Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nemcsak a háborúk miatt jöhetnek a migránsok

2016. október 11. 17:28

EURÓPA, 17:28

Nemrég csapott le a Matthew hurrikán Haitire. Hogy miért fontos ez nekünk, két szóban össze lehet foglalni: környezeti migráció.

A migráció egyik kiváltó tényezői lehetnek a természeti adottságok. Ez történhet egy bizonyos ország területén belül, de országok között is. A természeti környezet megváltozásában szerepet játszhat az ember, de lehet akár természetes folyamat is.

A természetes változások közé soroljuk többek között természeti katasztrófákat. Egy nagyobb árvíz, földrengés, vulkánkitörés vagy szélvihar több millió embert kényszeríthet arra, hogy tartósan vagy ideiglenesen elhagyja otthonát: például a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után rengetegen elköltöztek New Orleansból.

Az ember saját maga is jelentősen átalakítja a környezetet, aminek következtében a helyben élők arra kényszerülhetnek, hogy elhagyják az otthonaikat. Ilyen például a Száhel-övezet, ahol a túllegeltetés miatt a talaj fokozatosan kimerült, a terület elsivatagosodott és az ott élők a túlélés érdekében kénytelenek voltak új otthont keresni. Nemcsak a föld termékenysége, hanem például az energiahordozók és ásványkincsek is nagy hatással lehetnek a migrációra. Az 1848-ban kirobbant kaliforniai aranyláz miatt több százezer ember költözött Kaliforniába, hogy szerencsét próbáljon.

A környezeti menekült kifejezést először Essam  El-Hinnawinak  használta az ENSZ Környezeti Programja keretében kiadott 1985-ös könyvében. Essem szerint az a személy a környezeti menekült, akinek ideiglenesen vagy véglegesen el kellett hagynia az életterét egy lehetséges környezeti veszély, vagy az életfenntartó ökoszisztémák megzavarása miatt. A környezeti menekülteket három különböző kategória szerint csoportosítja: 1. aki ideiglenesen elköltözik egy környezeti stressz következtében 2. aki véglegesen elköltözik a lakhelyéről élőhelyének végleges megváltoztatása következtében például egy duzzasztógát építése miatt 3. aki véglegesen elköltözik lakhelyéről, mert az már nem biztosítja az ember alapvető szükségleteit

Norman Myers szerint igazából nincsenek is tisztán környezeti menekültek, csak abban az értelemben, hogy a környezeti problémák élesítik a versenyt a termőföldért, ami elszegényedést okoz és növeli a jogtalan földhasználók számát. Ezek következtében egyre nő a politikai és etnikai konfliktus, ami végül elharapódzik, és könnyen erőszakba, háborúba torkollik. Mint tapasztaljuk, a háború egyenes következménye a migráció.

Richard Black is Myershez hasonló véleményen van. Szerinte kizárólag környezeti jellegű menekültek nem léteznek. A környezeti tényezők szorosan kötődnek politikai és gazdasági tényezőkhöz ebből kifolyólag szerepet játszanak a migrációban, de nem közvetlen oka annak. A környezeti menekült mint fogalom ráadásul a nemzetközi jog szempontjából is ismeretlen fogalom. Az ENSZ meghatározása szerint az számít menekültnek, aki nem térhet vissza saját országába, mert ott faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi csoportbeli hovatartozása, vagy politikai véleménye miatt üldöztetéstől kell tartania. Aki valamilyen környezeti probléma miatt hagyja el otthonát arra viszont nem érvényes ez a definíció. Szóval hiába menekülnénk el bárhova is azért, mert nem tudunk a földben élelmiszert termelni, nem számítanánk menekültnek.

A környezeti feltételek a világon szinte mindenhol romlanak, ezért a világ vezetőire nagy teher hárul a környezeti intézkedések bevezetésében és azok szigorú ellenőrzésében. A globalizáció miatt a helyi migrációt részben globális folyamatok határozzák meg. Ezt nevezhetnénk a pillangó effektusnak is, miszerint egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon. A népesség növekedése pedig egyre csak súlyosbítja a természeti csapások hatásait. Azaz egy hurrikán miatt, mivel egyre több ember él egy adott területen, egyre több lesz a halott és a sérült.

Egy kormányzatnak, hogy megelőzhető legyen a migráció, nagy hangsúlyt kell fektetnie a károk mérséklésére és a környezet helyreállítására.

A környezeti migráció azért annyira megfoghatatlan és kevésbé elterjedt fogalom, mert sokszor önkéntesnek tűnik, ezért nehéz elkülöníteni a gazdasági migrációtól.

Az IDMC,  migrációra szakosodott szervezet statisztikái szerint a környezeti katasztrófák miatt a világon 192 millió embernek kellett elhagynia otthonát 2015-ben. A migráció ezen kategóriájában 133 ország volt érintett. Leginkább Dél- és Kelet-Ázsia érintett a környezeti migrációban. Indiánban 37, Kínában 36, Nepálban pedig 26 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja a lakhelyét valamilyen környezeti hatás miatt.

Az ENSZ-főtitkár Ban Kimun szerint a Haitin lecsapó Matthew hurrikán miatt jelenleg 1,4 millió ember szorul azonnali segítségre. A nemzetközi szervezet 33 milliárd forintot szeretne összegyűjteni a károsultak részére.

Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar”

– mondta a főtitkár.

Az időjárás miatt a hatóságok a haiti hatóságok szerint közel 400-an vesztették életüket, de más becslések szerint mintegy ezer ember halt meg. Hat évvel ezelőtt, 2010-ben is több mint kétszázezer ember halt meg a pusztító erejű földrengésben Haitin.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsudzsák, az antipéldakép

Dzsudzsák, az antipéldakép

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák Balázs az Egyesült Arab Emírségekben folytatja pályafutását, és az Al-Ittihad Kalba labdarúgója lesz. Ezzel a lépésével megkoronázta "nagyszerű" pályafutását. Vélemény.

A bevándorlásellenes svéd párt kormányzó erővé válhat

A választásokon második legerősebb parlamenti erővé váló Mérsékelt Párt politikusai egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a kormányzás érdekében a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal.

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére