Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Mit csinál az Iszlám Állam, ha vesztésre áll? Terjeszkedik!

2016. augusztus 16. 21:28

Délkelet-Ázsia lehet az Iszlám Állam új székhelye, mivel a terrorista szervezet az amerikai és az orosz beavatkozás nyomán visszaszorulóban van a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Európának azonban így sem lesz nyugta a terroristáktól.

Az ISIS inspirálta szervezetek egyre elterjedtebbek lesznek a régióban, mert Délkelet-Ázsiában sok a potenciális dzsihadista. Kisebb szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig is voltak Indonéziában és a Fülöp-szigeteken.Thaiföld déli részén jelenleg forrong a muszlim kisebbség. Malajziában komoly támogatottságot élvez az a javaslat, hogy az állami jogrendszer helyébe a muszlim saría törvénykezés lépjen. Nagyszámú ISIS harcos tért vissza nemrégiben a térségbe Irakból és Szíriából. Mindez baljós előjele lehet az elkövetkező eseményeknek.

Fotó: AFP

Az Iszlám Állam abban reménykedik, hogy ha létrehoz egy távol-keleti bázist, az katalizálhatja az eseményeket és létrejöhet egy regionális dzsihadista mozgalom. A terrorszervezet befolyása egyre növekszik a régióban 2014 közepe óta. Az elemzők egyetértenek abban, hogy az ISIS komoly fenyegetést jelent itt, mert egyre több követőre talál.

Délkelet-Ázsiában hatalmas muszlim országok találhatóak, így előrelátható volt, hogy az ISIS itt is próbálkozni fog."

– mondta Vikram Rajakumar, egy szingapúri elemző.

Ázsia ezen része tehát termékeny talaja lehet az Iszlám Állam eszméinek. Egészen a közelmúltig a szélsőséges csoportok tevékenysége inkább lokális volt, azonban egyre több csoport kerül kapcsolatba egymással. Ezt a folyamatot Iszlám Állam globális tevékenysége inspirálja.

Fotó: AFP

A Katibah Nusantra (KN) nevű szervezetet három indonéz származású militáns vezeti Szíriába. A csoport 200 tagot számlál és a szíriai Rakka (az ISIS "fővárosa") védelmében segédkeznek. A csoport aktívan terjeszti az ISIS propagandáját, valamint merényleteket és hálózatokat szerveznek hazájukban – az internet segítségével. Ez a csoport lehet az egyik legfontosabb, amely a jövőben elterjesztheti az ISIS nézeteit a régióban.

Az délkelet-ázsiai terrorcsoportok sokat tanultak az Iszlám Államtól. Egyes csoportok annyira tisztelik őket, hogy nemcsak a módszereiket veszik át, hanem fel is esküdnek rájuk. Az Iszlám Állam egyik legnagyobb erőssége, hogy képes a  modern tömegkommunikáció vívmányait a saját céljaira felhasználni, méghozzá igen nagy hatásfokkal. Általában erőteljesen jelen vannak a közösségi médiában – főleg a Facebookon és a Twitteren. Olyan alkalmazásokkal kommunikálnak egymással, amellyel titkosíthatóvá válnak az üzenetek, például a WhatsApp vagy a Telegram. Ezen programok segítségével terveznek meg merényleteket, gyűjtenek pénzt és szerveznek be új embereket. Ezeket a módszereket a délkelet-ázsiai szervezetek is ellesték. Az ISIS eddig több százezer dollárt küldött a térségbe.

Fotó: AFP

Az Iszlám Állam azért is népszerű, mert nem akarja átvenni az irányítást azok felett a szervezetek felett, amelyek hűséget esküdtek neki – annak idején ez okozta az al-Kaida bukását a térségben. A helyi szervezeteknek azért is megéri csatlakozni, hűséget esküdni, mert így a harcosaik hadi kiképzésben részesülhetnek, finanszírozzák tevékenységeiket, valamint harci tapasztalatokat is szerezhetnek.

Az Iszlám Állam térségbeli támadásai eddig nem voltak olyan méretűek és nem jártak annyi áldozattal mint a legnagyobb európai merényletek, ám mindez hamarosan megváltozhat. Az ISIS videóit alatt egyre többször látni indonéz feliratot, valamint egy márciusi felvételen indonéz gyerekeket mutattak be, akik AK-47-esekkel gyakorolták az éleslövészetet. A nagy merényletek valószínűségét növeli, hogy a helyi, apróbb terrorcsoportok között egyre élesedik a verseny a támogatásokért és az elsőbbségért. Ehhez pedig el kell nyerni az ISIS kegyeit.

Fotó: AFP

A világ legnagyobb lakosságszámú muszlim országa Indonézia. A közelmúltban több támadás is történt az országban, amelyek közül a legtöbbet a Jemaah Islamiyah követte el. Ez a szervezet korábban az al-Kaida kötelékébe tartozott, azonban később a vezetőjük, Abu Bakar Bashir az ISIS-nek fogadott hűséget.

A térségben meghúzódó etnikai és vallási konfliktusok tovább erősíthetik a szélsőségeseket – hiszen egy ilyen helyzet megkönnyíti a toborzást.

A döntően katolikusok lakta Fülöp-szigetek egy kisszámú, marginalizált muszlim kisebbséggel rendelkezik, amely ijesztő mértékben radikalizálódik. Az elmúlt két évben a szigeteken található terrorcsoportok száma a többszörösére nőtt. A legveszélyesebb terrorcsoport az Abu Sayyaf Csoport (ASG), amely mintegy 500 harcossal rendelkezik. A csoport két évtizede végzi tevékenységét, amely magában foglal robbantásokat, emberrablásokat és gyilkosságokat. A szervezet nemrég hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Fotó: AFP

Malajziában nem áll túl jól a terror elleni háború: júniusban történt az első, ISIS-hez kapcsolódó támadás, amelyet az egykor Szíriában harcoló dzsihadisták követtek el – egy éjszakai klubot támadtak meg. 2015-ben mintegy 150 terrorista sejtet és körülbelül 50 000 ISIS szimpatizánst tartottak nyilván az országban.

Thaiföldön az 1,8 milliós muszlim kisebbség már 12 éve küzd a függetlenség kivívásáért. A harcokban eddig 6500-an vesztették életüket. A függetlenségpártiak eddig nem esküdtek hűséget az ISIS-nek, azonban mindez megváltozhat, mivel a kormány és a felkelők közötti tárgyalások zsákutcában jutottak. Egy, a terrorszervezettel kötött megállapodás belebegtetése komoly érv lehet a felkelők kezében a tárgyalások folytatásának kikényszerítése mellett.

Minél több területet veszít az Iszlám Állam Szíriában, Irakban és Észak-Afrikában, annál több harcost enged hazamenni, ami miatt a terrorveszély egyre több helyen nőhet meg.

Az eddig említetteken kívül Banglades is nagyon fontos célpontja lehet az ISIS-nek. Az országban van egy kisebb dzsihadista mozgalom, amely világias kormány ellen jött létre. Stratégiai szempontból az ország közel fekszik Indiához és Mianmarhoz, valamint relatíve közel Kínához. Ezek az országok régóta az Iszlám Állam célkeresztjében vannak. Az ezekben az országokban elkövetett támadások nagyban hozzájárulhatnak a terrorszervezet ismertségéhez a régióban.

Fotó: AFP

Mindez azt jelenti, hogy ha az Iszlám Állam el is bukik, az Európával szomszédos területeken nem fog eltűnni és a terrortámadások sem fognak megszűnni– habár azok száma valamilyen mértékben csökkenhet. A legfontosabb változás az lehet, hogy a terrorszervezet a délkelet-ázsiai országokból fogja finanszírozni tevékenységét és ezzel együtt minden bizonnyal megnő az ott elkövetett merényletek száma.

Nem fog minden iszlamista a harcmezőn meghalni."

– mondta James Comey az FBI igazgatója, utalva a terrorszervezet jelenlegi visszahúzódására Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

(Politico)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

amerika, london, párizs

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Theresa May: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

amerika, london, párizs

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

pszicho

A férfiak már félnek nőket újraéleszteni, mert szexuális erőszakkal vádolhatják meg őket.

Igazságos ez így?

Igazságos ez így?

piszkostizenkettő

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 5.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére