Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Nagy a mozgolódás a pénzvilág tetején

2015. szeptember 19. 09:45

Komoly kihívót kapott a nyugat által dominált pénzügyi rendszer; Oroszország nagyon eltökéltnek tűnik.
  • a mostani gazdasági rendszert egyre többen igazságtalannak tartják
  • a feltörekvő országok megelégelték másodvonalbeli világgazdasági szerepüket
  • az oroszok megmutatnák, hogy nem törődnek bele a nyugati szankciókba
  • megszüntetnék a dollár uralmát is
  •  egyáltalán nem garantált, hogy sikerülni is fog

A legnagyobb feltörekvő gazdaságok jó ideje kritizálják a Breton Woods-i intézményeket (IMF; Világbank) a nyugati hatalmak iránti elfogultságuk miatt. Folyamatosan adnak hangot elkeseredésüknek, amiért nem gazdasági súlyuknak megfelelően vesznek részt az intézmények döntéshozatalában.

Ezt az állapotot elégelték most meg a BRICS-országok: Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság.

Fotó: AFP

Elég sokatmondó, ha megnézzük, hogy Kanadának nagyobb beleszólása van az IMF döntéshozatalába, mint Kínának, amely a világ második leghatalmasabb gazdasága. Vagy nézzük Belgiumot, amely nagyobb befolyással rendelkezik, mint Brazília.

A BRICS-országok háttérbe szorítása azért is érthetetlen, mivel együtt a világ összlakosságának 40 százalékával adják, és a világgazdasági részesedésük eléri a 25 százalékot.

Érdekeik hatékonyabb érvényesítésére ezek az országok idén júlis 15-én Oroszországban létrehozták az Új Fejlesztés Bankot (NDB). Az alapítók kezdetben 10-10 milliárd dollárral szállnak be a bank alaptőkéjébe, de rövid időn belül ezt az összeget a duplájára kívánják emelni.

A tagok az NDB mellett létrehozták a Feltételes Tartalék Megállapodást (CRA), azzal a céllal, hogy egymást kisegíthessék, ha rövid távú fizetési-mérleg problémáik adódnának.

Fotó: AFP

Az IMF-fel és a Világbankkal szemben ezekben az intézményeknek a tagországok szavazati aránya megegyezik a tőkerészesedésükkel, a döntéshozatal pedig kiegyenlítettebb, mint a Breton Woods-i intézményeknél. Csak így tudnak életképes alternatívát felmutatni a washingtoni székhelyű intézmények második világháború óta tartó egyeduralmával szemben.

Ennek az impozáns tervnek része az is, hogy szemben a mostani, dollár alapú befektetési lehetőségek túlzott szigorával, merevségével és lassúságával

ez a bank nagyobb odafigyeléssel fog közelíteni a fejlődő országok szükségeire, és nagyobb tiszteletet mutat majd a fejlődő országok nemzeti helyzete iránt

– jelentette ki Lu Livej kínai gazdasági miniszter.

Megtörnék a dollár egyeduralmát

Orosz részről az ötlet akkor került elő komolyabban mikor Szergej Glazijev – Putyin fő gazdasági szakértője – írt arról, hogy Oroszország meggyőződése, hogy az Egyesült Államok az IMF-et használja különböző hadi tevékenységeinek finanszírozására, aminek egy célja van: továbbra is világ pénzügyi paradicsoma maradjon.

Viszont az igazi indok inkább az lehet, hogy a Kreml komoly pénzügyi zavarokkal küzd mióta kitört az ukrán válság, és életbe léptek a nyugati gazdasági szankciók. Muszáj alternatív forrásokat és finanszírozási lehetőségeket keresniük, ugyanis az orosz gazdaság már így is recesszióban van. 

Fotó: AFP

Moszkva részéről érthető, hogy minél előbb megoldást szeretne találni helyzetére, és ebben, úgy látszik, Kína partnere.

Orosz és kínai vezetők 2014. októberében találkoztak Moszkvában, hogy 40 nemzetközi megállapodást írjanak alá. A szerződések közt található egy 24,4 milliárdos jüan-rubel valutacsere-megállapodás, továbbá egy 400 milliárd dollár értékű gázeladás.

Mind a két üzlet a dollár pozíciójának gyengítésére tett kísérlet, annál inkább, mivel a leszállított gázért most először nem dollárban fognak fizetni, hanem kínai jüanban és orosz rubelben.   

Látszik, hogy egyre többen szeretnének megszabadulni Breton Woods diktálta gazdaságpolitikától.

Az Új Fejlesztési Bank elnöke ennek ellenére nem győzi hangsúlyozni, hogy ők nem átvenni akarják az IMF és a Világbank helyét, hanem alternatívát akarnak kínálni.

Nehéz nem fenntartásokkal kezelni az ilyen és hasonló kijelentések mikor az NBD honlapján feketén-fehéren az szerepel: "Alternatíva a létező Egyesül Államok által dominált Világbankkal és IMF-fel szemben."

Az, hogy az NDB mennyire lesz sikeres, még kérdéses. A jelenlegi gazdasági hangulat ugyanis nem kedvez különösebben az öt feltörekvőnek.

Oroszország gazdasága recesszióval küzd, és egyre több közgazdász gondolja úgy, hogy Kína leszállóágban van. Ha a helyzet nem lenne elég lehangoló számukra így is, a Dél-afrikai Köztársaságot se sok választja el attól, hogy mínuszba forduljon gazdasági teljesítménye.

Ráadásul az erősödő dollár sok befektetőt vonz, ami nem kedvez azoknak, akik leváltásában gondolkodnak, sőt egyre távolabb taszítja őket elképzeléseiktől.

Mindezek fényében nem tűnik egyszerű vállalkozásnak megváltoztatni a világgazdaság széljárásának irányát. A feltörekvőket azonban vétel volna leírni, ugyanis ez a meccs még csak most kezdődött el.

(forbes.com; bbc.co.uk; ft.com; guradian.com)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére