Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Milo: a netsemlegesség istenítése a Soros-szervezetek hazugsága

2017. december 18. 16:28

A jobber botrányhős érdekes véleményt fogalmazott meg az Egyesült Államokban jelenleg is pörgő net neutrality-vitában.
Net neutrality

A netsemlegesség (net neutrality) elve szerint az internetszolgáltatóknak ugyanúgy kell bánniuk az összes adattal az interneten, nem szabad különbséget tenniük a különböző felhasználók, tartalmak, weboldalak, platformok, alkalmazások között, vagy más díjazást kiszabni azokra, továbbá a csatlakoztatott eszközök típusai vagy a kommunikáció módjai sem befolyásolhatják az árszabást.

Ezen elvek alapján a netszolgáltatók nem blokkolhatják vagy lassíthatják direkt és nem számolhatnak fel pénzt bizonyos honlapok meglátogatása és online tartalmak letöltése esetén.

Az Egyesült Államokban a netsemlegesség kérdésében egy szövetségi hivatal, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) döntött és dönt. 2015 júniusában a netsemlegesség bevezetése után szinte azonnal megtámadták a szabályozást a telekommunikációs cégek, számos pert indítottak ezzel kapcsolatosan. 2016-ban végül precedens született: a fellebbviteli bíróság a netsemlegesség mellett tette le a voksát, kimondva, hogy az internet-hozzáférés, akárcsak a víz, gáz, stb. közműnek számít.

2017-ben megkezdte a munkáját a Trump-adminisztráció, az FCC élére Ajit Varadaraj Pai került, aki jelenleg talán az amerikai internet leggyűlöltebb embere. Pai szinte azonnal kijelentette, hogy nem tetszik neki a netsemlegesség elve, és az FCC-t olyan irányba akarja terelni, amely "megfelel a modern, piaci elvárásoknak". Pai tervei szerint az internetszolgáltatás ezután nem számítana közműnek és csökkentenék a szolgáltatókra vonatkozó előírások számát. Pai arról is döntést hozott, hogy fenntartsák, megváltoztassák vagy elvessék-e a II. kategóriába eső sarkalatos szabályokat (Title II Order bright-line rules), amelyek az internetszolgáltatókat akadályozzák abban, hogy azok bizonyos tartalmakhoz korlátozzák vagy megtiltsák a hozzáférést.

Az FCC vezetői több szakaszban puhították fel az Obamáék által kőbe vésett szabályokat. Legutóbb, december 14-én az FCC igazgatótanácsa arról döntött, hogy teljes egészében vonják vissza a netsemlegesség elvét.

A politika megszállta a narratívát

A politika természete, hogy mindenhova be akar törni, ahol nincs jelen. A netsemlegesség kérdése körül pedig legalább olyan sivalkodás alakult ki, mint az oroszok amerikai választásokba való állítólagos beavatkozása körül. A politika természetesen azonnal ugrott.

A republikánusok, élükön Trumppal, az elmúlt évtizedekben egy piacpárti politikát követtek, vagyis a kevesebb állam, a kevesebb szabályozás, a kevesebb adó elvét követve most is a netsemlegesség ellen törtek pálcát.

A demokraták elsősorban az állam szerepét erősítő intézkedéseikről ismertek, mint például Obama egészségügyi programja, amely sokba kerül, de sokan juthatnak "ingyenesen" alapellátáshoz. A demokraták számára a népszerűség is fontos volt, márpedig ebben a vitában népszerű álláspont volt a netsemlegesség melletti kiállás, amely ráadásul Obama intézkedése volt. A frontvonalak természetesen nem voltak ilyen merevek, és általánosságban elmondható, hogy a netsemlegesség fenntartása mellett többen foglaltak állást.

A kérdést természetesen igyekeztek leegyszerűsíteni, mondván a gonosz Trump-adminisztráció fizetőssé akarja tenni az internetet. A probléma egy kicsit bonyolultabb, íme néhány érv pro és kontra.

A netsemlegesség mellett szinte minden nagy cég felsorakozott, akinek az érdekei így kívánták: a Yahoo!, Microsoft, Reddit, Twitter stb. Ezen cégeknek az az érdeke, hogy a felhasználók előzetes megkötések nélkül is hozzáférjenek a szolgáltatásaikhoz. Emellett az összes Soros által pénzelt "civil szervezet" is ott áll az elv mögött. A netsemlegesség megakadályozná a telekommunikációs cégek és a nagy internetkábel-tulajdonosok kapuőr szerepét, amellyel esetleg befolyásolni tudnák, hogy egyes felhasználók előnyösebb helyzetbe jussanak, mint mások. A netsemlegesség támogatói szerint annak fenntartása hozzájárul a szólásszabadság bővüléséhez és demokratikusabbá teszi az internetet. A netsemlegesség elve szerint mindenki azonos lehetőségekkel rendelkezik, és ez segíti az innovációt. A netsemlegesség eltűnésével nem jobb szolgáltatások lesznek, hanem a cégek bevezetnek majd olyan pszeudoszolgáltatásokat, amelyekre a vásárlónak semmi szüksége nincs, de mégis meg kell majd vennie ezeket. (Ilyen például, ha csomagban adnak valamit).

A netsemlegesség ellen fellépő cégek többnyire az internetszolgáltatók, a telekommunikációs cégek és hardvergyártók – mint például az IBM, Intel, D-Link, Panasonic, Ericson stb. Az egyik legnyomósabb érv a netsemlegesség ellen, hogy egy bizonyos szint után a szolgáltatóknak már nem állna érdekében a fejlesztés és a további befektetés, mivel ezek megtérülése kétségessé válna. Erre figyelmeztetett 60 netszolgáltató, akik levelet küldtek idén a kongresszusnak és az FCC-nek is. A szolgáltatók közötti verseny és az új befektetések a cégek számára profittal, az ügyfelek számára pedig a szolgáltatás sosem látott minőségjavulásával járna. Pai, az FCC vezetője azzal is érvelt, hogy az eddigi szabályozás rosszul érintette a kisebb szolgáltatókat. Az ilyen, esetenként kevesebb mint 1000 ügyféllel rendelkező szolgáltatók mondjuk Alaszka vadregényes tájain vagy a kisebb elzárt települések a floridai mocsárvidéken biztosítják az internetet. Ezeket a szolgáltatókat sok szempontból – például adózási szempontból – hátrányosan érintette a netsemlegességgel kapcsolatos 2015-ös szabályozás. Vannak olyanok, akik azzal érvelnek, hogy a különböző méretű piaci szereplők jelenleg is más-más lehetőségekkel rendelkeznek: a nagyobbak megengedhetik maguknak a drágább szervereket, a nagyobb tárhelyeket és a gyorsabb szolgáltatást, így a piacon jelenleg sincs meg a kívánatosnak tartott "egyenlőség". A PayPal alapítója, Peter Thiel szerint nem volt semmi ok arra, hogy bevezessék a netsemlegességet, mivel az internet az ezt megelőző 15 évben enélkül is remekül működött. Számos szakértő volt hasonló állásponton: az internet eddig nagyrészt állami beavatkozás nélkül jutott el arra a szintre, ahol jelenleg is tart. Valószínűleg azért is jutott idáig, mert nem volt államilag szétszabályozva a terület – nyilatkozta Max Levchin a PayPal társalapítója.

Az érvek és ellenérvek felsorolása után látható, hogy korántsem igaz az a balliberális kontextus, amely szerint ez a döntés az internet szabadságát bármi módon veszélyeztetné.

A Soros-szervezetek tolják a propagandát

A sok vitát kiváltó jobboldali botrányhős, Milo Yiannopoulos is beszállt a netsemlegességről szóló vitába. Milo szerint a Soros-szervezetek tudatosan hazudnak, amikor a kormány nagyobb szerepvállalása mellett kardoskodnak az internet kapcsán.

A Soros által pénzelt szervezetek, amelyek a netsemlegességet és az állami szabályozás fontosságát hangoztatják az internettel kapcsolatban, két nagy hazugságot terjesztenek"

– mondta Milo videoüzenetében, amelyet Facebook-oldalán tett közzé.

Fotó: MTI Fotóbank

Az első hazugság Yiannopoulos szerint az az elképzelés, hogy a piac helyett a kormánynak kellene beleszólnia az internet működésébe.

Az én nézőpontom szerint sokkal jobb, ha vannak ügyfelek és magáncégek, amelyek egymás közt fektetik le az együttműködésük feltételeit és a piac döntheti el, hogy mit bír el"

– mondta közönségének.

Októberben kiderült, hogy Soros az adóelkerülés végett vagyonának nagy részét, 18 milliárd dollárt fektetett be Nyílt Társadalom Alapítványaiba. A szervezet idei költségvetése 940,7 millió dollár volt, ebből 14 milliót költöttek el az információszabadság és digitális jogok területén – ebből ment a netsemlegesség melletti küzdelemre is.

Yiannopoulos elmondta, hogy a netsemlegesség nem arról szól, hogy mindenki egyenlően férjen hozzá a szolgáltatásokhoz.

Ez sosem volt igaz. Mindegyik netszolgáltató már most is babrál az adatforgalommal, és amit a netsemlegesség meg akart szüntetni, azt már többé nem lehet megszüntetni"

– mondta, hozzátéve, hogy a szolgáltatók egyes adatokat mindig gyorsabban továbbítanak, mint másokat.

A netsemlegesség egy szép kifejezés, de amit képvisel az nem más, mint egy olyan engedély az FCC számára, amellyel a szervezet beavatkozhat a cégek és a szolgáltatók viszonyába."

Hónapok múlva lesz csak eredmény

Az FCC döntése, amellyel véget vetett a netsemlegességnek, csak hónapok múlva emelkedhet jogerőre, mivel a Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési Irodájának a jóváhagyására vár.

Emellett, mint az a döntés bevezetésekor megtörtént, most is számos fél indít peres eljárást a döntés végrehajtásának akadályozására. A demokraták azt is kilátásba helyezték, hogy egy törvénnyel lehetetlenítik el az FCC döntésének végrehajtását. Ennek biztos elfogadtatásához azonban nem árt majd megszerezni a többséget a kongresszus két házában a 2018-as, félidős választásokon.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az amerikai Fox News szerint a magyar gyermekekről szóló akcióterv Amerikának is példa

Az amerikai Fox News szerint a magyar gyermekekről szóló akcióterv Amerikának is példa

amerika, london, párizs

A Fox News az egyik leghíresebb és legnépszerűbb amerikai televízió, ennek egyik legnagyobb sztárja és műsorvezetője, Tucker Carlson hívta meg Szijjártó Pétert esti műsorába, ahol egy beszélgetés keretében ismertette a magyar külügyminiszter a kormány családvédelmi terveit, melyet Carlson érdeklődve és elismerve hallgatott meg és méltányolt, példaként állítva be hazánkat az Egyesül Államoknak.

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

amerika, london, párizs

Szombat éjszaka és vasárnap virradóra Frankfurban, Kölben, Nürnbergben, Lingenben és Mülheim an der Ruhrban is késelés történt - írja a Focus.

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

amerika, london, párizs

A demográfiai problémák megoldása, a népességnövekedés irányába tett figyelemre méltó és pozitív lépésnek minősítette a magyar kormány közelmúltban bejelentett családpolitikai intézkedéseit Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke vasárnap Prágában mozgalma tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében.

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

amerika, london, párizs

A francia belügyminiszter által közölt friss adatok alapján a hatóságok eddig 8400 sárgamellényes tüntetőt tartóztattak le az elmúlt három hónapban.

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

kétharmad

Deutsch Tamás szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az európai parlamenti választási győzelemért "elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal".

Minden harmadik kiutasított migráns visszatér Németországba

A németek problémája nem egyedi: Ausztriában az év elején egy olyan migráns gyilkolt egy bevándorlási hivatalban, akit korábban már kiutasítottak az országból.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére