Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nemcsak a háborúk miatt jöhetnek a migránsok

2016. október 11. 17:28

EURÓPA, 17:28

Nemrég csapott le a Matthew hurrikán Haitire. Hogy miért fontos ez nekünk, két szóban össze lehet foglalni: környezeti migráció.

A migráció egyik kiváltó tényezői lehetnek a természeti adottságok. Ez történhet egy bizonyos ország területén belül, de országok között is. A természeti környezet megváltozásában szerepet játszhat az ember, de lehet akár természetes folyamat is.

A természetes változások közé soroljuk többek között természeti katasztrófákat. Egy nagyobb árvíz, földrengés, vulkánkitörés vagy szélvihar több millió embert kényszeríthet arra, hogy tartósan vagy ideiglenesen elhagyja otthonát: például a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után rengetegen elköltöztek New Orleansból.

Az ember saját maga is jelentősen átalakítja a környezetet, aminek következtében a helyben élők arra kényszerülhetnek, hogy elhagyják az otthonaikat. Ilyen például a Száhel-övezet, ahol a túllegeltetés miatt a talaj fokozatosan kimerült, a terület elsivatagosodott és az ott élők a túlélés érdekében kénytelenek voltak új otthont keresni. Nemcsak a föld termékenysége, hanem például az energiahordozók és ásványkincsek is nagy hatással lehetnek a migrációra. Az 1848-ban kirobbant kaliforniai aranyláz miatt több százezer ember költözött Kaliforniába, hogy szerencsét próbáljon.

A környezeti menekült kifejezést először Essam  El-Hinnawinak  használta az ENSZ Környezeti Programja keretében kiadott 1985-ös könyvében. Essem szerint az a személy a környezeti menekült, akinek ideiglenesen vagy véglegesen el kellett hagynia az életterét egy lehetséges környezeti veszély, vagy az életfenntartó ökoszisztémák megzavarása miatt. A környezeti menekülteket három különböző kategória szerint csoportosítja: 1. aki ideiglenesen elköltözik egy környezeti stressz következtében 2. aki véglegesen elköltözik a lakhelyéről élőhelyének végleges megváltoztatása következtében például egy duzzasztógát építése miatt 3. aki véglegesen elköltözik lakhelyéről, mert az már nem biztosítja az ember alapvető szükségleteit

Norman Myers szerint igazából nincsenek is tisztán környezeti menekültek, csak abban az értelemben, hogy a környezeti problémák élesítik a versenyt a termőföldért, ami elszegényedést okoz és növeli a jogtalan földhasználók számát. Ezek következtében egyre nő a politikai és etnikai konfliktus, ami végül elharapódzik, és könnyen erőszakba, háborúba torkollik. Mint tapasztaljuk, a háború egyenes következménye a migráció.

Richard Black is Myershez hasonló véleményen van. Szerinte kizárólag környezeti jellegű menekültek nem léteznek. A környezeti tényezők szorosan kötődnek politikai és gazdasági tényezőkhöz ebből kifolyólag szerepet játszanak a migrációban, de nem közvetlen oka annak. A környezeti menekült mint fogalom ráadásul a nemzetközi jog szempontjából is ismeretlen fogalom. Az ENSZ meghatározása szerint az számít menekültnek, aki nem térhet vissza saját országába, mert ott faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi csoportbeli hovatartozása, vagy politikai véleménye miatt üldöztetéstől kell tartania. Aki valamilyen környezeti probléma miatt hagyja el otthonát arra viszont nem érvényes ez a definíció. Szóval hiába menekülnénk el bárhova is azért, mert nem tudunk a földben élelmiszert termelni, nem számítanánk menekültnek.

A környezeti feltételek a világon szinte mindenhol romlanak, ezért a világ vezetőire nagy teher hárul a környezeti intézkedések bevezetésében és azok szigorú ellenőrzésében. A globalizáció miatt a helyi migrációt részben globális folyamatok határozzák meg. Ezt nevezhetnénk a pillangó effektusnak is, miszerint egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon. A népesség növekedése pedig egyre csak súlyosbítja a természeti csapások hatásait. Azaz egy hurrikán miatt, mivel egyre több ember él egy adott területen, egyre több lesz a halott és a sérült.

Egy kormányzatnak, hogy megelőzhető legyen a migráció, nagy hangsúlyt kell fektetnie a károk mérséklésére és a környezet helyreállítására.

A környezeti migráció azért annyira megfoghatatlan és kevésbé elterjedt fogalom, mert sokszor önkéntesnek tűnik, ezért nehéz elkülöníteni a gazdasági migrációtól.

Az IDMC,  migrációra szakosodott szervezet statisztikái szerint a környezeti katasztrófák miatt a világon 192 millió embernek kellett elhagynia otthonát 2015-ben. A migráció ezen kategóriájában 133 ország volt érintett. Leginkább Dél- és Kelet-Ázsia érintett a környezeti migrációban. Indiánban 37, Kínában 36, Nepálban pedig 26 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja a lakhelyét valamilyen környezeti hatás miatt.

Az ENSZ-főtitkár Ban Kimun szerint a Haitin lecsapó Matthew hurrikán miatt jelenleg 1,4 millió ember szorul azonnali segítségre. A nemzetközi szervezet 33 milliárd forintot szeretne összegyűjteni a károsultak részére.

Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar”

– mondta a főtitkár.

Az időjárás miatt a hatóságok a haiti hatóságok szerint közel 400-an vesztették életüket, de más becslések szerint mintegy ezer ember halt meg. Hat évvel ezelőtt, 2010-ben is több mint kétszázezer ember halt meg a pusztító erejű földrengésben Haitin.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

amerika, london, párizs

Egy befolyásos román szakértő azt kifogásolta bejegyzésében, hogy Magyarország két erdélyi focicsapatot is támogat. Írásának címében Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt Románia szívének nevezi.

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

piszkostizenkettő

Macron és Merkel "az örök világbéke" jegyében úgy emlékezett meg az első világháborúról, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Kelet- és Közép-Európa gyakorlatilag megemlítésre sem került. Az, hogy megemlítsék a trianoni békediktátumot és annak következményeit, természetesen egy pillanatra sem merült fel a globális világrendért aggódó, és ezért a nacionalizmus és a nemzetállamok ellen küzdő Merkel-Macron dream teamben.

Három éve az egész ország ünnepelt

Ma is pályára lép majd a nemzeti tizenegy, de három évvel ezelőtt ezen a napon sokkal fontosabb mérkőzésre került sor.

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

Utolsó szakaszába érkezik a Nemzetek Ligájának csoportköre: minden szinten és csoportban eldől, hogy ki esik ki, és ki játszhat az adott divízió megnyeréséért.

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

amerika, london, párizs

Nem nyugszanak a migránspárti brüsszeliták, ismét az Európai Parlament (EP) elé citálják a migránsvízumok ügyét. Szerdán ugyanis nem lett meg az abszolút többség a "humanitárius célú vízumok" bevezetését kezdeményező határozatról szóló európai parlamenti szavazáson.

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

A bíróság egyelőre elutasította a karakter betiltását célzó javaslatot.

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön bejelentette: a kormány Brüsszelhez és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére