Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Mi lesz velünk banán nélkül?

jóskagyerek

2015. november 30. 22:45

A világ legkedveltebb gyümölcse lassan a kipusztulás szélére kerül.

Egy fertőző banán-ölő betegség fenyegeti kipusztulással kedvenc sárga gyümölcsünket. A betegség lassan, de magabiztosan terjed kelet és dél-kelet Ázsiában. A gyilkos gombafertőzés 1960 óta terjed, szaporodását eddig nem tudtuk megállítani. A banánölő gomba mostanra globális kihívás lett, hiszen 2013 óta kontinenseken szökellt át, megtámadva Ázsia déli és Afrika keleti ültetvényeit.

Mi lesz velünk, ha nem lesz banán?

Komolyra fordítva a szót, a Panama gombafertőzés ellen bevetett eddigi stratégiák eredménytelennek bizonyultak. A gombát egyszerűen képtelenség elpusztítani, és már csak idő kérdése mikor ér el Latin-Amerikába is, ahol a világ banántermesztésének 3/5-e folyik. A "sárga uborka" napjai meg vannak számlálva.

A fertőzés Indonéziából származik, ahonnan először Tajvanra majd Kínába terjedt át. A 2000-es évek elejére megfertőzte a pakisztáni, a libanoni, a jordániai és az ománi ültetvényeket is. A fertőzés napjainkban megtalálható még Ausztráliában és Mozambikben is. Bár a gombafertőzés lassan terjed, mégis hatalmas károkat okoz, ha egyszer eléri az ültetvényt, onnantól kezdve a gyökerétől teszi életképtelenné és meddővé a növényt, melyen a banán terem.

Tajvan banántermesztése napjainkban már csak 2 százaléka annak a mennyiségnek, amit az ország 1960-ban termesztett. Gros Michel növénykutató szerint az exportra termesztett banán 2065-re teljesen kipusztulhat.

A banán kipusztulása leginkább a szegényebb ázsiai országokban fenyeget. Itt a banán termesztés 18 százaléka megy csak külföldi exportra, a többit kiskereskedők, farmerek termesztik belső kereskedelmi célokra. A betegség ezeket a kisebb ültetvényeket könnyebben megtámadja, és általában 4/5-üket el is pusztítja. Ha a betegség elér Latin-Amerikába, ahol a külpiaci termelés nagyobb tételekben folyik, úgy veszélybe kerül a banán világkereskedelmének a 40 százaléka.

A Jóisten mentse meg a banánjainkat!

(Quartz)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére