Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
a kutya ugat
 
 
 
 

Mindenkit meglepett: Matolcsy tényleg belevágott

2016. március 22. 17:59

Az MNB monetáris tanácsa 15 bázisponttal, 1,20 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével"

– olvasható az MNB monetáris tanácsának keddi, kamatdöntés után kiadott közleményében.

Fotó: MTI Fotóbank
A cikkben található fekete keretes írásban a kevésbé ismert fogalmak definícióit találod meg.

A monetáris tanács  a márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében az egynapos betéti rátát negatív tartományba, -0,05 százalékra, míg az egynapos hitelrátát 1,45 százalékra csökkentette. A testület közölte azt is, a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében. A tanács kamatdöntő ülésein ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.

A jegybank o/n (overnight, azaz egynapos) hitel és betéti kamatai által kijelölt folyosó, amelynek legfőbb funkciója a bankközi pénzpiaci kamatingadozás mérséklése. Segítségével megakadályozható, hogy az 1 napos bankközi kamatok ingadozása továbbgyűrűzzön a hosszabb hozamokra.
Az elemzőket meglepte a döntés

A jegybank ugyan a legutóbbi kommunikációiban többször utalt a további monetáris enyhítés lehetőségére, azonban a piac nagy része egyelőre csak a nem konvencionális eszközök bővítését várta"

– írta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere egy közleményben.

Nem konvencionális jegybanki eszközök: Likviditás nyújtása saját devizában, fedezeti kör bővítése, futamidőnyújtás, ügyfélkör bővítése, tartalékszabályok módosítása, devizalikviditás nyújtása, közvetlen vállalati hitelezés, vállalatok, kötvények vásárlása, jelzálogfedezetű értékpapírok vásárlása, eszközfedezetű értékpapírok vásárlása. Tehát minden, ami NEM KAMATCSÖKKENTÉS.

Az elmúlt hónap globális és hazai eseményei egyaránt támogatták az enyhítést a szakértő szerint. Úgy vélte, a globális lassulás és deflációs félelmek miatt a fejlett piaci jegybankok támogatóbb üzemmódba kapcsoltak, a legfrissebb amerikai makrogazdasági adatok pedig az év eleji lejtmenet után inkább stabilizálódást mutattak. Mindez kedvezett a kockázatosabb eszközök árazásának, jelentősen korrigáltak a részvénypiacok, visszapattantak a nyersanyagárak, és a vállalati kötvénypiacokon is enyhült a feszültség.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Deflációnak nevezzük az általános árszínvonal csökkenését egy bizonyos időtávon. Ellentéte az infláció. Az árak visszapattanása az a jelenség, amikor egy árú,nyersanyag, stb. ára a csökkenés után hirtelen emelkedni kezd.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is meglepte a piacot a jegybank. Úgy gondolja, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus és 0,75 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Az Erste előrejelzése szerint az infláció októberben már megközelítheti az 1 százalékot, így a reálkamat negatív lehet az év végén.

Az elemző szerint azzal, hogy az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékra csökkentette a monetáris tanács, el kívánja kerülni, hogy a forint erősödésnek induljon az euróval szemben, hiszen az hátráltatná a jegybankot a 3 százalékos inflációs cél elérésében. Emellett a negatív betéti kamat azt az üzenetet közvetíti a pénzpiacok számára, hogy hiába közelít az alapkamat a 0 százalék felé, ez nem jelenti azt, hogy a 0 százalék bármilyen korlátot is jelentene a jegybank számára a jövőben. Ez az üzenet pedig - közvetetten - a hosszú távú állampapírhozamának csökkenését hozhatja magával.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint is meglepte a piaci szereplőket a csökkentés. Úgy látják, a Magyar Nemzeti Bank 10-15 bázispontonként, őszre 1 százalék közelébe mérsékelheti az alapkamatot, tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon.

Az Európai Központi Bank (EKB) megkezdett monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremtett az MNB számára, hogy folytassa megkezdett programját, miközben az infláció továbbra is nyomott maradt.

Monetáris lazításnak nevezzük azt, amikor a jegybank a számára rendelkezésre álló eszközökkel a gazdaság élénkítéséhez járul hozzá. Például ilyen az alapkamat csökkentése, vagy amikor a bankok számára alacsonyabb tartalékolási kötelezettséget ír elő, vagy bármilyen más formában több pénzt tesz elérhetővé a gazdaság számára.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint is meglepetést okozott a csökkentés, azonban a piac beárazta a további kamatvágásokat. Felidézte: a jegybank vezetése az elmúlt időszakban többször is figyelmeztetett, hogy a jelenlegi kondíciók mellett nem lehet elérni a 3 százalékos inflációs célkitűzést, amihez gyengébb forintárfolyamra is szükség lehet, így felerősödtek a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások, azonban az elemzők többsége egy későbbi időpontban várta az új kamatcsökkentési ciklus megkezdését.

A kamatcsökkentést érdemben támogatták az EKB nemrég bejelentett vártnál nagyobb lépései - a betéti kamatláb csökkentése mellett az alapkamat csökkentése, az eszközvásárlási program kiterjesztése, valamint egy új hosszú távú refinanszírozási program bejelentése -, valamint az, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is mérsékeltebben emelheti a kamatokat.

A Takarékbank elemzője szerint, mivel a kamatcsökkentés 0,90 százalékig lényegében be van árazva, a forint árfolyama feltehetően nem fog leértékelődési pályára állni, mivel az igen gyorsan javuló fundamentumok a forint erősödését indokolják. Így az MNB feltehetően csupán ellensúlyozni tudja a forint erősödésére ható folyamatokat. Az elemző a következő hónapokban arra számít, hogy két további lépésben 0,90 százalékra süllyed az alapkamat.

Fundamentumok: A deviza relatív értékét alakító főbb gazdasági tényezők. Ide tartoznak az infláció, a gazdasági növekedés, a kereskedelmi egyenleg, az államháztartás egyenlege és a kamatláb.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzőjének kommentárja szerint előrejelzésükben számítottak a csökkentésre, azonban a döntés szembement a piaci konszenzussal.

Reméljük, segítettünk megérteni a lényeget, mert az elemzők szeretik túlhasználni a szakterminológiát.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

amerika, london, párizs

Migránsoknak emléket állító obeliszket állítottak fel Kasselben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére