Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

NÉPvándorlási Mesék #3 - A görög sötétkor

2015. december 2. 11:00

Sorozatunk legújabb részében az ókori Hellászba látogatunk, ahol egy újabb népvándorlás döntött romba egy addig tündöklő civilizációt.
A Kr. e. 13-12. évszázad igen mozgalmas időszak volt a történelemben. Összeomlott az egyik legrettegettebb állam, a Hettita Birodalom. Szövetségese, Egyiptom is komoly veszélybe került a tengeri népek támadásai miatt. A mai Görögország területén pedig elpusztult az egyik legimpozánsabb civilizáció az ókor történetében, a mükénéi kultúra.

A sorozatos bukásoknak történészek szerint két oka lehetett: az egyik az ún. tengeri népek vándorlása, a másik a dór népvándorlás, amely különböző törzsek migrációiból állt össze.

A szakma azonban nem egységes.

A források szűkösségének ellenére ugyanis vannak olyan feliratok, mint például III. Ramszeszé, amelyeken a tengeri népek között európai, balkáni népeket (illír, trák, fríg) emlegetnek, tehát a két népvándorlás valamilyen szinten összefügghet.

Fotó: AFP
A "mükénéi kánaán"

A mükénéi kultúra - amelyet különböző, kis államok alkottak - a korához képest nagyon fejlett civilizációra épített. Falusi életmód helyett palotaközpontok köré szerveződő településrendszerben éltek. Despotikus államberendezkedésük mellet fejlett bürokráciát építettek ki. Virágzó kereskedelmük révén termékeik, különböző fűszerek, illatszerek és festéknövények a Brit-szigeteken át egészen a Balti-tengerig eljutottak. Az állattenyésztés mellett kőfeldolgozással, fémművességgel, textiliparral és keramikával is foglalkoztak.

Fotó: AFP

A mükénéi kultúra jelentős emlékeket hagyott az utókorra. A monumentalitás, a küklopikus falak, a falfestészet és a kerámia-művesség is ennek a civilizációnak a fényét hirdeti.

De valami történt

A Kr. e. 13. század végétől a régészeti leletek azt mutatják, hogy a mükénéi városok, mint például a krétai Knósszosz, vagy a peloponnészoszi Mükéné sorban elpusztultak.

Történészek szerint a mükénéi államok politikai hanyatlásuk miatt rengeteg háborút vívtak egymással a Kr. e. 1200-as években. Ezt támasztja alá, hogy egészen eddig a korszakig a mükénéi államok nem használtak vastag várfalakat, tehát a védelem nem játszott fontos szerepet.

Fotó: AFP

Egy másik feltételezés szerint a már említett tengeri népek (illírek, trákok és frígek) inváziója is közrejátszhatott a mükénéi civilizáció eltüntetésében. Harmadik indokként a történészek a trójai háborút emlegetik, amelyről a görög mondák és legendák is gyakran említést tesznek.

Fotó: AFP

Legvégül a NÉPvándorlási Mesékben eddig nem látott tényezők: természeti katasztrófák (földrengések, vulkán-kitörések) és a klímaváltozás is előkerült.

Elérkezett a görög sötétkor kezdete

Az ókori Hellász területére a dórok - akik kulturálisan teljesen eltértek az őslakosoktól - valószínűleg több hullámban érkeztek. Korabeli írásos dokumentumok nincsenek, ezért rengeteg a feltételezés ebből az időszakból és csak a kevés régészeti leletre, legendákra és mondákra támaszkodnak a történészek és a régészek.

Az első hullám akkor történhetett, amikor a mükénéi civilizáció látványosan összeomlott.

A mai Görögország területére először az épeiroszi thesszálok érkeztek, és elfoglalták a róluk elnevezett országrészt. Az őslakók egy részét uralmuk alá vonták, többiek pedig délre, Boiótiába menekültek.

A közép-görögországi területekről a dór törzsek szintén dél felé vándoroltak. A Peloponnészoszi-félsziget déli, és keleti részeit ellepték az újonnan érkezett törzsek (Megara, Korinthosz, Argosz, Spárta, Messzéné), és csak a félsziget középső része nem jutott a bevándorlók kezére.

A Peloponnészosz északnyugati részére Aitóliából vándoroltak az éliszi törzsek, de ezalatt Észak- és Közép-Görögországból is jelentős kivándorlás történt a Leszbosz-szigetére is. A jón és akháj törzsek pedig Kis-Ázsia nyugati partjain és Cipruson kerestek új hazát a bevándorlás miatt.

A népvándorlásban egyedül Athén maradt állva. A Mükéné-kori őslakosság és az ország más területeiről ide menekülteket egyedül ez a város tudta befogadni.

A népvándorlás hatásai

A népvándorlással új korszak kezdődött az ókori Hellász történetében.

Bronz helyett a jóval olcsóbb vasat kezdték el használni. A görög gazdasági élet teljesen lebutult. Az egykori virágzó kereskedelem megszűnt, a luxuscikkek pedig szinte teljesen eltűntek.

A különböző területek társadalmi szerkezete a barbárság állapotai közé esett vissza, a despotikus-bürokratikus államszervezet szinte mindenhol szétesett, a megritkult lakosság pedig ismét rokonsági, törzsi-nemzetségi formákhoz hasonló alapokon szerveződött.

A sötét korszak századaiban a kisebb-nagyobb görög közösségek élén korlátozott hatalmú, örökletes fejedelmek álltak. Mellettük ott voltak még az öregek tanácsa és a népgyűlés is, amely a későbbi polisok alapjait jelentette.

A görög sötétkor esetében egy olyan népvándorlást láthattunk, melynek nagyon durva következményei voltak. Igaz, a mükénéi civilizáció bukásához nem csak a zömében dór törzsek bevándorlása járult hozzá, hanem különböző természeti katasztrófák és a klímaváltozás is, a népvándorlásnak azonban mégis az lett a következménye, hogy a görög államok majd 200 évnyi szünet után tudtak eljutni arra a szintre, hogy újból tényezőkké váljanak a történelemben.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére