Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Nem jött be a bekalkulált félelem

2018. április 25. 10:38

Avagy a vágyvezérelt újságírás multiplikátor hatása.

Kezdő lecke vágyvezérelt újságírásból.

  1. Ha úgy érzed, hogy a kormány gonosz/gonoszkodik, írd: "az emberek úgy gondolják, hogy a kormány gonosz/gonoszkodik".
  2. Ha úgy érzed, hogy kormányváltást szeretnél, írd: "az emberek kormányváltást szeretnének".
  3. Ha úgy érzed, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez, írd: "magas részvétel esetén megbukik a kormány".
  4. Ha úgy érzed, hogy félsz, írd: "az emberek félnek".

Az említett hatás egy egyszerű jelenséget takar: itt most egy általános értelemben vett sokszorozó hatást értek alatta. Ha valamit elég sokszor ismétlünk, akkor egyre többen elhiszik. Konkrétan: ilyen volt például az a hazugság, hogy "ha sokan mennek el szavazni, akkor megbukik a kormány". Ezt az értelmezést megalkották, elkezdték terjeszteni, az ellenzéki újságírók és szavazók egyre jobban hittek benne, ezért április 8-án a késő esti órákig hatalmas volt az öröm. Majd beesett az ablakon a valóság.

És emellett jelen volt az úgynevezett "spillover jelenség" is. A mi esetünkben a spillover azt jelenti: az egyik területen keletkező vágyvezérelt vélemény hatással van más területekre. Konkrétan: az index.hu-444-HVG-24.hu leírta, hogy "kormányváltó hangulat van", ezt az értelmezést átvették a politikusok, tőlük pedig a közvélemény-kutatók. Az ellenzéki szavazó pedig elhitte.

A vágyvezérelt vélemények a fentebb leírt jelenségek által komoly nyomást helyeztek a közvélemény-kutatókra. Ugyanis ők nem tudták visszaigazolni mindazt, amit az ellenzéki újságírók – majd az értelmiség és a politikusok – tudni véltek: hogy kormányváltó hangulat van. Erre a nyomásra válaszul megszületett a "szakértői becslés" fogalma, amellyel a mért adatokat korrigálták.

Egy kis kitérő: ha valaki aktívan követte az ellenzéki média (ATV, Hír TV) választás előtti beszélgetős műsorait, akkor gyakran találkozhatott azzal a felállással, hogy ugyanabban az adásban egyszerre vagy egymás után egy-egy politikus és közvélemény-kutató is vendég volt. Szinte minden egyes nap elhangzott az a műsorvezetői kérdés, hogy hogyan lesz itt kormányváltás, ha nem ezt mérik a kutatások? Az ellenzéki politikus pedig elmondta: ő bezony járja a vidéket és nem hisz a kutatásoknak, mert a tapasztalatai mást mutatnak. Az ellenzéki újságírók pedig az egymillió rejtőzködő szavazóval kontráztak rá erre. Ezzel nyomást helyeztek a kutatókra, akik elhatározták, hogy ők akkor ezek szerint – hiszen a sajtó, a politikusok és a "közvélemény" nem tévedhet egyszerre – felülmérik a Fideszt. Erre alkották meg a szakértői becslés fogalmát, amellyel "korrigálták" a számokat.

Az ellenzéket támogató kutatóintézeteknél kezdtek megjelenni a 2014-ben is sokat emlegetett "rejtőzködő szavazók", akikről két dolgot tudtak (akkor is és most is): egymillióan vannak és félnek. Ez volt a válasz a kutatások által mutatott adatok és a vágyvezérelt újságírás által felhúzott álvalóság között tátongó szakadékra.

A hónapokon keresztül érlelt hazugság egyre nagyobb várakozást generált, az ellenzéki pártok és az ellenzéki választók úgy várták ennek az egymillió bérből és rettegésből élő szavazónak a felbukkanását az urnáknál április 8-án, mint éjjeliőr a reggelt. Pedig sehol sem voltak.

Az ellenzéki újságírók által vizionált félelem azonban továbbra is velünk maradt. A szombati tüntetés főszónoka, Márki-Zay Péter már a saját teremtéstörténetét is e köré a nem létező félelem köré építette: azt akarta elhíresztelni az ellenzéki médiában (sikerrel), hogy megfélemlítették a polgármester-választás előtt. Hamar kiderült: hazudott. A szombati tüntetésen mégis azt ordította, hogy "nem félünk".

A demonstráción a szónokok által leggyakrabban használt szó a "félelem" és a "nem félünk" volt. Eközben az országban nyoma sincs a félelemnek, ugyanis rekordmagas volt a részvétel a választásokon, és az ellenzék sem félt az utcára menni a választás után.

Úgy látszik, hogy továbbfejlesztették a régi mondást, miszerint jobb félni, mint megijedni. Ebből az lett, hogy még ennél is jobb azt ordítani, hogy nem félünk.

Csakhogy ezt a félelmet az ellenzéki közvélemény-kutatók bekalkulálták. Ebből lett a "szakértői becslés". Ám kiderült, l888asz sincs itt, nemhogy félelem. A vágyvezérelt újságírás megint átb888ta a palánkon a saját olvasóit, szimpatizánsait.

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére