyesen megfenyegették, nyilvánosságra hozták lakcímét és közösségi oldalát is feltörték annak a magyar nőnek, aki nemrég költözött haza Svédországból a bevándorlók miatt. Natalie Contessa korábban exkluzív interjút adott az M1-nek a támadásokról. A nő azóta személyi védelmet kapott, és exkatonákból álló testőrök védik.

Ítéletidő közelít Magyarország felé

Ítéletidő közelít Magyarország felé

spring is coming

Szombaton már nemcsak eső, ónos eső, hanem havazás, hófúvás is várható.

A fiatalok jövőjéről fog szólni ez a választás

Az első választóknak is egyértelművé kell tenni, hogy mivel járna, ha a 2010 előtti időszak szereplői visszatérnének az ország élére.

A spanyol rohamrendőrök mentették meg a szenegáli konzult a szenegáli migránsoktól

A spanyol rohamrendőrök mentették meg a szenegáli konzult a szenegáli migránsoktól

amerika, london, párizs

Egészen furcsa jelenségeket is produkált a Madrid központjában kialakult migránstombolás.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére