Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Mi lesz velünk banán nélkül?

jóskagyerek

2015. november 30. 22:45

A világ legkedveltebb gyümölcse lassan a kipusztulás szélére kerül.

Egy fertőző banán-ölő betegség fenyegeti kipusztulással kedvenc sárga gyümölcsünket. A betegség lassan, de magabiztosan terjed kelet és dél-kelet Ázsiában. A gyilkos gombafertőzés 1960 óta terjed, szaporodását eddig nem tudtuk megállítani. A banánölő gomba mostanra globális kihívás lett, hiszen 2013 óta kontinenseken szökellt át, megtámadva Ázsia déli és Afrika keleti ültetvényeit.

Mi lesz velünk, ha nem lesz banán?

Komolyra fordítva a szót, a Panama gombafertőzés ellen bevetett eddigi stratégiák eredménytelennek bizonyultak. A gombát egyszerűen képtelenség elpusztítani, és már csak idő kérdése mikor ér el Latin-Amerikába is, ahol a világ banántermesztésének 3/5-e folyik. A "sárga uborka" napjai meg vannak számlálva.

A fertőzés Indonéziából származik, ahonnan először Tajvanra majd Kínába terjedt át. A 2000-es évek elejére megfertőzte a pakisztáni, a libanoni, a jordániai és az ománi ültetvényeket is. A fertőzés napjainkban megtalálható még Ausztráliában és Mozambikben is. Bár a gombafertőzés lassan terjed, mégis hatalmas károkat okoz, ha egyszer eléri az ültetvényt, onnantól kezdve a gyökerétől teszi életképtelenné és meddővé a növényt, melyen a banán terem.

Tajvan banántermesztése napjainkban már csak 2 százaléka annak a mennyiségnek, amit az ország 1960-ban termesztett. Gros Michel növénykutató szerint az exportra termesztett banán 2065-re teljesen kipusztulhat.

A banán kipusztulása leginkább a szegényebb ázsiai országokban fenyeget. Itt a banán termesztés 18 százaléka megy csak külföldi exportra, a többit kiskereskedők, farmerek termesztik belső kereskedelmi célokra. A betegség ezeket a kisebb ültetvényeket könnyebben megtámadja, és általában 4/5-üket el is pusztítja. Ha a betegség elér Latin-Amerikába, ahol a külpiaci termelés nagyobb tételekben folyik, úgy veszélybe kerül a banán világkereskedelmének a 40 százaléka.

A Jóisten mentse meg a banánjainkat!

(Quartz)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

Újabb sokk Németországban: nyugdíjasokat bántalmazott és rabolt ki egy migráns család

Egy öttagú társaság - a rendőrség feltételezése szerint egy migráns család - rabolt ki és bántalmazott súlyosan egy agg német házaspárt a Ruhr-vidéken.

Ha ebből a nyolc szokásból többet is űzöl, akkor téged sajnos minden autós gyűlöl

Bizonyára veletek is előfordult már a közlekedésetek során egy-egy jelenetsor láttán, hogy a pokolra kívántátok embertársatokat. Nem veletek van a baj!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére