Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Montenegrót hivatalosan is meghívják a NATO-ba

888.hu

2015. november 30. 11:24

MONTENEGRÓ, 11:24

Montenegrót hivatalos keretek között is meghívják a NATO-ba, melynek bejelentésére szerda hajnalban kerülhet sor.

Fotó: AFP

Horvátország és Albánia 2009-es csatlakozása után először kerül sor a szervezet bővítésére.

A csatlakozási folyamat várhatóan 2 évet vesz majd igénybe.

Az ország csatlakozását Magyarország is támogatja. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy elkötelezetten támogatjuk a montenegróiak NATO-, valamint uniós tagságát is, mivel ez a leghatékonyabb út a nyugat-balkáni térség stabilizálódásához.

BRÜSSZEL, 12:40

A NATO-tagok hadügyminiszterei jövő februárban, de legkésőbb jövő júniusban dönthetnek arról, hogy a kelet-európai országokban új NATO-bázisok létesüljenek.

Minden várakozás szerint Ukrajna továbbra is csak korlátozott mértékű támogatásra számíthat a NATO-tól; a NATO jelenleg (elsősorban a kiberbiztonság területén nyújtott) biztonságpolitikai tanácsadással, pénzügyi és logisztikai segítséggel és katonai képzésekkel segíti Ukrajnát. A kedden kezdődő NATO-találkozón a tagországok megerősíthetik Ukrajnának nyújtott politikai támogatásukat, és az új bázisok is segíthetnek abban, hogy elrettentsék Oroszországot a status quo újabb felborításától.

Néhány napja hasonló követeléseket fogalmazott meg az új lengyel külügyminiszter, aki szerint jelenleg kettős mérce uralkodik a nyugati és a keleti országok biztonságának kérdésében.

BRÜSSZEL, 15:46

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő találkozóján a 28 tagország képviselői megállapodhatnak a "Határozott támogatás" fedőnevű, 2015-ben elindított afganisztáni támogató misszió első fázisának meghosszabbításáról.

Eszerint, az előzetes elképzelésekkel ellentétben a jelenleg Afganisztánban állomásozó 12 ezer NATO-katona 2016-ban is az országban maradna, valamint az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását is a most érvényes keretek között folytatnák, és a 2018-2020-as időszakban se csökkentenék az erre szánt összeget. (A NATO 2018-20 között újabb 4 milliárd dollárt költene az afgán biztonsági erők fenntartására.)

Az Egyesült Államok saját hatáskörében nemrég hasonló döntést hozott, fenntartva jelenlétét a térségben a kunduzi kudarcok után, és részben azokra a titkosszolgálati értesülésekre is reagálva, hogy a Da'es harcosai Afganisztánban is feltűntek. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

kinyílott a pitypang

Vajda Mihály egykoron még baloldali "sztárértelmiséginek" számított, mára azonban teljesen leamortizálta magát. Önéletrajzi könyvében becsmérlően beszél a magyarokról, parasztoknak nevezi őket, de a zsidókról sem éppen politikailag korrekten nyilatkozik.

Babis február végéig szeretné megalakítani új kormányát

Andrej Babis, a legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást, és a kormány február végéig megalakulna - derül ki abból az interjúból, amely csütörtökön jelent meg a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

közeleg a tél

A Magyar Idők úgy tudja, a republikánus kötődésű David Corstein lehet hazánkban a következő misszióvezető.

"Mindent elkövetünk a migrációs kiskapuk eltűnéséért"

"Mindent elkövetünk a migrációs kiskapuk eltűnéséért"

közeleg a tél

A kormány mindent elkövet, hogy fizikai és jogi értelemben egyaránt eltűnjenek az illegális bevándorlók által kihasznált kiskapuk, ezt a célt is szolgálja a "Stop Soros" törvénycsomag - jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Trump tényleg zseni: megadóztatta a liberális atyaúristent, az Apple-t

Trump megválasztása óta végtelen sivalkodásba kezdtek a liberális közgazdászok. Az amerikai elnök nemrég bebizonyította, hogy tényleg zseni.

Európa és az ő "értékei"

Európa és az ő "értékei"

889

Önök tudják, mik azok az "európai értékek"? Vagy mik azok az "uniós értékek"? Nem? Na ugye! Honnan is tudhatnánk...

A MeToo-kampány elérte a célját: 24 órában égnek a telefonvonalak az USA-ban

Égnek a szexuális zaklatásokat regisztráló forróvonalak Amerikában: rekordszámú áldozat jelentkezett a MeToo-kampány kezdete óta.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére