Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szatén
 
 
 
 

Miért dolgozunk?

2015. szeptember 21. 14:55

Volt már olyan, hogy megkérdezted magadtól: miért csinálom ezt az egészet? Akkor ez a cikk neked szól.

Miért dolgozol? Miért kászálódsz ki az ágyból minden áldott nap és vonszolod be magad a munkahelyedre ahelyett, hogy egész nap ágyban maradnál és a 888.hu-t olvasnád?

Fotó: iStock

Élni kell valamiből, ez evidens. De tényleg csak és kizárólag a pénzről szól? Amikor azt mondod valakire, hogy "csak a pénzért csinálja", ugye nem szívesen cserélnél vele helyet?

Az emberek ennél bonyolultabbak egy fokkal.

Ha a dolgok mélyére ásunk, ott él bennünk a vágy, hogy értelmet találjunk az életünkben. Legyenek céljaink, legyen iránya az életnek. Nyomot akarunk hagyni a világban, része akarunk lenni egy önmagunkon túlmutató értelmes egésznek.

Aztán ott van egy olyan érzet, amit a pszichológusok én-hatékonyságnak neveznek. Az a meggyőződés, hogy a cselekedeteink hatással vannak a környezetünkre, nem csak a körülmények áldozatai vagyunk. A legjobban a kisbabák fejlődésén keresztül lehet elmagyarázni: amikor a baba rázza a csörgőjét, azt élvezi, hogy csinál valamit és emiatt történik valami a világban. A felnőttek is így működnek, csak magasabb elvárásokat állítanak maguk elé.

És persze az agyonragozott a flow-élmény, amikor annyira belemerülünk a munkába, hogy észre se vesszük, mi történik körülöttünk. Teljes bevonódás, megáll az idő. Azért csináljuk, mert élvezzük, nincs mit magyarázni.

De mi a helyzet a te életedben?

Szereted a munkád? Ha igen, akkor üdv a kisebbségben. 

Az emberek nagy részének ugyanis semmilyen érzelmi viszonya nincs a munkájához – jobb esetben. Rosszabb esetben utálják azt, amit csinálnak. Lehúzzák a 8 órát, aztán kalap-kabát, csókolom. A munka egy olyan tevékenységgé vált, amit a legtöbben csak azért csinálnak, hogy utána valami mást csinálhassanak.

Barry Schwartz szerint (akinek a választás szabadságáról is voltak jó gondolatai) azzal van a gond, ahogy a munkáról, és még mélyebben az emberi természetről gondolkodunk. Az egész már Mohácsnál el lett b*szva: már Adam Smith is hülyeségeket beszélt, amikor az emberek lustaságát vette alapul, és a ma ismert kapitalista berendezkedés egy totál elhibázott paradigmán alapul.

Olyan intézményrendszert és munkakultúrát alakítottunk ki, ami önbeteljesítő jóslatként működött. A pénzen kívül minden olyan tényezőt kiiktattunk a munka világából, amiért érdemes reggel felkelni, és mit ad Isten, az emberek pénzért végeznek el olyan munkákat, amikben semmi más motiválóerő nincs.

Ínyenceknek: Schwartz társadalomtudományi tanulsága 3 mondatban

A társadalomtudományok máshogy működnek, mint a mondjuk a fizika, nemcsak leírják, hanem alakítják is a valóságot. Ha hülyeségeket gondolsz a gravitációról, mindegy milyen erősen hiszel benne, nem fognak elkezdeni lebegni a tárgyak. Viszont ha lustának nézed az embereket, erre alapozol intézményeket, egy idő után el fognak lustulni.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: a magyarok nagy többsége ellenzi az államilag finanszírozott genderképzést

Századvég: a magyarok nagy többsége ellenzi az államilag finanszírozott genderképzést

kétharmad

A megkérdezettek 60 százaléka inkább egyetért az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium azon előterjesztésével, melynek keretében megszűnik a gender szak állami finanszírozása - derül ki a Századvég Alapítvány által a 888.hu számára készített közvélemény-kutatásból.

Egyre többen utasítják el az ENSZ migrációs paktumát az EP-ben is

Több felszólaló határozottan bírálta az ENSZ migrációs csomagját, de voltak olyanok is, akik támogatták a bevándorlást ösztönző paktumot az Európai Parlament (EP) kedd esti vitáján.

Macron és Zuckerberg együtt cenzúrázhatja a Facebookot

Macron és Zuckerberg együtt cenzúrázhatja a Facebookot

amerika, london, párizs

A francia kormány emberei lehetnek az első külső cenzorok a Facebook történetében.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a szerdai nap folyamán!

A migránskaraván leggyorsabb tagjai már az amerikai kerítést másszák

A migránskaraván leggyorsabb tagjai már az amerikai kerítést másszák

amerika, london, párizs

Felmászott az amerikai-mexikói határon lévő kerítésre mintegy húsz közép-amerikai migráns, akik az egyik migránskaravánnal indultak útnak Hondurasból egy hónappal ezelőtt, hogy eljussanak az Egyesült Államokba - közölték szemtanúk és a helyszínen tartózkodó újságírók.

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére