Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Ne vicceljünk már: a gender szakért való sivalkodás nem az oktatás autonómiájáról szól

2018. november 13. 11:58

Szerdán az ELTE TáTK-n és a BTK egyes tanszékein is minden a genderről fog szólni. De miért?

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, november 14-én, szerdán „szolidaritási napot és információs sztrájkot” tartanak a kar oktatói, melynek apropója, hogy az állam nem támogatja tovább a társadalmi nemek tanulmánya, vagyis a gender szak indítását a felsőoktatásban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egész szerdán a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségek társadalmi megjelenési formáiról, valamint az egyetem függetlenségéről lesz szó a tanórákon.

A következő tanszékek és csoportok csatlakoztak a Tátika felhívásához:

ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék oktatói,
ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatói,
ELTE BTK Esztétika Tanszék oktatói,
CEU Students4CEU csoportja,
ELTE TÓK Társadalomtudományi Tanszék,
ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 22 oktatója,
MTA Regionális Kutatások Központja.

A tiltakozók szerint azzal, hogy az ELTE-n nem tanítanak a társadalmi nemek koncepciójáról – amely egyébként egy szinte senkit nem érdeklő tantárgy –, sérül a tanszabadság és az oktatás függetlensége.

Érdekes módon csak olyan tanszékek álltak ki az ügy mellett, melyek híresen baloldaliak. Ugyan függetlenségről beszélnek, de ne áltassuk magunkat ezzel. Nagyon jól tudom, miről beszélek, magam is az ELTE-n végeztem, alapszakon ráadásul a Tátikára jártam. Nem túlzás kijelenteni, hogy ott a jobboldali vélemény olyan ritka volt, mint a fehér holló. BTK-s ismerőseimtől pedig éppen eleget hallottam arról, hogy mi megy azon a karon, különösen az esztéták körében.

Mi is van a lábad között?

Andragógia, kulturális antropológia, gyártásszervezés, kameraman, alkalmazott látványtervezés, mozgóképkultúra és médiaismeret, fémművesség, kerámiatervezés, üvegtervezés, biofizika, immunológia, ökotoxikológia. És így tovább. Közel hatvan alap-, osztatlan és mesterképzés, amelyek közül huszonegy teljesen megszűnt, a többi meg átalakult 2015-ben. Csakhogy ez nem volt diktatúra. Az érintetteken kívül szinte senkit nem érdekelt.

A szokásos jelenséggel állunk szemben itt is. Azok sivalkodnak a függetlenségért, akik a legjobban sértik azt. Ahogy a jelenlegi kormány a függetlenség vagy éppen a pluralitás felé mozdítana el valamit, azonnal beindul tüntikézés. Ráadásul egyből arról beszélnek, hogy az oktatás autonómiája sérül, hiszen a gender szakért való tüntetéssel még annyi embert sem lehetne az utcára vinni, aki egy-egy ilyen órára beül az egyetemen.

A nőket érő egyenlőtlenségekkel kapcsolatban pedig a következőket javaslom: foglalkozzanak azzal, hogy Szaúd-Arábiában vagy Egyiptomban milyen hátrányokat él meg valaki csak azért, mert nő. Esetleg meg lehetne nézni azt is, hogy Nyugat-Európában hogyan változik a nők helyzete a tömeges migráció hatására. Valamiért azok, akik ennyire harcolnak a gender szakért, nem szoktak az iszlám és a nők viszonyáról értekezni.

Azzal viszont igenis foglalkoznak, hogy nemsemleges mosdókért harcoljanak, vagy épp azon bosszankodnak, hogy mekkora szexizmus előreengedni egy nőt az ajtóban. Erre nincsen igény, betiltani nem kell, hiszen virágozzék minden virág, de engedtessék meg, hogy erre ne adjon pénzt az állam.

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

A Fidesz április elején bemutatja, hogyan képzeli el Európa jövőjét

A Fidesz április 5-én ismerteti az európai parlamenti választásra készülő programját - értesült a Magyar Nemzet.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

hajrá, magyarok!

A Pörge szurkol sorozatunk legfrissebb része ugyan nem a válogatott győzelméről szól, de természetesen az is hatással volt rá.

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

amerika, london, párizs

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra.

Orbán Viktor Yoram Hazony világhírű konzervatív írót fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét, akinek A nacionalizmus erénye című könyve elnyerte a 2019-es év Konzervatív Könyve díját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

piszkostizenkettő

A balliberálisok ma már annyira elleneznek mindent, ami a hazával, nemzettel és a nemzeti érzelmű gondolkodással hozható összefüggésbe, hogy minden alap nélkül képesek nacionalizmusnak meg sovinizmusnak minősíteni a legártatlanabb dolgokat is.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére