Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nem a migránssimogató szervezetek kapják a Nobel-békedíjat

2017. október 6. 14:48

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.
Mint arról korábban írtunk, külön lobbiszervezet alakult azért, hogy a Földközi-tengeren tevékenykedő, az embercsempészekkel is együttműködő migránsmentő civil szervezetek kapják az idei Nobel-békedíjat. A lobbiszervezet számos európai város polgármesterét is rá akarta venni a migránsmentők melletti kiállásra, ám úgy tűnik, hogy ez sem volt elég.

A bizottság az indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű, kevéssé ismert civil ernyőszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért – írja az MTI.

Az atomfegyver bevetésének veszélye rég nem volt olyan nagy, mint ma"

– tette hozzá Berit Reiss-Andersen.

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

A Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) úgy határozza meg magát, mint hamisítatlan civil szervezetek koalíciója több mint száz országból. Eredetileg Ausztráliából indult, de hivatalosan Bécsben alakult meg, 2007-ben.

Az ICAN kitörő örömmel fogadta, hogy nekik ítélték oda a Nobel-békedíjat.

Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír"

– mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, a szervezet szóvivője, aki szerint az elismerés az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója azt mondta: pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, hogy nem lehetnek felelőtlenek, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen a csatlakozásra az atomfegyver-tilalmi egyezményhez.

Az ICAN azt írta a Facebookon kiadott közleményében:

Ismét nagy feszültség van a világban, az indulatos retorika nagyon könnyen juttathat el bennünket egy rettenetes katasztrófához. A nukleáris konfliktus veszélye ismét megnőtt. Ha volt valaha olyan pillanat, amikor a nemzetek egyértelműen kinyilváníthatják az atomfegyverek elvetését, az most van."

Ezek a mondatok feltehetőleg elsősorban az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültségre utalnak, illetve az Iránnal az atomprogramjáról hat nagyhatalom által megkötött 2015-ös megállapodás ingatagságára utalt.

Többen meglepőnek találják a Nobel-bizottság részéről, hogy egy kevéssé ismert nemzetközi szervezetnek ítélte oda a díjat az iráni egyezség tető alá hozói helyett.

A norvég Nobel-bizottság a maga megfontolásai alapján dönt, de az Iránnal megkötött megállapodás egy kézzelfogható dolog, megérdemelt volna valamilyen díjat"

– írta Twitter-üzenetében Carl Bildt volt svéd miniszterelnök, aki nemzetközi diplomataként is számos vezető tisztséget töltött be.

Berit Reiss-Andersen visszautasította azt a feltételezést, hogy a bizottság választásával fricskát akart volna adni az amerikai elnöknek. Ehelyett emlékeztetni akarták az atomhatalmakat azon korábbi ígéretükre, hogy küzdenek a nukleáris leszerelésért – mondta a Nobel-bizottság elnöke.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A Jobbik képtelen elengedni az iszlámot, ismét a muzulmánokkal példálóznak

A Jobbik képtelen elengedni az iszlámot, ismét a muzulmánokkal példálóznak

közeleg a tél

A baloldali értelmiséget kiszolgáló Vona Gábor után most a párt szóvivője "coming outolt". Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy életében egyszer szeretne elmenni egy izraeli zarándokútra.

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell

közeleg a tél

A luxemburgi Frank Engel EP-képviselő szerint a migráció ügyében nem az a kérdés, hogy kötelező-e a rendszer, hanem az, hogy automatikus legyen. A politikus az M1 aktuális csatornán sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy vannak országok, köztük Magyarország is, amelyek nem akarnak részt venni abban, hogy közös megoldás szülessék a problémára.

Soros eközben lefizette a fél nemzetközi médiát

Soros eközben lefizette a fél nemzetközi médiát

amerika, london, párizs

Így néz ki a függetlenobjektív tájékoztatás a liberálisoknál.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell; Egy agg demokrata párti képviselő is évtizedeken keresztül zaklatott nőket; Az Uber lefizette a tőle adatokat ellopó hackereket. Ezek a nap legfontosabb hírei!

Kritikus helyzetbe került az eltűnt tengeralattjáró legénysége

Kritikus helyzetbe került az eltűnt tengeralattjáró legénysége

amerika, london, párizs

Kritikus időszak kezdődik a hat napja eltűnt argentin tengeralattjáró legénysége számára, mert ha a vízi jármű lesüllyedt az Atlanti-óceán fenekére, és nem tud a felszínre emelkedni, akkor csak hét napra elég a 44 ember oxigéntartaléka - közölte kedd este az argentin haditengerészet szóvivője.

Lefizette az Uber a tőle adatokat ellopó hackereket

Lefizette az Uber a tőle adatokat ellopó hackereket

amerika, london, párizs

Az Uber globális személyszállító vállalat csak most közölte, hogy tavaly csaknem 57 millió ügyfél adatait lopták el tőle hackerek, akiket sajtóinformációk szerint később lefizettek, hogy megsemmisítsék azokat.

Transszexuális mesekönyv svéd óvodásoknak

Szerencsére a svéd gyerekek sem maradnak transzszexuálisokról szóló esti mese nélkül Svédországban. A legújabb LMBTQ-mesekönyvben a főszereplő egy transznemű férfi, akinek van egy lova, amelyik kutyának képzeli magát.

Egy agg demokrata párti képviselő is évtizedeken keresztül zaklatott nőket

Egy agg demokrata párti képviselő is évtizedeken keresztül zaklatott nőket

amerika, london, párizs

John Konyers képviselő személyében újabb demokrata párti politikust vádolnak szexuális visszaélésekkel az Egyesült Államokban. Az is kiderült, hogy a hollywoodi zaklatási botrányok főszereplőjének, Harvey Weinsteinnek a testvére is aktív részese volt az áldozatok lefizetésének, megfélemlítésének.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére