Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Miért utáljátok a magyar filmeket?

2016. április 29. 16:48

A tizedes meg a többiek, Sátántangó, Indul a bakterház, A tanú, Dögkeselyű, Egri csillagok, Mephisto, Szegénylegények, stb. Egy évig sorolhatnám a jobbnál jobb magyar filmeket. És az előbb felsorolt kultuszfilmek csak pár példát képeznek a rengetegből. Előttük és jóval utánuk is készültek és készülnek hatalmas filmek. Ja, épp most nyertünk egy Oscart is, bocs. De személy szerint én még olyan magyar filmet sem láttam, mint a két hete mozikba került Hurok. Azóta szedegetem össze az állkapcsomat a földről.

A magyar film ugyanis sohasem volt szar

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek szar magyar filmek. Persze, hogy vannak. Nekem az újabb merítésből például egyáltalán nem tetszett a Liza, a rókatündér, de a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant is utáltam. Inkább rühelltem. Mégis el kell ismerni, hogy a magyar mozikészítés egyre profibb és 2011 óta gőzerővel jönnek ki a jobbnál jobb, újító jellegű, már-már hollywoodi minőségű filmek. Már csak a nézők hiányoznak!

Most szerdán például elmentem a Puskinba egy sajtóvetítésre, lehuppantam a harmadik sorba aztán eltelt két óra, ami után ezt kérdeztem magamtól:

Hát ez meg mi volt?"

A film ugyanis minden előzetes várakozásomat és sejtésemet felülmúlta. A rendező Till Attilától már láttam egy filmet, a Pánikot, ami nekem egy kicsit elvont volt, nem is tetszett igazán. Aztán a rendező most az orrom elé tolta ezt a 100 perces csodát. Az ötlet, a kivitelezés zseniális, a szereplők meg ahhoz képest, hogy mozgássérültek olyan halál lazák, viccesek és profik, hogy ilyet nem, hogy vásznon, de sehol a jó életben nem láttam.

Ez a film a Tiszta szívvel

És tökéletesen követi József Attila 1925-ben írt sorait, ennek ellenére mégsem keserű. A Tiszta szívvel egy nagyon jó kedélyű gengszterfilm, halál laza akcióval, és őszinte poénokkal. 

"Nincsen apám, se anyám, se istenem, se hazám, se bölcsőm, se szemfedőm, se csókom, se szeretőm."

A sztori szerint van két tolószékes srác, akik mindennapjaikat egy lecsúszott, mozgássérülteknek fenntartott intézményben töltik. A főszereplő Zolikát az apja elhagyta és az anyjával sem jön ki éppen a legjobban, mindeközben komoly egészségügyi problémákkal is szenved, az életmentő műtét azonban hidegen hagyja. Legjobb barátjával, a dezodor mániás Barba Papával egy különleges képregényen dolgoznak és keresik a csajok társaságát. Az utóbbit igencsak kevés sikerrel.

"Harmadnapja nem eszek, se sokat, se keveset. Húsz esztendőm hatalom, húsz esztendőm eladom."

A nagy nihilben és kilátástalanságban egyedül a rajzolás az, ami valamilyen reményt ad a két fiúnak, mígnem az egyik nap találkoznak a világ legmenőbb tolószékes gengszter-bérgyilkosával, a kiégett és keserű Rupaszovval, aki felkarolja őket és melót ad nekik. A tolószékes banda megállíthatatlanul száguld szemben késekkel és golyózáporral, átgázolva klubokon, maffiózókon és esküvőkön. Szex, drogok, pia és fegyverek. Thuróczy Szabolcs tolószékes bérgyilkosa pedig hihetetlenül hiteles kakukktojásként hasít a vásznon.

"Hogyha nem kell senkinek, hát az ördög veszi meg. Tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök."

Rupaszov megbízója egy rettenetes szerb gengszter, akihez hasonló fő gonoszt magyar filmben eddig még nem láttam. Az amúgy sebészként praktizáló Vitanovics Dusán által megformált alvilági nagyúr amellett, hogy laza és poénos, rohadtul para, amit tetéz az a 4 idomított rottweiler, akik a maffiafőnök személyi testőrségeként tépik szét a többi rosszarcút.

"Elfognak és felkötnek, áldott földdel elfödnek s halált hozó fű terem gyönyörűszép szívemen."

A két mozgássérült főszereplő srác nagyon pro alakításokat hoz, ahhoz képest, hogy amatőr színészek. Le a kalappal. Egy percig nem akarja azt elhitetni veled a film, hogy ezeket a srácokat sajnálni kell a helyzetük miatt, nem akarja rád erőltetni a meghatódást vagy az empátiát. Egy dolog jön csak le az egészből: hogy ezek a srácok iszonyat vagány arcok. A film végig tartja a lehengerlő tempót, nem megy át tipikus csöpögős akcióvígjátékba. A filmbéli imprók nagyon őszinték és nagyon jól összejöttek. A Tiszta szívvel felülemelkedik a megszokott klisés lezárásokon, hiszen ott van benne a saját magán mosolygó magyar tragikomédia, de a legjobb fajtából.

Állati laza humor, nagyon profi az akció, az érzelmi töltet is ott van a szeren, az ötlet, a kivitelezés és az üzenet is király!

A Port.hu értékelői szerint 7,2, aminél nagyobb bullshitet még életemben nem láttam.

A mi értékelésünk: 8/8

Ha a hétvégén egy jó mozis kikapcsolódásra vágysz, akkor nagyon ajánljuk.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére