Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Montenegrót hivatalosan is meghívják a NATO-ba

888.hu

2015. november 30. 11:24

MONTENEGRÓ, 11:24

Montenegrót hivatalos keretek között is meghívják a NATO-ba, melynek bejelentésére szerda hajnalban kerülhet sor.

Fotó: AFP

Horvátország és Albánia 2009-es csatlakozása után először kerül sor a szervezet bővítésére.

A csatlakozási folyamat várhatóan 2 évet vesz majd igénybe.

Az ország csatlakozását Magyarország is támogatja. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy elkötelezetten támogatjuk a montenegróiak NATO-, valamint uniós tagságát is, mivel ez a leghatékonyabb út a nyugat-balkáni térség stabilizálódásához.

BRÜSSZEL, 12:40

A NATO-tagok hadügyminiszterei jövő februárban, de legkésőbb jövő júniusban dönthetnek arról, hogy a kelet-európai országokban új NATO-bázisok létesüljenek.

Minden várakozás szerint Ukrajna továbbra is csak korlátozott mértékű támogatásra számíthat a NATO-tól; a NATO jelenleg (elsősorban a kiberbiztonság területén nyújtott) biztonságpolitikai tanácsadással, pénzügyi és logisztikai segítséggel és katonai képzésekkel segíti Ukrajnát. A kedden kezdődő NATO-találkozón a tagországok megerősíthetik Ukrajnának nyújtott politikai támogatásukat, és az új bázisok is segíthetnek abban, hogy elrettentsék Oroszországot a status quo újabb felborításától.

Néhány napja hasonló követeléseket fogalmazott meg az új lengyel külügyminiszter, aki szerint jelenleg kettős mérce uralkodik a nyugati és a keleti országok biztonságának kérdésében.

BRÜSSZEL, 15:46

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő találkozóján a 28 tagország képviselői megállapodhatnak a "Határozott támogatás" fedőnevű, 2015-ben elindított afganisztáni támogató misszió első fázisának meghosszabbításáról.

Eszerint, az előzetes elképzelésekkel ellentétben a jelenleg Afganisztánban állomásozó 12 ezer NATO-katona 2016-ban is az országban maradna, valamint az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását is a most érvényes keretek között folytatnák, és a 2018-2020-as időszakban se csökkentenék az erre szánt összeget. (A NATO 2018-20 között újabb 4 milliárd dollárt költene az afgán biztonsági erők fenntartására.)

Az Egyesült Államok saját hatáskörében nemrég hasonló döntést hozott, fenntartva jelenlétét a térségben a kunduzi kudarcok után, és részben azokra a titkosszolgálati értesülésekre is reagálva, hogy a Da'es harcosai Afganisztánban is feltűntek. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Angela Merkel a kínai elnökkel egyeztetett

Kölcsönös látogatásokról és országaik stratégiai együttműködésének elmélyítéséről egyezett meg Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati telefonbeszélgetésük során - közölte Steffen Seibert, a berlini kancellári hivatal szóvivője.

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

spring is coming

Kövér László szerint a magyar nemzet és Európa érdeke is az, hogy Magyarország jelenlegi kormánya folytatni tudja munkáját az áprilisi parlamenti választások után.

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

amerika, london, párizs

Mindketten a saját barátnőjüket késelték halálra, az egyik áldozat mindössze 17 éves volt.

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

spring is coming

Egy, a 70-es években Göteborgba kivándorolt magyar férfi szerint a svéd kormány azért engedi be "orrvérzésig" a bevándorlókat, mert szavazatokat vár tőlük.

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

spring is coming

Vasárnap Nagykőrösön tartott kampányrendezvényt a Jobbik, de az előadásra szinte senki sem volt kíváncsi.

Megkéselte tanárát egy 7 éves diák Németországban

Már korábban is sok baj volt vele, de a hatóságok nem tettek semmit.

Orbán Viktor is üzent a rendkívüli hóhelyzet miatt

A miniszterelnök a rendkívülinek számító időjárási helyzet miatt ellátogatott az operatív törzs budapesti központjába, melyről egy videó is felkerült a Facebook-oldalára.

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

amerika, london, párizs

Az Iszlám Állam nem állt le, bár egyre több területet vesztenek el, egyes embereket még mindig könnyen tudnak mozgósítani szerte Európában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére