Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Nógrádi: ha a manchesteri merénylet összefügg a brit választásokkal, újabb terrortámadás is lehet

2017. május 23. 18:58

Az a legfontosabb kérdés, hogy mi lehetett a politikai célja a terrorakciónak, azaz, hogy lehet-e brit választásokhoz kapcsolódó újabb terrortámadásokra számítani - mondta el a 888.hu kérdéseire válaszolva Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint a manchesteri támadás többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy Nagy-Britannia jelentős méretű iszlám közösségének radikalizálódása már elérte azt a szintet, ami miatt ma már a szigetországban is mindennapi fenyegetésként kell kezelni a terrortámadásokat.

888.hu: A manchesteri terrortámadással összefüggésben mik a legfontosabb kérdések, amelyekre a brit hatóságoknak sürgősen választ kell találniuk?

Nógrádi György: A támadás végrehajtásával kapcsolatban szerintem az az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy mi lehet a politikai célja a terrorakciónak. A spanyolországi merénylet után a spanyol közhangulat néhány hét alatt megváltozott és a választásokon így aztán egy teljesen másik erő futott be győztesként, mint amit a választások előtti felmérések előre megjósoltak. Nagy-Britanniában júniusban lesznek az országos választások, amelyet – legalábbis a jelenlegi felmérések alapján – várhatóan abszolút többséggel nyerhetnek meg a konzervatívok. Mivel a június 8-i választásig már csak durván két hét van hátra, ezért most a támadás kapcsán szerintem az az egyik legfontosabb kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolhatja, vagy befolyásolja a választások kimenetelét. Már, ha egyébként ez volt az elsődleges célja az elkövetőknek. Ugyanakkor annak a bebizonyítása is a célja volt a támadásnak, hogy bár az Iszlám Államot Irakban és Szíriában szét lehet verni, meg lehet semmisíteni, de az ehhez kötődő nemzetközi terrorszervezetek ez után is megmaradnak. Sajnos arra lehet számítani, hogy ezekkel a terrorszervezetekkel tényleg számolnia kell a világnak az Iszlám Állam megsemmisítése után is, mert a térségben a terror kiváltó okai meg fognak maradni, ahogy a globális ellentétek is. Az iszlám terrorállam túlélői szét fognak szóródni a nagyvilágban és a nagy többségük félő, hogy terrorcselekményeket fog végrehajtani.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Ennél a mostani, nagy-britanniai támadásnál miért csak egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantás történt, szemben azzal, hogy az utóbbi időkben más országokban a robbantások mellett jellemzően szinte mindenhol megjelent a lőfegyverek használata is a terroristák részéről?

Nógrádi György: Ma a világon bárhol bármilyen fegyverhez hozzá lehet jutni. Hogy ez mennyire így van, arra jó példa, hogy amikor az EBESZ egyik vezetője nemrég a Kaukázusban járt, az egyik tárgyalás során a helyiek felajánlották bármilyen kézifegyverek beszerzését és eladását a tisztségviselőnek. Az EBESZ képviselő erre aztán „poénból” azt mondta, hogy ő inkább egy harckocsit szeretne, mire a kaukázusiak azt mondták, hogy nem gond, azt is be tudják szerezni, csak mondja meg pontosan, milyen típust és hány darabot kér. Ez a történet is rávilágít arra, hogy ma bárhol, bármilyen fegyverhez hozzá lehet jutni. Az elkövetés módjában tehát, ha akarták volna, akkor lehetett volna lőfegyver is, de valamiért nem akarták. Ezzel a mostani, a manchesteri merénylettel ellentétben, az utóbbi időszak terrortámadásaiban, például Franciaországban és Törökországban is, használtak a terroristák lőfegyvereket az akciókat lezáró robbantások előtt. A támadás részletes kivizsgálása épp ezért választ kell, hogy adjon arra kérdésre is, vajon itt miért csak robbantott az elkövető és miért nem lőtt is, egészen az utolsó töltényig.

888.hu: Néhány órával a merényletet követően az Iszlám Állam egy az interneten közzétett videóanyagban azt közölte, hogy az ő megbízásából történt meg a terrortámadás végrehajtása.  Mennyire megbízható ez a felelősségvállalás?

Nógrádi György: Az Iszlám Állam videója tartalmaz egy olyan részt is, amely elméletileg bizonyító erejű, mert az még a támadás előtt készült a merénylőről. Most a brit titkosszolgálat feladata annak az eldöntése, hogy a videó mennyire tekinthető hitelesnek. Az Iszlám Állam számára annyira nagy PR lehetőséget jelent egy ilyen, az egész világot körbe járó terrortámadás, hogy ez alapján az sem lenne meglepő, ha később az derülne ki, hogy nem is ők követték el a támadást.

888.hu: A korábbi terrortámadások kapcsán sok esetben az derült ki, hogy a támadások végrehajtóinak családjai jelentősebb pénzösszeget kaptak a terrortámadást megrendelő szervezetektől már jóval a támadások végrehajtása előtt.

Nógrádi György: Hosszú évtizedek óta ez a gyakorlat a terrortámadások végrehajtása során. Hogy mennyire jól működik ez a módszer, és, hogy miért is szolgálja kiválóan a terrorszervezetek érdekeit, arra az egyik amerikai terrortámadás ad kiváló példát. Az amerikai elnökválasztás nagy esélyese volt Robert Kennedy volt 1968-ban, egészen addig, amíg meg nem ölték. Aki pedig elkövette ellene a merényletet, Sirhan Bishara Sirhan pedig az akció óta börtönben ül, de a mai napig, 49 éve nem hajlandó elárulni, hogy kinek a megrendelésére követte el a gyilkosságot. A családja nyilvánvalóan nagy összeget kapott.

888.hu: Más országokhoz képest eddig Nagy-Britanniát nagy részt elkerülte a terrortámadások máshol megtapasztalt hulláma. Ez minek volt köszönhető?

Nógrádi György: Valószínűleg egyszerre több tényezőnek a hatására alakulhatott eddig kedvezően a terrortámadások mérlege Nagy-Britanniában. Egyrészt egy szigetországról beszélünk, másrészt pedig Nagy-Britanniának rendkívül komoly gyarmati múltja van, ami azt jelenti, hogy egész térségeket kolonizált többek között a Közel-Keleten is, ahol a brit gyarmatosítás egyik alapelve az volt, hogy inkább a szunnitákra támaszkodott és nem siítákra. A gyarmati idők következményeként ma jelentős iszlám vallású közösség él Nagy-Britanniában. Brit állampolgárokról van szó, akik között a radikalizmus csak az utóbbi időben kezdett el komolyabb mértékben terjedni. Ezért van az, hogy bár 10-15 évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ma már mindennapos a Brit-szigeteken is a terrortámadásoktól való félelem. Arról van szó, hogy most már a briteknek is fel kell készülniük arra, hogy milyen módon tudják kezelni az iszlám szélsőségesek jelentette fenyegetést.  

888.hu: Miért egy Manchesterben, tinédzsereknek tartott popkoncert lett a támadás célpontja?

Nógrádi György: A terrortámadás helyszínének kiválasztásával az Iszlám Állam azt akarta bizonyítani, hogy bárhol, bármikor tud és kész is merényletet elkövetni. Az, hogy fiatalok, 12-13 éves gyerekek kerültek a terrorcselekmény célpontjába azt a célt szolgálta, hogy így a támadás mindenképpen kiváltsa a világ közvéleményének figyelmét. A média figyelme, az, amiért az Iszlám Állam ezt a kegyetlen, manchesteri támadást végrehajtotta. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A kurdok csak elszakadni akarnak, nem háborúzni

A kurdok csak elszakadni akarnak, nem háborúzni

amerika, london, párizs

Ahogy az iraki haderővel közösen több városból kiűzték az Iszlám Államot, egymásnak estek.

Ma ítélhetik el a Gyurcsány-kormány titkosszolgáit

A 2011-ben kezdődött ügyben ma hirdetnek elsőfokú ítéletet. A Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek és Jakubinyi Róbertnek vesztegetés miatt kell bíróság elé állnia.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Nincs mi miatt aggódniuk a briteknél dolgozó magyaroknak; Porosenko fűt-fát megígért az oktatási törvény miatt; Ma délelőtt eldől, hogy Katalónia független-e - a nap legfontosabb hírei.

Ma délelőtt eldől, hogy Katalónia független-e

Ma délelőtt eldől, hogy Katalónia független-e

amerika, london, párizs

Carles Puigdemont katalán elnöknek délelőtt 10-ig kell választ adnia a spanyol kormánynak.

Nincs mi miatt aggódniuk a briteknél dolgozó magyaroknak

Nincs mi miatt aggódniuk a briteknél dolgozó magyaroknak

amerika, london, párizs

Theresa May szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

Remek hír: a gólvágó Nikolics visszatérne a válogatottba

Remek hír: a gólvágó Nikolics visszatérne a válogatottba

hajrá, magyarok!

A csatár elmondta, ha az új szövetségi kapitány hívná, egyből visszajönne a magyar válogatottba.

Visszakozhat a német kormány

Visszakozhat a német kormány

amerika, london, párizs

Német kormányzati körökben felmerült annak a lehetősége, hogy Berlin nem függesztene fel minden Törökországnak szánt előcsatlakozási támogatást.

Egyre nehezedik a migrációs nyomás a spanyoloknál

Egyre nehezedik a migrációs nyomás a spanyoloknál

amerika, london, párizs

Az előző évhez képest Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma - közölte az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére