Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Működik a török paktum: öt migráns fulladt tengerbe

2016. április 9. 19:11

A görög parti őrség 5 embert mentett ki a tengerből szombaton, és többeket még keres, miután egy csempészcsónak a vízbe fordult a görög partoknál.

Három nappal azután, hogy a német és a török kormány is vállon veregette magát amiatt, milyen jó kis paktumot hoztak össze a többi uniós ország feje fölött és kontójára, újabb tragédia történt az Égei-tengeren. Tény, hogy a tavaly nyár végihez képest jelentősen jobb a helyzet: akkoriban naponta akár kilencezren is megpróbálkoztak az átkeléssel Törökországból a görög szigetekre, az elmúlt héten pedig napi 200-250 ember ért partot Számosz, Leszbosz vagy Lérosz szigetén. Annyian, ahány embert a török-uniós megállapodás keretében egy hét alatt szállítottak vissza Törökországba.

A roham visszafogottsága azonban nem a török parti őrség hirtelen feltámadt éberségének köszönhető, hanem elsősorban a rossz időnek. A szombati, görög partoknál történt tragédia is ezt mutatja. Egy csempészcsónak felborult Számosz partjainál, öten – négy nő és egy gyermek – a vízbe fúltak, öt embert pedig a görögöknek sikerült kimenteniük, de többeket még mindig keresnek. A migránsok egy alig 3,5 méteres műanyag csónakban próbáltak átkelni a tengeren.

Mivel a török parti őrség továbbra sincs a helyzet magaslatán, de a korábbinál nagyobb figyelmet fordít a csempészhajók visszafordítására, a migránsok vagy még kisebb, nehezebben észrevehető lélekvesztőben vágnak neki az átkelésnek a görög partok felé (és nagyobb eséllyel válnak a szombatihoz hasonló tragédiák áldozatává), vagy Líbia felé veszik az irányt, és bíznak abban, hogy jó széllel mehetnek az olasz partoknak (erre azonban a Földközi-tengernek azon a szakaszán kicsi az esélyük). A Vöröskereszt arra számít, hogy idén százezrek rohanhatják meg Olaszországot, ha azt látják, hogy Görögország felé nem érdemes próbálkozniuk.

A német bevándorláspolitikai koncepció egy másik lelkes támogatóját, az ENSZ menekültügyi szervezetét sem nyugtatta meg a válságkezelés legújabb terve. Az ENSZ-nél úgy látják, a menekültroham enyhülése csak ideiglenes, a törökökkel kötött megállapodásnak nincs igazi visszatartó ereje, csak még elkeseredettebb kísérletekre sarkallja az útra kelőket. Ráadásul a görögök sincsenek felkészülve arra, hogy regisztrálják a menedékkérőket – sem elegendő emberük, sem idejük nincs arra, hogy az előírásoknak megfelelően végezzék a munkát.

Az Európai Unió és Törökország közti, hétfőn életbe lépett megállapodás szerint a Görögország területére március 20. után érkezett migránsokat, ha menedékkérelmüket elutasítják, vagy nem hajlandók a görögöknél menedékjogért folyamodni, visszaküldik Törökországba. A szíreket egy dél-törökországi menekülttáborban helyezik el, a nem szíreket pedig deportálják. Minden visszaküldött szírért cserébe Ankara egy másik szírt küld Európába. Eddig alig több mint háromszáz migránst szállítottak vissza Törökországba, mert már az első nap kiderült a görögök számára, hogy a kérelmek jogszerű elbírálása jóval tovább tart, mint ahogy eddig azt ők végezték. Közben Athénnak egy másik problémával is meg még kell birkóznia: a macedón határnál már több mint ötvenezren torlódtak fel, miután a balkáni országok úgy döntöttek, útját állják az emberáradatnak. Ők mozdulni sem akarnak, legfeljebb nyugat felé.

(BBC News, Reuters)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

Győzött az igazság Szeviép-ügyben

A bíróság azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint kedden Szegeden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére