Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nagy a mozgolódás a pénzvilág tetején

2015. szeptember 19. 09:45

Komoly kihívót kapott a nyugat által dominált pénzügyi rendszer; Oroszország nagyon eltökéltnek tűnik.
  • a mostani gazdasági rendszert egyre többen igazságtalannak tartják
  • a feltörekvő országok megelégelték másodvonalbeli világgazdasági szerepüket
  • az oroszok megmutatnák, hogy nem törődnek bele a nyugati szankciókba
  • megszüntetnék a dollár uralmát is
  •  egyáltalán nem garantált, hogy sikerülni is fog

A legnagyobb feltörekvő gazdaságok jó ideje kritizálják a Breton Woods-i intézményeket (IMF; Világbank) a nyugati hatalmak iránti elfogultságuk miatt. Folyamatosan adnak hangot elkeseredésüknek, amiért nem gazdasági súlyuknak megfelelően vesznek részt az intézmények döntéshozatalában.

Ezt az állapotot elégelték most meg a BRICS-országok: Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság.

Fotó: AFP

Elég sokatmondó, ha megnézzük, hogy Kanadának nagyobb beleszólása van az IMF döntéshozatalába, mint Kínának, amely a világ második leghatalmasabb gazdasága. Vagy nézzük Belgiumot, amely nagyobb befolyással rendelkezik, mint Brazília.

A BRICS-országok háttérbe szorítása azért is érthetetlen, mivel együtt a világ összlakosságának 40 százalékával adják, és a világgazdasági részesedésük eléri a 25 százalékot.

Érdekeik hatékonyabb érvényesítésére ezek az országok idén júlis 15-én Oroszországban létrehozták az Új Fejlesztés Bankot (NDB). Az alapítók kezdetben 10-10 milliárd dollárral szállnak be a bank alaptőkéjébe, de rövid időn belül ezt az összeget a duplájára kívánják emelni.

A tagok az NDB mellett létrehozták a Feltételes Tartalék Megállapodást (CRA), azzal a céllal, hogy egymást kisegíthessék, ha rövid távú fizetési-mérleg problémáik adódnának.

Fotó: AFP

Az IMF-fel és a Világbankkal szemben ezekben az intézményeknek a tagországok szavazati aránya megegyezik a tőkerészesedésükkel, a döntéshozatal pedig kiegyenlítettebb, mint a Breton Woods-i intézményeknél. Csak így tudnak életképes alternatívát felmutatni a washingtoni székhelyű intézmények második világháború óta tartó egyeduralmával szemben.

Ennek az impozáns tervnek része az is, hogy szemben a mostani, dollár alapú befektetési lehetőségek túlzott szigorával, merevségével és lassúságával

ez a bank nagyobb odafigyeléssel fog közelíteni a fejlődő országok szükségeire, és nagyobb tiszteletet mutat majd a fejlődő országok nemzeti helyzete iránt

– jelentette ki Lu Livej kínai gazdasági miniszter.

Megtörnék a dollár egyeduralmát

Orosz részről az ötlet akkor került elő komolyabban mikor Szergej Glazijev – Putyin fő gazdasági szakértője – írt arról, hogy Oroszország meggyőződése, hogy az Egyesült Államok az IMF-et használja különböző hadi tevékenységeinek finanszírozására, aminek egy célja van: továbbra is világ pénzügyi paradicsoma maradjon.

Viszont az igazi indok inkább az lehet, hogy a Kreml komoly pénzügyi zavarokkal küzd mióta kitört az ukrán válság, és életbe léptek a nyugati gazdasági szankciók. Muszáj alternatív forrásokat és finanszírozási lehetőségeket keresniük, ugyanis az orosz gazdaság már így is recesszióban van. 

Fotó: AFP

Moszkva részéről érthető, hogy minél előbb megoldást szeretne találni helyzetére, és ebben, úgy látszik, Kína partnere.

Orosz és kínai vezetők 2014. októberében találkoztak Moszkvában, hogy 40 nemzetközi megállapodást írjanak alá. A szerződések közt található egy 24,4 milliárdos jüan-rubel valutacsere-megállapodás, továbbá egy 400 milliárd dollár értékű gázeladás.

Mind a két üzlet a dollár pozíciójának gyengítésére tett kísérlet, annál inkább, mivel a leszállított gázért most először nem dollárban fognak fizetni, hanem kínai jüanban és orosz rubelben.   

Látszik, hogy egyre többen szeretnének megszabadulni Breton Woods diktálta gazdaságpolitikától.

Az Új Fejlesztési Bank elnöke ennek ellenére nem győzi hangsúlyozni, hogy ők nem átvenni akarják az IMF és a Világbank helyét, hanem alternatívát akarnak kínálni.

Nehéz nem fenntartásokkal kezelni az ilyen és hasonló kijelentések mikor az NBD honlapján feketén-fehéren az szerepel: "Alternatíva a létező Egyesül Államok által dominált Világbankkal és IMF-fel szemben."

Az, hogy az NDB mennyire lesz sikeres, még kérdéses. A jelenlegi gazdasági hangulat ugyanis nem kedvez különösebben az öt feltörekvőnek.

Oroszország gazdasága recesszióval küzd, és egyre több közgazdász gondolja úgy, hogy Kína leszállóágban van. Ha a helyzet nem lenne elég lehangoló számukra így is, a Dél-afrikai Köztársaságot se sok választja el attól, hogy mínuszba forduljon gazdasági teljesítménye.

Ráadásul az erősödő dollár sok befektetőt vonz, ami nem kedvez azoknak, akik leváltásában gondolkodnak, sőt egyre távolabb taszítja őket elképzeléseiktől.

Mindezek fényében nem tűnik egyszerű vállalkozásnak megváltoztatni a világgazdaság széljárásának irányát. A feltörekvőket azonban vétel volna leírni, ugyanis ez a meccs még csak most kezdődött el.

(forbes.com; bbc.co.uk; ft.com; guradian.com)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi Európai Parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére