Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nehéz év elé néznek a kárpátaljai magyarok

2019. január 6. 10:40

2018-ban igencsak elmérgesedett az ukrán-magyar viszony, és sajnos úgy tűnik, idén is nehéz küzdelmek várnak a kárpátaljai magyar kisebbségre.

Egymást követték magyarellenes provokációk, ami aztán tavaly ősszel komoly diplomáciai botránnyá dagadt. Az ukrán fél emellett titkosszolgálati módszerekkel rögzített beregszászi konzulátusi felvétele nyomán kölcsönös konzuli kiutasítással tetőzött a konfliktus – olvasható a Magyar Idők összesítésében, amelyben az ungvári magyar főkonzul, és mellette két kárpátaljai magyar szervezet vezetőjének kommentárja is szerepel.

Bizony nagyon sokszor szükség volt higgadtságra, türelemre és mértékletességre, hogy ne adj' ég, visszafordíthatatlan történések következzenek be a két szomszédos állam és a kárpátaljai magyarság életében"

– értékelt Buhajla József, aki Magyarország ungvári külképviseletének vezetője 2015 óta. Elárulta, hogy eddigi pályájának legnagyobb kihívásai­val találta szembe magát.

Egy kárpátaljai magyarok ellen uszító plakát.

Buhajla József szerint a helyzetet egyedül tárgyalásos úton lehetne megoldani, de ez nem a magyar félen múlik.

[...] az ukrán politikusok és média állításával ellentétben határozottan leszögezzük: Magyarország semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg ukrajnai külképviseletein zajló munkája során. Alapvető dolog, hogy a meglévő jogokból elvenni nem lehet, a kisebbségi jogok nem sérülhetnek, ugyanakkor a párbeszédnek nincs alternatívája."

Sajnos azonban bármennyire is nyitott lenne a kárpátaljai magyarság a párbeszédre, mégsem történik előrelépés, és ezen nem segít az sem, hogy az ukrán média szerint a magyarok teljesen elzárkóztak a tárgyalásoktól. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev kisebbségpolitikájának köszönhetően nemcsak Budapesttel veszett össze, de szinte az összes szomszédjával: Lengyelországgal, Fehéroroszországgal, Romániával, Szlovákiával és Oroszországgal is problémás a viszonya.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Brenzovics elmondta, a megváltozott ukrán politika, az európai integrációra és a NATO-ba törekvés sajnos nem tükröződik a szomszédos államokkal való kapcsolatok javulásában. Egyetért a főkonzullal abban, hogy a kapcsolatok újraértékelése már csak a választások után történhet meg. Egyelőre azonban nehezen körvonalazódik, hogy kit tudnának támogatni a választásokon.

Sajnos az országot elborította a sovén demagógia. [...] A legtöbb politikai erő a számunkra fontos kérdésekben – oktatás, nyelvhasználat, önkormányzatiság, gazdaság- és szociális politika – olyan álláspontot képvisel, amelyet nem tudunk elfogadni”

– mondta Brenzovics.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Ukrajnában tapasztalható létbizonytalanság miatt egyre több magyar hagyja el szülővárosát.

Falvainkban, városainkban egyre több üres házzal találkozunk, az utóbbi években településeink nemzetiségi összetétele, arculata is jelentősen megváltozott"

– összegezte az elnök.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Rekordszámú transznemű gyerek van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egyre több 16 év alatti gyerek azonosítja magát transzneműként. Emiatt sok szülő kérvényezi a gyereke nevének megváltoztatását.

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

amerika, london, párizs

A németországi Gubenben egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira. Két embert kórházba szállítottak.

Elkapták az "ISIS hangját"

Elkapták az "ISIS hangját"

amerika, london, párizs

Egy kanadai állampolgársággal rendelkező dzsihadistát fogtak el a kurdok. Minden bizonnyal azt a terroristát kapták el, aki az ISIS propagandavideóinak narrátora volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Soros György birodalma Izraelt is folyamatosan támadja

Úgy tűnik, Soros György továbbra sem áll le Izrael-ellenes támadásaival. Már korábban is lehetett tudni, hogy a milliárdos tőzsdespekuláns feketelistáján ott szerepel a zsidó állam, épp ezért Soros György minden követ megmozgat Izrael ellehetetlenítése érdekében.

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

kétharmad

Különleges Mini-koncerttel tisztelegtek a legendás Bem rakparti művelődési ház (Budavári Művelődési Ház) és annak közönsége előtt a Mini klub fennállásának 50. évfordulója alkalmából Török Ádám és zenészbarátai január 20-án. Igazi sztárparádé volt az ünnepi koncert, hiszen Török Ádámmal együtt zenélt többek között Leslie Mandoki, Szakcsi-Lakatos Béla és Horváth Charlie is. A koncert megemlékezett az aznap elhunyt Andy Vajna filmproducerről is.

A gyász mocskolói

A gyász mocskolói

pszicho

Miért nem tisztelik a halottakat az ellenzékiek?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére