Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nobel-békedíjat érhet a szerbek és az albánok falucsencselése

2018. augusztus 16. 13:00

Amennyiben a koszovói kérdést sikerül 2019 tavaszáig megoldani, úgy igen nagy esély mutatkozik arra, hogy Koszovó, valamint Szerbia elnökét, Hashim Thacit, illetve Aleksandar Vucicot, továbbá Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is Nobel-békedíjra jelölik – írja a Szabad Magyar Szó.

A triász, azaz Vucic, Mogherini és Thaci

Fotó: AFP

Szerbia egyik legnagyobb lapja, a Danas diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja: Hashim Thaci lehetséges jelölése során az első lépés a koszovói elnök önéletrajzát tartalmazó kiadvány, amely az Új állam és államférfi címet viseli, és amelyet a lap értesülései szerint nemsokára Londonban, Berlinben, Párizsban és Bécsben is bemutatnak majd.

Ebben persze Thaci véleményes múltjáról – tudniillik a radikális UCK-ban, vagyis a Koszovói Felszabadítási Hadseregben betöltött szerepéről – nem esik szó. Aleksandar Vucic jelölése pedig azért érdekes, mert fiatal korában annak a csetnik nézeteket valló pártnak volt a főtitkára (Szerb Radikális Párt - SRS), amelynek vezetője sokáig a hírhedten nacionalista nézeteket valló Vojiszlav Seselj volt, és akit most háborús bűnökkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A Nobel-békedíj aktualitását az adja, hogy nemrég felmerült: Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic rendes határokat akar kialakítani az ország déli részén fekvő Koszovóval. Mint mondta: bizonyos feltételek mellett – ebben az esetben határkiigazításról van szó – Belgrád hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét. Korábban erről szó sem lehetett, érthető módon. Épp ezért lenne nagy szó, ha megtörténne a határrendezés a Balkán egyik, politikai értelemben vett legforróbb térségében. A szerbek és a többségében albánok lakta koszovóiak közeledése mögött az állhat, hogy Szerbia az EU-tagságra pályázik, Koszovó pedig az ENSZ-tagságot tűzte ki célul (ezt az oroszok és a szerbek blokkolják).

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de számos ország, többek között Szerbia és Oroszország máig nem ismeri el Koszovó államiságát.

Az etnikai ellentétek mellett vallási ellentétek is szítják a feszültséget a térségben, hiszen a szerb ortodoxok számára létfontosságú kolostorok, illetve a szerb államiság bölcsője is a muszlimok lakta Koszovó területén található. A koszovói szerbek egyébként egy tömbben csak az észak-koszovói Mitrovica tartomány északi részén laknak, Szerbiához közel. A többiek az Ibartól délre, albánok között élnek kisebbségben.

Kedvenc képem Pristinából

A szerbek mellett Hashim Thaci koszovói államfő is nyitott a megoldásra, de leszögezte, hogy a területcsere nem járhat azzal, hogy szétszakad Koszovó.

Bár Koszovót az ENSZ többnemzetiségű államként ismerte el, és elvileg komoly nyomást helyez az országra, hogy a kisebbségi jogokat tartsák tiszteletben, ennek ellenére most lehet, hogy az EU és az USA is támogatni fogja a falucsencselést a két ország között. A britek és a németek azonban nem támogatják a területcserét. Szerintük minden rendben van, mert ha kiegyezne egymással Belgrád és Pristina, az láncreakciót indíthatna el a Balkánon, és veszélybe kerülne a stabilitás Bosznia-Hercegovinában is, ahol szintén nagy az etnikai ellentét, a Nagy-Albánia-víziókról nem is beszélve...

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

hajrá, magyarok!

Egy igazi ínyencséggel folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, Budapest Kupa-meccsről eddig még nem esett szó.

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

amerika, london, párizs

Új trend van kibontakozóban, amely nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi volumenű. Ez pedig nem más, mint a baloldal és a nácizmus egymásra találása, amelyet nemcsak hazánkban, de Nagy-Britanniában is megfigyelhetünk.

Száz osztrák dzsihadista van Szíriában és Irakban

Jelenleg mintegy 100 ausztriai származású külföldi harcos tartózkodik háborús területen Irakban és Szíriában - közölte hétfőn az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) az APA hírügynökséggel. A hivatal szerint a harcosoknak mintegy harminc százaléka rendelkezik osztrák állampolgársággal.

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

amerika, london, párizs

A hamburgi bíróság életfogytiglanra ítélte Mourtala Madout, aki a járókelők szeme láttára gyilkolta meg volt feleségét és egyéves gyermekét.

Hajrá, gyerekcsinálók!

Hajrá, gyerekcsinálók!

piszkostizenkettő

Akik most kezdenek családalapításba, azok nagy támogatásokra számíthatnak. A képlet ilyen egyszerű, aki meg fröcskölődni akar, az fröcskölődni fog.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére