Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Milo: a netsemlegesség istenítése a Soros-szervezetek hazugsága

2017. december 18. 16:28

A jobber botrányhős érdekes véleményt fogalmazott meg az Egyesült Államokban jelenleg is pörgő net neutrality-vitában.
Net neutrality

A netsemlegesség (net neutrality) elve szerint az internetszolgáltatóknak ugyanúgy kell bánniuk az összes adattal az interneten, nem szabad különbséget tenniük a különböző felhasználók, tartalmak, weboldalak, platformok, alkalmazások között, vagy más díjazást kiszabni azokra, továbbá a csatlakoztatott eszközök típusai vagy a kommunikáció módjai sem befolyásolhatják az árszabást.

Ezen elvek alapján a netszolgáltatók nem blokkolhatják vagy lassíthatják direkt és nem számolhatnak fel pénzt bizonyos honlapok meglátogatása és online tartalmak letöltése esetén.

Az Egyesült Államokban a netsemlegesség kérdésében egy szövetségi hivatal, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) döntött és dönt. 2015 júniusában a netsemlegesség bevezetése után szinte azonnal megtámadták a szabályozást a telekommunikációs cégek, számos pert indítottak ezzel kapcsolatosan. 2016-ban végül precedens született: a fellebbviteli bíróság a netsemlegesség mellett tette le a voksát, kimondva, hogy az internet-hozzáférés, akárcsak a víz, gáz, stb. közműnek számít.

2017-ben megkezdte a munkáját a Trump-adminisztráció, az FCC élére Ajit Varadaraj Pai került, aki jelenleg talán az amerikai internet leggyűlöltebb embere. Pai szinte azonnal kijelentette, hogy nem tetszik neki a netsemlegesség elve, és az FCC-t olyan irányba akarja terelni, amely "megfelel a modern, piaci elvárásoknak". Pai tervei szerint az internetszolgáltatás ezután nem számítana közműnek és csökkentenék a szolgáltatókra vonatkozó előírások számát. Pai arról is döntést hozott, hogy fenntartsák, megváltoztassák vagy elvessék-e a II. kategóriába eső sarkalatos szabályokat (Title II Order bright-line rules), amelyek az internetszolgáltatókat akadályozzák abban, hogy azok bizonyos tartalmakhoz korlátozzák vagy megtiltsák a hozzáférést.

Az FCC vezetői több szakaszban puhították fel az Obamáék által kőbe vésett szabályokat. Legutóbb, december 14-én az FCC igazgatótanácsa arról döntött, hogy teljes egészében vonják vissza a netsemlegesség elvét.

A politika megszállta a narratívát

A politika természete, hogy mindenhova be akar törni, ahol nincs jelen. A netsemlegesség kérdése körül pedig legalább olyan sivalkodás alakult ki, mint az oroszok amerikai választásokba való állítólagos beavatkozása körül. A politika természetesen azonnal ugrott.

A republikánusok, élükön Trumppal, az elmúlt évtizedekben egy piacpárti politikát követtek, vagyis a kevesebb állam, a kevesebb szabályozás, a kevesebb adó elvét követve most is a netsemlegesség ellen törtek pálcát.

A demokraták elsősorban az állam szerepét erősítő intézkedéseikről ismertek, mint például Obama egészségügyi programja, amely sokba kerül, de sokan juthatnak "ingyenesen" alapellátáshoz. A demokraták számára a népszerűség is fontos volt, márpedig ebben a vitában népszerű álláspont volt a netsemlegesség melletti kiállás, amely ráadásul Obama intézkedése volt. A frontvonalak természetesen nem voltak ilyen merevek, és általánosságban elmondható, hogy a netsemlegesség fenntartása mellett többen foglaltak állást.

A kérdést természetesen igyekeztek leegyszerűsíteni, mondván a gonosz Trump-adminisztráció fizetőssé akarja tenni az internetet. A probléma egy kicsit bonyolultabb, íme néhány érv pro és kontra.

A netsemlegesség mellett szinte minden nagy cég felsorakozott, akinek az érdekei így kívánták: a Yahoo!, Microsoft, Reddit, Twitter stb. Ezen cégeknek az az érdeke, hogy a felhasználók előzetes megkötések nélkül is hozzáférjenek a szolgáltatásaikhoz. Emellett az összes Soros által pénzelt "civil szervezet" is ott áll az elv mögött. A netsemlegesség megakadályozná a telekommunikációs cégek és a nagy internetkábel-tulajdonosok kapuőr szerepét, amellyel esetleg befolyásolni tudnák, hogy egyes felhasználók előnyösebb helyzetbe jussanak, mint mások. A netsemlegesség támogatói szerint annak fenntartása hozzájárul a szólásszabadság bővüléséhez és demokratikusabbá teszi az internetet. A netsemlegesség elve szerint mindenki azonos lehetőségekkel rendelkezik, és ez segíti az innovációt. A netsemlegesség eltűnésével nem jobb szolgáltatások lesznek, hanem a cégek bevezetnek majd olyan pszeudoszolgáltatásokat, amelyekre a vásárlónak semmi szüksége nincs, de mégis meg kell majd vennie ezeket. (Ilyen például, ha csomagban adnak valamit).

A netsemlegesség ellen fellépő cégek többnyire az internetszolgáltatók, a telekommunikációs cégek és hardvergyártók – mint például az IBM, Intel, D-Link, Panasonic, Ericson stb. Az egyik legnyomósabb érv a netsemlegesség ellen, hogy egy bizonyos szint után a szolgáltatóknak már nem állna érdekében a fejlesztés és a további befektetés, mivel ezek megtérülése kétségessé válna. Erre figyelmeztetett 60 netszolgáltató, akik levelet küldtek idén a kongresszusnak és az FCC-nek is. A szolgáltatók közötti verseny és az új befektetések a cégek számára profittal, az ügyfelek számára pedig a szolgáltatás sosem látott minőségjavulásával járna. Pai, az FCC vezetője azzal is érvelt, hogy az eddigi szabályozás rosszul érintette a kisebb szolgáltatókat. Az ilyen, esetenként kevesebb mint 1000 ügyféllel rendelkező szolgáltatók mondjuk Alaszka vadregényes tájain vagy a kisebb elzárt települések a floridai mocsárvidéken biztosítják az internetet. Ezeket a szolgáltatókat sok szempontból – például adózási szempontból – hátrányosan érintette a netsemlegességgel kapcsolatos 2015-ös szabályozás. Vannak olyanok, akik azzal érvelnek, hogy a különböző méretű piaci szereplők jelenleg is más-más lehetőségekkel rendelkeznek: a nagyobbak megengedhetik maguknak a drágább szervereket, a nagyobb tárhelyeket és a gyorsabb szolgáltatást, így a piacon jelenleg sincs meg a kívánatosnak tartott "egyenlőség". A PayPal alapítója, Peter Thiel szerint nem volt semmi ok arra, hogy bevezessék a netsemlegességet, mivel az internet az ezt megelőző 15 évben enélkül is remekül működött. Számos szakértő volt hasonló állásponton: az internet eddig nagyrészt állami beavatkozás nélkül jutott el arra a szintre, ahol jelenleg is tart. Valószínűleg azért is jutott idáig, mert nem volt államilag szétszabályozva a terület – nyilatkozta Max Levchin a PayPal társalapítója.

Az érvek és ellenérvek felsorolása után látható, hogy korántsem igaz az a balliberális kontextus, amely szerint ez a döntés az internet szabadságát bármi módon veszélyeztetné.

A Soros-szervezetek tolják a propagandát

A sok vitát kiváltó jobboldali botrányhős, Milo Yiannopoulos is beszállt a netsemlegességről szóló vitába. Milo szerint a Soros-szervezetek tudatosan hazudnak, amikor a kormány nagyobb szerepvállalása mellett kardoskodnak az internet kapcsán.

A Soros által pénzelt szervezetek, amelyek a netsemlegességet és az állami szabályozás fontosságát hangoztatják az internettel kapcsolatban, két nagy hazugságot terjesztenek"

– mondta Milo videoüzenetében, amelyet Facebook-oldalán tett közzé.

Fotó: MTI Fotóbank

Az első hazugság Yiannopoulos szerint az az elképzelés, hogy a piac helyett a kormánynak kellene beleszólnia az internet működésébe.

Az én nézőpontom szerint sokkal jobb, ha vannak ügyfelek és magáncégek, amelyek egymás közt fektetik le az együttműködésük feltételeit és a piac döntheti el, hogy mit bír el"

– mondta közönségének.

Októberben kiderült, hogy Soros az adóelkerülés végett vagyonának nagy részét, 18 milliárd dollárt fektetett be Nyílt Társadalom Alapítványaiba. A szervezet idei költségvetése 940,7 millió dollár volt, ebből 14 milliót költöttek el az információszabadság és digitális jogok területén – ebből ment a netsemlegesség melletti küzdelemre is.

Yiannopoulos elmondta, hogy a netsemlegesség nem arról szól, hogy mindenki egyenlően férjen hozzá a szolgáltatásokhoz.

Ez sosem volt igaz. Mindegyik netszolgáltató már most is babrál az adatforgalommal, és amit a netsemlegesség meg akart szüntetni, azt már többé nem lehet megszüntetni"

– mondta, hozzátéve, hogy a szolgáltatók egyes adatokat mindig gyorsabban továbbítanak, mint másokat.

A netsemlegesség egy szép kifejezés, de amit képvisel az nem más, mint egy olyan engedély az FCC számára, amellyel a szervezet beavatkozhat a cégek és a szolgáltatók viszonyába."

Hónapok múlva lesz csak eredmény

Az FCC döntése, amellyel véget vetett a netsemlegességnek, csak hónapok múlva emelkedhet jogerőre, mivel a Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési Irodájának a jóváhagyására vár.

Emellett, mint az a döntés bevezetésekor megtörtént, most is számos fél indít peres eljárást a döntés végrehajtásának akadályozására. A demokraták azt is kilátásba helyezték, hogy egy törvénnyel lehetetlenítik el az FCC döntésének végrehajtását. Ennek biztos elfogadtatásához azonban nem árt majd megszerezni a többséget a kongresszus két házában a 2018-as, félidős választásokon.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Vége van az albérletárak folyamatos emelkedésének?

Fellélegezhetnek-e a budapesti egyetemisták? Úgy néz ki, hogy a budapesti albérletárak stagnálnak a korábbi évek meredek emelkedése után - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Tillerson: "Észak-Korea tárgyalni fog az Egyesült Államokkal"

Tillerson: "Észak-Korea tárgyalni fog az Egyesült Államokkal"

amerika, london, párizs

Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni már hatását - jelentette ki Rex Tillerson szerdán a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében.

Bitcoinod van? Van egy rossz hírem!

Egy hónap alatt értékének csaknem a felét elvesztette a virtuális valuta, aminek árfolyama szerda délután tízezer dollár alá csúszott.

A legmagasabb rangú amerikai dzsihadista exfelesége vallott az iszlámról

Férjével együtt mentek Szíriába és álltak az Iszlám Állam szolgálatába, de ő hamar megunta, így elszökött.

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

"A migránsokat nem szabad kvóták szerint szétosztani Európában"

közeleg a tél

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a bolgár elnökség programjával foglalkozó vitáját követően elmondta, hogy a migráció nem vezethet további megosztottsághoz a tagállamok között, a migránsokat nem lehet kötelező kvóták szerint szétosztani Európában.

A görög kommunisták megint randalíroztak

A csődközelben lévő állam szigorítani akart, amire anarchista fiatalok berontottak a pénzügyminisztérium épületébe.

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

Stabilizálódhat a helyzet Katalóniában

amerika, london, párizs

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

Egy késelő migránstinit börtön helyett inkább kitiltanak a városból

Egy 15 éves migránst és édesapját arra szólította fel a városvezetés, hogy költözzenek el Cottbusból, mivel a fiú részt vett egy késeléses támadásban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére