Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Minden, amit a szilveszteri babonákról és hiedelmekről tudni akarsz

2018. december 31. 21:00

Szilveszterhez s az újévhez kötődik talán a legtöbb hagyomány, babona és hiedelem. Tudtad például, hogy miért iszunk épp pezsgőt, és miért durrogtat szinte mindenki?

A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak. Ismerkedjünk meg hát a legismertebbekkel!

A petárdázás és tűzijátékozás például egy ősi, nép szokásra vezethető vissza: Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató ismertetése szerint a szilveszteri zajcsapás a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől. Magyar tájegységeken e célból harangoznak éjfélkor.

Hazánkban manapság már inkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent: az esztendő első napján a népi hiedelem szerint nem szabad baromfit fogyasztani, mivel az „elkaparja a szerencsét”. Sertést azonban nagyon is érdemes enni, ugyanis az „kitúrja a szerencsét”. És hát természetesen nem feledkezhetünk meg a szemes terményekről: rengetegen fogyasztanak lencsét vagy babot, mivel az  a hiedelem szerint sok pénzt hozhat a házhoz.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Talán az egyik legfontosabb hiedelem az ünneppel kapcsolatban (amely még ma is él), hogy ami az új esztendő első napján történik, az meghatározza az egész évünket. Lényegében ehhez kapcsolódik az is, hogy miért épp pezsgővel szokás koccintani szilveszterkor.

A pezsgőfogyasztás nagyon sokáig az arisztokrácia, a gazdag emberek kiváltsága volt. Dom Perignon francia szerzetes nevét érdemes megemlíteni, ő volt ugyanis az, aki az 1600-as évek végén először állított elő borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték. Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy egy üveg pezsgő elkészítéséhez 2-3 évre volt szükség. Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre.

Ez az új gyártási eljárás a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala a hétköznapi emberek számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mégis hozzákapcsolódik a mai napig pezsgőfogyasztáshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag és fényűző lesz.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

kétharmad

Húsvétvasárnapot ünnepli ma a keresztény világ, az eseményről a magyar kormányfő is megemlékezett hivatalos Facebook-oldalán.

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére