Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Morvai Krisztina: "Gyurcsány és bandája a Jobbik hátán akar visszakerülni a hatalomba"

Fűrész Gábor - GFG - Görgényi Tamás

2018. március 29. 10:06

Rendhagyó beszélgetés Morvai Krisztinával a Jobbik útvesztéséről, Brüsszel felelősségéről, április 8. jelentőségéről és arról, hogy "ezt az árulást nem tudom szó nélkül hagyni".

888.hu: Annak idején miért vállalt többször is fontos szerepet a Jobbik politikájában? Mi volt szimpatikus a Jobbikban?

Morvai: A Jobbik 2009-es európai parlamenti programja foglalja össze azokat az értékeket és elveket, amelyeknek magam is kialakítója voltam, s amelyek számomra rokonszenvesek és fontosak. A két fő pillér a „Magyarország a magyaroké!” és a „Pénz- és profitközpontú gondolkodás helyett emberközpontú és közösségközpontú döntéshozatal!” volt. Úgy gondoltam, hogy szükséges egy még határozottabb nemzeti kiállás a magyar föld védelme, a kisgazdák, kisvállalkozók, munkavállalók érdekeinek védelme mellett. Megtapasztalva a balliberális oldal 2002 és 2008 közötti kirívó súlyú emberi jogi jogsértéseit, amelynek csúcspontja 2006 ősze volt, úgy gondoltam, hogy meg kell akadályozni, hogy ezek az erők bármikor is visszatérjenek Magyarországon a hatalomba. Megemlíteném még célként az elszakított területen élő magyarok jogainak és érdekeinek hatékonyabb és határozottabb védelmét. Úgy érzem, hogy ebből a programból Magyarország sok mindent megvalósított mára.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Miért nem lépett be a Jobbikba akkor sem, amikor EP-listavezetőjük, államfőjelöltjük volt?

Morvai: Soha nem voltam semmilyen párt tagja és nem is leszek. Kifejezetten független személyiség vagyok, nem tudom alávetni magam a pártfegyelemnek vagy pártinstrukcióknak. Most is örülök annak, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásunk alapján kizárólag saját lelkiismeretemnek vagyok alárendelve képviselői munkám során.

888.hu: Mi történt a Jobbikkal? Mi változott? Szavazna-e ma rájuk?

Morvai: Igen nagy rejtély számomra, hogy mi is történt a Jobbikkal. Körülbelül 2012-13-ig volt ráhatásom a párt politikájának és tevékenységének alakulására. Már ekkor is tapasztaltam, hogy lemondanak azokról a tervekről, amelyek annyira fontosak és ígéretesek voltak 2009-ben. Ide tartozott például helyi termelői piacok szervezése országszerte, a magyar föld fokozott védelme, a magyar kisvállalkozók erősítése helyi szinten – és általában a „globalizáció helyett lokalizáció” elvének megfelelően a helyi közösségek szervezése és erősítése, a Jobbik mozgalmi jellegének megfelelően. A nagy tervek közé tartozott még a kiszolgáltatott munkajogi helyzetben lévő munkavállalók jogi segítségének megszervezése és számos hasonló fontos dolog. Ezekben az években már rendszeresen olyanokat hallottam, hogy: „ezek nem egy politikai párt feladatai...” 2014-től aztán semmiféle kapcsolatom nem maradt a párttal, Vona Gáborral gyakorlatilag semmiféle érdemi beszélgetésre nem volt lehetőségem, de másokkal sem a vezetők közül. Egyre nyomasztóbbá vált számomra, hogy a párt irányvonalát nincs lehetőségem befolyásolni, ugyanakkor mindenki a Jobbikkal azonosít, és ezért személy szerint is felelősséget kell éreznem az egyre furcsábban alakuló helyzetért. Ez mostanra csúcsosodott ki, különösen a hódmezővásárhelyi választás után. Mint ismeretes, a Jobbik által felkarolt Márki-Zay Péter kampányát a Jobbik pénzéből és munkájával támogatták. Az egész dolog a Jobbik ötlete volt. A győzelmet követően „hálából” a megválasztott polgármester azonnal egy szocialista alpolgármestert választott, majd ellátogatott – nem Toroczkai László ásotthalmi polgármesterhez, aki ugyanabban a megyében van, hanem – Botka Lászlóhoz, a szegedi szocialista polgármesterhez és ünnepélyesen átvette tőle az Európai Unió zászlaját. Úgy gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy országos szinten ugyanez lehet a helyzet. Összefogás a baloldali pártokkal (nyíltan vagy titokban), majd pedig annak elviselése, hogy az egykori szemkilövető csapat teljes mértékben háttérbe szorítja a Jobbikot. Más megfogalmazásban:

erősen az az érzésem, hogy Gyurcsány és bandája (a mai MSZP és DK) a Jobbik »hátán« akar visszakerülni a hatalomba."

Nyilván ennek az elképzelésnek köszönhető például Heller Ágnes és más, hasonló személyiségek hirtelen lelkesedése a Jobbikért. Ezt már én – aki nemzeti jogvédőként, a 2002-2010 közötti brutális emberi jogi jogsértésekkel szemben fellépőként lett politikus – nem tudom elviselni. Itt jegyezném meg, hogy a Jobbik honlapjain és Facebook-oldalain nyíltan arra biztatja a választóit, hogy a www.kireszavazzunk.hu oldalon található információknak megfelelően a „legesélyesebb ellenzéki jelöltre” szavazzanak. Ez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy adott esetben a jobbikos érzelmű választópolgárt arra kérik és biztatják, hogy szavazzon a DK-MSZP jelöltjére.

Ezt az árulást nem tudom szó nélkül hagyni."

Ne vegye senki rossz néven, de azt, hogy kire szavazok, magánügynek tekintem. Szerintem nem túl nehéz kitalálni.

888.hu: Vona Gáborról nagyon sok furcsa dolog látott napvilágot az elmúlt években, lehetett ezekről hallani a párt háza táján korábban?

Morvai: Nem tudom pontosan, hogy itt milyen „furcsa dolgokra” kell gondolnom.

Azt tartom helyesnek, ha egy felnőtt, komoly felelősséget viselő embernek van egy szilárd belső lelkiismerete és értékrendje, és döntési helyzetekben ez a lelkiismeret és értékrend ad számára iránymutatást. Az elmúlt tíz év azt bizonyította számomra, hogy Vona Gáborból sajnos ez hiányzik."

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: Mit gondol a KGBéla ügyről? Mit hallani erről Brüsszelben?

Morvai: Jogászként kiálltam Kovács Béla mellett, mert nem tartottam megalapozottnak az ellene indult büntetőeljárást. Többször felszólaltam a jogi bizottságban a mentelmi jogának tárgyalásakor, és hosszú, részletes és alapos beadványokat is szerkesztettem. Részben ezeknek is köszönhető – véleményem szerint –, hogy a mentelmi jogát azzal a feltétellel függesztették fel, hogy folytathatja képviselői munkáját és nem tartóztatják le. Büntetőjogászként nagyon komolyan veszem az ártatlanság vélelmét és azt, hogy soha ne lehessen politikai vagy más, hasonló céllal önkényes büntetőeljárásokat indítani valaki ellen. Ilyen voltam és ilyen maradok. Brüsszelben mostanában nem hallok a Kovács Béla-ügyről, Béla dolgozik és szerte a világban utazik az Európai Parlament megbízásából.

888.hu: Ön a családon belüli erőszak szakértőjeként vált ismertté, mit gondol Janiczak Dávid botrányáról, és arról, ahogy Vona Gábor reagált rá? ("Bárkivel megtörténhet…") Korábban nem tapasztalt a Jobbik háza táján ilyen jellegű megnyilvánulásokat?

Morvai: Jogászként némileg zavar, hogy a Janiczak Dáviddal kapcsolatos információ titkos hangfelvételek útján került napvilágra. Nyilvánvalóan senki nem szeretné, hogy a magánbeszélgetéseit titokban rögzítsék. Ugyanakkor szintén jogászként azt is tudom, hogy a munkahelyeken zajló szexuális zaklatásokat, illetve egyéb jogtiprásokat sokszor nem lehet más módon bizonyítani. Feltételezem, hogy ez volt a háttéroka a felvétel elkészítésének.

Mélyen megdöbbentett az a hangvétel, amit Janiczak Dávid egy neki kiszolgáltatott női munkavállalójával szemben megütött. A nők elleni erőszak témájának kutatójaként úgy gondolom, komoly személyiségproblémái vannak annak a férfinak, akinek az agyában a brutalitás és a szexualitás ilyen szervesen összefonódik."

Én a Jobbikban „erőpozícióban” voltam „nő létemre” – tekintettel arra, hogy a 2009. évben jelentős részben nekem is köszönhetően emelkedett a párt támogatottságra 1,5%-ról 15%-ra. Ebből következően én nem voltam kiszolgáltatott helyzetben, tehát nyilvánvalóan nem tapasztaltam olyan magatartást, amely sértő lett volna a női mivoltomra. Szóbeszédek voltak szexuális zaklatásokról, de ezeket nem tudom bizonyítékokkal alátámasztani.

888.hu: A Jobbik ugyan még kormányon nem volt, de már minden létező műfajban óriási botrányok kötődnek a párthoz. (szexuális botrányok, korrupciós ügyek, vesztegetés, nemzetközi kémügy, ingatlanbotrány, terrorista kapcsolatok). Voltaképp a legkorruptabb, legbotrányosabb párt ma a Jobbik. Lehet ilyen pártnak még jövője?

Morvai: Azt, hogy az ember melyik magyarországi pártot látja „a legkorruptabbnak és legbotrányosabbnak”, attól függ, hogy melyik tévécsatornát nézi, és mely újságokat olvassa. Ebben a témakörben a legfontosabb feladatnak így, néhány nappal a sorsdöntő választás előtt azt tartom, hogy a választópolgár a híreket követő megdöbbenése után feltegye magának a következő kérdést: még ha igazak is ezek a vádak és botrányok, az adott párt alkalmas-e arra, hogy az országot és a nemzetet vezesse, irányítsa itthon, az Európai Unióban és a világban? Követelni kell a korrupciós és botrányos helyzetek és ügyek kivizsgálását és korrigálását, és a jövőre nézve a pártok megtisztulását. Ugyanakkor még egyszer hangsúlyozom:

most, a sorsdöntő választás előtt arra kell tudnunk válaszolni, hogy mely párt alkalmas az ország vezetésére."

Ezt tartom tehát a fontosabb szempontnak, nem annak patikamérlegelését, hogy melyik pártnak van több korrupciós vagy egyéb botrányos ügye.

888.hu: Mit szólt ahhoz, amikor kiderült, hogy Simicska zsebre vágta a Jobbikot?

Morvai: Jogászként következetes vagyok abban, hogy amit a tények és bizonyítékok meggyőzően nem támasztanak alá, azt nem veszem „készpénznek”. (Bár a „készpénz” szókép a jelen kérdéssel összefüggésben akár szarkasztikusnak is hangozhat...)

Nos, én annyit vettem észre, hogy a G-naptól kezdődően a Simicska Lajos tulajdonában lévő sajtó és média látványosan fölkarolta a Jobbikot (»természetesen« engem ide nem értve, hiszen én persona non grata vagyok ebben a körben)."

Sok információ lát napvilágot arról, hogy a párt az oligarcha hálójába került, és Simicska úr a Jobbikot a Fidesszel történő mindenáron való leszámolás eszközének tekinti. Nem tudok tiszta lelkiismerettel nyilatkozni arról, hogy mindezek az információk mennyire megalapozottak. Ezt csak azok tudhatják, akik „közel vannak a tűzhöz” a Jobbikban.

888.hu: Mit gondol arról, amit a párt egyik prominense mondott az elmúlt napokban, miszerint a korábbi nemzeti, radikális retorika csak kamu volt?

Morvai: Ez a nyilatkozat és kijelentés mélyen megdöbbentett. Az életem egyik legnagyobb csalódása..."

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

amerika, london, párizs

Közel kétmillió bevándorló juthatott a migránskártyákon keresztül pénzhez Brüsszel és az ENSZ jóvoltából.

Nagyhéten akart robbantani egy Spanyolországban élő dzsihadista

A 23 éves marokkói férfi az egyik legkiszámíthatatlanabb robbanóanyaggal vitte volna végbe a támadást.

Jön a bajnoki döntő!

Jön a bajnoki döntő!

hajrá, magyarok!

A labdarúgó NB I. szombati meccsét, az FTC és a Vidi összecsapását nem túlzás bajnoki döntőnek nevezni, hiszen ha a Vidi nem nyer, akkor lényegében bajnok a Fradi.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére