Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Megadja: Miért van ellenzékváltó hangulat?

Megadja Gábor

2018. január 10. 12:28

Az ellenzék a technikai dimenzióba menekül. Arról beszélnek, hogy „igazságtalan” a választási rendszer (mintha ennek lenne értelme), hogy milyen konstellációban érdemes jelölteket állítani, hogy koordinált indításra vagy összefogásra van-e szükség. Ezek nem érintik a probléma lényegét, mert semmit sem mondanak a politikáról magáról. A politika technikai dimenziója mellékes szempont.

Az ellenzék azért senyved, mert nincs karaktere. Az ellenzéknek mint összességnek sincs, és nem is tudnak kiállítani egy karaktert, aki karizmatikus, akinek van mondanivalója a világról, aki képes támogatásra bírni egy politikai közösséget, azaz meggyőzni őket az igazáról.

Az ellenzék ehelyett az absztrakciókba menekül, és azzal próbálkozik, hogy elhitesse velünk, nincs szükség karakterekre vagy karizmára, sőt ezek ártalmas dolgok; azt mondják, hogy a „jogállami demokráciának” van egy procedúrája, technikája, ezt kell helyreállítani, és utána a gép forog, az alkotó pihen. Csakhogy ez az élet egyetlen területén sem igaz – akkor miért volna igaz a politikában?

Az irodalomban, a művészetben, a zenében, az előadásokban a karaktereket keressük. Azokat, akik élére állítják a dolgokat, akik meghökkentenek minket, akik meglepőt mondanak, akik meggyőzőek. Akik untatnak minket, azokkal nem foglalkozunk. A politika nem működik erő nélkül, mert az emberek mindig azt értékelik, ha valaki erőt mutat – bármilyen természetű is ez az erő. Az erő a politikában nem önmagáért való dolog.

Azért fontos, mert cselekvőképességet mutat. Bármit mondanak is a liberálisok, az emberek nem ostobák: fel tudják mérni, ki cselekvőképes és ki nem az. Legkevésbé az ő nagyszerű felvilágosító projektjeikre kíváncsiak. Az embereket egyáltalán nem érdekli a „túlzottdeficit-eljárás”, vagy a „jogállami mechanizmus”. Az érdekli őket, hogy mit mond nekik a politika, mivel próbálja meggyőzni őket – hogy mit kell megőrizni és mit kell megváltoztatni. Hogy a mindennapi életünket meg akarjuk-e őrizni olyannak, amilyen, vagy fel akarunk-e oldódni egy utópiában.

Azon kívül, hogy „Orbánt ne”, az ellenzéknek semmiféle mondanivalója nincsen. Nem mondanak semmit, ami után kiadhatnák a jelszót, hogy „ez az irány, gyertek utánam”. Nincsenek érveik, nincs meggyőződésük, nincs gondolatuk sem a világról, sem az országról. Ráadásul ezt a semmit még közölni sem tudják.

A politika nem egy metafizikai elmélet valóra váltása, sem pedig „intézményi mechanizmusok” vagy „technikák” működtetése. A politika súlyos viták, érvek, a meggyőzés, a közösségalkotás világa, a gyakorlaté, amelyben hús-vér emberek vesznek részt.

Amíg ez nem változik, az ellenzékváltó hangulat marad. Ahogy Orbán is.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Francia szupermarketben ejtett túszokat az Iszlám Állam terroristája

Francia szupermarketben ejtett túszokat az Iszlám Állam terroristája

amerika, london, párizs

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen - jelentette a BFM francia hírtelevízió. A támadás mögött valószínűleg az Iszlám Állam állhat.

Párizsban agresszív tüntetések voltak Macron tervei miatt

Szakszervezeti sztrájkok bénítják meg a francia fővárost. A megmozdulások súlyos fennakadásokat okoznak a tömegközlekedésben és számos iskola is zárva tart.

Nagy a baj: 2010 óta legalább egymillió afrikai érkezett Európába, és még messze a vége

Nagy a baj: 2010 óta legalább egymillió afrikai érkezett Európába, és még messze a vége

amerika, london, párizs

A Pew Research friss felmérése szerint a szubszaharai Afrikából 2010 óta egyre többen és többen érkeznek Európába, és nem valószínű, hogy a migrációs hullám a közeljövőben megáll.

Dánia kerítést épít a dán-német határon, hogy kívül tartsa a vadakat

Dánia elhatározta, hogy Németországgal közös határára mintegy 70 kilométer hosszú kerítést fog építeni, hogy kívül tartsa a vadakat.

Nem avatkoztak be az oroszok a 2016-os amerikai választásba

Nem avatkoztak be az oroszok a 2016-os amerikai választásba

amerika, london, párizs

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága formálisan is lezárta azt az eljárást, amely azt vizsgálta, hogy történt-e tényleges orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztáson.

Vámháború törhet ki az USA és Kína között

Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza az Egyesült Államok kínai acél- és alumíniumtermékekre kivetett védővámjait - jelentette be pénteken a pekingi kereskedelmi tárca honlapján.

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

spring is coming

Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozata nagy karriert futott be. Mint ismert, az egyre másra korrupciós ügyekbe keveredő Jobbik szóvivője elmondta: "az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz". Emellett még korábban a párt ősellenségének kikiáltott Alföldi Róbert színházi rendezőt is a keblére ölelte volna. Mirkóczki nyilatkozatára a többi párt is reagált azóta.

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök leváltotta Herbert McMastert és helyére John Boltont nevezte ki az új nemzetbiztonsági tanácsadójának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére