Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Mit üzen Trump esküje?

Ifj. Lomnici Zoltán

2017. január 20. 13:28

A politikai beszédmódban markáns változást hozó Trump talán ezt tekinti fő feladatának: a hazája által is fémjelzett, keresztény, európai gyökerű nyugati civilizáció létének és jogos érdekeinek védelmét.

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke január 20-án két Bibliára teszi le hivatali esküjét. Az egyik a családi Biblia, amelyet édesanyja Mary Anne MacLeod hagyott rá, a másik pedig az, amelyre Abraham Lincoln tette le elnöki esküjét 1861-ben.

Várakozásaink szerint a beiktatási beszéde előtti esküre egyszer kerül sor. A megválasztott elnök elődje Barack Obama ugyanis újrázni kényszerült, mivel a Capitolium előtti beiktatási ünnepségen mind John G. Roberts Jr., a Legfelsőbb Bíróság elnöke, mind pedig a beiktatott elnök hibát vétett, és végül utóbbi nem az Alkotmányban rögzített szöveget mondta. A történethez hozzátartozik, hogy másodszorra a Fehér Házban pedig a Biblia hiányzott.

Az, hogy a mostani ceremónián esetleg a korábbi töretlen gyakorlattól eltérően nem a George W. Bush által delegált, jogszemléletét tekintve konzervatív Roberts fogja tartani a Szent Könyvet, annak más oka lesz; amennyiben Clarence Thomas, az amerikai fekete közösséghez tartozó legfelsőbb bírósági bíró fogja – elsőként az amerikai történelem során – levezetni az eskütételt, ez a feketéknek tett gesztusként, az emberi méltóság és faji egyenlőség melletti kiállásként lesz értékelendő. Mint ahogy a szexista vádakat is igyekezett cáfolni a beiktatandó elnök azzal, hogy több nőt helyezett kulcspozícióba az adminisztrációjában.

A két Biblia is üzenetértékű. Az Aquinói Szent Tamás által vallott ordo caritatis, a szeretet rendje alapján egyrészt szűkebb közösségünkért, a családért tartozunk felelősséggel. Trump, akinek német ősei még a Dumpf nevet viselték, a skóciai születésű és háztartási alkalmazottként dolgozó édesanyja révén mindennél fontosabbnak tartja családját, mint ahogy Mary és Fred Trump is különös gondot fordított arra, hogy a gyermekként sokat csibészkedő Donald megfelelő nevelésére és iskoláztatására.

A másik Biblia – amelynek kis mérete Trump elődjét jókedvre derítette esküje elején –  a tágabb közösséget jelképezi: a hazát és azt a civilizációt, azt a közös kultúrát, amelyhez Trump maga és mi, európaiak is tartozunk.

A politikai beszédmódban markáns változást hozó Trump talán ezt tekinti fő feladatának: a hazája által is fémjelzett, keresztény, európai gyökerű nyugati civilizáció létének és jogos érdekeinek védelmét, és ennek érdekében kívánt szakítani a közéleti vitákra oly bénítóan ható, úgynevezett politikai korrektség dogmájával.

Trump a hagyományos értékek iránti elkötelezettségének többször kellett, hogy hangot adjon, hiszen republikánus bírálói a kampány során túlzott szabadossággal gyanúsították. De elvárja tőle ezt az attitűdöt az elnöki hivatal tekintélye is, amely 1789. április 30-a, George Washington beiktatása óta szilárdan testesíti meg a kormányzó hatalmat az Egyesült Államokban.

De ezt a hozzáállást követeli meg az USA alkotmánya is, amely 1787 óta hirdeti, hogy a „végrehajtó hatalom az Amerikai Egyesült Államok elnökét illeti.”

Trump politikusi példaképe, Winston Churchill a dolgozószobája falára az alábbi, Lincolntól származó idézetet helyeztette: „Ha megpróbálnék elolvasni – mi több: megválaszolni – mindent, amiben támadnak engem, akkor ezt a boltot be is zárhatom más ügyek számára. A meggyőződésem szerinti legjobb dolgot teszem a legjobb tudásom szerint, és ezt fogom tenni mindvégig. Ha a végén a dolgok jól alakulnak számomra akkor, amit ellenem felhoztak nem fog számítani. Ha a dolgok rosszul végződnek a számomra, akkor az sem tud változtatni semmit, ha tíz angyal esküszik arra, hogy nekem volt igazam.

Mert hisz abban – és erre teszi elnöki esküjét –, hogy szavait és tetteit igazolja majd a történelem.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére