Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nézőpont: az ellenzéki pártok sokkal nagyobb teret kapnak a híradókban

2017. március 14. 20:28

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője egy budapesti rendezvényen ismertette az agytröszt 2016-os híradóelemzését. A szakértő szerint az ellenzéki pártok nagy arányban kapnak teret a főműsoridős híradókban, ami miatt érthetetlen, hogy miért beszélnek a sajtószabadság végéről.

A Nézőpont Intézet rendszeresen elkészíti a televíziók esti hírműsorainak kvantitatív elemzését. Az intézet a TV2, az RTL Klub, az M1, a Hír TV, az ATV és az Echo TV esti híradóinak tudósításait vizsgálja meg rendszeresen negyedéves és éves bontásban.

A hírműsorok szerkesztésekor az egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki arány az egészséges, ez kevés csatorna esetében érvényesül, leginkább az M1-nél és a TV2-nél"

– fogalmazott az elemző, aki szerint az RTL Klubon 42, a Hír TV-n 45, az ATV-n 54 százalék volt tavaly az ellenzéki megszólalók aránya.

A szakértő szerint a kormány szinte a teljes előző évben sikeresen tudta uralni a politikai közbeszédet, szinte alig volt olyan hónap, amikor olyan téma vezette volna a legtöbb megjelenést eredményező ügyek listáját, amit nem a kormánypártok karoltak fel. Az előző esztendőt tekintve a hónapok kétharmadában a bevándorlás volt a meghatározó téma a hírműsorokban, de januárban a csok és családtámogatás változásai, februárban a Tanítanék Mozgalom és az országos pedagógustiltakozások, áprilisban a pedagógussztrájk és a vasárnapi boltzár volt a vezető téma, míg decemberben a béremelések. A Nézőpont Intézet tavaly összesen 52 204 tudósítást vizsgált végig.

Az első negyedévben az MSZP és akkori elnöke, Tóbiás József az országos népszavazással és a vasárnapi boltzárral sikeresen tematizálta a híradók napirendjét, a vezető csatornák hírműsoraiban a szocialista pártelnök magasan vezette a legtöbbször megszólaló ellenzéki politikusok listáját.

A második ciklusban már nem a boltzár vitte a prímet, hanem a Jobbik belső ügyei és a párt politikusainak botrányai. Kimutatható az is, hogy a nyári Európa-bajnokság miatt mindegyik hírműsor kiemelten foglalkozott a sporteseményekkel és a magyar válogatott sikerével.

A harmadik negyedévet a kvótanépszavazás vitte el. Az MSZP elnöke helyett azonban már az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor volt a legtöbbet saját hangon megszólaló politikus. Emiatt is erősödött meg a kisebb baloldali pártok hangja, és a kisebbségi álláspontok lettek többségi ellenzéki véleményként interpretálva.

Az év utolsó három hónapjában visszaszorult a bevándorlás-téma, amit a bér- és nyugdíjemelés vett át. Ebben az időszakban a Jobbik a korábbinál többször került képernyőre.

A kereskedelmi televíziók esti híradójában a legnagyobb szerepet továbbra is a bulvár, a balesetek és a bűnügyek kapták. A TV2-n nem volt nagy változás az elmúlt évekhez képest, éves szinten a hírek 38,5 százaléka volt könnyedebb téma, míg ez az arány az RTL Klubnál 27,8 százalék.

A kertévéken az elemzés szerint alacsony a politikai tartalom aránya, a TV2-n ez a szám 16,6 százalék, míg az RTL-en 24,7. A köztelevízión ezzel szemben a hírek csaknem felét a politikai riportok adták. Mindent összevetve kijelenthető, hogy a tavalyi évben a szocialisták voltak legtöbbet a kamera előtt, összesen 2974 alkalommal láthattuk őket a képernyőn. Ezzel a szocik messze megelőzték a Jobbikot és a Fideszt. A felmérés szerint az MSZP tagjai legtöbbet az ATV műsoraiban szerepeltek.

Régi szép idők...

A Jobbik képviselőit legritkábban az RTL-en lehetett látni, ők csak 1,7 százaléknyi időt kaptak, azaz alig voltak észrevehetőek. Az ATV-n és az RTL Klubon a valós társadalmi támogatottságnál jóval nagyobb mértékben szerepeltek a balliberális pártok.

A kormányzati politikusok közül legtöbbször Orbán Viktort, Lázár Jánost és Szijjártó Pétert láthattuk a képernyőkön, míg ugyanez a lista a kormánypárti politikusoknál úgy néz ki, hogy Kósa Lajos, Hollik István, Halász János, Gulyás Gergely és Németh Szilárd.

A három legkamerabarátabb ellenzéki politikus Tóbiás József, Szigetvári Viktor és Vona Gábor volt.

A kvantitatív adatok szerint a hírek fogyasztói olyan mértékű ellenzéki állásponttal találkoznak, hogy egyáltalán nem lehet azt mondani, teljes kormányzati médiauralom lenne"

– vélte Deák Dániel, aki szerint többségben vannak az ellenzéki hangok az online médiában és a nyomatott sajtóban, ráadásul ezek nézettsége, elérése magasabb, mint a kormánybarát csatornáknál.

Az elemző szerint egyszerűen hazudik az, aki azon a véleményen van, hogy a kormánypárt uralja a sajtót. Deák Dániel szerint Németországban is megirigyelhetik a magyarországi véleménypluralizmust. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője megnyitójában arról beszélt, az intézet a jövőben nemcsak negyedéves, hanem éves értékeléseket is készít a főbb csatornák esti hírműsoraiból.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: A migráció az egységet támadja meg

Orbán: A migráció az egységet támadja meg

kétharmad

Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium budapesti migrációs konferenciáján mondott beszédet.

Más emberek kisemmizésében is részt vett Varga-Damm Andrea

Más emberek kisemmizésében is részt vett Varga-Damm Andrea

kétharmad

Az Echo TV Informátor című műsora korábbi adásában bemutatta, hogy a jobbikos Varga-Damm Andreának a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején köze lehetett a lakásmaffiához. Sőt, személy szerint ő jegyzett ellen egy olyan szerződést, amely azt eredményezte, hogy egy idős nőnek el kellett hagynia a saját otthonát. Az oknyomozó műsor újabb gyanús szerződést talált.

Keresztény Európától a bevándorláspárti Európáig

Keresztény Európától a bevándorláspárti Európáig

amerika, london, párizs

Új sorozatot indított a 888. Célkeresztbe az Európai Unió (EU), a 2019-es európai parlamenti választások kerültek. Két héttel ezelőtt azzal foglalkoztunk, mit érdemes tudni az EP-voksolásról; az előző és a mostani részben pedig az EU történetét taglaljuk.

Elfoglalták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Győzelmet hirdetett szombaton az Iszlám Állam felett Kelet-Szíriában a kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők, miután elfoglalták a dzsihadisták utolsó bástyáját.

Egy lengyel lány, aki magyarul vlogol: "rajongok Magyarországért!"

Egy lengyel lány, aki magyarul vlogol: "rajongok Magyarországért!"

szabad vasárnap

Interjú egy fiatal lengyel vloggerrel, Olga Groszekkal, aki magyar nyelven készíti videóit, mert Magyarországért való rajongása mellett missziójának érzi, hogy tovább mélyítse a lengyel-magyar barátságot.

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére