Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szatén
 
 
 
 

Nincs programod hétvégére? Irány a fegyverkiállítás!

2017. február 10. 23:38

A 23. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást (FEHOVA) azoknak is tudom ajánlani, akik eddig sem a horgászatot, sem a vadászatot nem próbálták ki, ugyanis a szervezők izgalmas programokkal várnak mindenkit.

Vadász- és fegyver-szekció

Az egyik nagy célom az volt, hogy végre a kezembe foghassak egy HK416-ot. A Heckler & Koch cég csúcsterméke 2017-től kezdve váltja fel a francia hadsereg ikonikus FAMAS-szát. Ahogy ez a borítóképen is látszik, végül sikerült közelebbről is szemügyre vennem ezt a "műszert".

Fotó: Kozma Zsuzsi

Emlékeim szerint az árcímkén 413 000 forint állt, ám a standon felvilágosítottak, hogy ez csak a "lakossági változat", amellyel nem tudok sorozatot lőni. Ezen felül a fegyver teljesen "csupasz" volt, pedig a HK416 legnagyobb előnye, hogy végtelen számú kiegészítővel el lehet látni, a lézer célzótól kezdve, a távcsőn át, a mini gránátvetőig sok mindent rá lehet pakolni. Így egy spéci 416-os árának felső határa a csillagos ég. Airsoft változatát 60-70 ezer forintért már hozzám vágták volna.

Az árak azonban túl borsosnak tűntek, éppen ezért felkerestem a kiállítótér közepén található OTP Bank standját. Abban reménykedtem, hogy csekély önerővel és egy jó áruhitellel már ma a HK416 "lakossági változatának" boldog tulajdonosa lehetek. Sajnos csalódnom kellett, ugyanis azt az információt kaptam, hogy az OTP a helyszínen nem végez hitelkihelyezést, inkább partnereket keres az agrárszektorban, valamint a különböző vadgazdaságokkal építi a kapcsolatokat. Egyébként a zöld színű stand nem lógott ki túlságosan a környezetből.

Kiderült az is, hogy ilyen fegyvert Magyarországon csak nagyon kevesen vásárolhatnak és tarthatnak. Kizárólag a rendvédelmi erők és bizonyos védelmi cégek vehetnek gépfegyvereket, de azok is csak különleges engedélyek birtokában.

Szerencsére csalódottságomat kilövöldözhettem magamból, ugyanis egymás mellett található egy légpuskatesztelő és egy íjászos stand, így kicsiben, a valóságban is letesztelhettem a Counter-Strike-ban csiszolódott precíziós célzásom. A légpuskával kis, fém vaddisznókra lőhettem. A belépőjegyért cserébe 5 ingyen lövést kaptam, ebből kettő koppant a disznón, de szerintem a fegyver félrehordott. Az íjászat során két fajta íjat próbálhattam a ki: a tradicionális magyar, vagy visszacsapó íjat és egy reflex íjat. Nem szívesen mondom, de a reflex íjjal sokkal könnyebb volt a sárgába találni.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Több standon is kínáltak exkluzív, többek közt afrikai vadászatokat. Engem kifejezetten az olyan típusú érdekelt, mint amilyenen annak idején Draskovics Tibor is részt vett.

Draskovics Tibor a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere volt 2004 és 2005 között. Draskó arról nevezetes, hogy kinevezésének híre egy kenyai vadászaton érte, így azt félbeszakítva jött haza. Habár Medgyessyben ez a mai napig nem tudatosult, de ezzel az egyetlen kinevezéssel jó néhány muflon életét megmetette.
Fotó: Kozma Zsuzsi

Alsó hangon két millától kezdődnek az ilyen utak, de az igazi, a Draskó-féle 15 milliót kóstál, és ott mindenre lehet lőni, ami mozog. Sajnos az ilyen utak számomra kilőve.

Számos standon – kevésbé meglepő módon – csak vadászfegyverek vannak. Ezek között kis arányban vannak olcsóbb fegyverek – 80-160 000 forint –, a legtöbb puska – típustól és márkától függően – 3-400 000 forinttól kezdődik, ám a csúcsmodellek árát már inkább euróban írják ki. A kiállításon egy igazi arzenál látható, és az a jó az egészben, hogy a legtöbb fegyvert kézbe lehet venni.

A zsiráf azért eléggé sokkoló.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A lőfegyvereken kívül a kések és a kardok minden változata fellelhető, a borotvaéles, díszített vadásztőrökön keresztül, a konyhai késekig és az egyszerű, de praktikus bicskákig. Egyet én is kipróbáltam.

Egyes borsodi vadászok ilyen tőrrel pózolnak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A 2017-es idény vadászdivatjában nem sok újdonság lelhető fel az utóbbi 100 év vadászdivatjához képest. A női összeállításokról elmondható, hogy borzalmasak, némelyik színében és fazonjában egyenesen az ÁVÓ-s egyenruhák újragondolása. Ráadásul nem túl praktikusak, hiszen a hosszú szoknyában nem lehet kellő sebességre felgyorsulni az erdei terepen ahhoz, hogy meglógjunk a felbőszült vadkan elől.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ne feledjük el a sólymokat sem.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A kulináris élvezetekről sem szabad megfeledkezni. A vadkolbászok és vaddisznótepertők szó szerint hegyekben álltak, az egyik kedves hölgy pedig csókkal kecsegtetett vásárlás esetén. Nem éltem a lehetőséggel, de az pozitívum volt, hogy mindent meg lehetett kóstolni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Pecásoké a világ

Fotó: Kozma Zsuzsi

Először is tisztázzuk: a horgászat sport. Méghozzá a leghímsovinisztább, amelyet valaha is a hátán hordott a föld. Bizony, az olyan kifejezések mint a "fenekezés", a "rakós bot", a "nyeletés", a "bekapta a csalit" és a "kisszerszámos halászat" mind szakkifejezések, így ha ilyeneket hallunk, ne jöjjünk zavarba.

A horgászszekció kevésbé volt színes a vadászoshoz képest, ám így is akadt látnivaló bőven.

Érdekesség, hogy egy jobb csónak (10 000 euró) ára megfelel egy csúcskategóriás vadászfegyver árának.

Nagy reményeket fűztem a pergetőmedencéhez, amelyet műcsalik kipróbálására, bemutatására lehetett használni, ugyanis azt gondoltam, hogy nyugati mintára egy óriási akváriumot fogok látni, amelyben ragadozóhalak is vannak, és azok látványosan ráharapnak a csalira. Csalódnom kellett, ugyanis egy kisebb, hosszúkás medence volt látható csupán, amelyben nyoma sem volt halaknak. A bemutatott műcsalik azonban kárpótoltak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az új műcsalik már "háromdimenziósak", ami csak egy marketingszinonima arra, hogy valósághű. Méghozzá brutálisan. Az előadó egy háromdimenziós kiskacsát és egy háromdimenziós patkányt látott el hármashorgokkal. Ha valaki nem tudja, hogy ezek műcsalik, akkor a mozgásuk és a mintázatuk alapján képtelen lett volna megkülönböztetni egy valódi kacsától és patkánytól. Sajnos, ezt a képeken nem lehetett visszaadni.

Ahogy az elvárható, minden rendű és rangú horgászbot képviseltette magát a kiállításon. Azonban ami a számomra különösen szívet melengetően hatott, azok a régi horgászbotok voltak. Alább a 20-as, 30-as, 40-es, 50-es évek csúcsmodellje látható. Ez nádból készült, amelyhez fémgyűrűket rögzítettek. Ez már a modernebb változat, hiszen az orsónak is ki van alakítva egy hely a markolatnál. Kétrészes, hossza körülbelül három méter.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ez már inkább az Ötvös Csöpi korszak horgászbotja, a '70-es, '80-as évek. Könnyű, hajlékony fémből készült a kétrészes bot, a markolat parafa. Hossza leggyakrabban 1,5 és 3 méter között változik.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Alább pedig az űrkorszak karbonszálas csodabotja látható. Az eladók előszeretettel teszik hozzá minden alkalommal, hogy ezek törhetetlenek, de ezt inkább nem próbáltam ki. Ez a bot már 4,5 méter hosszú.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Érdekesség volt számomra a rakós botok világa. Ezzel a horgászmódszerrel ma már lépten-nyomon találkozhatunk, ám én még a 25 éves pecás múltam alatt nem próbáltam ki. A standnál hallott információk alapján ez talán a legköltségesebb horgászmódszer: egy újonnan vásárolt, középkategóriás készlet mindennel együtt félmillió forint, ám használtan ennek akár ötödéért is meg lehet venni. Ezért óriási piaca van a használt cuccoknak, amelyek főként a Facebook jóvoltából cserélnek gazdát.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Egy nagyobb horgászáruház is képviseltette magát, ahol valósághű pontypárnát is lehet kapni a szokásos cuccokon és kiegészítőkön kívül.

Ekkorát fogtam vazeg. Egyébként élőben jobban néz ki.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A gilisztának és a csontinak leáldozott, itt vannak az űrkorszak csalijai, amelyek gyakorlatilag fehérjebombák rommá küldve aromával. A pontyok úgy megvadulnak ezektől, mint a tinilányok, akik először vannak diszkóban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Megnézős a kiállítás?

Igen, főként családi programként ajánlom, valamint olyanoknak, akik horgásznak, vadásznak. Azok is menjenek el, akik szívesen nézegetnek fegyvereket.

A napijegy 2700 forint, de van például családi jegy 5400 forintért és ezért két felnőtt és három 14 éven aluli gyermek mehet be. X. kerületi lakosoknak a belépés 500 forint. A részletes információkat itt találjátok.

A kaját tekintve: aki olcsón meg akarja úszni, az vigyen magával szendvicset. Egyébként a helyszínen amolyan átlag, "expós" árak vannak. Egy lángos 7-800-at kóstál, egy normális főétel 1000-1500 forint.

Ittam egy forró almalevet, amelybe belecsempésztek egy kis almapálinkát. Ez 600 forint volt, de ebben a hidegben abszolút megérte.

Egyszóval érdemes megnézni, de azért előrehozott Valentin-napként nem ajánlom.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően

közeleg a tél

Nincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztását illetően, mivel a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint például Magyarország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve, magyar újságíróknak nyilatkozva.

Terroristákat fogtak Brüsszelben

Négy embert őrizetbe vettek a belga hatóságok a két nappal ezelőtti brüsszeli merényletkísérlettel kapcsolatban.

A nap karikatúrája a 888-on

A nap karikatúrája a 888-on

8)8)8

Holnap előjönnek Lajos emberei

A Herzog-örökösök a magyar múzeumokat perelhetik a dollármilliókat érő gyűjteményért

A Herzog-örökösök a magyar múzeumokat perelhetik a dollármilliókat érő gyűjteményért

közeleg a tél

A Bloomberg közlése szerint megszületett az amerikai fellebbviteli bírósági ítélete, amely szerint a magyar állam a továbbiakban nem szerepelhet alperesként a Herzog-örökség ügyében. Az amerikai jogértelmezés szerint erre az ügyre nem vonatkozik a joghatósági mentesség az USA bíróságain, így a Herzog-örökösök ezután közvetlenül a gyűjteményt őrző magyarországi múzeumok ellen indíthatnak peres eljárásokat.

Nem tökölnek többet a hollandok a migránsokkal

Októbertől fel kell esküdniük a holland értékekre azoknak a migránsoknak, akik integrációs kurzusokon vesznek részt, illetve állampolgárságot kérelmeznek.

Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali

Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali

amerika, london, párizs

2016-ban mindössze egyetlenegy jobboldali terrortámadás történt. Baloldalon: huszonhét. Nahát-nahát, a baloldaliak mégsem annyira békés polgári elégedetlenkedők, mint ahogy állítják magukról?

Pert nyert egy magyar a román csendőrök ellen

Egy kicsit jobb lehet ma minden erdélyi magyarnak a hír hallatán, van még remény!

Vitás kérdés: szülés után 24 órával hazaküldhetik az anyákat a babákkal

Vitás kérdés: szülés után 24 órával hazaküldhetik az anyákat a babákkal

közeleg a tél

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint - tudta meg a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére