Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Most akkor Trianon vagy a holokauszt fontosabb?

2016. április 7. 19:34

A huszadik század traumái rányomták bélyegeiket a magyar társadalomra. Trianon, holokauszt, 56, rendszerváltás - ezek azok a nagy magyar történelmi traumák, melyekkel képtelenek vagyunk együtt élni.

Miként lehet a magyarságot ért történelmi traumákat a legkisebb járulékos vesztességgel feldolgozni, miként kell viszonyulni Trianonhoz és a holokauszthoz? A Közös Halmaz Alapítvány e kérdések mentén hív egy életen át tartó konstruktív párbeszédre.

Vannak, akiknek az egyik történelmi trauma fáj nagyon, vannak, akiknek a másik. Akadnak, akik több huszadik századi sebet is ápolnak, mások pedig sosem néznek hátra. Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen – írja a Közös Halmaz, melynek kitűzött célja a konstruktív, a nagy történelmi traumák mentén megfogalmazódó párbeszéd elindítása.

Minden magyar család átélt egy történelmi traumát 

A terhes és viszontagságos huszadik század mindannyiunk családjában okozott töréseket. Szinte elképzelhetetlen az olyan magyar család, akivel a huszadik században semmi ne történt volna, akinek az egyéni családi történetébe ne szólt volna bele a történelem.

A Közös Halmaz Alapítvány egy meglehetősen új megközelítésből igyekszik rámutatni a magyar történelmi traumákra, és azok lehetséges megélésére.

„Az emlékeink mások, az emlékezés közös. A cél az, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.”

Négy nagy történelmi traumát azonosítanak, melyekkel kapcsolatban szándékaik szerint szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja, legyen szó Trianonról, a holokausztról, a világháborúkról, a diktatúrákról, 1956-ról vagy a rendszerváltásról. Ideje, hogy szembenézzünk a traumáinkkal.

A történelmi traumák beazonosításán túl (Trianon, világháborúk, holokauszt, rendszerváltás) egy átfogó „társadalmi párbeszédre” hívják mindazokat, akik szeretnék megérteni mások sérelmeit, és szeretnék megértetni a sajátjaikat másokkal.

Miért történelmi trauma a rendszerváltás?

„A rendszerváltás a legfrissebb traumánk, amit nem is feltétlenül azonosít mindenki traumaként, noha az egyes családokra egészen eltérően hatott. Nem mindenki tudott élni a szabadsággal, sokak számára az egzisztenciális biztonság elvesztését jelentette a rendszerváltás"– mondják az alapítvány munkatársai, Donner Andrea és Kiss Kata. 

„A csapat egyik tagja fiatal diákként élte meg a rendszerváltást, megtanult együtt élni a szocializmussal. A rendszerváltás után egy talajvesztettséget élt meg, hiszen megszűntek azok a szocializációs közösségek, úttörő mozgalmak stb., melyeket fiatal felnőttként fel kellett dolgoznia. Ez azonban nem jelenti, hogy a rendszerváltás rossz, egy másik csapattagunk épp ennek köszönhette, hogy szülei végzettségüknek megfelelő munkát kaphattak. Más-más szempontból, de mindkettejüknek egy új helyzettel kellett szembenézniük."

Ne versenyeztessük a történelmi traumánkat

A Közös Halmaz célja, hogy ne versenyeztessük a történelmi traumáinkat, hanem építsünk hidat a szélsőséges megítélések között, hiszen csak akkor tudjuk feldolgozni a történelmünket, csak akkor tudunk szembenézni a múltunkkal, ha elkezdünk beszélni a személyes traumáinkról, közelítve az egyes nézőpontokat, megéléseket.

Leginkább a szocializációs közeg az, ami meghatározza, hogy az emberek mit gondoljanak a történelem traumáiról - vélik. 

Trianon és a holokauszt egyaránt fontos - álljunk hozzá méltóképpen

A Közös Halmaz Alapítvány ősszel egy köztéri kiállítást szeretne nyitni, mely szándékuk szerint közelebb viszi az embereket a XX. századi traumák megértéséhez. A kiállításon túl az alapítvány munkatársai workshopokat, beszélgetéseket is szeretnének tartani középiskolákban, hogy a fekete-fehér reflexiókat ne vigyék tovább a fiatalok.

A történelmi traumák mentén felépített kiállítás több millió forintba kerül, melyet adományokból kívánnak összegyűjteni, ennek része közösségi finanszírozási kampányuk is, amelyhez még mindig várják az adományokat.

A huszadik század összeköt minket

„Nem a trauma saját megélését kívánjuk megváltoztatni, hanem utat, irányokat mutatni ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek elfogadni a sajátjuktól eltérő megélést, érzéseket." Az lenne a cél, hogy ne legyünk megosztottak a történelmi traumáink mentén – a véleménykülönbségek természetesek, de a huszadik századi közös múltunk mégiscsak összeköt minket.

A Közös Halmaz Alapítvány munkatársai remélik, hogy a közös múlt megértésének irányába tett erőfeszítéseik programmá állnak össze, amely idővel akár az iskolai oktatás részévé válhat. 

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére