Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

Nógrádi: "Európa abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

2017. március 27. 20:58

Csütörtökön a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciasorozatán jártunk, ahol a turizmus témájában több előadóval beszélgettünk. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel a turizmus és a biztonságpolitika témájában készítettünk interjút.

888.hu: Hova utazzunk, hogy ne robbantsanak fel minket?

Nógrádi György: A helyzet az, hogy megváltozott a világ. Nyilvánvalóan egyre több olyan térség van, ahol ennek a valószínűsége nőtt, és most is nő. Én mindig azt szoktam tanácsolni, ha valaki válságövezetbe, vagy annak a közelébe megy, akkor érdemes felhívni a külügyminisztériumot és onnan pontos információt kap.

888.hu: Milyen hatással van egy-egy terrortámadás egy adott ország turizmusára?

N.GY.:Ott van mondjuk Tunézia példája. Egy egyszerű terrorcselekmény ahhoz vezetett, hogy a nagy, turizmussal foglalkozó társaságok elkerülik Tunéziát. A turistákat szállító hatalmas hajók már nem kötnek ki, ami nagy veszteségeket okoz az országnak. Ez két, 2015-ben bekövetkezett terrortámadás miatt alakult így. Az első támadás a tuniszi Bardo Múzeumot érte, ahol fegyveres iszlamisták mészárolták le a turistákat, majd pár hónapra rá a szélsőségesek betörtek a Szúsza városához közel található, nyugati turisták által kedvelt üdülőkomplexumba. Ezek a támadások óriási veszteséget okoztak az amúgy is gyenge ország nemzetgazdaságának.

888.hu: A terroristák tevékenysége általánosságban arra irányul, hogy egy-egy nagyhatalom közvéleményét befolyásolják, a terrorcselekményekkel destabilizálják az országot. Ebből a szempontból a terroristáknak nincsenek nagy lehetőségeik Közép-Kelet Európában. Emiatt talán úgy gondolhatjuk, hogy a mi régiónkban nem várható hasonló támadás.

N.GY.: Több válaszom van. 1. Az Iszlám Állam szétverése most már csak tényleg idő kérdése. 2. Ez részint függeni fog attól, hogy milyen orosz-amerikai együttműködés lesz a jövőben. 3. Én úgy számolok, hogy az Iszlám Állam szétverésekor az ott élő emberek ötven százaléka fog elpusztulni. A másik fele szétszéled a világban és egy részük Európába jön, ahol terrorcselekményeket fog végrehajtani.

A német alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Georg Maassen körülbelül kéthetente kilép a nyilvánosság elé, és elmondja, hogy hány nyilvántartott terrorista, és hány szélsőséges szalafista nézeteket valló ember van Németországban. A szalafisták száma tízezer körül van, a terroristák száma ezer körül van. Ekkora létszámot ellenőrizni és nyomon követni szinte lehetetlen. A másik, hogy ott voltak merényletek, ahol döntően nagy létszámú migránsközösség élt. Ilyen Nyugat-Európa jelentős része, ahol nehezíti a helyzetet, hogy ezek az országok évszázadokon keresztül gyarmattartók voltak, és gyarmataikat évszázadokon keresztül kirabolták.

Eddig komoly terrorcselekmény nem volt Közép- és Kelet Európában. Nyilván olyan új terrorveszély van, hogy a migránskérdéssel az embercsempészek minden európai országban beszerveztek embereket. Nyilvánvaló, hogy az Iszlám Államba minden európai országból elindultak emberek harcolni. Hál' isten ebből a szempontból Közép- és Kelet Európa periférikus. De azt nem nem lehet kizárni, hogy a schengeni határon belül a terroristák mozognak, nemcsak keletről nyugatra, hanem nyugatról keletre is. Tehát máshogy fogalmazva a titkosszolgálatoknak és a politikának nagyon észnél kell lennie.

888.hu: Mit történik, ha mondjuk épp "nincsenek észnél", vagy akkora a nyomás, amely már kibírhatatlan?

N.GY.:Jelenleg ott tartunk, hogy 100-ból 98 terrorcselekményt a titkosszolgálatok meg tudnak akadályozni. A megakadályozott merényletek szinte sosem kerülnek nyilvánosságra, csak azok, amelyeket végrehajtanak. Hiába hárítanak el 100-ból 98-at sikeresen, a maradék kettőért a titkosszolgálatoknak a fejét veszik. Itt megbocsájtás nem létezik. Itt százszázalékos eredmény kell.

888.hu: Egy kicsit más téma. Törökország és az európai országok kapcsolatrendszere mélyrepülésbe került. Az látszik, hogy a törökök egyre nyíltabban fenyegetik Európát a migránsok beengedésével. Mit gondol ezekről a folyamatokról?

N.GY.: Törökország azon kevés államok egyike a világban, amelynek minden szomszédjával vitája van. A török kormánynak vannak térségi és Európával kapcsolatos koncepciói.

A Közel-Keletre vonatkozó térségi koncepciók: 1. bármi áron megakadályozni egy önálló kurd állam létrejöttét. Ennek előszeleként kurd autonómiát sem akar. 2.Szíriában egy törökbarát szunnita rendszert akar. 3.Kínkeservvel fellép az iszlám állam ellen.

Európai célja szintén három pontban felvázolható: 1.Hárommilliárd eurót akar, hogy ott tartsák a migránsokat, de az európai pénzek nem nagyon csordogálnak. 2. A vízumkényszer eltörlését szeretnék, de erre Európa nem hajlandó. 3. Be szeretnének lépni az EU-ba, ám ez jelenleg lekerült a napirendről.

Az alapvető cél egyértelmű: április 16-án népszavazás lesz, ahol az a cél, hogy Erdogan teljhatalmat kapjon. Az 1923 óta fennálló miniszterelnöki rendszer eltörlése, és egy olyan hatalom összevonása a cél, amilyen a török történelemben a szultánokra volt jellemző. Erdogan mindent ennek rendel alá, többek közt a viszályt is Európával, amivel odahaza népszerűséget szerezhet.

Erdogan jelenleg azt mondja, hogy egyetlen olyan migráns sem mehet Európába, akinek diplomája van, őket Törökországban tartják. Elsősorban az analfabétákat és a fogyatékosokat küldik Európába.

Április 16. után új török politika lesz. Én nem vagyok meggyőződve róla, hogy Erdogan engedni fog.  De azért azt látni lehet, hogy a török gazdaság nem az, ami volt: az infláció magas, a külföldi beruházások értéke zuhan, a turizmus lecsökkent. Csak Németországból tavaly 60 százalékkal kevesebb turista utazott Törökországba. Tehát Erdogannak április 16. után át kell gondolnia hosszú távú politikai stratégiáját.

888.hu: Érdemes Törökországba utazni nyaralni?

N.GY.: A válaszom az, hogy jelenleg igen. Azonban még az út lefoglalása előtt érdemes a külügyminisztériumban tájékozódni arról, hogy az a város, ahova készülünk, tényleg biztonságos-e.


Nógrádi Györggyel még előadása előtt készítettük el az interjút. A szakértő több olyan dolgot is elmondott, amely fenti interjúban elhangzott. Ezek mellett még három olyan gondolatot idéznék tőle, amelyek az olvasóinkat érdekelhetik.

Nógrádi elmondta, hogy tavaly beutazta az Öböl-menti arab államokat, ahol több szakértőnek is feltette a kérdést, hogy a migránsok miért Európába utaznak, amikor ezek az államok sokkal elérhetőbbek? A válasz:

Mert Európában demokrácia van."

Az EU-ról szólva kijelentette, az öreg kontinens ma nem globális játékos és nincs benne a világ három legbefolyásosabb államalakulatának csoportjába (melyek 1. USA; messze lemaradva: 2. Kína; és messze lemaradva 3. Oroszország).

Csak egy megjegyzés, gondolkodjanak el rajta: Európa már abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

– mondta a szakértő az észak-afrikai államokkal kötendő migránspaktumokkal kapcsolatban.

Görögországról, és annak gazdasági helyzetéről a migránskérdés kontextusában szót ejtve kijelentette:

A görögök egy perc alatt visszatartanák a migránsokat, ha elengednék az adósságukat."

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Szélsőbalos anarchisták erőszakoskodtak Párizsban

Szélsőbalos anarchisták erőszakoskodtak Párizsban

amerika, london, párizs

Összecsaptak a rendőrökkel csütörtökön a francia elnökjelöltek ellen tüntető gimnazisták közé keveredő rendbontók és anarchisták Párizsban és Rennes-ben.

Lengyelország is harcba száll a Soros-hálózat ellen

Lengyelország is harcba száll a Soros-hálózat ellen

amerika, london, párizs

Írországban bírósági ítélet marasztalta el Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának törvénysértő tevékenységét (Open Society Foundation). Lengyelországban pedig a lengyel kormány döntött: a Soros-hálózathoz tartozó Báthory Alapítvány helyett, inkább egy másik - hazai érdekeltségű - szervezetnek kívánja átadni a Norvég Alap sok millió eurós támogatásainak a kezelésére és elosztására vonatkozó jogot . Az USA-ban ugyanakkor a milliárdos spekuláns egyik "civil" szervezete az amerikai kongresszusi választókerületeket megcélzó Trump-ellenes politikai médiakampányba kezdett.

Le Pen szétoltotta Macront

Le Pen szétoltotta Macront

amerika, london, párizs

A szerdai, munkásokkal történő szelfizés után csütörtökön egy halászhajón kezdte napját Marine Le Pen. A Nemzeti Front jelöltje ezzel azt akarta prezentálni, hogy míg ő a nép jelöltje, addig Emmanuel Mcron az oligarchák pártján áll.

Felsorakoztak a legnagyobb hazai innovátorok - Századvég Gazdaságkutató konferencia

Felsorakoztak a legnagyobb hazai innovátorok - Századvég Gazdaságkutató konferencia

közeleg a tél

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által rendezett konferenciasorozat harmadik állomásán jártunk, ahol a középpontban a magyarországi nagyvállalatok K+F, azaz kutatási és fejlesztési tevékenysége állt.

Feltételezett késes támadót vettek őrizetbe Londonban

Feltételezett késes támadót vettek őrizetbe Londonban

amerika, london, párizs

Őrizetbe vettek csütörtökön a londoni parlament épületének közelében egy fiatal férfit, akinél késeket találtak.

Megunták a macedónok Soros befolyását, betörtek a parlamentbe

A hírügynökségek beszámolói szerint a jobboldalt támogató, az ország függetlensége mellett kiálló tüntetők betörtek a macedón parlamentbe azt követően, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazásuk lett volna.

Íme a Fidelitas milliárdosokat megcélzó plakátkampánya

Íme a Fidelitas milliárdosokat megcélzó plakátkampánya

közeleg a tél

A Fidelitas figyelemfelhívó kampányt indít a következő napokban, amelyben megnevezik azokat a milliárdosokat, akik ellenzéki politikusokat "rángatnak" - közölte Böröcz László, az ifjúsági szervezet elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy őrült iszlamista Elton John-koncerten akart robbantani

Egy őrült iszlamista Elton John-koncerten akart robbantani

amerika, london, párizs

Bombatámadást tervezett Elton John tavaly szeptember 11-ei koncertjére egy 19 éves iszlamista terrorista.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére