Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nobel-békedíjat érhet a szerbek és az albánok falucsencselése

2018. augusztus 16. 13:00

Amennyiben a koszovói kérdést sikerül 2019 tavaszáig megoldani, úgy igen nagy esély mutatkozik arra, hogy Koszovó, valamint Szerbia elnökét, Hashim Thacit, illetve Aleksandar Vucicot, továbbá Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is Nobel-békedíjra jelölik – írja a Szabad Magyar Szó.

A triász, azaz Vucic, Mogherini és Thaci

Fotó: AFP

Szerbia egyik legnagyobb lapja, a Danas diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja: Hashim Thaci lehetséges jelölése során az első lépés a koszovói elnök önéletrajzát tartalmazó kiadvány, amely az Új állam és államférfi címet viseli, és amelyet a lap értesülései szerint nemsokára Londonban, Berlinben, Párizsban és Bécsben is bemutatnak majd.

Ebben persze Thaci véleményes múltjáról – tudniillik a radikális UCK-ban, vagyis a Koszovói Felszabadítási Hadseregben betöltött szerepéről – nem esik szó. Aleksandar Vucic jelölése pedig azért érdekes, mert fiatal korában annak a csetnik nézeteket valló pártnak volt a főtitkára (Szerb Radikális Párt - SRS), amelynek vezetője sokáig a hírhedten nacionalista nézeteket valló Vojiszlav Seselj volt, és akit most háborús bűnökkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A Nobel-békedíj aktualitását az adja, hogy nemrég felmerült: Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic rendes határokat akar kialakítani az ország déli részén fekvő Koszovóval. Mint mondta: bizonyos feltételek mellett – ebben az esetben határkiigazításról van szó – Belgrád hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét. Korábban erről szó sem lehetett, érthető módon. Épp ezért lenne nagy szó, ha megtörténne a határrendezés a Balkán egyik, politikai értelemben vett legforróbb térségében. A szerbek és a többségében albánok lakta koszovóiak közeledése mögött az állhat, hogy Szerbia az EU-tagságra pályázik, Koszovó pedig az ENSZ-tagságot tűzte ki célul (ezt az oroszok és a szerbek blokkolják).

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de számos ország, többek között Szerbia és Oroszország máig nem ismeri el Koszovó államiságát.

Az etnikai ellentétek mellett vallási ellentétek is szítják a feszültséget a térségben, hiszen a szerb ortodoxok számára létfontosságú kolostorok, illetve a szerb államiság bölcsője is a muszlimok lakta Koszovó területén található. A koszovói szerbek egyébként egy tömbben csak az észak-koszovói Mitrovica tartomány északi részén laknak, Szerbiához közel. A többiek az Ibartól délre, albánok között élnek kisebbségben.

Kedvenc képem Pristinából

A szerbek mellett Hashim Thaci koszovói államfő is nyitott a megoldásra, de leszögezte, hogy a területcsere nem járhat azzal, hogy szétszakad Koszovó.

Bár Koszovót az ENSZ többnemzetiségű államként ismerte el, és elvileg komoly nyomást helyez az országra, hogy a kisebbségi jogokat tartsák tiszteletben, ennek ellenére most lehet, hogy az EU és az USA is támogatni fogja a falucsencselést a két ország között. A britek és a németek azonban nem támogatják a területcserét. Szerintük minden rendben van, mert ha kiegyezne egymással Belgrád és Pristina, az láncreakciót indíthatna el a Balkánon, és veszélybe kerülne a stabilitás Bosznia-Hercegovinában is, ahol szintén nagy az etnikai ellentét, a Nagy-Albánia-víziókról nem is beszélve...

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Márki-Zay Péter a bíróság szerint is hazudott

A helyi kórház jó hírnevét sértő kijelentései mellett két másik ügyben is elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Márki-Zay Péter "független" hódmezővásárhelyi polgármestert.

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

amerika, london, párizs

Ezt az ázsiai ország védelmi minisztere jelentette be, azonban nem részletezte, melyik terroristáról van szó, valamint melyik brit egyetemre járt a merénylő.

A Magyarországon elkapott szír terrorista letartóztatását meghosszabbították

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Hasszán F. letartóztatását.

A németek háromnegyede azt sem tudja, hogy kicsoda Manfred Weber

A németek háromnegyede azt sem tudja, hogy kicsoda Manfred Weber

amerika, london, párizs

A legfrissebb adatok szerint a német választópolgárok csupán negyede hallott a Néppárt csúcsjelöltjéről.

Ne hallgassunk X úrra!

Ne hallgassunk X úrra!

piszkostizenkettő

X úr amióta megszületett, egyszerűen nem érzi jól magát. És ha már így esett, igyekszik másokat is sűrűn részeltetni a rosszkedvéből.

Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

kétharmad

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére