Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nézőpont: az ellenzéki pártok sokkal nagyobb teret kapnak a híradókban

2017. március 14. 20:28

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője egy budapesti rendezvényen ismertette az agytröszt 2016-os híradóelemzését. A szakértő szerint az ellenzéki pártok nagy arányban kapnak teret a főműsoridős híradókban, ami miatt érthetetlen, hogy miért beszélnek a sajtószabadság végéről.

A Nézőpont Intézet rendszeresen elkészíti a televíziók esti hírműsorainak kvantitatív elemzését. Az intézet a TV2, az RTL Klub, az M1, a Hír TV, az ATV és az Echo TV esti híradóinak tudósításait vizsgálja meg rendszeresen negyedéves és éves bontásban.

A hírműsorok szerkesztésekor az egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki arány az egészséges, ez kevés csatorna esetében érvényesül, leginkább az M1-nél és a TV2-nél"

– fogalmazott az elemző, aki szerint az RTL Klubon 42, a Hír TV-n 45, az ATV-n 54 százalék volt tavaly az ellenzéki megszólalók aránya.

A szakértő szerint a kormány szinte a teljes előző évben sikeresen tudta uralni a politikai közbeszédet, szinte alig volt olyan hónap, amikor olyan téma vezette volna a legtöbb megjelenést eredményező ügyek listáját, amit nem a kormánypártok karoltak fel. Az előző esztendőt tekintve a hónapok kétharmadában a bevándorlás volt a meghatározó téma a hírműsorokban, de januárban a csok és családtámogatás változásai, februárban a Tanítanék Mozgalom és az országos pedagógustiltakozások, áprilisban a pedagógussztrájk és a vasárnapi boltzár volt a vezető téma, míg decemberben a béremelések. A Nézőpont Intézet tavaly összesen 52 204 tudósítást vizsgált végig.

Az első negyedévben az MSZP és akkori elnöke, Tóbiás József az országos népszavazással és a vasárnapi boltzárral sikeresen tematizálta a híradók napirendjét, a vezető csatornák hírműsoraiban a szocialista pártelnök magasan vezette a legtöbbször megszólaló ellenzéki politikusok listáját.

A második ciklusban már nem a boltzár vitte a prímet, hanem a Jobbik belső ügyei és a párt politikusainak botrányai. Kimutatható az is, hogy a nyári Európa-bajnokság miatt mindegyik hírműsor kiemelten foglalkozott a sporteseményekkel és a magyar válogatott sikerével.

A harmadik negyedévet a kvótanépszavazás vitte el. Az MSZP elnöke helyett azonban már az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor volt a legtöbbet saját hangon megszólaló politikus. Emiatt is erősödött meg a kisebb baloldali pártok hangja, és a kisebbségi álláspontok lettek többségi ellenzéki véleményként interpretálva.

Az év utolsó három hónapjában visszaszorult a bevándorlás-téma, amit a bér- és nyugdíjemelés vett át. Ebben az időszakban a Jobbik a korábbinál többször került képernyőre.

A kereskedelmi televíziók esti híradójában a legnagyobb szerepet továbbra is a bulvár, a balesetek és a bűnügyek kapták. A TV2-n nem volt nagy változás az elmúlt évekhez képest, éves szinten a hírek 38,5 százaléka volt könnyedebb téma, míg ez az arány az RTL Klubnál 27,8 százalék.

A kertévéken az elemzés szerint alacsony a politikai tartalom aránya, a TV2-n ez a szám 16,6 százalék, míg az RTL-en 24,7. A köztelevízión ezzel szemben a hírek csaknem felét a politikai riportok adták. Mindent összevetve kijelenthető, hogy a tavalyi évben a szocialisták voltak legtöbbet a kamera előtt, összesen 2974 alkalommal láthattuk őket a képernyőn. Ezzel a szocik messze megelőzték a Jobbikot és a Fideszt. A felmérés szerint az MSZP tagjai legtöbbet az ATV műsoraiban szerepeltek.

Régi szép idők...

A Jobbik képviselőit legritkábban az RTL-en lehetett látni, ők csak 1,7 százaléknyi időt kaptak, azaz alig voltak észrevehetőek. Az ATV-n és az RTL Klubon a valós társadalmi támogatottságnál jóval nagyobb mértékben szerepeltek a balliberális pártok.

A kormányzati politikusok közül legtöbbször Orbán Viktort, Lázár Jánost és Szijjártó Pétert láthattuk a képernyőkön, míg ugyanez a lista a kormánypárti politikusoknál úgy néz ki, hogy Kósa Lajos, Hollik István, Halász János, Gulyás Gergely és Németh Szilárd.

A három legkamerabarátabb ellenzéki politikus Tóbiás József, Szigetvári Viktor és Vona Gábor volt.

A kvantitatív adatok szerint a hírek fogyasztói olyan mértékű ellenzéki állásponttal találkoznak, hogy egyáltalán nem lehet azt mondani, teljes kormányzati médiauralom lenne"

– vélte Deák Dániel, aki szerint többségben vannak az ellenzéki hangok az online médiában és a nyomatott sajtóban, ráadásul ezek nézettsége, elérése magasabb, mint a kormánybarát csatornáknál.

Az elemző szerint egyszerűen hazudik az, aki azon a véleményen van, hogy a kormánypárt uralja a sajtót. Deák Dániel szerint Németországban is megirigyelhetik a magyarországi véleménypluralizmust. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője megnyitójában arról beszélt, az intézet a jövőben nemcsak negyedéves, hanem éves értékeléseket is készít a főbb csatornák esti hírműsoraiból.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kurva erős kép

Kurva erős kép

piszkostizenkettő

Pedig milyen jó ötletnek gondolták! Drámai állapotban a magyar ellenzék.

Itt az újabb Facebook-botrány: a privát üzeneteinket is pénzre váltotta Zuckerberg

Itt az újabb Facebook-botrány: a privát üzeneteinket is pénzre váltotta Zuckerberg

century-on

Külsős cégek olvastak bele a személyes beszélgetéseinkbe.

Az arab nyelv tanulására biztatja a fiatalokat egy svéd vezető politikus

Az arab nyelv tanulására biztatja a fiatalokat egy svéd vezető politikus

amerika, london, párizs

A svéd után már így is az arabot beszélik a legtöbben az országban.

Parttalanná teszi a globális menekültügyi szabályozást az ENSZ?

Parttalanná teszi a globális menekültügyi szabályozást az ENSZ?

kétharmad

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy az ENSZ kiemelt jelentőségű nyilatkozatai a nemzetközi jog részévé válhatnak. Amennyiben az ENSZ globális migrációs paktuma a nemzetközi jogi gyakorlatba ágyazódik, úgy kötelezettségvállalásai kötelező érvényre emelkedhetnek a tagállamok számára. Ezzel kötelezve az ENSZ-tagállamokat a migránsok befogadására és szétosztására - áll a Századvég 888.hu számára készített elemzésében.

Soros tüntetői több millió forintnyi kárt okoztak a Parlament épületében

Soros tüntetői több millió forintnyi kárt okoztak a Parlament épületében

kétharmad

Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke.

Hatalmas pofont kaptak a svéd feministák: jogsértő a férfimentes fesztivál

Hatalmas pofont kaptak a svéd feministák: jogsértő a férfimentes fesztivál

amerika, london, párizs

Az ombudsman döntése értelmében a férfiak diszkriminálása is diszkrimináció.

Soros György az év embere

Soros György az év embere

piszkostizenkettő

Legalábbis a spekulánsok egyik kedvenc lapja, a Finacial Times szerint. Mi összeszedtük, hogy szerintünk mivel érdemelhette ezt ki.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére