Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Működik a török paktum: öt migráns fulladt tengerbe

2016. április 9. 19:11

A görög parti őrség 5 embert mentett ki a tengerből szombaton, és többeket még keres, miután egy csempészcsónak a vízbe fordult a görög partoknál.

Három nappal azután, hogy a német és a török kormány is vállon veregette magát amiatt, milyen jó kis paktumot hoztak össze a többi uniós ország feje fölött és kontójára, újabb tragédia történt az Égei-tengeren. Tény, hogy a tavaly nyár végihez képest jelentősen jobb a helyzet: akkoriban naponta akár kilencezren is megpróbálkoztak az átkeléssel Törökországból a görög szigetekre, az elmúlt héten pedig napi 200-250 ember ért partot Számosz, Leszbosz vagy Lérosz szigetén. Annyian, ahány embert a török-uniós megállapodás keretében egy hét alatt szállítottak vissza Törökországba.

A roham visszafogottsága azonban nem a török parti őrség hirtelen feltámadt éberségének köszönhető, hanem elsősorban a rossz időnek. A szombati, görög partoknál történt tragédia is ezt mutatja. Egy csempészcsónak felborult Számosz partjainál, öten – négy nő és egy gyermek – a vízbe fúltak, öt embert pedig a görögöknek sikerült kimenteniük, de többeket még mindig keresnek. A migránsok egy alig 3,5 méteres műanyag csónakban próbáltak átkelni a tengeren.

Mivel a török parti őrség továbbra sincs a helyzet magaslatán, de a korábbinál nagyobb figyelmet fordít a csempészhajók visszafordítására, a migránsok vagy még kisebb, nehezebben észrevehető lélekvesztőben vágnak neki az átkelésnek a görög partok felé (és nagyobb eséllyel válnak a szombatihoz hasonló tragédiák áldozatává), vagy Líbia felé veszik az irányt, és bíznak abban, hogy jó széllel mehetnek az olasz partoknak (erre azonban a Földközi-tengernek azon a szakaszán kicsi az esélyük). A Vöröskereszt arra számít, hogy idén százezrek rohanhatják meg Olaszországot, ha azt látják, hogy Görögország felé nem érdemes próbálkozniuk.

A német bevándorláspolitikai koncepció egy másik lelkes támogatóját, az ENSZ menekültügyi szervezetét sem nyugtatta meg a válságkezelés legújabb terve. Az ENSZ-nél úgy látják, a menekültroham enyhülése csak ideiglenes, a törökökkel kötött megállapodásnak nincs igazi visszatartó ereje, csak még elkeseredettebb kísérletekre sarkallja az útra kelőket. Ráadásul a görögök sincsenek felkészülve arra, hogy regisztrálják a menedékkérőket – sem elegendő emberük, sem idejük nincs arra, hogy az előírásoknak megfelelően végezzék a munkát.

Az Európai Unió és Törökország közti, hétfőn életbe lépett megállapodás szerint a Görögország területére március 20. után érkezett migránsokat, ha menedékkérelmüket elutasítják, vagy nem hajlandók a görögöknél menedékjogért folyamodni, visszaküldik Törökországba. A szíreket egy dél-törökországi menekülttáborban helyezik el, a nem szíreket pedig deportálják. Minden visszaküldött szírért cserébe Ankara egy másik szírt küld Európába. Eddig alig több mint háromszáz migránst szállítottak vissza Törökországba, mert már az első nap kiderült a görögök számára, hogy a kérelmek jogszerű elbírálása jóval tovább tart, mint ahogy eddig azt ők végezték. Közben Athénnak egy másik problémával is meg még kell birkóznia: a macedón határnál már több mint ötvenezren torlódtak fel, miután a balkáni országok úgy döntöttek, útját állják az emberáradatnak. Ők mozdulni sem akarnak, legfeljebb nyugat felé.

(BBC News, Reuters)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére