Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Mi lesz a bevándorlás által megtépázott Svédországgal?

2018. szeptember 9. 13:35

Vasárnap tartanak választásokat az egykor szebb napokat is látott Svédországban. Még ha a legtöbb elemzés a kormányzó szociáldemokratákat is hozza ki győztesnek, azt ugyanakkor senki se tudja tagadni, hogy egész egyszerűen óriási mértékben elvesztették a svéd szavazópolgárok bizalmát.

Ahogyan beharangozónkban írtuk, vasárnap mindenki Svédországra figyel. A skandináv országban választásokat tartanak, és mint mindenhol Európában – Magyarországon, Olaszországban, Németországban, Franciaországban –, itt is a migráció vált a fő tematizációs ponttá a politikában.

Jelen pillanatban a közvélemény-kutatások a svéd szociáldemokratákat tartják befutónak, átlagosan 21-28 százalékos eredményt jósolnak nekik:

Igen ám, csak a párt választási történelmét figyelembe véve ez óriási zuhanásként értékelhető. 1917 óta ugyanis mindig ez a párt kapta a legtöbb szavazatot, de míg a legutóbbi szavazáson a szocdemek 31 százalékot szereztek, addig a mostani választásra már csak 25 százalékos eredményt jósolnak nekik. Ez azt jelenti, hogy több mint száz év óta legrosszabb eredményére számíthat a kormánypárt. 

Akárhogy is nézzük, ezek az adatok egy óriási bizalmi válságra utalnak. Ennek oka abban keresendő, hogy a szociáldemokraták főleg a jóléti állam védelmezőjeként léptek fel a kampányban, a migráció témakörét viszont kvázi nem létezőként kezelték. Egy ilyen lépéssel márpedig azt kockáztatja az adott politikai elit, hogy a szavazók úgy fogják érezni, hülyének nézik őket.

Ez a tendencia pedig tökéletesen látszódik a nagy átszavazási hajlandóságból: a szociáldemokratákat elhagyó munkásosztály java a bevándorlásellenes Svéd Demokratákhoz vonul át.

Noha a kormánypárt válságából a szélsőbaloldali, kommunista gyökerekkel rendelkező Balpárt is profitált (akik tíz százalékot is szerezhetnek), a legnagyobb nyertese ennek mégis a Svéd Demokraták, a felelőtlen bevándorláspolitika és elrontott kommunikáció rengeteg szavazót bevonzott. Elég csak arra gondolni, hogy társadalmi célú kampányokban szólították fel a svédeket arra, hogy integrálódjanak a muszlim migránsokhoz – mindez persze óriási ellentmondást szült azzal, hogy a késelésekről, támadásokról, robbantásokról, gyújtogatásokról már nem szívesen beszélt a szociáldemokrata elit, de azért is emlékezetes és beszédes, hogy Japánban például elrettentő példaként hivatkoztak a skandináv országra.

Lényegében elmondható, hogy a szocdemek kampánya egy nagy gáncsot kapott. A Svéd Demokraták narratívája teljesen jogos abból a szempontból, hogy a hagyományos kampánytémák, mint a gazdaság, a munkahelyteremtés nem relevánsak, ha egyszer a 2015-ös migrációs válságra adott rossz szociáldemokrata válasz évekre, ha nem évtizedekre teljesen átformálta Svédországot.

Löfven alatt rezeg a léc.

Fotó: AFP

Az eddigi felmérések tehát azt mutatják, hogy a Svéd Demokraták, a Mérsékelt Párt és a Szociáldemokrata Párt vált a három legnagyobb formációjává a svéd politikának. A kutatások becslése szerint a szociáldemokraták a Balpárttal és jelenlegi koalíciós partnerükkel, a zöldekkel a szavazatok 40 százalékát szerezhetik meg, míg a Mérsékeltek a Középpárttal, a Liberálisokkal és Kereszténydemokratákkal 38 százalékra számíthatnak.

Ami tehát azt jelenti, hogy semelyik párt sem lesz képes kormányzóképes többséget szerezni. Jelenlegi becslések szerint a szocdemek és zöldek 146 parlamenti ülésre számíthatnak, míg a Mérsékeltek 137-re – viszont mind a Mérsékeltek, mind a Svéd Demokraták megfogadták Stefan Löfven megbuktatását, tehát köztük sokkal valószínűbb egy kormánykoalíció.

Ha Löfven valamit ki is talál, az eléggé ingatag lábakon fog állni, és mint ilyen, garantálja a kisebb-nagyobb politikai cselekvőképtelenséget az elkövetkező ciklusban (emlékezzünk csak, Merkelnél mennyire rezeg a léc). Ez a bizonytalan helyzet pedig könnyen válhat a bevándorlásellenesek javára. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

Gyurcsány családi vállalkozást csinált a DK-ból

Gyurcsány Ferenc - az észak-koreai diktátorok "családcentrikusan demokratikus" kinevezési gyakorlatát a magyar baloldalon is meghonosítva - a DK-s EP-lista első helyére a saját feleségét, Dobrev Klárát jelölte meg. Még szerencse, hogy a pártot Demokratikus Koalíciónak hívják.

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

amerika, london, párizs

Miután kedd este négy ember súlyosan megsérült egy ismeretlen tettes által elkövetett marseille-i késes támadásban, a bevándorláspárti média már kész tényként közölte, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán egy hétköznapi hajléktalanról van szó. Ez azonban nem volt igaz.

Tarlós István útépítési programot indít az összes budapesti földút leaszfaltozására

Szilárd útburkolattal látják el az összes budapesti földutat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak az aszfaltozásra - jelentette be Tarlós István. A budapesti főpolgármester emellett még repülészárlat elrendelését is kezdeményezi az éjfél és reggel öt óra közötti időszakra a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók nyugalma biztosítása érdekében.

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

amerika, london, párizs

A nyíltan bevándorláspárti német Zöldek azt követelik Webertől, hogy rakja ki a Fideszt az Európai Néppártból. Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament alsóházának, a Bundestagnak a bajor konzervatív alelnöke viszont határozottan visszautasította pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök azon megjegyzését, hogy a Fideszt ki kellene zárni az európai pártcsaládjából.

Tibi atya, az örök kamasz

Tibi atya, az örök kamasz

piszkostizenkettő

Tibi atya, ez a grafikai eszközökkel létrehozott, interneten fellelhető alkoholista pap, ez a be nem azonosítható - épp ezért bátor - entitás ismét szerepzavarba esett, és a pucér nős vicceken, a seggrészegen hasra esős poénokon röhögcsélés, no meg a bögre és pólóárusítás mellett belekotnyeleskedett a felnőttek dolgába.

"A jobbikosok a hatalom és pénz megszerzéséért mindenre képesek"

Kocsis Máté az Echo TV-ben beszélt a Jobbik hiteltelenségéről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére