Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nehéz év elé néznek a kárpátaljai magyarok

2019. január 6. 10:40

2018-ban igencsak elmérgesedett az ukrán-magyar viszony, és sajnos úgy tűnik, idén is nehéz küzdelmek várnak a kárpátaljai magyar kisebbségre.

Egymást követték magyarellenes provokációk, ami aztán tavaly ősszel komoly diplomáciai botránnyá dagadt. Az ukrán fél emellett titkosszolgálati módszerekkel rögzített beregszászi konzulátusi felvétele nyomán kölcsönös konzuli kiutasítással tetőzött a konfliktus – olvasható a Magyar Idők összesítésében, amelyben az ungvári magyar főkonzul, és mellette két kárpátaljai magyar szervezet vezetőjének kommentárja is szerepel.

Bizony nagyon sokszor szükség volt higgadtságra, türelemre és mértékletességre, hogy ne adj' ég, visszafordíthatatlan történések következzenek be a két szomszédos állam és a kárpátaljai magyarság életében"

– értékelt Buhajla József, aki Magyarország ungvári külképviseletének vezetője 2015 óta. Elárulta, hogy eddigi pályájának legnagyobb kihívásai­val találta szembe magát.

Egy kárpátaljai magyarok ellen uszító plakát.

Buhajla József szerint a helyzetet egyedül tárgyalásos úton lehetne megoldani, de ez nem a magyar félen múlik.

[...] az ukrán politikusok és média állításával ellentétben határozottan leszögezzük: Magyarország semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg ukrajnai külképviseletein zajló munkája során. Alapvető dolog, hogy a meglévő jogokból elvenni nem lehet, a kisebbségi jogok nem sérülhetnek, ugyanakkor a párbeszédnek nincs alternatívája."

Sajnos azonban bármennyire is nyitott lenne a kárpátaljai magyarság a párbeszédre, mégsem történik előrelépés, és ezen nem segít az sem, hogy az ukrán média szerint a magyarok teljesen elzárkóztak a tárgyalásoktól. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev kisebbségpolitikájának köszönhetően nemcsak Budapesttel veszett össze, de szinte az összes szomszédjával: Lengyelországgal, Fehéroroszországgal, Romániával, Szlovákiával és Oroszországgal is problémás a viszonya.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Brenzovics elmondta, a megváltozott ukrán politika, az európai integrációra és a NATO-ba törekvés sajnos nem tükröződik a szomszédos államokkal való kapcsolatok javulásában. Egyetért a főkonzullal abban, hogy a kapcsolatok újraértékelése már csak a választások után történhet meg. Egyelőre azonban nehezen körvonalazódik, hogy kit tudnának támogatni a választásokon.

Sajnos az országot elborította a sovén demagógia. [...] A legtöbb politikai erő a számunkra fontos kérdésekben – oktatás, nyelvhasználat, önkormányzatiság, gazdaság- és szociális politika – olyan álláspontot képvisel, amelyet nem tudunk elfogadni”

– mondta Brenzovics.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Ukrajnában tapasztalható létbizonytalanság miatt egyre több magyar hagyja el szülővárosát.

Falvainkban, városainkban egyre több üres házzal találkozunk, az utóbbi években településeink nemzetiségi összetétele, arculata is jelentősen megváltozott"

– összegezte az elnök.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Újabb robbanás történt Srí Lankán

Ez már a nyolcadik robbanás a fővárosban, sajnos ennek is vannak halálos áldozatai.

Németh Szilárd húsvéti receptje a 888.hu olvasóinak

Németh Szilárd húsvéti receptje a 888.hu olvasóinak

szabad vasárnap

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára elárulta a 888-nak, mi kerül húsvétkor az asztalra. Sőt, egy exkluzív recepttel is meglepte az olvasókat. Jó étvágyat kívánunk!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium elítéli a Srí Lanka-i támadásokat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban elítéli a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat - közölte a KKM vasárnap.

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

kétharmad

Húsvétvasárnapot ünnepli ma a keresztény világ, az eseményről a magyar kormányfő is megemlékezett hivatalos Facebook-oldalán.

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére