Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Monumentális Omega-kiállítás nyílik Szentesen

2018. november 2. 14:14

Novemberben nagyszabású Omega-kiállítással jelentkezik a szentesi Koszta József Múzeum. Az együttes életét bemutató kiállítás november 30-tól 2019. május 30-ig lesz látható a közgyűjteményben. A kiállítás kapcsán a Csongrád megyében található múzeum igazgatójával beszélgettünk.

A Koszta József Múzeum az egykori vármegyeszékhelyen, Szentesen, Csongrád megye északi részén található. A múzeum művészet-és tudományközvetítő feladatait állandó és vándorkiállításokkal járásszékhelyi intézményként látja el a térség kulturális központjaként. A múzeum 1951-ben vette fel a nemzetközi hírű alkotónak, az „Alföld festőjének” nevét.

Az intézmény alapítója Csallány Gábor volt, aki 1897-ben, a vármegyei régészeti társulás vezetőjeként rakta le az alapjait annak, hogy mára a megyében a második legnagyobb gyűjteményi anyaggal rendelkezik a szentesi múzeum a szegedi Móra Ferenc Múzeum után. Ez több mint 650 ezer darab leletanyagot jelent.

Farkas László Róbert történész-kulturális menedzser idén július óta vezeti igazgatóként a szentesi Koszta József Múzeumot. Őt kérdeztük a monumentális Omega-kiállítással kapcsolatban.

Bal középen Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója.

HJGY: Hogy kerül Szentesre a magyar zenetörténelem legnagyobb Omega-kiállítása? Honnan jött az ötlet és mi a cél?

Farkas: El kell ismerni, hogy – sok más intézménnyel együtt az országban – itt Szentesen is, eddig a múzeumra inkább a romantikus, múltba révedő hangvétel és koncepció volt a jellemző, amely kétségtelenül megalapozott volt, de szelektálta a látogatókat. Nehezen lehet bármit is közvetíteni, ha a dialógus végén nincs befogadó. Ebben az esetben csak magunkkal beszélgetünk, amelynek nincs sok értelme. Tehát tudomásul kell vennünk, hogy 2018-at írtunk. Ha a magaskultúrát a mai célközönséggel kívánjuk megismertetni, és komolyan vesszük, hogy közművelődési intézmény vagyunk, és legfőbb feladatunk, hogy megértessük, emészthetővé tegyük üzeneteinket, akkor úgy és olyan módon szükséges kommunikálni a tartalmat, hogy képesek legyünk kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz és, hogy diskurzusokat tudjunk generálni. Ezt a gondolatot zsinórmértéknek tartom.

Így jött az ötlet, hogy állítsunk össze egy kultúrtörténeti kiállítást, mutassuk be hitelesen a 20. század második felének társadalmi és politikai történéseit az Omega együttesen keresztül."

Szeretnénk megmutatni, hogy igenis lehet hitelesen is népszerű kiállítást szervezni, amely tudományosan megalapozott, de mai jelrendszerrel „dolgozik”. Szerintem nem is lehet más a mai muzeológia feladata, mint az, hogy levetkőzze magáról a távolságtartást és a szakmai működését újratervezze, hogy újra a mindennapok része legyen a múzeumba járás a családoknál. Veszélye van annak, ha nem így gondolkodunk. A mai fiatal generáció életéből eltűnhet az igény a kultúrára. 

HJGY: Mit jelent Szentesnek az Omega, és mit jelent az Omegának Szentes?

Farkas: Szentesen nagyon sok „Omegás” van, nagy a rajongó tábor. De ez általános, szinte minden magyar településen így van, még a határon túl is. Viszont ez a kiállítás egy „kiugrási” lehetőség a múzeumnak és a városnak is, és ezt mindenki érzékeli. Megtisztelő, hogy a nagy múltú, köztiszteletben álló Kossuth-és Liszt-díjjal kitüntetett művészeknek az életútjáról bemutatót állíthatunk össze. Hogy mit jelent az Omegának Szentes? Erről őket kellene megkérdezni. Úgy tudom utoljára 2015-ben volt koncertje a zenekarnak, az Omega Oratóriumot adták elő a Református nagytemplomban, előtte pedig 1971-ben jártak a városban. De több szállal kötődnek Szenteshez, baráti és munkatársi kapcsolataik által közel áll hozzájuk az egykori megyeszékhely. 

HJGY: Ha jól tudom a kiállításnak lesznek a városban kiegészítő programjai is.

Farkas: A kiállítás idején a városközpontban Omega Étterem fog üzemelni. Kiállítási napokon, keddtől vasárnapig lesz nyitva a vendéglátóhely a legendás Petőfi Szállóban, a Dél-Alföld egyik legpatinásabb, művészien kidolgozott szecessziós épületében. Az Omega együttes tagjainak kedvenc ételeit fogyaszthatják majd a vendégek.

Fotó: Newjsag.hu

HJGY: Mit jelent ez a kiállítás kulturálisan és turisztikailag Szentesnek?

Farkas: A művelődés-és rocktörténeti kiállítás mellett – amely rengeteg látványelemmel telített -, a program egyben turisztikai attrakció is lesz. A város részéről történő koordinációt Antal Balázs Tibor önkormányzati képviselő úr gondozza, ő a Városfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság elnöke. Szentes nagyon komolyan gondolja, hogy idegenforgalmi és városmarketing értéke is van az elképzeléseinknek. A múzeumi Omegakiállítás mellett egy egész hosszú hétvégére való programkavalkáddal várja a város a látogatókat. Számos kiállítóhely, kulturális program, étterem, wellness program van, amely segítheti a családok kikapcsolódását.

Összefoglalva tehát az Omegának köszönhetően Szentes bekapcsolódhat az országos vérkeringésbe."

HJGY: Mesélj kérlek a kiállítás kulisszatitkairól! Miből fog állni pontosan a kiállítás? Mi a menetrend?

Farkas: Az Omega elmúlt 56 évét kívánjuk feldolgozni képekben és relikviákban. Hiszem, hogy a téma és a belső tartalom eleve sikerre ítéli a kezdeményezésünket. November 30-án nyitjuk a bemutatót, egészen jövő év május 30-ig várjuk a nagyérdeműt Szentesen. Mindenféle felnagyítás nélkül, valóban komoly kiállítás lesz. Összesen 950 négyzetmétert építünk be a munkatársaimmal. Egyszerűen: minden beszél, minden mozog és minden világít majd. 1962-től indulunk kronológiában az Omega megalakulásától, az „Aczél-korszakból” és több termen át a jelenbe érkezünk. Lesz a gyermekeknek Omega-játszótér. Berendezünk egy 60-as évekbeli nappali szobát is, amely arról árulkodik, hogy a család éppen az egyik táncdalfesztivál döntőjét nézi. Játszunk a fényekkel, és lehet majd „szelfizni” Kóbor Jánossal. Itt lesznek az együttes tagjainak a relikviái. Ruhák, hangszerek, de lesz rengeteg plakát, fotó, koncertjegy, kiegészítő. De hagy ne áruljak el több kulisszatitkot. Aki a honlapunkat és a közösségi oldalunkat követi, hamarosan pontos információkat kaphat majd.

HJGY: Kik támogatták és segítették a kiállítás megvalósulását?

Farkas: A kiállítás megszervezésében elsőként Arató Mátyás kollégámnak kell köszönetet mondanom, aki helyi lokálpatrióta és négy évtizede Omega rajongó. Mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, önkéntes módon erősíti a csapatunkat. Első szóra ugrott a hívásomra, szíve-lelke a csapatnak. Az Omegáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen nevüket, arcukat, támogatásukat adták az elképzelésünkhöz, készségesen adták át a relikviáikat. Meg kell említenem természetesen Szirbik Imre polgármester urat, és Szentes város elöljáróit, akik napi szinten mellettünk állnak, s ahogyan az előzőekben megfogalmaztam, közös ügynek tekintik ezt a kiállítást.

Az együttes életét bemutató kiállítás november 30-tól 2019. május 30-ig lesz látható a közgyűjteményben.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
Nagyot zuhant a magyar államadósság

Nagyot zuhant a magyar államadósság

kétharmad

Az államháztartás finanszírozási többlettel zárta a harmadik negyedévet.

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére