Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Nem a migránssimogató szervezetek kapják a Nobel-békedíjat

2017. október 6. 14:48

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.
Mint arról korábban írtunk, külön lobbiszervezet alakult azért, hogy a Földközi-tengeren tevékenykedő, az embercsempészekkel is együttműködő migránsmentő civil szervezetek kapják az idei Nobel-békedíjat. A lobbiszervezet számos európai város polgármesterét is rá akarta venni a migránsmentők melletti kiállásra, ám úgy tűnik, hogy ez sem volt elég.

A bizottság az indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű, kevéssé ismert civil ernyőszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért – írja az MTI.

Az atomfegyver bevetésének veszélye rég nem volt olyan nagy, mint ma"

– tette hozzá Berit Reiss-Andersen.

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

A Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) úgy határozza meg magát, mint hamisítatlan civil szervezetek koalíciója több mint száz országból. Eredetileg Ausztráliából indult, de hivatalosan Bécsben alakult meg, 2007-ben.

Az ICAN kitörő örömmel fogadta, hogy nekik ítélték oda a Nobel-békedíjat.

Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír"

– mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, a szervezet szóvivője, aki szerint az elismerés az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója azt mondta: pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, hogy nem lehetnek felelőtlenek, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen a csatlakozásra az atomfegyver-tilalmi egyezményhez.

Az ICAN azt írta a Facebookon kiadott közleményében:

Ismét nagy feszültség van a világban, az indulatos retorika nagyon könnyen juttathat el bennünket egy rettenetes katasztrófához. A nukleáris konfliktus veszélye ismét megnőtt. Ha volt valaha olyan pillanat, amikor a nemzetek egyértelműen kinyilváníthatják az atomfegyverek elvetését, az most van."

Ezek a mondatok feltehetőleg elsősorban az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültségre utalnak, illetve az Iránnal az atomprogramjáról hat nagyhatalom által megkötött 2015-ös megállapodás ingatagságára utalt.

Többen meglepőnek találják a Nobel-bizottság részéről, hogy egy kevéssé ismert nemzetközi szervezetnek ítélte oda a díjat az iráni egyezség tető alá hozói helyett.

A norvég Nobel-bizottság a maga megfontolásai alapján dönt, de az Iránnal megkötött megállapodás egy kézzelfogható dolog, megérdemelt volna valamilyen díjat"

– írta Twitter-üzenetében Carl Bildt volt svéd miniszterelnök, aki nemzetközi diplomataként is számos vezető tisztséget töltött be.

Berit Reiss-Andersen visszautasította azt a feltételezést, hogy a bizottság választásával fricskát akart volna adni az amerikai elnöknek. Ehelyett emlékeztetni akarták az atomhatalmakat azon korábbi ígéretükre, hogy küzdenek a nukleáris leszerelésért – mondta a Nobel-bizottság elnöke.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Már meg is előzte az AfD a német szociáldemokratákat

Már meg is előzte az AfD a német szociáldemokratákat

amerika, london, párizs

Többen szavaznának Németországban a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, mint a Német Szociáldemokrata Pártra (SPD) - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei a 888-on!

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

spring is coming

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik.

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

spring is coming

Állítását a Mátrai Erőmű hivatalos levélben cáfolta.

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

amerika, london, párizs

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió (EU) külső határain - mondta Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

kinyílott a pitypang

A jamaicai bobosok, Eddie, a sas vagy Erik, az angolna legendává meg hőssé válhattak. A téli olimpián most gyengén szereplő akrobatikus csősíelő, magyar származású, magyar színekben induló Elizabeth Swaney-re azonban most össztűz zúdul, pedig több okból kifolyólag ő is megérdemelné a más nemzetek sportolóinak kijáró tiszteletet és támogatást.

A franciaországi zsidó szervezetek kiakadtak, mert a migránsok miatt megnövekedett az antiszemitizmus

Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek - mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére