Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Minden, amit az olasz válságról tudni kell

2018. május 28. 14:14

Hiába nyertek elsöprő többséggel a bevándorlást elutasító pártok Olaszországban, Sergio Mattarella államfő a saját kezébe vette az irányítást és egy olyan, szakértőinek beállított kormányt akar az ország élére, mely minden olyan kérdésben engedelmeskedik, amit a választók elutasítottak.

Már az olasz választásokat követően számítani lehetett arra, hogy az országban belpolitikai káosz várható, azonban ami vasárnap történt, arra nem sokan számítottak. Hiába döntött úgy március 4-én az olaszok legnagyobb része, hogy egy olyan kormányt akar az ország élén látni, amely elutasítja a bevándorlást és szembemegy Brüsszel néha teljesen világtalan gondolataival, nem jártak sikerrel.

Sergio Mattarella államfő ugyanis szembeköpte a demokráciát és a választói akaratot.

Az olasz elnök vasárnap jelentette be, hogy nincs megelégedve Paolo Savona gazdaságiminiszter-jelölttel és megakadályozza az ő jelölését. Erre Giuseppe Conte a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy visszalép és nem akar kormányfő lenni.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász, Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni. Az olasz lapok szerint továbbra sem tudja senki, ki az a Paolo Savona, de máris hőssé vált az olaszok szemében. 

Mattarella válaszul bejelentette, hogy majd akkor a kezébe veszi az irányítást és kinevezi ő a leendő kormány tagjait. A nyíltan baloldali nézeteit ismerve sok jóban nem reménykedhetnek az olaszok, pont az ellenkezője lett, mint amit választottak.

Sergio Mattarella hivatalos indoklásában azt mondta, amiatt nem akarja Savonát a gazdasági tárca élére, mert a politikus személye megriasztotta mindazokat a befektetőket és betéteseket, akik hitelezik az államot és a vállalati szférát.

A piacokon beállt negatív hangulat miatti veszteségek villámsebességgel égetik el a vállalatok és a befektetők forrásait és megtakarításait" 

– indokolta a döntését Matarella.

Az államfő kijelentése nem várt méretű botrányt okozott, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom képviselője azt írta a Facebook-oldalán, hogy

Mi értelme a választásnak, ha végül a hitelminősítők döntenek?"

Matteo Salvini, a Liga első embere azt mondta, amennyiben sorozatosak lesznek az elnöki vétók, jöhet az előrehozott választás.

Az olaszok senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni"

– mondta Matteo Salvini.

Az Öt Csillag Mozgalom felvetette, hogy a kormányalakítást folyamatosan gáncsoló Sergio Mattarellát kellene eltávolítani a pozíciójából.

Az M5S szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tisztségétől. Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Mattarellával szembeni kezdeményezést.

A legfrissebb kutatások rámutattak, hogy továbbra is a Liga és az Öt Csillag a két legnépszerűbb párt, melyek a március eleji választások óta tovább tudták növelni a népszerűségüket.

Az olasz lapok nem valami bizakodóak

A jobboldali Il Fatto Quotidiano hétfői vezércikkében azt írta, hogy az államfő szemétbe dobta az olasz választók több mint kétharmadának akaratát. 

»Sergio király« a döntésével ismételten a pénzügyi piacokat helyezte a nemzeti szuverenitás fölé"

– írta a lap hétfői vezércikkében.

Marco Antonelli, az affaritaliani.it politikai hírportál főszerkesztője szerint soha nem látott helyzet állt elő Olaszországban, ennél csak azt nehezebb megmondani, mi fog történni.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányszerződése most hirtelen a pártok választási programjává lépett elő. A soha meg nem született M5S-Liga-kormány miatti politikai káosz győztese Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a felmérések szerint a következő választások egyeduralkodója lehet, miközben a M5S akár még félre is állíthatja Luigi di Maiót"

– mondta az újságíró.

A La Stampa szerint Salvini nevet, Di Maio pedig sír: az M5S vezetője mindent a kormányra tett fel és most a mozgalom haragjával szembesül, a Liga vezetője viszont azt folytatja, amit eddig is tett, örökös választási kampánnyal növeli pártja támogatottságát. 

Az IMF volt vezetője az új miniszterelnök, az olaszok nem őt akarták

Hétfőn tárgyalt Rómában Sergio Mattarella és Carlo Cottarelli. Az új miniszterelnök-jelöltet az elnök nevezte ki, kikerülve a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalmat és a Ligát. A politikus korábban az IMF-ben dolgozott vezető beosztásban.

Az szinte borítékolható, hogy Cottarelli nem kap bizalmat a parlamentben.

Ezt ő maga is elismerte és közölte, ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban. Amennyiben mégis bizalmat kap, akkor az év végéig marad a kormánya és a jövő év elején tartanak választásokat Olaszországban.

Ha Matteo Salvini továbbra is olyan ütemben tudja növelni népszerűségét, mint azt az utóbbi hónapokban lehetett látni, akkor nem kizárt, hogy népszerűbb lesz, mint az Öt Csillag Mozgalom, így egy sokkal stabilabb és erősebb vezetése lehet majd Olaszországnak, ami elutasítja az illegális bevándorlást, pont azt, amit az olaszok annyira akarnak, csak a jelenlegi vezetés nem.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

kétharmad

A Századvég elemzése szerint Ahmed H. jó hírnevét nem is sérthette meg a bíróság.

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

pszicho

Ha beszélgetésbe elegyedne egy libsivel, feltétlenül használja.

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

amerika, london, párizs

Egy csöppet túltolták a dolgot Olaszországban.

Üdv a baloldal legmélyebb bugyrából, Exarheiából!

Üdv a baloldal legmélyebb bugyrából, Exarheiából!

amerika, london, párizs

Egyre több helyen üti fel a fejét a reakciós baloldal. Mao Ce-tung, Che Guevara, Fidel Castro mentegetése már nem elég a marxisták, a trockisták és az Antifa-szimpatizánsok számára. Mostanra odáig jutottunk, hogy a szélsőbaloldal a "szent cél" érdekében legitimálja az erőszakot. Amerikában, Európában és idehaza is. Képriport a marxisták, az anarchisták és az Antifa poklából, az athéni Exarheiából.

Falhoz lett állítva az Európai Bizottság: miért rángatja dróton Soros György Brüsszelt?

Falhoz lett állítva az Európai Bizottság: miért rángatja dróton Soros György Brüsszelt?

kétharmad

Levélben fordult az Európai Bizottsághoz Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. A politikus arra szeretne választ kapni Jean-Claude Junckeréktől: miért rángatja Soros György dróton a testületet?

Salvini reméli, hogy a franciák nemsokára megszabadulhatnak Macrontól

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a minap egy hosszabb videóüzenetet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben a támogatásáról biztosította a francia népet és azt üzente nekik, hogy jobbat érdemelnek Emmanuel Macronnál.

Századvég: ellenőrizzék a nemzetek az Európai Bizottságot!

Századvég: ellenőrizzék a nemzetek az Európai Bizottságot!

amerika, london, párizs

Egy olyan intézmény létrehozására van szükség, amely transzparenciát teremtene az európai uniós intézmények működésében, és egyúttal a nemzetek ellenőrzése alá helyezné az Európai Bizottságot - javasolja a Századvég.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére