Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Nógrádi György: Merkel népszerűsége olyan nagyot zuhant, hogy bármi megtörténhet Németországban

2018. június 19. 19:00

Nem növeli Angela Merkel esélyeit a CDU/CSU kormánykoalíció megmentésére, hogy a migránsok okozta válsághelyzet ügyében most két hét alatt kellene megoldást találnia annak a kancellárnak, aki ugyanerre a problémára már három éve nem talál megoldást - mondta el a 888.hu-nak a németországi belpolitikai válságról nyilatkozó Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint az, hogy Merkel meghívta Berlinbe Orbán Viktort, a magyar miniszterelnök európai népszerűségnövekedésének és a Fidesz kétharmados választási győzelmének az elismerése.

888.hu: Valóban akkora a baj a német belpolitikában, mint ahogy látszik és tényleg a szétszakadás szélén áll a CDU/CSU koalíciója?

Nógrádi György: Amikor 1949-ben létrejött a Németországi Szövetségi Köztársaság, akkor a német tartományokban Bajorország kivételével mindenhol megalakult a középpárti CDU. Egy kivétel van, Bajorország, ahol megalakul a testvérpárt, a CSU. A CSU a történelemben soha nem tudott kancellárt adni, aminek nagyon sok oka van. Az egyik az, hogy Németország nagy része protestáns, míg Bajorország pedig katolikus. A jelenlegi helyzetben azonban a két párt között ennél sokkal komolyabb koncepcionális különbség van. Arra eddig még nem volt példa Németország történetében, hogy a CSU és a CDU valaha is annyira eltérő érdekeket képviselt volna, mint jelenleg a migránsok ügyében. A CSU-s bajor miniszterelnök kiállt Seehofer mellett. Maga Seehofer pedig kőkeményen nyilatkozott Angela Merkelről, hiszen például azt mondta, hogy ő nem tud többé ezzel az asszonnyal együtt dolgozni. Seehofer, aki belügyminiszter és egyben a CSU elnöke is, azt követeli, hogy Németország végre hozza meg azokat a nemzeti döntéseket, amelyek az ország biztonsága szempontjából létfontosságúak. Ezért ő letett egy 63 pontos, úgynevezett mestertervet, ami rögzíti, hogy mit kell csinálni a bejövő migránsokkal. A merkeli elképzelés ezzel szemben az, hogy európai megoldás kell. Merkel erre kért és kapott két hetet. De látni kell, hogy az elmúlt években a két párt már végletesen szembekerült egymással. Merkel 2015-ben három mondatot mondott. Egyrészt azt, hogy nincs felső határ, másrészt azt, hogy aki szír, az jöhet, illetve harmadrészt azt, hogy Isten hozott. Ezt a bajorok már akkor sem fogadták el és a mostani kormánydokumentumokban már az van benne, hogy 180 és 220 ezer közötti számban jöhetnek csak be a migránsok Németországba, mert az ország már nem tud több embert fogadni. Merkel viszont hisz abban, hogy lehet találni valamilyen európai megoldást a migránshelyzetre. Tegnap találkozott ezért az olasz miniszterelnökkel, ám érdemi megállapodás nem született. Ma pedig a francia köztársaság elnökével, Emmanuel Macronnal találkozik a kancellár asszony. Az ezzel a találkozóval foglalkozó komolyabb elemzések egyébként azt emelik ki, hogy a tárgyalás értékéből nagyon sokat levon az, hogy hiába hasonló nagyon a francia és a német álláspont a migránskérdésben, ha közben viszont az eurózóna jövőjéről és minden más kérdésben pedig teljesen más állásponton van Merkel és Macron.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Mi várható a most következő két hétben? Milyen forgatókönyvek lehetségesek a német kormányzaton belüli feszültségek és az európai migrációs válsághelyzet megoldásának a vonatkozásában?

Nógrádi György: Merkel számára a kormánykoalíció megmentésére és a migránsválság megoldására rendelkezésre álló két hétnyi idő rendkívül gyorsan telik. Eddig érdemben nem történt semmi. Ha és amennyiben kilépne a CSU a kormányból, tehát ha Merkel kizárná Seehofert a kormányból, vagy visszahívná, vagy esetleg leváltaná, akkor a kancellár asszonynak csak kisebbsége lenne a parlamentben. Ez nem elég a kormányzáshoz, így vagy parlamenti többséget szerez, vagy lemond Merkel. A kormányzási képességhez a CDU-nak egy új koalíciós partnerre lenne szüksége, ami nem egy egyszerű dolog. A liberálisok papíron jók lehetnének erre a célra, de ez mégsem járható út, mert őrületesen nagyok a személyi ellentétek a liberális párt elnöke és Merkel között. Ugyanakkor viszont a koalíció harmadik tagja, a szociáldemokraták azzal foglalkoztak, hogy kitűzték az Európai Unió logóját a párt berlini központjának az épületére, miközben minden megnyilatkozásuk Seehofer ellen és Merkel mellett áll. A politikus asszony szemmel láthatóan továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervének megfelelően kitöltse a mostani négyéves ciklusát a kancellárián, amivel szembemenni látszik a férje javaslatával. Érdekes módon ugyanis Merkel férje is megszólalt a napokban. A kancellár asszony férje nyugdíjba vonult és a sajtón keresztül olyasmit üzent politikus feleségének, miszerint ő örülne, ha Merkel inkább otthon maradna a jövőben. Tehát jelenleg rendkívül bizonytalan a helyzet. Mivel Merkel népszerűsége hihetetlenül nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokban, ezért bármi elképzelhető most Németországban. Még az is, ami egy fél éve még elképzelhetetlen lett volna.

888.hu: Milyen a politikai közhangulat Németországban? Kit hibáztatnak az emberek a káoszért és mi a tétje a válság megoldásának?

Nógrádi György: Seehofernek az az álláspontja, hogy nem szabad azokat befogadni, akik bárhol máshol már regisztráltak, illetve akiket elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt, valamint azokat sem, akiket már kiutasítottak. Január elseje óta a bajorok a bejövő migránsok felét már egyáltalán nem engedik be az országba. Az elmúlt hetek gyilkosságai – többek között például az az ügy, amelyben egy 14 éves kislányt erőszakoltak és öltek meg a migránsok – bizony felborították a német kedélyeket, aminek következtében a lakosság kőkeményen elindult a politikai jobboldalra. Merkel népszerűsége tovább zuhant ezért. Szeptemberben pedig Bajorországban választások lesznek, amelyben a CSU természetesen szeretne abszolút többséget szerezni. A bajorok szerint Angela Merkel 2015 óta nem talált megoldást a migrációs problémára és annak az esélye, hogy a kancellár most két hét alatt meg tudná oldani azt, amit három év alatt sem tudott, az finoman szólva is nagyon csekély. Idén Németországból 62 ezer migráns kapta meg a kiutasítási végzést, de közülük csak 7100 főt tudtak csak visszaküldeni. Jelenleg Németország egyedül több migránst fogadott be, mint az Európai Unió maradék 27 tagállama együttesen. A német állam pedig évente négyszer annyit költ a migránsokra, mint az ENSZ.

888.hu: Minek a jele, mit jelent az, hogy Angela Merkel ezen a héten, a németországi belpolitikai válság csúcspontján Berlinbe hívta tárgyalni Orbán Viktort?

Nógrádi György: Ez azt jelenti, hogy Angela Merkel elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a magyarországi parlamenti választást, ráadásul úgy, hogy a kormányzásához kétharmadot kapott a magyar szavazóktól. Magyarországon tehát Orbán Viktor a politikai realizmus. De annak is szól ez a meghívás, hogy Merkel nagyon jól tudja, a magyar miniszterelnöknek Európában mindenhol jelentősen megnőtt a népszerűsége, miközben pedig a V4-ek súlya és szerepe is jelentősen nőtt az utóbbi időszakban.

888.hu: Az, hogy Merkel meghívta Orbánt, az egyben a cáfolata is annak a balliberális vágyálomnak, amely szerint állítólag napirenden lenne az Európai Néppárton, az EPP-n belül a Fidesz esetleges kizárása a pártszövetségből?

Nógrádi György: A Néppárton belül Orbán Viktor és a Fidesz is megerősödött. Az EPP-n belül azok a hírek, hogy a Fideszt onnan valakik ki akarják zárni, hírlapi kacsák, álhírek.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Homoszexuális kihívója lehet Trumpnak

A 37 éves Pete Buttigieg személyében újabb demokrata párti politikus jelentkezett be az elnökjelöltségért.

Csurom véresen ébredt fel a nő, miután elkábították és megerőszakolták a migránsok

Alig öt óra alatt meghozták az ítéletet az erőszakos migránsok ügyében, életfogytiglant kaptak.

A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fiatal gimnazistákat aljas módon próbálták megszégyeníteni a Trump-ellenes liberálisok, azonban ez nem sikerült nekik. Most pedig Donald Trump meghívta őket a Fehér Házba.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Súlyos vereséggel a tizedik helyen zárta a kézilabda-világbajnokságot Magyarország

Sajnos nem volt remény a helyosztóra, Norvégia sokkal jobban játszott, sokkal hatékonyabban használta ki a helyzeteit, mint Magyarország.

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

kétharmad

A Századvég elemzése szerint Ahmed H. jó hírnevét nem is sérthette meg a bíróság.

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

pszicho

Ha beszélgetésbe elegyedne egy libsivel, feltétlenül használja.

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

amerika, london, párizs

Egy csöppet túltolták a dolgot Olaszországban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére